Çankırı Bayramören

Çankırı Bayramören

Çankırı Bayramören, Çankırı il merkezine 77 km uzaklıktadır. Bayramören, Ankara arası uzaklık: 212 km. Bayramören, İstanbul arası uzaklık: 434 km. Bayramören, Karabük arası uzaklık: 124 km. Bayramören, Kastamonu havaalanı arası uzaklık: 112 km.

TARİHİ

İlçede ilk yerleşimcilerin kim oldukları ve ne zaman yerleşim başladığı bilinmemektedir. Ancak 1464 yılında bölgede hakim olan Candaroğulları Beyliğinin yıkılmasıyla, bölge Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. Çankırı ilinin Kurşunlu ilçesine bağlı bir bucak iken, 1973 yılında Belediye olmuştur. 1991 yılında ise Kurşunlu’dan ayrılarak ilçe statüsü kazanmıştır.

GENEL

İlçe Çankırı il merkezinin kuzeybatısında bulunmaktadır. İki dağın arasına, kocaman bir vadinin kuzey yamacına kurulmuştur. Vadinin ortasından Melen çayı geçer. En önemli geçim kaynağı: tarım ve hayvancılıktır. Özellikle: bal ve ceviz üretimi yaygındır. Deniz seviyesinden yükseklik 885 metredir. Yörede hakim iklim: hem Karadeniz hem de İç Anadolu bölgesi özellikleri gösteren geçiş iklimidir. İlçenin en büyük özelliği, dışarıya yoğun göç vermesidir. Ankara yakın olduğu için özellikle Ankara’ya göç vermektedir. İlçenin nüfusu, 1965’li yıllardan günümüze yüzde 60 azalmıştır. Bu yüzden Çankırı ilinin en az nüfuslu ilçesidir. Hatta Türkiye’nin en az nüfuslu ilçesi olduğu söyleniyor.

MELEN ÇAYI

Melen çayı: özellikle balık tutmak ve piknik yapmak isteyenler için yoğun tercih edilecek güzelliktedir. Alabalığı meşhurdur. Bu alabalık, restoranlarda, sarımsaklı özel bir sosla servis edilir.

Çankırı Bayramören

 

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Bayramören ilçesinde yamaç paraşütü etkinlikleri düzenleniyor. Özellikle 2015 yılında “Dünya Şampiyonası” burada düzenlenmiş ve bu küçük ilçeye çok sayıda turist gelmiştir. Yarışma ve festivallere gelen yamaç paraşütçüleri, tatilde öğrencilerin boşalttığı yatılı okul ve okulun bahçesindeki çadırlarda konaklıyorlarmış. Burası, özellikle “Cross-Country” olarak adlandırılan uzun mesafe uçuşları için oldukça uygundur. Kuzey ve güney olmak üzere iki tane pist vardır. Bu iki pistin bulunması, rüzgar yönünden bağımsız olarak kesintisiz yamaç paraşütü yapma imkanı sunmaktadır. Kuzey pistinden hareket eden pilotlar: Kurşunlu ilçesi ve ardından Atkaracalar ilçesi istikametinde hareket ederler ve gökyüzünde 107 km gittikten sonra Orta ilçesi yakınlarına iniyorlar. 2013 yılında yapılan Yamaç Paraşütü Mesafe Yarışlarında, 239 km uçan bir pilot, Türkiye rekoru kırmıştır.

GEZİLECEK YERLER

Çankırı Bayramören Köprüsü

 

BAYRAMÖREN KÖPRÜSÜ

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta, Melen çayı üzerindedir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Osmanlı mimarisini yansıtır. Köprü: iki gözlü, ayakları kesme taştan ve diğer kısımları ise ahşaptandır. Üzerinden sadece yayalar ve hayvanlar geçebilecek genişlikte yapılmıştır. Kesme taş ayaklar üzerine, kalasların bindirilmesi suretiyle düzenlenen mimarisi, farklılığı ile ilgi çeker. Ahşap çivilerle tutturulmuş iri kerestelerin kademeli olarak üst üste konulmasıyla oluşturulmuştur.

Çankırı Bayramören Köprüsü

Köprünün ayakları, düzgün kesme taş malzemeyle örülmüştür. Bu ayaklar, suyun geliş yönünde üçgen, gidiş yönünde ise dikdörtgen şekillidir. Köprünün uzunluğu 40 metredir.

Çatısı, alaturka kiremitle örtülüdür. Oluklu kiremit örtüsü iki yana meyillidir.

Çankırı Bayramören Köprüsü

Köprü, 2002 yılında aslına uygun olarak yenilenmiştir. Bu yenilemede, ayakları kesme taş, diğer kısımları kalasların bindirilmesi suretiyle tamamen ahşaptan yapılmıştır. Üzeri orjinalinde olduğu gibi kiremit çatılı bir örtü ile korumaya alınmıştır.

Çankırı tanıtımı.

Karabük tanıtımı.

Kastamonu tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.