Sakarya Söğütlü

Sakarya Söğütlü

İlçe Adapazarı-Karasu devlet karayolu üzerinde kurulmuştur. İlçenin girişi ve çıkışı arasındaki uzaklık sadece 3 km dir. Söğütlü, Adapazarı arası uzaklık: 17 km. Söğütlü, Ferizli arası uzaklık: 5 km. Söğütlü, Karasu arası uzaklık: 35 km.

TARİHİ

İlçe merkezinde Türklerin yerleşmesi, ilk olarak Osman Bey komutanlarından olan Konur Alp’in göçebe Türklere burayı kışlak olarak vermesiyle başlamıştır.

İlk yerleşim yeri, Soğucak köyünün ilçeye bakan kısmıdır. Bu bölgede oturan halk, ilçe içerisinden geçen ve o zamanlarda çevresi söğüt ağaçlarıyla kaplı ve berrak suyu olan derenin çevresinde birleşerek günümüzdeki Gündoğdu Mahallesini oluşturmuştur. Bu yerleşim yerine “Camicedit” ve “Orta Mahalle” ismini vermişlerdir. İlçenin isminin Söğütlü olması, bu derenin çevresinde bulunan söğüt ağaçları nedeniyledir.

Bir başka söylentiye göre ise, Bilecik-Söğüt’ten gelenler yöreye Söğütlü ismini vermişlerdir. İlçe sakinleri 1877-1878 yıllarında Osmanlı-Rus harbi sırasında Anadolu’ya gelen göçmenlerdir. Kurtuluş Savaşı öncesinde burası da Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. Eski Karakol binası, Yunanlılar tarafından karargah olarak kullanılmıştır. 20 Haziran 1921 tarihinde Yunanlılar burayı terk ederek kaçmak zorunda kalmışlardır. 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1990 tarihinde ise Sakarya iline bağlı bir ilçe olmuştur.

Sakarya Söğütlü

GENEL

Geniş ve verimli bir ovada kurulmuştur. İlçenin rakımı ortalama 31 metredir. İklim olarak: Batı Karadeniz ve Doğu Marmara iklimlerinin karışımı ılık bir iklim hakimdir. Her mevsim yağış alır.

Bölgedeki tek doğal göl “Akgöl” dür. Bölgede sadece, Hendek ilçesi ile sınırı çizen Sakarya nehri vardır. Sakarya nehri, sürekli yatağını değiştirmiş ve bataklıklarla çevrili Söğütlü ovasında yerleşmeyi güçleştirmiştir.

Sakarya Söğütlü

TARIM, HAYVANCILIK VE SÜT FESTİVALİ

Her yıl Temmuz ayının üçüncü haftası düzenlenir. Festivalde, yağlı güreşler de yapılmaktadır.

Sakarya Söğütlü

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Söğütlü Hasanfakı Göleti

HASANFAKI GÖLETİ

İlçe merkezine bağlı Hasanfakı köyündedir. İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Sakarya ilinin en büyük göllerindendir. Gölet kıyısında piknik ve mesire alanları bulunmaktadır. Ayrıca balık avcılığı da yapılabilmektedir.

Sakarya Söğütlü Harmantepe Kalesi

SÖĞÜTLÜ-HARMANTEPE KALESİ

İlçe merkezine bağlı Harmantepe köyü yakınlarındadır. Buraya gelmek için, İlçe merkezinden ayrılan 2.5 km asfalt ve 2.5 km toprak yol geçmek gerekir.

Sakarya Söğütlü Harmantepe Kalesi

12 ile 13’ncü yüzyıllar arasında Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Sakarya Nehrinin batı yakasını korumak için yapılmış bir karakol ve gözetleme kuleleridir. Taşkısığı gölünden çıkan akarsuyun kenarında küçük bir tepe üzerindedir. Aşağı Sakarya havzasında, günümüze kadar korunarak en iyi şekilde gelmiş kaledir. Kale: elips şeklinde yuvarlak planlıdır. Yöresel taşlardan yapılmıştır. Sur duvarlarının kalınlığı, 2 metre civarındadır. Surların yüksekliği ise 8-10 metre arasındadır. Kalede 6 burç bulunur. Bunların boyutları 5 x 5 metredir. Burçların alt kısmında, bağlantıyı sağlamak için: ahşap kalaslar, ızgara şeklinde yerleştirilmiştir. Zamanla bu kalaslar çürümüş yok olmuş ancak kalasların yerleştirildiği yuvarlak delikler halen görülebilmektedir. Burçların üst kısımlarında ise, değişik yönlere bakan mazgal delikleri bulunur. Kalenin içi günümüzde ağaç ve bitkilerle kaplanmıştır. Uzun zamandır tamir görmeyen kalenin surları, kapıları ve burçları yoğun şekilde tahrip olmuştur. 1992 yılında Kültür Varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

KÜÇÜK AKGÖL

İlçe merkezine 6 km uzaklıkta Akgöl köyündedir. Harmantepe kalesi yakınlarında bulunan göl, orman içinde doğal güzelliğiyle öne çıkan bir göldür. Göl çevresinde piknik ve mesire alanları bulunmaktadır.

 Sakarya Sapanca hakkındaki gezi yazım için  Sapanca

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.