Ankara Sincan

Ankara Sincan

Aslında, birçok kez gittiğim Sincan ilçesinin, Ankara’nın hemen yakınında olmasına rağmen, her türlü imkanların yaratılması nedeniyle, Ankara’ya pek de ihtiyaç duymayan bir yöre olduğu kesin. Yani, burada yaşandığında, her türlü imkan bulunuyor.

Öte yandan, Ankara’nın özellikle yüksek kiralarından kaçan insanların, burada ikamet ediyor olması ve her gün Ankara’ya gidip-geliyor olmaları, buranın hareketliliğini sağlıyor.

ULAŞIM

Sincan: Ankara-İstanbul tren yolu üzerinde olması ve Ankara-Beypazarı-Ayaş kara yolu üzerinde bulunması nedeniyle, öne çıkmış ve herhangi bir ulaşım problemi bulunmayan bir ilçedir.
Ankara-Sincan arasındaki uzaklık: 27 km. dir. Ankara ile olan ulaşım: minibüs, otobüs ve banliyö trenleriyle sağlanmaktadır.

TARİHİ

Sincan isminin kelime anlamı “şen ve canlı insanların yurdu” demektir. Özellikle, Asya’da, bazı yerlerde, aynı ismi taşıyan yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Sincan yöresinde: antik dönemlere ait kalıntılar, genellikle kaya yerleşimleri şeklinde görülür.

Özellikle: Esenler köyü yöresinde ortaya çıkan “aslan heykeli ve üzüm tekneleri”, İncilik köyünde ortaya çıkan “küp ve sütunlar” ile Saraycık köyünde bulunan “aslan heykeli” bölgede antik dönemdeki Roma ve Bizans yerleşimlerinden günümüze kalan kalıntılardır.

Sincan ve yöresi, Osmanlı döneminde de, tipik Anadolu köyleri yerleşimi şeklinde görülür. Sonuç olarak: mimari ve sanatsal açıdan, yörede, eski dönemlere ait çok sayıda kalıntı görülmemektedir. Her ne kadar, yörede, ilk yerleşimin, MÖ. 5000’li yıllara kadar uzandığı bilinse de, o dönemlerden ve medeniyetlerden, günümüze herhangi bir kalıntı intikal etmemiştir.

Sonraki dönemde, Sincan ismi, 1892 yılında, İstanbul-Bağdat demir yolu hattının, Sincan köyünden geçmesi şeklinde duyulur. 1926 yılındaki yazılı kayıtlarda, burada, 8-10 hanelik bir köy ve 1 cami bulunduğu yazılıdır.

Yine aynı dönemde, yani 1926 yılında çıkarılan bir kanunla “Zir köyü” bölgesinin, bucak yapıldığı, daha sonra ise, 1928 yılında, Sincan köyünün Etimesgut’a bağlandığı görülür. Aynı dönemde: Sincan, küçük bir köy iken, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle, özellikle yurt dışından göçen vatandaşlarımızın buraya yerleştirilmesiyle büyümüştür.

1950’li yılların başında, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen göçmenler ile, köyün nüfusu hızla yükselmiştir. Özellikle: Romanya’dan gelen göçmenler, beraberlerinde “lale” soğanları getirmişler ve Sincan yöresinde lale bahçelerinin oluşturulmasını sağlamışlardır.

Sonuç olarak: 1983 yılında, Sincan ilçe haline getirilmiştir. 1988 yılında ise, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alınmıştır.

GENEL

İlçe, dağlık alanlarla kuşatılmıştır. Kuzeydoğu bölgesinde “Karyağdı dağı” ve doğu bölgesinde “Ayaş dağı” uzantıları görülmektedir. Yöredeki başlıca akarsu ise Ankara çayıdır.

Yöre insanının başlıca ekonomik etkinlikleri: tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca: yörede bir kısım sanayi tesisi ve kombinalar görülür. Özellikle: Ankara Sanayi ve Ticaret Odası tarafından kurulmuş olan “Organize Sanayi Bölgesi” önem kazanmaktadır.

Evet, Sincan için, sembol olarak “lale” kullanılmış ama yaptığım araştırmada, bunun sebebini öğrenemedim. Bir noktada: 1950’li yıllarda, özellikle Romanya bölgesinden göçerek Anadolu’ya gelen ve buraya yerleştirilen göçmen yurttaşlarımızın beraberlerinde lale soğanları getirdikleri düşünülmektedir.

Hani, Sincan yöresinde çok miktarda lale üretimi mi var? Meçhul veya böyle bir yazılı kaynak bulamadım, ama sonuçta, Sincan yöresinde, lale, yörenin sembolü olarak kabul edilmiş ve kullanılıyor. Bu arada: her yıl “Mayıs” ayı içinde, burada “Lale Festivali” yapılıyor.

 KONAKLAMA

Sincan Öğretmenevi İstasyon Mah. Erdal Sokak.No.12 312-2765960

GEZİLECEK YERLER

Sincan: herhangi bir tarihi ve doğal güzelliği olan yer değil. Yani, turizm açısından herhangi bir beklentiye cevap vermez. Yalnızca, burada bulunan “Harikalar Diyarı” ziyaretçiler için ilginç gelebilir. Bunun dışında yörenin herhangi bir turizm aktivitesi bulunmuyor.

HARİKALAR DİYARI

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Sincan-Fatih semti yanındadır.
Park, kapladığı alanın büyüklüğü ile, Avrupa’nın en büyük kentsel parklarından birisidir.

Park alanında: spor kompleksleri, piknik alanları, kültürel alanlar, yeşil alanlar ve masal adası gibi rekreasyon alanları bulunmaktadır.

Özellikle: 25 bin m. Karelik masal adası, çocukların ilgisini çekiyor. Bunun dışında: park alanında, 1 nikah salonu var.

ALİ YAKUT KÖYÜ CAMİ

Sincan ilçesine bağlı, İlyakut köyünde bulunan cami, boyuna dikdörtgen planlı, çatılı, kagir bir yapıdır. Binanın yapımında: moloz taş, kesme taş ve devşirme taş kullanılmasının yanında, ahşap malzeme kullanımı da önemli yer tutar.

Duvarlar içte ve dışta sıva kaplıdır. Camide, iki sıra halinde dizilen üstü kemerli pencerelerden, doğuda altı, güneyde-kuzeyde-batıda dörder adet bulunmaktadır. Kuzeyinde, sonradan eklenmiş bir son cemaat yeri ve kuzeybatısında ise 1965 yılında yapılmış bir minare bulunur.

Kuzeydeki mihrap eksenindeki kemerli bir kapıdan girilen caminin harimi: üç sahınlı, düz tavanlı ve kırma çatılıdır. Sahınlar, iki sıra halinde dizilmiş, ikişer ağaç direklerle birbirlerinden ayrılır.

Direkler: iki kalın kirişle ahşap tavanı taşırlar. Kirişlerle direkler arasında, ucu profilli yastıklar bulunmaktadır. Kıble duvarına dikey olarak uzatılan kirişlerle, hatıl ve duvarlar arasında, ucu profilli yarım yastıklar bulunur.

Yarım yastıkların üzerinde ise, kirişleri taşıyan tahtalar ve orta hatılın yan yüzleri, aşı boyalı klasik kalem işi nakışla süslenmiştir. Tavan tahtaları ayrıca çapraz ve dikey çakılmış çıtalarla süslenmiştir.

Güneydeki tavana kadar yükselen altıgen alçı mihrap, kalıplama tekniğiyle yapılmıştır. Mihrap, çokgen nişli olup, üstü mukarnaslıdır. Nişin çevresini dolaşan geniş silmeler, geometrik süslemelere sahiptir.

Mihrabın, sağında geometrik süslemeli, ahşap minber bulunur. Yapı: alçı, ahşap ve kalem işi süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Caminin 14’ncü yüzyıl sonu ile 15’nci yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülmektedir.

ESKİ BUCUK KÖYÜ CAMİ

Eski Bucuk köyünün günümüze yalnızca camisi ulaşmıştır. Bir yamaca yapılan cami, dikdörtgen planlı, kırma çatılı, kagir bir yapıdır. Caminin dış duvarları, yamaçta kalan kuzey ve doğu cephelerinde taş kullanılmıştır. Son cemaat yeri ve minaresi yoktur.

Caminin kesme taş kaplı doğu ve güney cephe duvarlarında, altta ve üstte ikişer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Alttakiler büyük, üsttekiler küçüktür. Pencerelerin lentonlarına kemerler motif olarak işlenmiştir. Çatısı alaturka kiremit kaplıdır.

Batıda kemerli bir kapı ile girilen cami harimi, boyuna dizilmiş, ikişerden dört adet ahşap direkle, boyuna üç sahına ayrılmıştır. Kapalı olan kuzey duvarında ahşap mahvel vardır. Ahşap tavanda  herhangi bir süsleme yoktur.

Caminin içindeki direkler, zarif konsollarla tavanı taşırlar. İç duvarlarda, sonraki yıllarda yapıldığı tahmin edilen hat ve bitkisel bezemeler görülür. Caminin kuzeyine, yakın zamanda eklenmiş, eski eser olmayan türbesi bulunmaktadır.

Türbenin içinde kimlere ait olduğu bilinmeyen 4 adet mezar olup, çok eski olmayan bir zamanda bu mezarların üstü örtülmüştür. Camide, onarım kaydı dışında bir yapım kitabesi bulunmamaktadır. Minare elemanları, yapı malzemesi ve çevresindeki benzer yapılarla karşılaştırıldığında, yapıyı, 15-16. yüzyıllar arası bir döneme tarihlemek mümkündür.

KÖTÜRÜM BEYAZID CAMİ

Sincan beldesinde, Yenikent’in ilk yeri olan “Zir köyü”, eskiden “Istanos” kazası imiş. Heyelan ve sel yatağı olması sebebiyle terk edilen “Uluköy”e bağlı olan bu yerleşimdeki “Kötürüm Beyazıd Cami”, yakın zamanlara kadar metruk ve harap durumda iken, günümüzde yıkılmıştır.

Yani, görme şansınız yok, yalnızca tarihi kalıntılar hakkında bilgi sahibi olmamız açısından burası ile ilgili birkaç not yazmak istiyorum.

Dikdörtgen planlı, çatılı bir yapı olan cami, 7.20 x 9.50 metre ölçülerindedir. Camiye, kuzeyden iki yanı kapalı, önü açık son cemaat yerinden girilir. Cami harimi, kare planlıdır. Alçı mihrabın kavsarası yıkılmış ve mihrap, bir niş halinde kalmıştır.

Ahşap mihberin ise köşk, külah, seren ve korkulukları yok olmuştur. İbadet mekanını, altta dikdörtgen yedi pencere ile üstte dokuz kare pencere aydınlatmaktadır. Tavan, ahşap çıtalı, ortası göbekli, birbirine geçmeli geometrik ve yıldız motifleri ihtiva etmektedir.

Mahfelin tavanı ile mahfelin alt kısmının tavanı ahşaptan, naşıklı ve boyalıdır. Mahfelin ahşaptan iki kare sütun ile yanda duvara yapışık ahşap sütunlar taşımaktadır.

Son cemaat yerinin doğu duvarına bitişik minarenin kare planı, kaidesi kesme taştan, gövdesi tuğladan, silindirik olarak inşa edilmiş ve üzeri sıvalıdır.

Minarenin şerefe korkulukları ve külahı ahşaptır. Caminin kitabesi bulunmadığından, “Kötürüm Beyazıd” diye meşhur olan Candaroğullarından “Celaleddin Beyazıt bin Adil Bey” (tahta çıkışı: 1362, ölümü: 1385) tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır.

Ankara Optimum Alışveriş Merkezi

Ankara Optimum Alışveriş Merkezi

 

Geçenlerde, oradaki bir mağazada çalışan arkadaşımı ziyaret etmek için gittiğimde, gözlerime inanamadım.

Ankara’daki birçok alışveriş merkezini gezip-görmeme rağmen, buraya, uzak olması nedeniyle daha önce gelmemiştim.

Ancak, hafta içi bir günde olmamıza rağmen, muhteşem bir kalabalık görünce, bu kadar büyük bir ziyaretçi potansiyelinin burada bulunmasının mutlaka nedenleri olsa gerek dedim ve Optimum alışveriş merkezini incelemeye, gezip-görüp, sizlere anlatmaya karar verdim.

Evet, yukarıda da söz ettiğim gibi: burası, Ankara’nın belli bir bölgesinde yaşayanları, ziyaretçi profilinde düşünülerek kurulmuş olmalı.

Öyle ya, Çankaya-Ulus-Keçiören taraflarında yaşayanların, buraya ulaşmaları pek te kolay olmaz.

En azından; gerek kendi arabanız ile gitmeye kalksanız ve gerekse toplu ulaşım araçlarını kullansanız, buraya ulaşmak bir saate yakın bir yolculuk yapmanızı gerektirebilir.

Sonuçta, burası: kendi yakın çevresine yani özellikle Sincan, Fatih, Eryaman yörelerinde oturan insanlara hitaben yapılmış bir alışveriş merkezi.

Ama, yazının başında belirttiğim gibi, insanları çekmiş, çok kalabalık.

Aldığım resmi verilere göre, burası; hafta içinde 20.000 ve hafta sonunda 50.000 kişilik, günlük ziyaretçi kapasitesine ulaşmış.

Gelen ziyaretçilerin büyük bölümü: bebek pusetlerini alıp ta gelenler.

Yani: özellikle üst katlara çıkmak gerektiğinde, bu bebek pusetleri yüzünden asansörlerde büyük kargaşa yaşanıyor.

Bir de, bu bebeklerin, bu kapalı ve havasız ortamda, ne kadar sağlıklı olabileceklerini de tartışmak gerek.

Tüm bunların yanında: bu mekanda 1500 kişi çalışıyor ve işsizlik açısından büyük imkan yaratmış.

Ankara Optimum Alışveriş Merkezi

YAPI HAKKINDA BİLGİLER

Optimum alışveriş merkezi: 1994 yılında,  Rusya’nın St. Petersburg şehrinde kurulan “Rönesans” İnşaat tarafından yapılmış ve 29 Ekim 2004 tarihinde hizmete açılmıştır.

Rönesans inşaat firması, hani Rusya’da kurulmuş derken, aslen bir Türk firması.

Hatta: kuruluşunda, 26 yaşında bir Türk inşaat mühendisi tarafından kurulduğunu ve daha sonra hızla büyüyerek, günümüzde, birçok ülkede: alışveriş merkezleri, hava alanları, fabrikalar, ofisler, oteller, marinalar, hidroelektrik santraları yaptıklarını öğrendim ve gurur duydum.

Evet, biz yine yapı hakkında kısa bilgilere devam edelim.

2004 yılında hizmete açılan merkez, Türkiye’nin en büyük “Outlet Alışveriş Merkezi” olarak öne çıkmış.

2006 yılının Kasım ayında ise, ek bina eklenerek, alışveriş merkezi büyütülmüş.

Bu arada:”Outlet” kelimesinin anlamı nedir?

Outlet: bir tür üretim yöntemi.

Yani: piyasa ağzıyla “çakma” üretim. Yani: orijinal üretilen bir ürünün, üretim maliyetleri ve üretim maddelerinin kalitesi düşürülerek, yine aynı üretim tesislerinde daha ucuza mal edilecek şekilde üretilmesi ve aynı markanın özel mağazalarında, daha ucuza satılması.

Yani: marka aynı, satış yeri aynı, ama malın kalitesi düşük, yani ikinci kalite, ama kalite  düşük derken, kalite yerlerde sürünmüyor, sonuçta marka aynı, firma markanın prestijini korumak adına, outlet ürünleri, çok ta kötü bir kalite de üretmiyor.

Peki, “Optimum” ne demek?

En iyisi, en elverişlisi, en uyumlusu, en mükemmele yakın olanı gibi anlamlar taşıyor.

Zaten, açılış sırasında: alışveriş merkezinin sloganı “Maximum marka, Minimum fiyat”

Alışveriş merkezinin açık bulunduğu saatler: 10.00-22.00 arasıdır.

Bina: zemin üstünde, 3 katlı. Katlar arasında: bir noktada asansörler ve birbirine ters simetrik yürüyen merdivenler bulunuyor.

Yani: katlar arasında geçiş problemli değil, rahat. Ancak: 2’nci kattan, 3’ncü kata çıkmak için, bütün katı baştan başa yürümek gerekmesi, kötü.

Bu sanırım ticari bir yöntem olarak uygulanmış. Ankara’da, bilenler bilir, Panora Alışveriş Merkezinde de böyle.

Bir kattan, öbür kata geçmek için, o kattaki bütün mağazaların önünden bir yürüyüş yapmanız gerekiyor.

Güçlü güneş ışıklarını içeriye alacak şekilde, geniş bir atriuma sahip. Böylece: içeride, belli bir sıcaklık sağlanmış.

Ayrıca: mağazaların bulunduğu yürüyüş koridorları basık değil, loş değil, ışıklandırma yeterli.

Koridorlarda oturma bankları yerleştirilmiş, yorulduğunuzda kısa molalar için çok uygun. Sıkılmadan gezebiliyorsunuz.

Yapının: yan bölümünde, biraz önce söylediğim gibi panoramik asansörler var. Zaten: bu yapı, engelliler için gereken tüm özellikleri taşıyor olması ile de, öne çıkıyor.

Ancak: oyun merkezinin bulunduğu, 3’ncü kata ulaşımın tek yolu:  asansör yani yürüyen merdiven yok.

Bu durum, bir yangın olduğunda, nasıl değerlendirilir bilmiyorum, yetkililer sanırım bunu düşünmüşlerdir.

Oyun merkezi ve Sinema arasına bir bağlantı konulmuş ama, küçük ve dar, yani binlerce insanın ziyaret ettiği bir yer, herhangi bir kargaşada, bu bağlantı ne kadar etkili olabilir, meçhul.

Ankara Optimum Alışveriş Merkezi

ULAŞIM

Ayaş yolu üzerinde. Yani: İstanbul yolu üzerinde ilerlerken, sağ yöne, Sincan istikametine dönüyorsunuz ve doğruca yolu takip ettiğinizde, ilk yer altı geçidine girmeyip, sağa kıvrılın ve köprünün üstünden sola dönerek, Optimum alışveriş merkezinin otoparkına girebilirsiniz. Sincan yönünden gelirken ise, yine alışveriş merkezini gördüğünüzde, hemen önünden, otopark bölümüne girebilirsiniz.

Optimum alışveriş merkezi önündeki çevre yolu ise, sizi Yozgat Bulvarı, Forum Alışveriş Merkezi ve Etlik semtine kadar götürebiliyor.

Toplu ulaşım araçları yani otobüs ile gitmek isterseniz, Sıhhiye Adliye binası önünden geçen otobüsler ile buraya ulaşmanız mümkün. Bahçelievler son durakta bulunan Milli Kütüphane önünden geçen otobüsler de buraya ulaşıyor.

Son olarak: Optimum Alışveriş merkezinin, çeşitli semtlere servis hizmetinin olduğunu da öğrendim. Servisler: açık otoparktan kalkıyor, sanırım oraya gittiğinizde, hangi semtlere servis bulunduğunu rahatlıkla öğrenebilir ve servisleri kullanabilirsiniz.

OTOPARK

Alışveriş merkezinde, açık ve kapalı olmak üzere, iki otopark var. Buralardaki araç kapasitesi: 2500 araç. Kapalı otoparka: 2 kapıdan giriliyor. Açık otopark ise: binanın ön ve yan cephesinde göz alabildiğince uzanıyor. Yani, gayet büyük.

Ayrıca: otopark bölümünde, yanlarında kurt köpekleri bulunan özel güvenlik elemanlarının bulunuyor olması, arabanızı buraya bıraktığınızda, gözünüzün arkada kalmamasını sağlıyor.

Sanırım, burada bir zamanlar, bol miktarda araç içi hırsızlığı yapılmış olsa ki, şu anda, gayet güzel önlemler alınmış. Ben burada hafta içi gittiğimde, açık otoparkta rahatlıkla yer buldum ama sanırım hafta sonları biraz sıkıntı olsa gerek.

ALIŞVERİŞ MERKEZİ MEKANLARI

Binaya giriş: İstanbul-Ayaş yolu cephesindeki 2 ana kapıdan ve yan cepheden 1 kapıdan olmak üzere, 3 kapıdan sağlanıyor.

Burası: sadece bir alışveriş merkezi değil. Aynı zamanda, bir eğlence ve yeme-içme mekanı. Bu yüzden: burayı, üç başlık altında incelemek istedim.

ALIŞVERİŞ YERLERİ

Alışveriş bölümünde: 171 mağaza bulunuyor ve buralarda, binlerce markanın ürünleri satılıyor. Ancak: bu mağazalarda sadece outlet ürünleri bulunmuyor. Aynı zamanda: sezon ürünleri, geçmiş sezondan kalan ürünler, outlet ürünleri ve stok fazlası ürünler satışa sunuluyor.

Alışveriş mekanlarına ayrılan bölümün toplam büyüklüğü: 75.000 m.kare. Bu kadar çok mağazada: inanın aklınıza gelebilecek her türlü markanın ürününü bulmak mümkün. Hatta: alışveriş merkezi içinde, eczane ve optik mağazaları dahi var.

Bunların yanında: büyük bir elektronik marketi insanların yoğun ilgisini çekiyor. Ayrıca: yine büyük bir hipermarket bulunması, ziyaretçilerin günlük kullanım ve gıda alışverişlerini yapmalarına imkan yaratmış.

EĞLENCE YERLERİ

Eğlence merkezi,  toplam 11.000 metre .karelik bir alan kapsıyor. Özellikle: çocuklara yönelik yerler yoğun. Zemin kat altında: tamamen elastik malzemeden üretilmiş oyun tünelleri, köprüler bulunan yerlerde: insanlar çocuklarını bırakıyor ve çocuklar, burada muhteşem keyifli zaman geçiriyorlar.

Siz de, 5-6 yaş altı çocuklarınızı, mutlaka zemin kat altındaki bu bölüme götürün.

Evet, alışveriş merkezindeki diğer eğlence aktiviteleri şunlar:

BUZ PİSTİ

Alışveriş merkezinin en büyük özelliği: burada, muhteşem bir “Buz pisti” bulunması. Zemin katta, hemen giriş bölümünde. Toplam kapladığı alan: 450 metre kare. Yapılış aşamasındaki reklamlarda, bu buz pistinin 800 metre kare olacağı bildirilmiş olmasına rağmen, şu hali ile, 450 metre kare olduğundan bile şüpheliyim.

Bu büyüklük ile, yarı olimpik tanımlamasına giriyor. Burada: sertifikalı öğretmenler tarafından özel dersler ve kurslar veriliyor.

Buz pateni yapmayı bilmiyor olsanız bile, burada kısa bir mola verip, buz üzerinde güzel figürler yapanları izlemek ayrı bir keyif.

Ankara Optimum Alışveriş Merkezi

ROLL HOUSE

Yapının: 3’ncü katındadır. Burası: 18 yollu bowling merkezi. Bu büyüklük ile, Ankara’nın en büyük ikinci bowling merkezi özelliğini taşıyor. Burada: bowling oynayabilir ve bu arada lezzetli yemeklerden tadabilir ve bir şeyler içebilirsiniz.

PLAY LAND

Yapının 3’ncü katındadır. Burada: çeşitli oyun gurupları var. Çocuklar: burada oyun oynayarak güzel zaman geçirebiliyorlar.

5 D SİNEMA

Yapının 2’nci katındadır. Burası, değişik bir sinema, çocuklara hitap ediyor. Salonda, çocuklara yönelik olarak değişik filmler izlenebiliyor. Bunlar arasında:  uzayda hızlı tren gezintisi, okyanusların derinliklerinde köpek balıkları arasında yüzme gisi.

OPTİMUM SİNEMALARI

Her alışveriş merkezinde olduğu gibi, burada da; 3’ncü katta: 9 salon bulunan sinemalar bölümünde, vizyon filmleri izleyebilirsiniz.

PLAYSTATİON 3 KAFE

En yeni oyunların yüklendiği oyun konsollarının bulunduğu bir eğlence mekanı.

ÇOCUK KULÜBÜ

Her hafta sonu: saat 13.00-17.00 arasında, burada çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor. Ayrıca, günlük olarak da çeşitli etkinler düzenleniyor. Bunlar: kum boyama, oyun hamuru şekillendirme, puzzle, resim.

İNTERNET HİZMETİ

Alışveriş merkezinde ücretsiz wireless hizmeti veriliyor. Ayrıca: 7 bilgisayar, ziyaretçilerin ücretsiz kullanımına ayrılmış, hemen girişte. Burada, ücretsiz internet hizmeti verilmesi, bu tür alışveriş merkezleri arasında bir ilk.

Çünkü, büyük bir maliyet gerektirmediğine inandığım bu hizmetin verilmesi, buranın yönetiminin teknolojik başarısı olarak değerlendiriyorum.

TIRMANMA DUVARI

Ankara’da bir ilk, yaklaşık 12 metre yüksekliğe ulaşan tırmanma duvarı, profesyonel dağcılar gözetiminde sporseverlere hizmet veriyor.

BEBEK EMZİRME ODASI

Burası anneler için büyük imkan. Yani: yazının üst bölümlerinde de belirttiğim gibi, burada göreceğiniz ziyaretçilerin büyük çoğunluğu, puset bebek arabaları ile gelenlerden oluşuyor.

Doğal olarak, bu insanların bebeklerinin altını değiştirme, emzirme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için, böyle bir yer düşünülüp yapılmış olması da büyük bir hizmet.

Ama,  duyduğuma göre, bu odanın gerekli temizliği yapılmıyormuş ve kirliymiş. Yönetim umarım bu konuda gerekli tedbirleri alır.

YEME-İÇME YERLERİ

Yapının: 2’nci katında, toplam 27 restoran yani yeme-içme yeri ve kafeterya bulunuyor. Oturma kapasitesi: aynı anda, 1200 kişi. Ben Ankara’da, birçok alışveriş merkezini gezmiş olmama rağmen, ilk kez, burada, bir fast-food merkezi önünde, uzun bir kuyruk oluştuğunu gördüm. Yani, yeme-içme mekanları da büyük ilgi çekiyor, bunun doğal sonucu olarak, bana biraz sıkışık gibi geldi.

Yani, bir hamburger menü almak için, 30-40 dakika sıra beklemek, pek te mantıklı gelmiyor. Ayrıca: bu yeme-içme bölümünün tavanı, bence biraz alçak gibi. Böyle olunca da, yemek kokuları  tavanda yükselemiyor ve mekanda ağır bir yemek kokusu hakim oluyor. Düşünmek gerek, milyonlarca lira para harcanıyor, ama, tavan 2-3 metre daha yüksek yapılamıyor.

Bir de, bu yeme-içme katının bulunduğu yerde, büyük bir elektronik marketi bulunuyor. Sanırım: karnı tok insanların daha rahat alışveriş yapabileceklerini düşünerek, buraya bunu kondurmuşlar. Ama öbür yandan, bir alt kattan buraya çıkmak için, bir süre, bulunduğunuz yerde durup, yürüyen merdiven aramanız gerekiyor, yani, bu bölümde yürüyen merdiven ulaşımını iyi planlayamamışlar ve saçmalamışlar.

Evet: Optimum alışveriş merkezi bu. Yani: buraya giderseniz: her türlü markanın bulunduğu binlerce ürün satın alabilir, her yaşa hitap eden eğlence merkezlerinde hoş zaman geçirebilirsiniz.

Bunun dışında: yemek bölümünde, birçok çeşitli gıda ürününden bir şeyler seçebilir, kafeteryalarda bir şeyler içerek, hoş zaman geçirebilirsiniz.

Özellikle: son zamanlarda, kafeteryaların açık hava bölümlerinde, bahçelerinde, “ufo”  tipi ısıtıcıların kullanılması, hava ne kadar soğuk olursa olsun, o ortamda sıcak bir çay içmenin keyfini bambaşka hale getiriyor.

Bulunduğunuz yere uzak ta olsa, yakınlarınızda büyük alışveriş merkezleri olsa ve bunlar size yeterli de gelse, bir gün zaman ayırın ve “Optimum Alışveriş Merkezi” ne gidin.