Denizli Çameli

Denizli Çameli

Çameli, Denizli arasındaki uzaklık 107 kilometredir. Çameli, Fethiye arası uzaklık 80 kilometredir. Çameli, Antalya arası uzaklık 160 kilometredir.

TARİHİ

Çameli ve köylerinde bulunan tarihi kalıntılar ve seramik buluntuları, yöredeki yerleşimin MÖ 2 binli yıllara kadar gittiğini gösterir. Özellikle Roma devrinde yörenin önemi artmış, daha önce kurulan yerleşim yerleri gelişerek büyümüştür. Özellikle, Cun Makri (bugünkü Fethiye) körfezinden yapılan kaliteli kereste ticareti bu bölgeyi oldukça geliştirmiştir.

Çameli yöresinden elde edilen keresteler, Dalaman çayı yolu ile taşınıyordu. Bölgeye çoğunluğu Karaman Türklerinin oluşturduğu Avşarlar, Kınık ve Kayı boyuna mensup Oğuz Türkleri yerleşmiştir. Takip eden dönemde, Çameli ve çevresinde Menteşe Beyliği kurulur. 1953 yılında burası Denizli’ye bağlı bir ilçe olur. 1953 yılında yapılan idari düzenlemeler sırasında, Cumayanı (Karaman) olan ilçenin ismi Çameli olarak değiştirilmiştir.

Neden önceki ismi Cumayanı, çünkü ilk mescit burada yapılmış, çevreden Cuma namazı kılmak için buraya gelinirmiş. Çevredeki ormanlardan esinlenilerek ilçeye Çameli ismi verilmiştir.

Denizli Çameli

GENEL

İlçenin rakımı 750-2313 metre arasındadır. İlçe toprakları genellikle ormanlık, az yayla karakteri gösterir. İlçe topraklarının yüzde 75’lik bölümü ormanlıktır. Yörede Akdeniz bölgesi dağ iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.

Kış aylarındaki yağışlar genellikle kar şeklinde olur. Toros dağlarının batı kısmında bulunan ilçenin en yüksek yeri, Akdağ (2303 metre) dır. İlçede yaşayanların başlıca ekonomik etkinliği, tarıma dayalıdır. Mevsimlik işçilik ve büyük baş hayvan besiciliği de yaygındır. Bazı köylerde büyük kapasiteli alabalık üretimi yapılmaktadır.

ALABALIK ÜRETİMİ

Yılın büyük bölümünde karlı dağlardan çağlayan kaynak sularının birleşmesiyle oluşan Kanlıçay  üzerinde yıl boyunca alabalık üretimi yapılır. Suların serin ve bol mineralli olması nedeniyle, burada üretilen alabalıklar oldukça lezzetli ve besin değeri yüksektir.

ÇAMELİ FASULYESİ

Yörede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. Çünkü iklim, fasulye üretimine elverişlidir. İklim ve toprağın yetiştiriciliğe uygun olması nedeniyle yetiştirilen kuru fasulyeler ayrı bir tat ve lezzete sahiptir.

ÇAMELİ CEVİZİ

Yörede ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretilen cevizlerde hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Cevizin kaliteli olmasının başlıca sebebi, rakımın oldukça yüksek olmasıdır. Toprak ve iklim yapısı ceviz yetiştirilmeye son derece uygundur.

ÇAMELİ MESLEK YÜKSEK OKULU

Denizli Pamukkale Üniversitesine bağlı olarak 2017 yılında kurulmuştur. Mimarlık ve Şehir Planlama ve Tapu Kadastro programları vardır. Okuldaki eğitim 3+1 dönem şeklinde verilmekte, 1 dönem staj olarak değerlendirilmektedir.

Denizli Çameli

 

 

 

 

 

ÇAMELİ TAŞ KONAKLARI

İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır. Fethiye yolunda oldukça güzel bir konaklama yeridir.

Burası kısa süreli köy havası almak isteyenler için ideal ortam sunuyor. Emecik kanyonu ve Kolak gölünü ziyaret etmek mümkündür. Tesiste 10 adet taş konak bulunmakta ve her biri ayrı dizayn edilmiştir.

Denizli Çameli

GEZİLECEK YERLER

Denizli Çameli Kibrya Antik Kenti

KİBYRA ANTİK KENTİ

Kibyra antik kendi, Gölhisar ilçesi sınırlarındadır ve Çameli ilçe merkezine 23 km uzaklıktadır. Buralara yolunuz düşerse ve tarihe merakınız varsa, burayı ziyaret etmenizi öneririm. Şehir, Akdağ kütlesinin eteklerinde, Gölhisar ovasına hakim tepeler üzerinde kurulmuştur. Antik dönemde: Likya, Karya, Pisidia ve Frigya kültür bölgelerinin kesişim noktasında kurulmuştur.

Kuzeyi-güneye ve doğuya-batıya bağlayan ticaret yollarının tam merkezindedir. Günümüzde de bu bağlantı özelliğini sürdürür, Gölhisar-Antalya-Burdur-Fethiye karayollarının kesişim merkezindedir. Bir zamanlar, bu şehirde 80 bin kişilik bir nüfus bulunuyormuş.

Evet, eğer burayı ziyaret etmek isterseniz, yine bu sitede Gölhisar ilçesini tanıttığım yazıda, Kibyra (Cbyra) antik kenti hakkında ayrıntılı bir tanıtım yazısı bulabilirsiniz.

Denizli Çameli Kolak Gölü

KOLAK GÖLÜ

Göl kıyısı, mesire yeri olarak düzenlenmiştir. Oturma alanları, barbekü, çeşme ve otopark bulunmaktadır. Göl kıyısında yürüyüş yolları, karavan ve çadırlı kamp alanları yapılmıştır. Gölde balık tutmak da mümkündür.

KIZ TÜYDÜ

İlçe merkezine bağlı Kirazlıyayla ve Karabayır köyleri arasındadır. Burada, isimle ilgili bir efsane anlatılıyor. “Bu yörede koyun-keçi otlatan güzel bir köylü kızının peşine eşkıyalar takılır. Kız korkar ve kaçmaya başlar, ancak öyle bir yere gelir ki, azgın akan ırmak genişler ve karşıya geçiş mümkün olmaz.

Yine de kız karşıya atlar, karşı kıyıda kayaların üzerinde oluşan yosunlar nedeniyle kayar ve azgın sulara kapılarak kaybolur.“ Evet burası efsaneden de anlaşılacağı üzere oldukça azgın suların bulunduğu bir yer, ülkemizin en güzel rafting ve trekking alanlarından birisidir.

Denizli Çameli Yaylacık dağı ve yamaç paraşütü

YAYLACIK DAĞI VE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Yaylacık dağı, Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgeleri arasında kalan, 2150 metre yükseklikte bir dağdır. Denizli-Fethiye güzergahındadır. Fethiye ilçesine 70 km ve Denizli iline ise 110 km uzaklıktadır. Dağ, 2150 metre zirvesinde, dört taraflı uçulabilen mükemmel bir konuma sahiptir.

Denizli Çameli Yaylacık dağı ve yamaç paraşütü

Burada uzun mesafeli paraşüt yarışmaları, dünya kupası, Türkiye Paraşüt Şampiyonası yapılmaktadır. Bölgede yüksek termikler bulunduğundan maksimum 6 ile 8 saat süren uçuşlar yapılabilmektedir. Yaylacık dağının zirvesinden başlayan uçuşlar, Çameli ovasında biter.

Denizli Çameli Sazak Mağarası

SAZAK MAĞARASI

Sazak kanyonu içindedir. Kirazlıyayla ve Sazak mahalleleri arasında, Karabayır çayı üzerindedir. Mağara sarkıt ve dikitlerden oluşur ve bunların yükseklikleri yer yer 5-6 metreyi bulur.

 Denizli Sarayköy gezi yazım hakkında Sarayköy

Çankırı Bayramören

Çankırı Bayramören

Çankırı Bayramören, Çankırı il merkezine 77 km uzaklıktadır. Bayramören, Ankara arası uzaklık: 212 km. Bayramören, İstanbul arası uzaklık: 434 km. Bayramören, Karabük arası uzaklık: 124 km. Bayramören, Kastamonu havaalanı arası uzaklık: 112 km.

TARİHİ

İlçede ilk yerleşimcilerin kim oldukları ve ne zaman yerleşim başladığı bilinmemektedir. Ancak 1464 yılında bölgede hakim olan Candaroğulları Beyliğinin yıkılmasıyla, bölge Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. Çankırı ilinin Kurşunlu ilçesine bağlı bir bucak iken, 1973 yılında Belediye olmuştur. 1991 yılında ise Kurşunlu’dan ayrılarak ilçe statüsü kazanmıştır.

GENEL

İlçe Çankırı il merkezinin kuzeybatısında bulunmaktadır. İki dağın arasına, kocaman bir vadinin kuzey yamacına kurulmuştur. Vadinin ortasından Melen çayı geçer. En önemli geçim kaynağı: tarım ve hayvancılıktır. Özellikle: bal ve ceviz üretimi yaygındır. Deniz seviyesinden yükseklik 885 metredir. Yörede hakim iklim: hem Karadeniz hem de İç Anadolu bölgesi özellikleri gösteren geçiş iklimidir. İlçenin en büyük özelliği, dışarıya yoğun göç vermesidir. Ankara yakın olduğu için özellikle Ankara’ya göç vermektedir. İlçenin nüfusu, 1965’li yıllardan günümüze yüzde 60 azalmıştır. Bu yüzden Çankırı ilinin en az nüfuslu ilçesidir. Hatta Türkiye’nin en az nüfuslu ilçesi olduğu söyleniyor.

MELEN ÇAYI

Melen çayı: özellikle balık tutmak ve piknik yapmak isteyenler için yoğun tercih edilecek güzelliktedir. Alabalığı meşhurdur. Bu alabalık, restoranlarda, sarımsaklı özel bir sosla servis edilir.

Çankırı Bayramören

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Bayramören ilçesinde yamaç paraşütü etkinlikleri düzenleniyor. Özellikle 2015 yılında “Dünya Şampiyonası” burada düzenlenmiş ve bu küçük ilçeye çok sayıda turist gelmiştir. Yarışma ve festivallere gelen yamaç paraşütçüleri, tatilde öğrencilerin boşalttığı yatılı okul ve okulun bahçesindeki çadırlarda konaklıyorlarmış. Burası, özellikle “Cross-Country” olarak adlandırılan uzun mesafe uçuşları için oldukça uygundur. Kuzey ve güney olmak üzere iki tane pist vardır. Bu iki pistin bulunması, rüzgar yönünden bağımsız olarak kesintisiz yamaç paraşütü yapma imkanı sunmaktadır. Kuzey pistinden hareket eden pilotlar: Kurşunlu ilçesi ve ardından Atkaracalar ilçesi istikametinde hareket ederler ve gökyüzünde 107 km gittikten sonra Orta ilçesi yakınlarına iniyorlar. 2013 yılında yapılan Yamaç Paraşütü Mesafe Yarışlarında, 239 km uçan bir pilot, Türkiye rekoru kırmıştır.

GEZİLECEK YERLER

Çankırı Bayramören Köprüsü

 

BAYRAMÖREN KÖPRÜSÜ

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta, Melen çayı üzerindedir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı mimarisini yansıtır. Köprü: iki gözlü, ayakları kesme taştan ve diğer kısımları ise ahşaptandır. Üzerinden sadece yayalar ve hayvanlar geçebilecek genişlikte yapılmıştır. Kesme taş ayaklar üzerine, kalasların bindirilmesi suretiyle düzenlenen mimarisi, farklılığı ile ilgi çeker. Ahşap çivilerle tutturulmuş iri kerestelerin kademeli olarak üst üste konulmasıyla oluşturulmuştur.

Çankırı Bayramören Köprüsü

Köprünün ayakları, düzgün kesme taş malzemeyle örülmüştür. Bu ayaklar, suyun geliş yönünde üçgen, gidiş yönünde ise dikdörtgen şekillidir. Köprünün uzunluğu 40 metredir.

Çatısı, alaturka kiremitle örtülüdür. Oluklu kiremit örtüsü iki yana meyillidir.

Çankırı Bayramören Köprüsü

Köprü, 2002 yılında aslına uygun olarak yenilenmiştir. Bu yenilemede, ayakları kesme taş, diğer kısımları kalasların bindirilmesi suretiyle tamamen ahşaptan yapılmıştır. Üzeri orjinalinde olduğu gibi kiremit çatılı bir örtü ile korumaya alınmıştır.

Çankırı tanıtımı.

Karabük tanıtımı.

Kastamonu tanıtımı.

 

Bursa Gürsu

Bursa Gürsu

 

ULAŞIM

Bursa Gürsu; Gürsu ilçesi, bağlı bulunduğu Bursa iline 12 km uzaklıktadır.

TARİHİ

İlçenin eski ismi “Susığırlık” dır. Cumhuriyet öncesinde Rumların yaşadığı bölgede, Kurtuluş savaşından sonra mübadele nedeniyle Rumların buradan ayrılmasının ardından Yunanistan’dan gelen göçmenler yerleştirilmiştir. Ayrıca Bulgaristan ve eski Yugoslavya, Batum’dan gelen göçmenler de burada iskan edilmiştir.

Yörede yoğun olarak susığırı yetiştirildiği için bölge Susığırlık ismiyle bilinirdi. 1930 yılında “Susığırlık” yöresinde Belediye kurulur. 1934 yılında ise bölgede suyun bol olması nedeniyle Gürsu ismini almıştır. Bursa ovasında yer alan köyün çevresi yakın zamanlara kadar bataklıktı. 1938 yılında yapılan kanallardan sonra, arazileri büyük ölçüde kurumuştur. Deliçay ve Cenup kanalı arasında yer alır. 1990 tarihinde ise ilçe statüsü kazanılır.

Bursa Gürsu

 

GENEL

İlçe: Bursa şehrine hakim Uludağ’ın eteklerinde, verimli Bursa ovasına doğru iniştedir. Deniz seviyesinden yükseklik 100 metredir. Yüzölçümü bakımından Bursa ilinin ikinci küçük ilçesidir. Arazinin yüzde 35 kadarı orman arazisi, kalan bölüm ise mera ve meskun mahaldir. İlçenin girişinde: tarihi çınar ağaçları, Osmanlı evleri ve tarihi hamam ve cami görülür.

Bölgede ılıman Marmara iklimi görülür. Buna bağlı olarak yazları sıcak, kışları ise ılık geçer. Özellikle güz aylarında Uludağ’dan gelen hava akımına bağlı olarak şiddetli lodos fırtınası olur. Bölgede arazinin sulak olması nedeniyle, halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır. İlçede en çok meyvecilik ve sebzecilik yapılır. Özellikle Santa Maria türü armut üretimi yaygındır.

Bir diğer ekonomik etkinliğin kaynağı: Bursa Organize Sanayi Bölgesinin ilçe sınırları içinde bulunmasıdır. Burada çoğunluğu tekstil olmak üzere, otomotiv, metal sanayi, içecek ve gıda, petrol ürünleri ve enerji sektöründe üretim yapan 233 şirket faaliyet sürdürmektedir. İlaveden 12 bin kişilik bir istihdam kapasitesi vardır. Böylece ilçe halkının işsizlik sorunu bulunmaz. Günümüzde de Doğu Anadolu bölgesinden gelen göçmenler ilçeye yerleşmektedir.

Bursa Gürsu

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ ŞENLİKLERİ

Gürsü Belediyesi tarafından geleneksel olarak her yıl Yamaç Paraşütü Şenlikleri düzenleniyor. Bu şenliklere yurdun dört bir tarafından gelen yamaç paraşütü tutkunları katılıyor. Ayrıca yamaç paraşütü eğitimi de veriliyor. Hatta Gürsu Hava Sporları kulübü üyesi bir yarışmacı 2008 yılında Dünya Şampiyonu olmuştur.

Bursa Gürsu

 

GEZİLECEK YERLER

Bursa Gürsu İstiklal Mahallesi

 

İSTİKLAL MAHALLESİ

Kurtuluş savaşından önce burada Rum ve Türkler birlikte yaşardı. Ancak 1923 yılındaki mübadele yani karşılıklı değişim sırasında, Rumlar buradan ayrılırlar, yerlerine ise Selanik ve civarındaki, Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen soydaşlarımız Rumların boşalttığı yerlere yerleştirilirler. İlçenin tarihi dokusunu yansıtan 120 ev, Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Bu yapılar: iki veya üç katlı, ahşap ve kerpiç malzemeden yapılmıştır. Ahşap kapılar tokmaklıdır ve geniş bir holden sonra avluya açılır. Holün üst katında, evin asli bölümleri yani kalınan yerler bulunur. Çatı katları ise ipekböceği yetiştiriciliği için ayrılmıştır. Bunun için çatı katları normalden yüksek tutulmuş, aydınlatma penceresiyle aydınlatılır. Böceklik diye tanımlanan bu çatı katlarında gerek Rumlar ve gerekse ardından buraya gelen Türkler tarafından yıllarca ipekböceği yetiştiriciliği yapılmıştır.

Bursa Gürsu Orta Camii-Kilisesi

 

ORTA CAMİ/KİLİSESİ

İstiklal Mahallesindedir. Burası eski bir kilisedir ve sonradan camiye çevrilmiştir. Bu ilginç yapı ile ilgili maalesef hiçbir kayıt ve belge bulunmamaktadır.  

Bursa Gürsu Hamam

 

HAMAM

İlçe merkezine bağlı Canbazlar köyünde tarihi hamam bulunmaktadır. Tarihi süreçte, okul ve medrese gibi hizmetlerin de verildiği bina, son dönemde hamam olarak kullanılmıştır. Osmanlı dönemi yapısıdır. Dikdörtgen plana sahiptir. Hamamda kemerli nişlerle deve gözü aydınlatması bulunan kubbeye geçilir.

Bursa Gürsu Hamam

Cehennemlik bölümünden hamamın içine su taşıyan kiremit künkler, günümüzde de görülebilir. Hamamın içerisinde kemer ve niş süslemeleri vardır. Hamamın arka tarafındaki bölüm ise, deprem nedeniyle yıkılmıştır. Kalan bölümleri restore edilmeyi beklemektedir.

Bursa Gürsu Tarihi Değirmen-Beyaz değirmen Sosyal Tesisleri

 

TARİHİ DEĞİRMEN-BEYAZ DEĞİRMEN SOSYAL TESİSLERİ

İlçe girişindedir. 19’ncu yüzyıla ait bir mimari örneği olan ve bir bölümü çökerek yıkılmaya yüz tutmuş tarihi değirmen; Gürsu Belediyesi tarafından restore edilerek sosyal tesis olarak düzenlenmiştir. Zemin katta 80 metre karelik sergi alanı ve yemek salonu, 30 metre karelik mutfak: 1’nci katta 50 metre karelik sergi alanı, yemek salonu ve 31 metre karelik çok amaçlı salon yer almaktadır.

Bursa Gürsu Tarihi Değirmen-Beyaz değirmen Sosyal Tesisleri

İsmi ise “Beyaz Değirmen Sosyal Tesis kafe ve restoran” dır. Et yemekleriyle öne çıkan tesiste, ayrıca bol çeşitli kahvaltı ve tatlı menüleri de vardır. Özellikle Erzurum ve Artvin’in meşhur çağ kebabı tatmanızı öneririm.

Bursa Gürsu Dışkaya Köyü

 

DIŞKAYA KÖYÜ

İlçe merkezine 16 km uzaklıktadır. Köy: Katırlı dağları üzerinde kuruludur. Eski bir Roma ve Bizans yerleşim yerinin içerisinde bulunan köy arazisinin birçok yerinde tarihi kalıntılar bulunur. Çevresindeki tepelerde, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kaleler vardır. Kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan surlarıyla Pelitpınar ve Cevizlik kalelerinin temelleri görülmektedir.

Buradan geçen kervan yolunun kenarında Arap hanı denen bir konaklama yeri ve bir de hamam varmış. Hanın yanından geçen Değirmenderesi üzerinde ise, iki değirmen bulunurmuş. Değirmenin yanında, kayaya oyularak açılan büyük bir mağara görülür. Ayrıca, yine irili ufaklı birçok mağara bulunmaktadır.  

Eskiceköy ve Güriçi mevkilerinde, taş mezarlar vardır. Kozluca denen yerde, eski bir yel değirmeni kalıntısı bulunur. Evet, her bölümü tarih fışkıran bu yörede, TOKİ Konutları yapılıyor.

 

DIŞYAKA SOSYAL TESİSLERİ

Dışkaya köyünde; Katırlı dağları Dışkapı mevkiinde: yamaç paraşüt alanı yanında, doğa sporları (yamaç paraşütü, yürüyüş, tırmanma, kampçılık, dağcılık, off-road ve benzeri) yapanların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için 10 adet bungalov ev ve bir adet kafeterya yapılmıştır. Bölge muhteşem manzarasıyla önem kazanır. Bursa ve Gürsü yöreleri kuşbakışı izlenir.

Bursa şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazıma ulaşmak için.