Giresun Görele

Giresun Görele

Görele, Giresun arası uzaklık: 59 km. Görele, Tirebolu arası uzaklık: 18 km. Görele, Eynesil arası uzaklık: 13 km. Görele, Trabzon arası uzaklık: 71 km.

TARİHİ

11’nci yüzyıldan sonra bölgeye Türkmenler yerleşmiştir. Bölgenin ismi “Koralla “ iken, değiştirmişler ve “Görele” olmuştur. Ancak bu yerleşim yeri, 1771 yılında bir isyanın ardından boşaltılmış ve günümüzdeki yerine taşınmıştır. (Osmanlı döneminde Sultan I. Mahmut zamanında (1699-1754) burada çıkan bir ayaklanma, gönderilen Osmanlı donanmasının burayı yakıp yıkmasıyla bastırılmıştır.)

1873 yılında burada Belediye kurulur. 1923 yılında ise İlçe olur. 1916 yılında bölge Ruslar tarafından işgal edilmiştir. İşgal, 13 Şubat 1918 tarihinde sona ermiştir. Bu işgal sırasında, bölgede Ermeni vahşeti ve toplu katliamlar görülmüştür.

Giresun Görele
 

GENEL

İlçe bağlı bulunduğu Giresun ilinin kuzeydoğusundadır. Kuzeyden güneye doğru, yükselti artar, dağların tepesinde biter. En büyük dağ 2180 metre yükseklikteki Aladağ’dır. Görele’nin 10 km sahil şeridi vardır. Bu yüzden ilçede balıkçılık da önemli yer tutar.

Yöre, iklim gereği her mevsim yağışlıdır. Bundan dolayı her çeşit bitki yetişir. Bunların başında ise fındık, mısır, çay gelir. Ormancılık yaygındır ve büyük önem taşır. Hayvancılık ta yapılır.

Giresun Görele

Kemençe yörede en önemli müzik aletidir. Hatta buraya “Kemençenin Başkenti” denilmektedir. İlçe merkezinde büyükçe bir kemençe heykeli vardır. Görele ilçesinin köylerinde farklı şiveler vardır.

DENİZE GİRİLECEK YERLER

Deliklitaş Halk Plajı

Görele sahilinde bulunan doğal oluşumlu ilginç kaya, yöre halkı tarafından “Deliklitaş” olarak isimlendiriliyor. Burada bulunan Deliktaş ile ilgili söylentiler var. Şöyle ki “borcu olan, derdi olan, çocuğu olmayan delikli taştan geçerse dertlerinden kurtulur” diye bir inanç vardır. Deliklitaşın hemen arkasında bir mağara var. Bu mağaranın da bir arkeolojik alan olduğu söyleniyor.

NE YENİR

Buraya gelip de Karadeniz pidesi yememek olmaz. Burada pide 85 yıllık bir geçmişe sahiptir. Görele de yapılan pide: Görele pidesidir ve pidenin lezzetli olabilmesi için, fırının ısısından pidenin servise sunulmasına kadar birçok özellik vardır.

Yörede: kıymalı, peynirli, kavurmalı, sucuklu, karışık, kaşarlı, kuşbaşılı pide çeşitleri vardır ama ben köy peynirinden yapılan peynirli pideyi öneriyorum. Yok ben pide yemem derseniz, o zaman önerim karalahana yemeğidir.

Giresun Görele Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu

GÖRELE UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

Giresin Üniversitesine bağlıdır. 2009 tarihinde kurulmuş ilçe merkezinde Mimar Sinan İlköğretim Okulu binasında eğitim öğretim başlamıştır. 2014-2015 yılları başında ise Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi binasına yerleşmiştir. 2015 yılında ise, şu anki binasına taşınmıştır. 760 öğrenci eğitim görmektedir.

 

SİS DAĞI ŞENLİKLERİ-OTÇU GÖÇÜ

İlk olarak 1999 yılında yapılmıştır. Ardından her yıl geleneksel olarak Temmuz ayında yapılmaya devam edilmektedir.

Giresun Görele

GEZİLECEK YERLER

Giresun Görele Şehitlik

ŞEHİTLİK

İlçe merkezinde Kumyalı mahallesinde bulunan şehitlik 1916 yılında yapılmıştır ve burada 67 şehit bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşının devam ettiği günlerde, 27 Temmuz 1916 günü, Ruslar tarafından işgal edilen bölgelerde şehit olanların anısına yaptırılmıştır.

SİS DAĞI VE SİS DAĞI YAYLASI

Sis dağı “C” statüsünde Milli Park ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

İlçe merkezinin sahile 40 km uzaklıktaki en büyük dağı olan Aladağ’ın en yüksek tepesi Alimeydan (Sis) dağı 2182 metre yüksekliktedir. Doğu Karadeniz sıradağlarının uzantılarından biridir. Üzerinde yirmi civarında oba vardır.

Sis dağına Giresun-Eynesil yakınlarında sahilden içeri giren yaklaşık 40 km lik köy yolu ile ulaşılır. İlçe merkezinden buraya 1.5 ile 2 saat arasında ulaşılır. Trabzon ve Giresun illeri sınır bölgesindeki bu yörede, Temmuz başına kadar karlar erimez. Bu guruba dahil sis pazarı yaylası, Erikbeli mevkiinin 25 km kuzey batısındadır.

Her yıl Temmuz ayının 3’ncü Cumartesi günü yapılan “Sis Dağı Şenlikleri” yöredeki çok sayıda köy ve obalardan gelenlerle kutlanır. Sis dağı “Milli Park” statüsü verilerek koruma altına alınmıştır. Yaylanın rakımı 2102 metredir.

Sis dağı Yaylasının eteklerinde ve çevresinde: Kabesuyu, Alanobası, Karageliş, Kurtini, Çalış Obası, Oğulbey, Örümcek Obası, Seyit Ahmet Obası, Göcüktane Yaylaları ile çevrilidir. Yaylalar Beyazıt köyü hudutlarındadır.

Giresun Görele Haç Dağı

HAÇ DAĞI

İlçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Kuşçulu köyü mevkiindedir. Doğal Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Küçük bir düzlüktür. Burada oldukça büyük tarihi bir çınar ağacı ve hemen altında bir çeşme bulunur. Çeşmenin suyu kışın ılık, yazın soğuk akar. Çınarın hemen yanında köy konağı vardır. Bütün bunların arkasında ise, görkemli Haç dağı görülür.

Uzaktan bakılınca “Haç” a benzediğinden bu isim verilmiştir. Ancak bazıları da bu dağa Haç değil “Haş dağı” derler. Haç dağı, sahilden 3 km uzaktadır. Zirvesinin rakımı deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliktedir.

Dağın tepesinde, bir düzlük vardır. Zirvenin güneyinde ise “Evliya” denen bir yer bulunur. Burada şehitlerin yattığı söylenir. Yine zirvenin altında “Dongirik” denen bir mağara vardır. Mağara, içine taş atıldığında “dongirik” diye ses çıkarır ve taş derinlere doğru yuvarlanır.

Mağara ismini bu çıkardığı sesten alır. Mağaranın hemen yanında içi oyuk bir taş bulunur. Bu taşa “dibek taşı” denir. Yağmur yağdığında oyuk içinde biriken yağmur suları yeşilimsi renktedir ve bu suyun şifalı olduğu söylenir.

Hatta vücuttaki sivilce ve siğilleri giderdiği söylenerek suya “Siğil suyu” ismi verilmiştir.

Kanlıdere Muharebe Yeri

İlçe merkezine 6 km uzaklıktadır. Haç dağında 1877-1878 yılları arasındaki Osmanlı-Rus savaşında, önemli bir çatışma yaşanmış ve Ruslar mağlup olmuştur.

Giresun Görele Dokuz Göz Yaylası

DOKUZ GÖZ YAYLASI

Buraya iki yolla ulaşılır. Birinci yol: Yeğenli köyünden, diğer yol ise Daylı köyündendir. Sahile en yakın yayla konumundadır. Yaylanın bir bölümü, Milli Park statüsüne alınmış ve buraya gelenlerin konaklaması için tesis yapılmıştır.

İsmini dokuz ayrı su kaynağı bulunmasından almıştır. Yaylada iki büyük düzlük vardır. Büyük düzlüğün arkasında Sis dağı, diğer tarafında ise Haç dağı ve Karadeniz bulunur. Denizden yükseklik 1000 metredir. Yaylada, her yıl geleneksel olarak “Dokuz göz Yayla Şenlikleri” yapılmaktadır.

Giresun Görele Hapan Kahvesi

HAPAN KAHVESİ

İlçe merkezine bağlı Karlıbey köyü Hapan mevkiinde yol kenarında bir tepe üzerindedir. Günümüzde halen burayı işleten 84 yaşındaki Osman Koyun tarafından 70 yıl önce, tahta ve taş kullanarak inşa edilmiştir. Yapı: tahta kapısı, pencereleri ve taş duvarlarıyla Karadeniz mimari kültürünü yansıtmaktadır.

Yöre halkının araç olmadığı dönemlerde, yol üzerindeki tepede bulunan Hapan Kahvesinde konaklarmış.

Giresun Görele Gelinkaya

GELİNKAYA

Sis dağının güneybatısındadır.

Çanakçı Kuşköyün doğusuna düşen bu doğal kayalık: Sis dağının yamacına yaslanmış, 30-40 metre yükseklikte ve bebeğini sırtında taşıyan bir kadın görünümündedir.

Halk arasında bir söylence vardır. Buna göre “Yıllar önce güzel bir gelin ve çok sevdiği kocasıyla bir de çocuğu varmış. Karı kocayla birlikte oturan bir de yaşlı kaynana varmış. Ailenin geçimi, hayvancılığa dayalıymış.

Yaşla kaynana: bu mutlu aileyi çok kıskanıyormuş. Kaynana çok titiz ve geçimsiz biriymiş. Gelin, çoktan bu yaşlı acuzeyi terk edip gidecekmiş, ama kocasını ve çocuğunu da çok seviyormuş. Bir gün genç gelin, yanında çocuğu ile birlikte, Sisdağının yamaçlarına ineklerini otlatmaya gitmiş. İneklerden Sarıkız diye adlandırılanı çok hoyrat, dik başlı, diğerlerine uymayan, onlardan ayrılıp ormana giden bir hayvanmış.

Genç gelin, bebeğini avutup emzirirken, sarıkız kaşla göz arasında yok olmuş, öteki sığırlardan ayrılıp ormanın derinliklerine gitmiş. Gelin bir süre sonra ineğin yokluğunu fark etmiş ve hemen aramaya başlamış. Genç gelin Sarıkızı bulabilmek için Sisdağını dolanıp dururmuş, her yeri aramış ama ineği bulamamış.

Akşam yaklaştıkça, korkmaya başlamış, eve gitse kaynanadan, dağda kalsa kurttan kuştan korkarmış. Ama hiçbir iz bulamamış ve ağlamaya başlamış. Gözyaşları akan derelere karışmış, karanlık iyice bastırıp gecenin sessizliği çökünce artık yapabileceği bir şey kalmadığını düşünmüş ve Allah’a yalvarmış “Allahım ya beni kuş et uçur ya da taş et dondur” Gelinin yakarışları kabul görmüş ve o an taş olmuş.

Giresun Görele Çavuşlu Beldesi

ÇAVUŞLU BELDESİ

İlçe merkezine bağlı bir sahil kasabasıdır. İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. En yüksek yeri 560 metre rakımlı Kuru Kale Tepesidir. Karadeniz Sahil Transit geçiş yolu, beldenin içinden geçer.

Giresun Görele Çavuşlu Beldesi

Çavuşlu da cam önü denen yerden denize girilebilir. Görele ilçesinin denize girilebilecek iki yerinden birisidir.

Giresun Görele Yavuz Sultan Selim Han Yazlık Konağı

Yavuz Sultan Selim Han Yazlık Konağı

Sultan II Beyazıt oğlu Şehzade Selim, Trabzon Sancağında görev yaparken, Payitaht seferleri sırasında yol güzergahında bulunan Çavuşlu yöresinde konak çevresini çok beğenir ve burada bir Yazlık Konak yaptırır.

Yapı 3 katlıdır. Birinci kademe: yapılabilecek saldırılara karşı korunmak için 1.5 metre kalınlığında, kara taş sur duvarları ile çevrilidir. İkinci kademe: kale tabir edilen yapılardan oluşur. Konağın iki kapısı vardır.

Güney cephesindeki ana kapı “Bab-ı Adalet” yani “Adalet Kapısı” olarak bilinir. Doğu yönündeki ikinci kapısı “Lebi Derya” kapısıdır. Konağın yapımında kullanılan kara taşlar: Kuru kale ve Dokuzgözden temin edilmiş, taşınarak buraya getirilmiştir.

Giresun Görele Kuru Kale-Kurul Kale

Kuru Kale-Kurul Kale

Cenevizliler döneminde yapıldığı tahmin edilen kale: daha sonra Romalılar, Pontuslar, Selçuklular, Rumlar ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır.

Günümüzde yağmalanmış ve talan edilmiş olarak harabe halde durmaktadır. Kalede, Ceneviz döneminden kalma kayalara oyulmuş lahit mezarlar görülür.

Ayrıca yine burada Selçuklu döneminden kalma bir sur kalıntısı bulunmaktadır. Daha da önemlisi günümüzde Kuru kale’den çevrenin muhteşem manzarasını, Sis dağını ve Zıva vadisini izleyebilirsiniz.

Sulu Mağara

Kuru kale çevresindedir. Mağaranın içinde içilebilir bir su kaynağı ve gölet bulunur.

Hınıç Taş Kemer Köprü

Orta ve Merkez Mahalleleri arasındaki vadiden akan “Küçük dere” üzerindedir. Tarihi İpekyolu buradan geçer. Günümüzde köprü sağlamdır. Ne zaman ve kimler tarafından yaptırıldığı bilinmez, muhtemelen 700 yıllık olduğu söylenir.

Giresun Görele Ziva Deresi Vadisi

Zıva Deresi Vadisi

Çavuşlu Beldesinden Karadeniz e dökülen Çavuşlu deresi, Zıva vadisini oluşturur ve bu yol takip edildiğinde Sis dağına çıkılır.

Giresun Tirebolu hakkındaki gezi yazım için  Tirebolu

Trabzon Şalpazarı

Trabzon Şalpazarı

Şalpazarı, Trabzon arasındaki uzaklık: 69 km. Şalpazarı, Beşikdüzü arasındaki uzaklık: 17 km. Şalpazarı, Giresun arasındaki uzaklık: 96 km. Şalpazarı, Görele arasındaki uzaklık: 37 km.

TARİHİ

Şalpazarı, 1809 yılında Vakfıhatuniye (günümüzdeki Vakfıkebir) kazasına bağlandı. 1953 yılında bucak oldu. 1968 yılında Belediye teşkilatı kuruldu. 1987 yılında ilçe oldu.

Gelelim yörenin isminin anlamına: Bölgede yaşayan halk, uzun yıllar giysilerini kendi el tezgahlarında üretmiştir. Döşeme ve örtünme ihtiyaçlarını: dastar ve çul dokuyarak karşılamıştır. Taşıma ihtiyaçları için çentiye, zembil, heybe dokumuşlardır.

Süs ve beşik ihtiyaçları için ise yine kendi dokumalarını kullanmışlardır. İç çamaşırı ve gömlek gibi ihtiyaçları için, el tezgahlarında sarma keten dokunmuştur. Zamanla bu giyim ve dokuma mallarının alım satımı yapılması nedeniyle buraya “Şarpazarı” ismi verilmiş, bu isim daha sonra değişikliğe uğrayarak “Şalpazarı” ismini almıştır. (Şar Farsça bir kelimedir ve şehir, belde, kasaba anlamına gelir.)

Son bir not, yörede “Ağasar” ismi de verilmektedir. Bu konuda birçok rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden bir tanesi “Yörede yaşayan Çelebi Türklerinin genç ağası yörenin en güzel kızı ile muhteşem bir düğünle evlenir.

Ağayı çok seven gelin, ağaya söylediği manilerde “Ağa sar, Ağa sar, sar beni, sarıl” diye söyler. Böylece yörenin ismi “Ağasar” olur. Ağasar ismiyle ilgili daha gerçeğe yakın bir durum ise şöyledir.” 1515 yılına ait Trabzon Tahrir Defterinde, yörenin ismi “Akhisar Deresi” olarak geçer, halk arasında bu isim zaman içinde “Ağasar” olarak geçer.

Şalpazarı tarihinde ilgi çeken bir durum daha var, onu da belirtmek istiyorum. Şöyle ki, Cumhuriyetin ilanının ardından ilk eğitim kurumu 1923 yılında Geyikli beldesinde açılır. 1928 yılında ise ilçe merkezinde Simenli mahallesinde ilkokulu açılır. Bu eğitime ilgi, günümüzde de halen sürmekte olup, Şalpazarı’nda okuma yazma oranı oldukça yüksektir.

GENEL

Arazi yapısı engebeli olduğu için köylerin yerleşim durumu dağınıktır. Köylerdeki evler birbirine oldukça uzaktır. Yörede yaz aylarında mezra olarak kullanılan yaylalar bulunur. Günümüzde yaşayanların ekonomik etkinliklerinin başında tarım ve hayvancılık gelmektedir. Gurbet işçiliği de yaygındır.

Yörede şimşir kaşık üretimi de yapılır. (Çeğel) Son bir husus, bir zamanlar büyük bir tekstil üretim atölyesi olan bu ilçede, günümüzde herhangi bir tekstil üretimi, şal üretimi yapılıp yapılmadığını öğrenemedim.

Bazı yerlerde, unutulmaya yüz tutmuş yöresel bu tür etkinlikler, yerel makamlar tarafından alınan tedbirlerle açılan kurslarla yürütülüyor, burada bu tür bir etkinlik göremedim, bu konuda bilgisi olan yorum yazarsa sevinirim.

NE YENİR

Buralara yolunuz düşerse özellikle “Ağasar balı” almanızı ve tatmanızı öneririm. Bir diğer önerim “Keşkek” olacaktır.

Trabzon Şalpazarı Meslek Yüksek Okulu

ŞALPAZARI MESLEK YÜKSEK OKULU

Trabzon Üniversitesine bağlıdır. Sivil Savunma ve Adalet programlarında eğitim öğretim verilmektedir.  

GEZİLECEK YERLER

Trabzon Şalpazarı Ağasar-Kalecik Kalesi

AĞASAR-KALECİK KALESİ

İlçe merkezine bağlı Kalecik köyünün üst kesiminde bir kale kalıntısı vardır. Geç Bizans dönemine ait olduğu düşünülen kale, Şalpazarı ilçe merkezine hakim bir yere inşa edilmiştir. Kalenin boyutları 40 x 40 metredir.

Kale büyük ölçüde tahrip olarak günümüze ulaşmıştır. Günümüzde sadece üst kısımdaki doğu duvarının kalıntıları görülebilir. Bu duvarın genişliği 3.85 metredir. Kalan en yüksek yeri ise 4 metre yüksekliktedir.

Yüksek duvar kalıntısının iç kesiminde 6 tane hatıl deliği bulunur. Buna göre, burası çok katlı bir kuledir. Kalenin boyutları değerlendirildiğinde, yörede kontrolü sağlamak yani bir karakol işlevi görmesi için yapıldığı anlaşılmaktadır.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

SİS DAĞI YAYLASI

Sis dağı yaylasına: Beşikdüzü-Şalpazarı karayolu takip edilerek Geyikli beldesinden ulaşılır. Yol uzunluğu 20 km dir.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası Acısu

Acısu

Yol üzerinde, Şalpazarı’ndan çıktıktan sonra Geyikli’ye varmadan, Simenli-Çamlıcı mevkiinde, Acısu denen yer bulunmaktadır, buradan doğal maden suya çıkar. Şalpazarı ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Bulunduğu yerin rakımı 364 metredir. Özellikle böbrek taşları ve kum temizlediğine inanılır. Kaynak suyunun aktığı yerin çevresi, piknik alanıdır.

Daha sonra Geyikli istikametinde yükseklik artar ve betonlaşmayı görmeye başlarsınız. Sis dağına varmadan önce, son durak Paldırlı Su denen yerdir. Burası çam ormanlarıyla kaplıdır. Buz gibi suyu tatmayı unutmayın.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

Sis dağı, diğer bir ismiyle Alimeydan dağı: Görele ve Şalpazarı ilçeleri sınırları içerisindedir. Yani Sisdağı yaylası, Giresun ve Trabzonluların ortaklaşa kullandığı bir yayladır. Aladağların en yüksek tepesinin rakımı 2182 metredir. Tepesi kayık tabağa benzer. Üzerinde yirmiye yakın oba vardır. Sahile 40 km uzaklıktadır. Hangi yoldan gidilirse gidilsin 2 saat içinde dağın zirvesine ulaşılır.

Sis dağının en yüksek yeri “Halil Evliya Tepesi” dir. Yöre halkının inanışına göre, açık havalarda buradaki tepeden bakıldığında: Giresun, Ordu, Batum ve hatta İstanbul ve dünyanın öteki ucu gözler önüne serilir.” Gece derseniz, açık bir gökyüzünde tüm yıldızları görmek mümkündür.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

Yayla, dağın 1950 metre rakımlı bölümündedir. Yaylanın bulunduğu alan “C statüsünde Milli Park” olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Yükseklik oldukça fazla olduğu için, kış mevsiminde uzun süre karla kaplıdır, kar kütlesi 4-5 metreye kadar çıkar, bol yağış alır. Yaylada, Temmuz ayına kadar kar erimez. Yazın sıcaklık 11 derece civarındadır, gündüz olmasa da geceleri mutlaka soba yakmak gerekir.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

Yaylada: yayla camisi, sağlık ocağı ve işlerleri bulunuyor yani küçük bir şehir gibi işlev görmeye başlamıştır. Hatta özellikle Ramazan döneminde, şehirliler akşam buraya gelip iftar yapıp ardından teravi namazı  kılıp geri dönüyorlarmış.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

Yaylada: konaklama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca günübirlik ziyaretçiler için de her türlü ihtiyacın temin edilmesi mümkündür. Öte yandan, yaylada çarpık kentleşme tüm hızı ile sürmektedir, her tarafa yapılan beton evler, çok katlı binalar yaylanın güzel dokusuna büyük zarar vermektedir. Duyduğuma göre, yaylayı boş yer kalmayacak şekilde işgal ederek doğayı yok eden 1080 kaçak yapı sahibi, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmıştır.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası

Yaylada trekking yani doğa yürüyüşü yapmak mümkündür. Parkur olarak: Şalpazarı ve çevresini izleme şansı veren kayalıkların üzerinden, plato çevresinden, şelale ve sandık gölü geçilerek tamamlanır, toplam 9 km dir ve 3-4 saat sürer.

Sis dağı şelalesi ve Sandık gölü

Sis dağında, Eynesil obasına doğru gidildiğinde, obanın ortasından akan küçük bir dere görülür.  Bu dere Sandık gölüne dökülür.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Sandık Gölü

Sandık gölü

Sandık gölünün uzunluğu 15 metre, genişliği 5 metre, derinliği ise yarım metredir. Çevresi 40 metredir. Göl, Sis dağından gelen dere suyu ile beslenir. Sandık gölü çıkışında sandık gölü şelalesi vardır.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Yaylası Sandık Gölü Şelalesi

Sandık gölü şelalesi

Bulunduğu yerin rakımı 1733 metredir. Şelalenin yüksekliği 10 metre, genişliği 4 metredir. Döküldüğü yerdeki derinlik yarım metredir. Çevresi 28 metredir.  

Gelin Kaya

Oba geçildikten sonra, ormanlık alandadır. Rivayete göre “kaynanasının bedduasını almış gelin, elinde tepsi yani sini ile taşlaşmıştır.” Kaya uzaktan bakıldığında, uçurumun kenarında mitolojik öykülere konu olmuş şekliyle görülür.

Kaya Sis:

Top tepe (futbol oynanabilen düzlük) denen yerdedir. Uzaktan bakıldığında: çevresi yeşil, yüzlerce metrelik bir uçurum görülür. Yazın burada güzel yani açık bir havada: Giresun ve Tirebolu gibi yerleşim yerleri uzaktan görülebiliyor. Alt bölüme bakıldığında ise, Görele ve Çanakçı ilçelerinin yüksek köyleri bulunuyor.

Çayır Obası

Burası, bol çayırlı otlaklarla kaplıdır. Sisdağı bölgesinin en büyük yerleşim yeri burasıdır. Eskiden burada tam ortadan bir dere geçermiş ve derenin çevresinde boyu 1 metreye ulaşan otlar bulunuyormuş. Şimdi ise ilkbahar geldiğinde renkli çiçeklerle bezeniyor. Günümüzde burada Gümbürük denen bir kaynak suyu çıkıyor.

Ali Meydan Düzlüğü

Burası Şalpazarı topraklarına aittir. Yörenin en önemli Pazar yeridir. Ot göçü (Otçu göçü) törenleri burada yapılır. Pazar yerinde yani Ali Meydan düzlüğünde geniş bir çim alan bulunur. 2000 metre yükseklikte alışveriş, şenlik, eğlence ve piknik keyfi yaşanıyor.

Cumartesi kurulan pazarda, yöresel gıda ürünleri ağırlıklı olarak peynir çeşitleri, helva, pekmez gibi ürünler satılıyor. Ayrıca yöresel kıyafetler de satılıyor. Bu Pazar yeri daha çok, yaylacılık yapan veya günübirlik gezi amaçlı gelenlerin et ve sebze ihtiyacını karşılayan satış yerlerini de bulunduruyor. Yine burada lokanta, bakkal ve manav bulunuyor. Cumartesi günleri, bu Pazar yerinde rengarenk giysili, belinde peştemalı ve sırtında çantası (çenti) olan kadınları ve sahilden gelen modern giysili kadınları görebilirsiniz.

Bakır Alanı

Düz sayılabilecek arazide, irili ufaklı kayalar, kısa otlar, çalılıklar görülüyor. Adının nereden geldiği konusunda şöyle bir rivayet vardır. Bizans döneminde burada bakır çıkarılıyormuş. Yöredeki bazı taşların maden yeri işaretleri olduğuna inanılıyor. Hatta bazı köylüler, bu taşların birinin üzerinde Hz Ali’nin ayak izi olduğunu söylüyorlar. Bakır alanı bölgesine, Türkler “Yatak Yeri” demektedirler, çünkü uzun yayla yolculuklarında, hayvanlar ve insanlar bu düzlükte dinlenirlermiş.

Trabzon Şalpazarı Sis Dağı Şenlikleri

Sis dağı şenlikleri

Şenlikler her yıl geleneksel olarak Temmuz ayının 3’ncü Cumartesi günü “Pazar” denen yerde yapılır. Gurbette yaşayan hemşeriler, bu şenlikte buluşur, yöresel kıyafetler giyilir, kemençeler çalınır ve horonlar tepilir.

Trabzon Şalpazarı Alaca Yaylası

ALACA YAYLASI

İlçe merkezine 39 km uzaklıkta Geyikli beldesindedir. Yüksekliği 2130 metredir.

Alaca Yaylası Şenliği

Yaylada her yıl geleneksel olarak Temmuz ayı içinde “Alaca Yaylası Şenlikleri” yapılmaktadır.

Trabzon Çaykara hakkındaki gezi yazım için Çaykara