Kocaeli Çayırova

Kocaeli Çayırova

Sanayi şehri, tarihi ve turistik yer olarak sadece “Hünkar Çayırı” nı önerebilirim, buralara yolunuz düşerse, Fatih Sultan Mehmet’in sefere giderken 300 bin kişilik ordusu ile yerleştiği ve otağını kurduğu, halen anısına yaptırılan çeşmenin, köprünün ve namazgahın bulunduğu Hünkar Çayırını gezmeli ve görmelisiniz, başkaca bir tarihi ve turistik özellik yok.

ULAŞIM

Çayırova, İzmit arası uzaklık: 57 km. Çayırova, Gebze arası uzaklık: 10 km. Sabiha Gökçen hava alanına 15 km uzaklıktadır.

TARİHİ

Bizans döneminde, Hıristiyan Rumlar tarafından bölge “Ak Kilise” olarak isimlendirilmiştir. Burada bulunan Ak Kilisenin bugünkü Aske köyünde olduğu düşünülüyor. Daha sonra buraya Türkler göç ederek yerleşirler. Fatih Sultan Mehmet, 3 Mayıs 1481 tarihinde düzenlediği bir seferde, 300 bin kişilik ordusu ile mola verdiği çayırlık, Fatih’in otağının kurulduğu yer günümüzdeki Çayırova bölgesidir. Çayırova, aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in ölüm yeridir.

Cumhuriyet döneminde, bölgenin ismi “Akse köyü” olarak değiştirilir. Zamanla kilisenin (Ak kilise) kalıntıları yok olur. Güzeltepe 1992 yılında Belediye olur. Daha sonra ismi Çayırova olarak değiştirilmiştir. İç göç hareketleri sonucu belde hızla gelişmiştir. 1985 yılından sonra hızla gelişen sanayi ile birlikte Çayırova’ya, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden yoğun göç yaşanmıştır.

2008 tarihinde, Çayırova, Şekerpınar ve Yenimahallenin birleşmesiyle Çayırova ilçesi kurulmuştur. Çayırova’nın diğer adı “Güzeltepe” dir.

Kocaeli Çayırova

GENEL

İlçe Kocaeli ilinin en önemli yerleşim merkezlerinden birisidir. İzmit Körfezinin kuzey batı kesimine kadar uzanan geniş düzlük ve çayırlık alana, Çayırova denilir. İlçenin en büyük özelliği, bölgenin üretim ve sanayi üssü konumunda olmasıdır. Ülkemizin önce gelen sanayi kuruluşlarının bir bölümü, ilçe sınırları içindedir. İlçe sınırları içinde 44 fabrika bulunmaktadır.

Kocaeli Çayırova

GEZİLECEK YERLER

Kocaeli Çayırova Akse köyü camii

AKSE KÖYÜ CAMİSİ

İlçe merkezinin Akse Mahallesindedir. Akse köyünün yeni ismi Güzeltepe köyüdür. 1910 yılında yaptırılmıştır. Güzeltepe Köyü camisi, 2011 tarihinde tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Kocaeli Çayırova Hünkar çayırı

HÜNKAR ÇAYIRI

Fatih Sultan Mehmet, 27 Nisan 1481 tarihinde İtalya üzerine yaptığı sefer sırasında, 300 bin kişilik ordusu ile mola verdiği ve otağını kurduğu için, bu alana “Hünkar Çayırı” denir. Burada: tarihi köprü, çeşme ve namazgah bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet, 3 Mayıs 1481 tarihinde, 52 yaşında özel doktoru tarafından zehirlenerek burada öldürülmüştür.  

Kocaeli Çayırova Hünkar Çayırı

3 Mayıs 1481 tarihinde ölen Fatih Sultan Mehmet’in anısına, buraya kitabeli bir çeşme yaptırılmıştır. Hünkar çeşmesi, Sultan IV Mehmet döneminde, 1659 yılında Sadrazam İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çeşme halk arasında, Fatih Sebili diye bilinir. Fatih Sultan Mehmet’in otağının çeşmenin bulunduğu yere kurulduğu söyleniyor. Çeşmenin önüne, Fatih Sultan Mehmet’in anısına bir anıt dikilmiştir.

Hünkar çayırı olarak bilinen bölge, 1995 yılında düzenlenmiş, park ve şenlik alanı olarak kullanılmaktadır. Burada, İstanbul’un fethi kutlamaları sırasında, her yıl geleneksel güreşler yapılmaktadır. Alan yörede yaşayanlar tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

 

ŞEKERPINAR

Çayırova bölgesinin diğer yerleşim yeri olan Şekerpınar’ın kim tarafından ve ne zaman kurulduğu belli değildir. Köyün ilk adı “Eşekli” veya “Merkepli” olarak bilinmektedir. Günümüzde görülen mezar kalıntılarından, köyün bir zamanlar önemli bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir. Ancak çeşitli nedenlerle zaman içinde nüfusu azalmış ve küçük bir köy olmuştur. 1952 yılında, muhtarlığın girişimleri sonucu köyün ismi: köyün suyunun çok tatlı olması nedeniyle “Şekerpınar” olarak değiştirilmiştir. Köy, 1998 yılında Belediyelik olmuştur.

GÜZELTEPE

Çayırova ilçesinin diğer bir yerleşim yeridir. 1991 yılında Belediyelik olmuştur.

 Kocaeli Darica gezi yazısı hakkında Darıca

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.