Malatya Yeşilyurt

Malatya Yeşilyurt

İlçe Malatya’ya çok yakındır ve ulaşımın rahat sağlanması gibi nedenlerin yanı sıra çok sayıda park, bahçe, piknik ve mesire alanı olması nedeniyle, özellikle ilçe yaz aylarında oldukça canlı ve kalabalıktır.

Malatya Yeşilyurt

TARİHİ

Bölgenin tarihi, Malatya şehrinin tarihiyle aynıdır. Buranın eski ismi “Çırmahtı” dır. Cumhuriyetten sonra Malatyalı devlet adamı İsmet İnönü’ye atfen, İsmetpaşa adıyla anılmış, 1957 yılında ilçe olmuş ve adı Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir. İlçe 2012 tarihinde kabul edilen bir yasa ile, Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı iki merkez ilçeden biri olmuştur.

Malatya Yeşilyurt

GENEL

İlçenin yerleşim yerinde arazinin çoğu dağlıktır. Kuzeyde Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan ile çevrilidir.

Malatya Yeşilyurt

GEZİLECEK YERLER

 

BÜRÜCEK YAYLASI ARKEOLOJİK YERLEŞİMİ

Bürücek yaylasına giden yolun 13’ncü kilometresinde, yolun 200 metre doğusunda tepelik bir alandadır.

Yüzeyin hemen altında Horasan örgülü bina kalıntıları vardır. Gözetleme yeri alanı, Üçgöze mahallesi yol ayırımına 1700 metre mesafededir ve Geç Roma dönemine aittir.

Malatya Yeşilyurt

CİHANKALESİ ARKEOLOJİK YERLEŞİM ALANI

Atalar mahallesi Fadıloymağı mezrası mevkiindedir.

Malatya-Ankara karayolunun 10’ncu kilometresinden sola devam eden Atalar Mahallesi-Fadıloymağı yolunu takiple, köprüden sağa devam eden stabilize yolla ulaşılan Fadıloymağından 7.5 km toprak yolu sonundaki tepelik alandadır. Cihankalesi’ndeki kayalık-tepelik yamaç alanda taş duvar yerleşim izleri, Horasanla örgülenmiş ve kaçak kazıyla ortaya çıkan duvarları kireç katkılı sıvayla sıvanmış mekanlar vardır.

Üst bölümde mezarlık alanı da olabilir. Çevrede az miktarda Tunç dönemi seramik izine rastlanır. Başka bir alandan getirildiği düşünülen, karaz tipi iki parça bulunmuştur. Yoğun Roma ve Bizans seramik ile demir cüruflarına rastlanmıştır.

GÖZBABA TÜMÜLÜSÜ

İkizce-Fatih arasında, Elemendik mevkiindedir.

Tümülüs, yaklaşık 40 metre çap ve 8 metre yükseltiye sahiptir. Yapılan kaçak kazılar neticesinde, mezar odası dromosu olduğu tahmin edilen taş bloğun bir kısmı açığa çıkmıştır. Tümülüs, MS 2’nci yüzyıla tarihlenmektedir. 140 x 170 metre ebatlarında olan yerleşim yerinde, tarla yolu ve modern tarım nedeniyle ortaya çıkan tahribat alanlarında, savunma amaçlı kullanıldığı düşünülen, yaklaşık 1 metre kalınlıkta, 170 metre takip edilebilen taş duvar kalıntısı yer almaktadır. Yüzeyde bulunan amorf keramik parçaları Demir Çağı ve Geç dönem özellikleri taşımaktadır. Dalgalı yivli, kabartma bezemeli ve kırmızımsı kahverengi astarlı, baskı bezemeli mallar Demir Çağının keramik özelliklerini yansıtır.

HÖYÜKTEPE TÜMÜLÜSÜ

Eski Görgü mahallesinin kuş uçuşu 900 metre güneybatısındaki tepelik alanın uç kısmındadır. Çapı 50 metre, yüksekliği 7-8 metredir. Üstü kaya parçalarıyla yığıntılıdır. Tümülüs ve çevresindeki alan Geç Roma dönemine tarihlenir.

KADI KALESİ YERLEŞİMİ

Görgü’nün kuzeybatısındaki yüksek tepenin güney düzlüğünde başlayan yerleşim izleri, tepe uç noktasına doğru kaya kütleleriyle kesintiye uğrar. Tepe noktasında yerleşim yapı izleri görülür. Bizans döneminde yerleşim gören tepede, döneme ait seramik parçaları tespit edilmiştir.

KALETEPE ARKEOLOJİK YERLEŞİMİ

Malatya-Kayseri karayolunun 14’ncü kilometresinde Kuşdoğan’a giden yolu takiple, Kuşdoğan’ın 1 kilometre kadar güneyindedir.

Kuzey-güney uzantılı, kuzeyde 10 metre dolgu tabakalı, güneyde düz yerleşimlidir. Tepenin kuzey yamacı, doğal dik bir ana kaya üzerine yaslanmıştır. Tepenin kuzeybatı yamacına kadar uzanan ve tepelik alanı çevreleyen muhtemelen savunma amaçlı kullanıldığı düşünülen taş bir mimari kalıntıdan söz edilir.

Kaletepe’nin özellikle güney ve kuzeybatı yamaçlarında kaba, çarkta yapılmış, mineral katkılı çok iyi pişirilmiş Roma dönemine ait olabilecek keramik buluntuların yanı sıra elle yapımmış, kabartma bezemeli, baskı bezemeli ve yivli keramik parçaları, Erken Tunç Çağı özelliklerini taşır. Batı yamaçta mezar olabileceği düşünülen yerleşim izi vardır. MÖ 3000 yıllarına ve Bizans Dönemine ait yerleşim izleri gözlenir.

KALETEPE HÖYÜĞÜ

Mollakasım Mahallesi Şabandede mevkiinde bulunan höyük, yapılan yüzey araştırmalarına göre Roma ve Bizans devirlerini kapsar.

Dört tarafı vadi ile çevrili bu yerleşim yerinin kuzey ve kuzeydoğu yamacı modern tarım nedeniyle kısmen zarar görmüştür. Höyüğün özellikle tepe noktasında çeşitli noktalarda kaçak kazı izleri belirlenmiştir. Kaçak kazıların yarattığı tahribattan Orta Çağ ve Roma dönemine ait olabilecek üst üstü yapılmış taş duvar kalıntıları açığa çıkmıştır. Kaletepe höyüğünde Geç Demir Çağına tarihlenebilecek ağız kenarları baskı ve kabartma bezemeli keramik parçaları bulunmuştur. Bir konglomera üzerinde yer alan höyüğün yüksekliği 14-15 metre civarındadır. Görünümü yayvan koniktir.Höyük üzerinde kaçak kazılarda meydana çıkan beşik tonozlu bir mekan vardır. Buranın bir Bizans kilisesi veya bazilikası olabileceği sanılmaktadır.

ROMA MEZARI

Taftacık mevkiinde, eğimli bir tepenin doğusunda bulunan mezar yüzeyin 50-60 cm aşağısından başlar. Mezarda iki tane deforme olmuş iskelet, bir adet sağlam, iki adet de kırık cam koku şişesi bulunmuştur. Duvar yapısı, kalker karakterli 26 cm kalınlıkta ve 190 x 160 x 110 x 160 cm ebatlarındadır. Mezar üzerinde üç adet kapak taşı vardır.

 Malatya Hekimhan hakkındaki gezi yazım için Hekimhan

Tokat Yeşilyurt

Tokat Yeşilyurt

Yeşilyurt, Tokat arası uzaklık: 56 km. Yeşilyurt, Artova arası uzaklık: 20 km. Yeşilyurt, Sulusaray arası uzaklık: 12 km. Yeşilyurt, Yıldızeli arası uzaklık: 55 km.

TARİHİ

Yörede kurulan yerleşimin ilk adı “Musaköy” dür. İlk yerleşimciler ise 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında buraya gelen göçmenlerdir. Ardından, 1932 yılında Sivas-Samsun demir yolunun buradan geçmesiyle yerleşenlerin sayısı hızla artmıştır. 1949-1950 yılları arasında yörenin ismi “Arabacı Musaköy” dür. 1982 yılında kasabanın ismi “Yeşilyurt” olarak değiştirilir. 1984-1986 yılları arasında, yörede yapılan konutlara Afgan göçmenleri yerleşir. 1987 yılında ilçe olur.

GENEL

İlçe, Yeşilırmak’ın kolu olan Çekerek ırmağının suladığı verimli odadadır. Yörenin rakımı ortalama 1050 metredir. Bölgede geçiş iklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları ise soğuk geçer. Ormanlık alanlarda, meşe, sarıçam ve çınar gibi ağaçlar yaygındır. Yörede yaşayanların başlıca ekonomik etkinliği tarımdır.

GEZİLECEK YERLER

Tokat Yeşilyurt Tren İstasyonu

TREN İSTASYONU

İlçe merkezinde, Yüzüncü yıl, Atatürk bulvarındadır. 1932 yılında Sivas-Samsun demir yolu açılınca, istasyon binası yapılmıştır.

Tokat Yeşilyurt Şehitlik

ŞEHİTLİK

Yeşilyurt şehitler abidesinde, İstiklal Savaşında şehit düşen 1 Süvari Binbaşı ile 1 Topçu Üsteğmen’in kayıtları vardır.

Şehit Süvari Binbaşı Şemseddin Bey: 1882 Sivas doğumludur. 17 Kasım 1920 tarihinde Musa köyü yakınlarında asiler tarafından şehit edilmiştir. Anılan günü akşamı, Sulusaray yakınlarında Arabacı Musa köyünde Milli Mücadeleye karşı gelen asilerle yapılan çatışmada, Pınarbaşı mevkiinde kendisi ile beraber 1 Topçu Üsteğmen, 1 erbaş ve 4 erler birlikte şehit edilmiştir.

Aynı çatışmada şehit düşen Üsteğmenin ismi Zekeriya Şinesi’dir ve 1884 doğumludur. Kırşehir nüfusuna kayıtlıdır. Diğer şehit olan erbaş ve erlerin künyeleri yoktur, o yüzden isimleri bilinmiyor.

Evet çatışmada şehit olan askerler, şehit oldukları yere defnedilmiş ve defnedildikleri alana bu anıt yaptırılmıştır. Son bir not: bu şehitlerin yakınları varsa, bu satırları okuyan yakınları varsa, yakınlarının Yeşilyurt Belediyesine müracaat etmeleri bekliyor.

KUŞÇU KÖYÜ KUŞÇU HÖYÜK

Köy, ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Arıkyeri mevkiindedir.

Köyün güneybatısında, Arıkyeri mevkiinde fırın tepesinde, yüksek yığma tepe bulunmaktadır. Bu tepenin üzerinde, mağaraya benzer çukurlar vardır. Bu çukurlar kazıldığı zaman: küp, kiremit, kül ve duvar gibi kalıntılar ortaya çıkmaktadır. Sonuç, Arıkyeri mevkiindeki Kuşçu Höyüğü, 2015 yılında, 1’nci Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

GÜMENEK-KILIÇLI KÖYÜ HÖYÜK-COMANA ANTİK KENTİ

Yeşilırmak’ın kuzeyinde, Comana (günümüzdeki ismi: Gümenek) höyüğü, bu yörenin en önemli antik yerleşim merkezidir. Anadolu’nun ilk çağlardaki önemli yerleşim merzelrenini ve saha adlarını gösteren haritalara bakıldığında, iki ayrı yerde “Comana” adını taşıyan yerleşim merkezi görülür.

Bunlardan birisi güneyde Adana’nın Tufanbeyli ilçesinin Şarköy sınırları içindeki “Kapadokya Komanası” ve diğeri ise kuzeyde Pontus devleti sınırları içinde kalan “Pontus Komanası” dır. Pontus Komanası, Tokat il merkezinin 10 km kuzeydoğusunda, Niksar-Almus kara yolu kavşağında Kılıçlı (Gümenek) köyü yakınlarındadır.

Bu antik yerleşmenin kuruluş tarihi kesin olmamakla birlikte MÖ 4’ncü yüzyıldan itibaren Persler, Hellenistik, Pontus, Roma, Bizans döneminde varlığını sürdürmüştür. 1940 yılında Kozova’yı sulamak için yapılan regülatörün inşaat kazılarında, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait Comana antik kentinin yapı taşları bulunmuştur.

Comana höyüğü çevresinde ortaya çıkan yerleşme kalıntılarına bakılarak antik kentin höyük tepesi ile Yaylacık dağı etekleri arasında, geniş bir yer kapladığı söylenebilir. Persler zamanında Anaitis mezhebinin önemli bir merkezi olan Comana, Hıristiyanlığın yayılması ile önemini yitirmiş, deprem ve diğer tahribatlar yüzünden toprak yığını haline gelmiştir.

Comana Pontika’da (günümüzdeki Gümenek, Kılıçlı köyü) tanrıçanın onuruna düzenlenen festivallere, Ön Asya’nın her tarafından binlerce insan gelirdi. Bunlar dini görevlerini yerine getirirken, bölgenin halkı ile ticaret yapmaktaydı.

Tokat Sulusaray Hakkındaki gezi yazım için  Sulusaray