Sakarya Kaynarca

Sakarya Kaynarca

Burada bir cennet köşesi var, Acarlar Longozu, mutlaka gidin görün, gerçekten harika bir tabiat güzelliği, ama yeterince tanıtılamamış, halen doğallığını koruyor, mutlaka gidin görün, Kaynarca denilince ilk aklıma gelen Acarlar Longozu.

ULAŞIM

Kaynarca, Karasu arasındaki uzaklık: 41 km. Kaynarca, Kandıra arasındaki uzaklık: 18 km. Kaynarca, Adapazarı arasındaki uzaklık: 32 km. Kaynarca, Kefken arası uzaklık: 20 km.

TARİHİ

Yörenin kesin kuruluş tarihi bilinmemektedir. Tapu kayıtlarına göre, burada “Hoca” köyü isminde bir köy bulunduğu ve daha sonra bu köyün “Şeyhler” ismini alarak nahiye olduğu anlaşılır. 1899 yılında burada büyük bir yangın olur ve nahiye, önce Şeyh Tımar köyüne ve sonra da Kayacık Çorallar köyüne taşınır. 1917 yılında tekrar nahiye olur.

25 Mart 1920 tarihinde ise Yunan işgali görülür. 3 Mayıs 1921 tarihinde düşman işgalinden kurtarılır. 1922 yılında, nahiyede yine büyük bir yangın felaketi yaşanır. 1922-1925 yılları arasında nahiye, Topçu Büyükkaynarca köyüne nakledilir. 1 Nisan 1959 tarihinde “Kaynarca” ismini alarak ilçe olur ve 1966 yılında ise Sakarya iline bağlanır.

Sakarya Kaynarca

GENEL

İlçe Kocaeli yarımadasının doğu uzantısında, Sakarya vadisi ve Karadeniz arasındadır. İlçe merkezinin denizden yüksekliği ortalama 50 metredir. Genel olarak engebeli ve sarp bir arazi üzerine kuruludur. Bölgenin en yüksek yeri 353 metre yükseklikteki Oflak dağıdır. Yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından oldukça fakirdir, nehir ve ırmak yoktur. Yörede Marmara iklimi hakimdir, buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılımandır. İlçede yaşayanların ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Son yıllarda tavuk üretimi gelişmiştir.

KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesine bağlıdır. 2007 yılında kurulmuştur. Okulun bulunduğu Kaynarca ilçesinde, öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak üzere yeterli sayıda özel yurt ve apart ev bulunmaktadır. En yakın devlet yurdu okulun 45 km uzağındadır. Peki okula ismi verilen Seyfettin Selim kimdir? Kendisi 1967 yılında Kaynarca ilçesine bağlı Yeşilova köyünde dünyaya gelen ve halen müteahhit olarak iş hayatını sürdüren hayırsever bir kişiliktir.

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Kaynarca Şeyh Müslihittin Camisi

ŞEYH MÜSLİHİDDİN CAMİSİ

İlçe merkezinin çıkışında, 3 km uzaklıktaki Büyük Kaynarca köyündedir. Eski mezarlığın içindedir. Yapılış tarihi bilinmemektedir. Ancak çeşmesinde bulunan kitabede 1486 tarihi yazılıdır. Yani bölgenin en eski Osmanlı eseridir.

Sakarya Kaynarca Şeyh Müslihittin Camisi

Cami, tamamen ahşaptan yapılmıştır. Temeller ise taştır. Fatih Sultan Mehmet’in mimarlarından Şeyh Müslihiddin adına yapılmıştır. Cami, Mehmet Ağa tarafından motiflerle süslenmiş, kirişler arası kütüklerle doldurulmuş, kütüklerin üstü ince ve muntazam tahtalarla kaplanmıştır. Tavanı tamamen düz ahşap kaplamadır. Çatı sistemiyle inşa edilmiş ender örneklerden birisidir. Caminin minaresi, yarım vaziyette durmaktadır. Evet, caminin yanına aynı isimde yeni bir cami yapıldığından, günümüzde bu cami kullanılmıyor.

Sakarya Kaynarca Acarlar Langozu

ACARLAR LONGOZU

İsterseniz önce isme bakalım, malum longoz bizlere yabancı bir isim, en azından karşımıza çıkan bir isim değil, Longoz ismi “su basar ormanı” demektir.

Sakarya nehrinin, Karadeniz’e ulaştığı ağız kesiminin, yaklaşık 6 km batısında, kıyı çizgisinden ortalama 1.5 km içeridedir. Gölün su kaynakları: dereler, taban suyunun kışın yağışlar nedeniyle yükselmesi ve Sakarya nehrinde oluşan taşkınlar nedeniyle gelen sulardır. Gölün uzunluğu 12 km, genişliği ise 250 ile 1250 metre arasındadır. Derinliği 1.5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Gölün çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir. Ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine kadar sokulmaktadır.

Sakarya Kaynarca Acarlar Langozu

Göl alanının büyük kısmı bataklıktır. Açılan kurutma kanatları sonucunda, bir kısmı da tarım arazisine dönüştürülmüştür. (yazın suları çekildiğinde, longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazi olarak kullanılır.) Gölde zengin bitki örtüsü korunmaktadır.

Bu yüzden yaban hayvan türleri bol ve çeşitlidir. Gölün sık ormanlarla kaplı olması ve su altı bitkisinin çokluğu: hayvanlar için ideal korunma imkanları sağlar. Bu durum hayvanların yuvalama, yumurtlama ve yavrulaması için mükemmel ortam yaratır. Göl tabanı longoz ormanları ile kaplıdır ve tamamen geçilmez ve çok sık bitki örtüsüyle kaplıdır. Sazlık ve bataklık özelliği taşır.

Acarlar gölünde, yapılan kuş gözlemciliği sonucunda, kayıtlara göre 243 kuş türünün bulunduğu tespit edilmiştir. Gölde yaşayan balıklar ise: sazan, yayın, yılanbalığı, sarıbalık, kızılkanat, turna, kefaldir. Ayrıca su kaplumbağaları ve tatlı su yılanları bulunur.

Tabii sırf hayvanlar mı hayır, burada nilüfer ve göl laleleri, endemik bitki türleri de bulunuyor.

Acarlar gölü, Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahası kapsamına alınmış, Sit alanı ilan edilmiştir. Avlanma ve avcılık (balık avlanması dahil) , yapılaşma, zirai ilaçlama yasaktır.

Longozun: Karasu kısmında: yürüyüş yolu, restoran, sandal ve deniz bisikleti, piknik ve park alanları bulunmaktadır. Bence, burası bir cennet köşesi, mutlaka gidin ve ziyaret edin, hatta öylesine kısa süreli değil, zaman ayırın ve mutlaka gidip bu güzelliği görün.

 Sakarya Söğütlü hakkındaki gezi yazım için Söğütlü

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.