Gökova Akyaka

Gökova Akyaka
 

Gökova Akyaka: Gökova’nın en popüler turistik beldesidir. Muğla merkeze 28 km uzaklıktadır. Gökova beldesi ve Akyaka arasındaki uzaklık ise 6 km dir.

Beldenin kuzeyinde, 1000 metre ani yükselen ormanla kaplı bir bölge vardır. Doğusunda ise Kadın ve Akçapınar azmakları arasında eşsiz ovası bulunur.

Akyaka, 1988 yılında doğal Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

2010 yılından bu yana “Cittaslow” yani “Yavaş Şehir” unvanına sahiptir. Bu yüzden Akyaka’da gece hayatı yok denecek kadar azdır. Akşamları hareket ve eğlence isteyenler için, Akyaka-Marmaris arası çalışan otobüslerle Marmaris’e gitmek önerilir.

Gökova ile karıştırılmasına rağmen, Akyaka Sakar beline doğru yamaca yapılmış olmasına rağmen Gökova ovada kuruludur.

Gökova Akyaka
 

Akyaka evlerinin mimarisi ilgi çekmektedir. Çünkü Akyaka’da tek tip mimari zorunluluk vardır. Evlerin en önemli özelliği, ahşap işçiliğinin öne çıkmasıdır.

Gökova Akyaka
 

Ahşap ağırlıklı evleri begonviller süslemektedir.

Özellikle Mimar ve Şair Nail Çakırhan’ın yaptığı evler hayranlıkla izlenmektedir.

 

KONAKLAMA:

Akyaka: Azmak nehrine yürüme mesafesinde Pansiyonlarıyla dikkat çeker.

Akyaka otelleri, çam ormanlarından gelen serin hava ve yemyeşil doğanın kucağında tatil yapmak için oldukça uygundur.

Sonuç olarak: burada 5 yıldızlı ve konforlu oteller bulamazsınız, burası daha çok apart beldesidir. Sahile yakın veya uzak, havuzlu ya da oldukça mütevazi her zevke veya keseye uygun apart oteller bulabilirsiniz.

 

NAİL ÇAKIRHAN EVİ:

Burada başta resim olmak üzere birçok farklı sanatsal sergi açılmaktır.

Gökova Akyaka Plajı

 AKYAKA PLAJI

Akyaka Halk Plajı konumundadır. Giriş ücretsizdir. Şemsiye ve şezlong ücretlidir.

Gökova plajları arasında Mavi Bayrak ödüllü bir plajdır.

Deniz sığdır. Sahilden yaklaşık 200 metre ilerisine kadar sığdır. Bu yüzden özellikle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler tarafından tercih edilmektedir. Denize girince yüzmek için uzun bir süre yürümeniz gerekir.

Deniz sabah sakin ve akşamüstü dalgalıdır. Genellikle temizdir. Hafta sonlarında yöre halkı buraya akın ettiği için, oldukça kalabalıktır ve şezlong bulmak ve denize girmek sıkıntılıdır.

Denize girdiğinizde, kıyıya baktığınızda yerleşimin hemen arkasında ormanlarla kaplı yemyeşil dağları görebilirsiniz. Kumsalda ve denizde sürekli bir rüzgar eser, bu yüzden yandığınızı hissetmezsiniz.

Akyaka plajı sahilinde, restoranlar ve kafeler bulunmaktadır.

Gökova Akyaka Çınar Plajı
 

ÇINAR PLAJI;

Akyaka merkezinden 3 km uzaktadır. Akyaka merkezden buraya 45 dakikalık bir yürüyüş yapılır. Akyaka merkezden, tekne veya dolmuşlarla da gidebilirsiniz.

Gökova’nın ve Akyaka’nın en sevilen plajlarındandır.

Kumsalı oldukça güzeldir. Renkli çakıl taşlarıyla kaplı turkuaz deniziyle dikkat çeker. Suyu, bir hayli ilerledikten sonra derinleşir. Bu yüzden özellikle çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler tarafından tercih edilir.

Gökova Akyaka Azmak Nehri
 

AZMAK NEHRİ:

Azmak kelimesi, “nehir ağzı” anlamına gelmektedir. “Kadın Azmağı” olarak da isimlendirilir.

Nehrin toplam uzunluğu 2.5 km dir.

Derenin en büyük özelliği, diğer derelerden farklı olarak su derinliği veya akıntı hızı ne olursa olsun, suyun her zaman berrak olmasıdır. Böylece derenin muhteşem görüntüsü ilgi çekmektedir.

Gökova Akyaka Azmak Nehri
 

Derede avlanmak yasak olduğundan suya rengini veren binlerce su bitkisi ve suyun dibinde, gözle görebileceğiniz balıklar ve suyun üstündeki yaban ördekleri, oldukça güzel bir ortam oluşturuyor.

Azmak deresi, Akyaka plajının hemen yanında denizle buluşur.

Akyaka’dan kalkan teknelerle nehir gezisi yapılmaktadır. Bu tur yaklaşık yarım saat sürüyor. Tur süresince: sazlıklar ve kıyı boyunca kurulu restoranları görebilirsiniz.

Gökova Akyaka Azmak Nehri
 

Azmak nehri kıyısında sıralanmış restoranlarda, yeni tutulmuş balıkların ve mevsim yeşillikleriyle hazırlanan salataların tadını çıkarabilirsiniz.

Son bir not: Barış Manço nun Azmak boyunda yazlık evi bulunmaktadır. Ayrıca, Azmak nehri ve çevresinde çok sayıda sivrisinek bulunmaktadır, buralara giderken yanınıza mutlaka kovucu losyon almayı unutmayınız.

Gökova Akyaka İdyma antik kenti
 

İDYMA ANTİK KENTİ:

Burada, MÖ 4’ncü yüzyıla tarihlenen kaya mezarları bulunmaktadır.

Günümüzde İdyma kentine ait kalıntılar: Gökova köyünden, Kıran dağı eteklerine kadar uzanmaktadır.

Kentin Akropolü: Gökova köyünün hemen kuzeyinde yükselen tepe üzerindedir. Akropol: MÖ 4 ve 3’ncü yüzyıla tarihlenmektedir. Muhtemelen bu tarihten sonra yerleşim yeri terk edilmiş ve günümüzdeki Akyakanın bulunduğu yere yerleşilmiştir. Çünkü son yıllarda  bölgede yapılan araştırmalar da bu görüşü doğrulamaktadır.

Kentin Nekropolü yani mezarlık alanı ise, aynı tepenin doğu yönündedir. Mezarlar, tepe boyunca kayaların oyulmasıyla yapılmıştır. Ancak bu mezarlar, ölülerin ölümden sonraki yaşamlarını sürdürmeleri için adeta bir ev gibi düzenlenmiştir.

Bu kaya mezarlarından en iyi olarak korunarak günümüze ulaşmış mezar: Gökova köyü ile Akyaka arasında, İnişdibi denen mevkide görülebilir.

Bizans Kalesi: Azmak kenarındaki alçak bir tepe üzerindedir.

Gökova Akyaka Orman Kampı
 

AKYAKA ORMAN KAMPI:

Burası Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen kamp ve piknik alanıdır. Burada bir de lokanta bulunmaktadır.

Burada çadır kurabilirsiniz. Yemyeşil çam ormanı içinde çadır kurabilir ve bölgedeki koylara yani denize yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kamp alanında: elektrik, tuvalet ve market gibi yerler bulunmaktadır. Konaklamak için bungalovlar da vardır.

Gökova Akyaka Akçapınar Köyü
 

AKÇAPINAR KÖYÜ-WİNDSURF, KİTEBOARD, KİTESURF:

Buraya uğrayıp, yörenin en meşhur yiyeceği olan Akçapınar tostu yemelisiniz. Yanında yayık ayranı veya taze sıkılmış meyve suyu alın.

Gökova körfezinde bulunan Akçapınar sahili,  toplam 3.5 km uzunluğundadır. Dünyaca ünlü olan bu sahilde: rüzgar 7 ay boyunca (Nisan’dan Ekim ayına kadar) hiç durmaz ve uygun koşullar Kitebordçular için buranın tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Sahil boyunca: rengarenk uçurtmalar rüzgarla buluşur ve uçurtma sörfü (kite surfing) yapılabilmektedir.

Akyaka civarında, uçurtma sörfü okulları bulunmaktadır.

Gökova gezilecek yerler, Gökova tanıtımı.

Kars Akyaka

Kars Akyaka

Akyaka, Kars il merkezine 63 km uzaklıktadır. Akyaka, Arpaçay arası uzaklık: 35 km.

TARİHİ

Önceki ismi “Kızılçakmak” olan ilçe, 1534 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1877-1878 yılları arasında Osmanlı-Rus savaşı sonunda Rus işgaline uğramıştır. 1917 yılında Rus işgali biter. Ancak Ermeni işgali devam eder.

İlçe, 3 Kasım 1920 tarihinde ise, Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. 1926 yılında Bucak statüsünü kazan ilçe, Arpaçay ilçesine bağlanmıştır. 1961 yılında ise Kızılçakmak ismi değiştirilmiş ve “Akyaka” olmuştur. 1972 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 1988 yılında ise ilçe teşkilatı kurulmuştur.

Kars Akyaka

GENEL

İlçe Kars ilinin en kuzey ucundadır. İlçenin doğusunda Ermenistan vardır ve sınır hattı 52 km dir. Ermenistan ile ilgili Doğu Sınır Kapısına uzaklık ise 13 km dir. İlçenin rakımı 1477 metredir. Geniş düzlükler ve boz kırlara sahiptir. Karahan çayı, ilçeden geçerek Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay barajına dökülür. Yörede karasal iklim olmasına rağmen, barajlar nedeniyle yer yer Karadeniz iklimi de görülür. Sert kış mevsimleri geçmişte kalmıştır.

AKYAKA TARIM HAYVANCILIK VE KÜLTÜR FESTİVALİ

Akyaka Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafında organize edilen festivalde, ilçenin önemli gelir kaynaklarının arttırılması ve hayvancılığın geliştirilmesi hedefleniyor. Etkinlikte “Tarım ve Hayvancılık” konulu konferanslar veriliyor. Ayrıca Sulama Birliği Bahçesinde: en iyi buzağı yetiştiricisi, en iyi süt ineği yetiştiricisi, en iyi boğa yetiştiricisi ve en iyi pancar yetiştiricisi dallarında yarışmalar düzenleniyor. Ayrıca buzağı güzellik yarışması yapılıyor ve kazananlara ödüller veriliyor.

GEZİLECEK YERLER

ANİ KENTİ HARABELERİ

Ani kenti harabeleriyle ilgili ayrıntılı gezi yazım, yine bu sitede “Ani” ismi altında bulunmaktadır.

Kars Akyaka

KIZ KALESİ-TİGNİS KALESİ

İlçe merkezine bağlı Tignis (Kalkankale) köyündedir. Kale sınıra 3 km uzaklıktadır. Karahan çayını seyreden bir konumdadır. Ermenistan sınırına ve Doğu kapıya oldukça yakındır. Köye hakim bir tepede bulunan kale, muhtemelen I. Smpad Pakraduni (890-914) döneminde yaptırılmıştır.

Kars Akyaka

Kalenin en büyük özelliği, Ani ören yerindeki kale ile aynı dönemde yapılmış olmasıdır. 20’nci yüzyıl başına kadar sağlam gelen kale, günümüzde ise harap haldedir.

Kars Akyaka

TARİHİ TREN GARI

İlçe merkezindeki tarihi gar binası, İstasyon mahallesinde İstasyon caddesi üzerinde, postane ve polis karakolu yakınlarındadır. Gar binası, 1899 yılında Rus Transkafkasya demiryolu tarafından inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemdeki ismi Şöregel istasyonudur.

Kurtuluş savaşı sonrasında Kars yöresi Türkiye’ye verilince istasyonun ismi de “Kızılçakçak” olarak değiştirilmiştir. 1962 yılında istasyon yeniden inşa edilmiş ve raylar standart açıklığa getirilmiştir. 1966 yılında ise istasyon günümüzdeki ismini “Akyaka istasyonu” ismini almıştır.

1993 yılında Türkiye-Ermenistan arasındaki sınır kapatılınca, Kars doğusundaki tren seferleri askıya alınmıştır. Seferler Şubat 2011 tarihinde açılmıştır.

Gelelim tren istasyonunun mimari yapısal özelliklerine: Gar binası, dikdörtgen planlı ve siyah kesme taştandır. Kars il merkezi ve ilçelerdeki diğer Rus dönemi yapılarıyla benzerlik gösterir. Baltık mimarisi tarzındadır. Binanın doğu ve batı yönünde, iki giriş kapısı vardır.

Giriş kapılarının kenarları ve kapıların sağında ve solunda üçer adet pencere bulunur. Binanın yan duvarları yığma olarak yapılmıştır. Binanın iç mekanı, birbirine açılan odalardan oluşur. Odaların iç mekanlarında hiçbir süsleme yoktur. Çatı kısmı, sonradan onarım görmüştür.

Kars Akyaka

KAYAKÖPRÜ KÖYÜ ARGİNA KATEDRALİ

İlçe merkezine 5 km uzaklıkta Kayaköprü köyündedir.

Osmanlı dönemindeki adı “İslam Enginesi” ve Ortaçağdaki adı “Argina” dır. Argina, Ermenilerin Ani’den önceki katolikosluk merkezinin yerleşim yeri olması nedeniyle önemlidir. 7’nci yüzyıla kadar Ermeni Kamsarakan sülalesinin toprakları olan bölge, Ermeni tarihçisi Sebeos’a göre, 9’ncu yüzyılın ortalarında Ermeni Bagratlı sülalesinin idaresine geçmiştir.

Ermeni Katolikosluğu, 927 yılında Dvin’den Vaspurankan (Van) Krallığının sınırları içindeki Akdamar adasına taşınmıştır. Katolikos I. Anania (946-968) döneminde, katolikosluk ikametgahı, Vaspurakan Ermeni Krallığı sınırları içindeki Akdamar Adasından, Bagratlı Ermeni Krallığı sınırları içindeki Argina’ya nakledilmiştir.

Dönemin Bagratlı Ermeni Kralı I. Abas (928-953) ve krallık merkezi de Kars’tır. Kral Abas ve Katolikos Anania, bölgedeki çok sayıda manastır ve kilisenin inşasına öncülük etmiştir. 992 yılına kadar Ermenilerin katolikosluk merkezi olan Argina, katolikosluk merkezi Ani’ye taşındıktan sonra önemini kaybetmiştir.

Argina katolikosluk yapı kompleksinin bir katedral, üç ayrı kilise, bir kütüphane, bir okul, manastır odaları ve patriklik evinden oluştuğu dönem kaynakları ve yayınlardan bilinir. Katedralin batı ve kuzey duvarlarının kalıntılarının 20’nci yüzyıl başlarına kadar mevcut olduğu, eski fotoğraflardan görülür. Katedralin, farklı tarihler belirtilse de 20’nci yüzyıl başlarında ya da ortalarında depremde yıkıldığı bilinmektedir.

Katedralden günümüze kadar ulaşan kalıntılar incelendiğinde, orta bölümü kubbeli, tek nefli ve tek apsislidir. Bu yapının en önemli özelliklerinden biri, Ani Katedralini (989-1001) ve Ayasofya’nın yıkılan kubbesini (982-992) yapan Mimar Trdat tarafından inşa edilen bilinen ilk yapı olmasıdır.

Katedral, Katolikos I. Haçik tarafından Mimar Trdat’a 973-977 yılları arasında yaptırılmıştır. Katedralin kuzey duvarı ve batı giriş kapısı üstünde bulunan kitabeleri günümüze ulaşmamıştır.

ŞAHNALAR KÖYÜ CAMİSİ

İlçe merkezine bağlı Şahnalar köyünde, Ruslar tarafından, Baltık mimari tarzında, bazilika planlı olarak tüf taşından yapılmış kilise, sonradan camiye çevrilmiştir.

Üzerinde 1908 tarihli yapım kitabesi bulunur. Duvarlarda sağır kemerler kullanılarak binaya estetik verilmiştir. Yapıya daha sonra minare eklenerek camiye çevrilmiştir ve çatısı yeniden yapılmıştır. Kilise camiye çevrilmesinden dolayı, iyi şekilde korunarak günümüze ulaşmıştır.

Kars Sarıkamış hakkındaki gezi yazım için Sarıkamış

 Kars Selim hakkındaki gezi yazım için Selim