Denizli Çameli

Denizli Çameli

Çameli, Denizli arasındaki uzaklık 107 kilometredir. Çameli, Fethiye arası uzaklık 80 kilometredir. Çameli, Antalya arası uzaklık 160 kilometredir.

TARİHİ

Çameli ve köylerinde bulunan tarihi kalıntılar ve seramik buluntuları, yöredeki yerleşimin MÖ 2 binli yıllara kadar gittiğini gösterir. Özellikle Roma devrinde yörenin önemi artmış, daha önce kurulan yerleşim yerleri gelişerek büyümüştür. Özellikle, Cun Makri (bugünkü Fethiye) körfezinden yapılan kaliteli kereste ticareti bu bölgeyi oldukça geliştirmiştir.

Çameli yöresinden elde edilen keresteler, Dalaman çayı yolu ile taşınıyordu. Bölgeye çoğunluğu Karaman Türklerinin oluşturduğu Avşarlar, Kınık ve Kayı boyuna mensup Oğuz Türkleri yerleşmiştir. Takip eden dönemde, Çameli ve çevresinde Menteşe Beyliği kurulur. 1953 yılında burası Denizli’ye bağlı bir ilçe olur. 1953 yılında yapılan idari düzenlemeler sırasında, Cumayanı (Karaman) olan ilçenin ismi Çameli olarak değiştirilmiştir.

Neden önceki ismi Cumayanı, çünkü ilk mescit burada yapılmış, çevreden Cuma namazı kılmak için buraya gelinirmiş. Çevredeki ormanlardan esinlenilerek ilçeye Çameli ismi verilmiştir.

Denizli Çameli

GENEL

İlçenin rakımı 750-2313 metre arasındadır. İlçe toprakları genellikle ormanlık, az yayla karakteri gösterir. İlçe topraklarının yüzde 75’lik bölümü ormanlıktır. Yörede Akdeniz bölgesi dağ iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.

Kış aylarındaki yağışlar genellikle kar şeklinde olur. Toros dağlarının batı kısmında bulunan ilçenin en yüksek yeri, Akdağ (2303 metre) dır. İlçede yaşayanların başlıca ekonomik etkinliği, tarıma dayalıdır. Mevsimlik işçilik ve büyük baş hayvan besiciliği de yaygındır. Bazı köylerde büyük kapasiteli alabalık üretimi yapılmaktadır.

ALABALIK ÜRETİMİ

Yılın büyük bölümünde karlı dağlardan çağlayan kaynak sularının birleşmesiyle oluşan Kanlıçay  üzerinde yıl boyunca alabalık üretimi yapılır. Suların serin ve bol mineralli olması nedeniyle, burada üretilen alabalıklar oldukça lezzetli ve besin değeri yüksektir.

ÇAMELİ FASULYESİ

Yörede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. Çünkü iklim, fasulye üretimine elverişlidir. İklim ve toprağın yetiştiriciliğe uygun olması nedeniyle yetiştirilen kuru fasulyeler ayrı bir tat ve lezzete sahiptir.

ÇAMELİ CEVİZİ

Yörede ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretilen cevizlerde hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Cevizin kaliteli olmasının başlıca sebebi, rakımın oldukça yüksek olmasıdır. Toprak ve iklim yapısı ceviz yetiştirilmeye son derece uygundur.

ÇAMELİ MESLEK YÜKSEK OKULU

Denizli Pamukkale Üniversitesine bağlı olarak 2017 yılında kurulmuştur. Mimarlık ve Şehir Planlama ve Tapu Kadastro programları vardır. Okuldaki eğitim 3+1 dönem şeklinde verilmekte, 1 dönem staj olarak değerlendirilmektedir.

Denizli Çameli

 

 

 

 

 

ÇAMELİ TAŞ KONAKLARI

İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır. Fethiye yolunda oldukça güzel bir konaklama yeridir.

Burası kısa süreli köy havası almak isteyenler için ideal ortam sunuyor. Emecik kanyonu ve Kolak gölünü ziyaret etmek mümkündür. Tesiste 10 adet taş konak bulunmakta ve her biri ayrı dizayn edilmiştir.

Denizli Çameli

GEZİLECEK YERLER

Denizli Çameli Kibrya Antik Kenti

KİBYRA ANTİK KENTİ

Kibyra antik kendi, Gölhisar ilçesi sınırlarındadır ve Çameli ilçe merkezine 23 km uzaklıktadır. Buralara yolunuz düşerse ve tarihe merakınız varsa, burayı ziyaret etmenizi öneririm. Şehir, Akdağ kütlesinin eteklerinde, Gölhisar ovasına hakim tepeler üzerinde kurulmuştur. Antik dönemde: Likya, Karya, Pisidia ve Frigya kültür bölgelerinin kesişim noktasında kurulmuştur.

Kuzeyi-güneye ve doğuya-batıya bağlayan ticaret yollarının tam merkezindedir. Günümüzde de bu bağlantı özelliğini sürdürür, Gölhisar-Antalya-Burdur-Fethiye karayollarının kesişim merkezindedir. Bir zamanlar, bu şehirde 80 bin kişilik bir nüfus bulunuyormuş.

Evet, eğer burayı ziyaret etmek isterseniz, yine bu sitede Gölhisar ilçesini tanıttığım yazıda, Kibyra (Cbyra) antik kenti hakkında ayrıntılı bir tanıtım yazısı bulabilirsiniz.

Denizli Çameli Kolak Gölü

KOLAK GÖLÜ

Göl kıyısı, mesire yeri olarak düzenlenmiştir. Oturma alanları, barbekü, çeşme ve otopark bulunmaktadır. Göl kıyısında yürüyüş yolları, karavan ve çadırlı kamp alanları yapılmıştır. Gölde balık tutmak da mümkündür.

KIZ TÜYDÜ

İlçe merkezine bağlı Kirazlıyayla ve Karabayır köyleri arasındadır. Burada, isimle ilgili bir efsane anlatılıyor. “Bu yörede koyun-keçi otlatan güzel bir köylü kızının peşine eşkıyalar takılır. Kız korkar ve kaçmaya başlar, ancak öyle bir yere gelir ki, azgın akan ırmak genişler ve karşıya geçiş mümkün olmaz.

Yine de kız karşıya atlar, karşı kıyıda kayaların üzerinde oluşan yosunlar nedeniyle kayar ve azgın sulara kapılarak kaybolur.“ Evet burası efsaneden de anlaşılacağı üzere oldukça azgın suların bulunduğu bir yer, ülkemizin en güzel rafting ve trekking alanlarından birisidir.

Denizli Çameli Yaylacık dağı ve yamaç paraşütü

YAYLACIK DAĞI VE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Yaylacık dağı, Batı Akdeniz ve Güney Ege bölgeleri arasında kalan, 2150 metre yükseklikte bir dağdır. Denizli-Fethiye güzergahındadır. Fethiye ilçesine 70 km ve Denizli iline ise 110 km uzaklıktadır. Dağ, 2150 metre zirvesinde, dört taraflı uçulabilen mükemmel bir konuma sahiptir.

Denizli Çameli Yaylacık dağı ve yamaç paraşütü

Burada uzun mesafeli paraşüt yarışmaları, dünya kupası, Türkiye Paraşüt Şampiyonası yapılmaktadır. Bölgede yüksek termikler bulunduğundan maksimum 6 ile 8 saat süren uçuşlar yapılabilmektedir. Yaylacık dağının zirvesinden başlayan uçuşlar, Çameli ovasında biter.

Denizli Çameli Sazak Mağarası

SAZAK MAĞARASI

Sazak kanyonu içindedir. Kirazlıyayla ve Sazak mahalleleri arasında, Karabayır çayı üzerindedir. Mağara sarkıt ve dikitlerden oluşur ve bunların yükseklikleri yer yer 5-6 metreyi bulur.

 Denizli Sarayköy gezi yazım hakkında Sarayköy

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.