Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)

Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)

İspanyol merdivenleri olarak tanınan, İspanyol mahallesindeki bu bölüm: aşk çeşmesinden, yürüyerek 10 dakika uzaklıktadır.

Bir zamanlar: Vatikan Fransızların koruması altında burada varlığını sürdürürken: dünyanın birçok yerinde, Katolikler, hacı olmak üzere, günler süren yolculukların ardından buraya gelirlermiş. Yine aynı dönemde: bu bölgede İspanyollar tarafından bir mahalle kurulur ve Vatikan için gelen hacılara; bu mahallede bulunan evlerin odaları kiralanmaya başlanır. Zamanla; yine mahalleye “İspanyol elçiliği” kurulur ve mahalle: İspanyol mahallesi olarak bilinip anılmaya başlanır. Hatta: bu meydanın, Roma şehrinin tam ortası, yani İstanbul-Taksim meydanı pozisyonunda bulunduğu söylenir. Gerek Romalılar ve gerekse şehir dışından gelenler, burada buluşur, oturur, zaman geçirirler, yani bu meydan bir anlamda, şehrin biraz önce de söylediğim gibi tam merkezidir.

Evet; meydanın hemen yukarısında bir kilise var ve merdivenler bir anlamda: meydanın o kilise ile bağlantısının sağlanması için yapılmıştır. Yoksa: merdivenlerin herhangi bir mimari özelliği ve güzelliği yok. 138 basamaklı merdivenler, 1723 yılında yapılmıştır. Yapıldığı dönemde: Avrupa’nın en uzun merdiveniymiş. Zaten İspanyol merdivenleri denildiğine bakmayın, merdivenleri yapan bir İtalyan sanatçıdır. Hatta: merdivenleri, Fransızların finanse ettiği söyleniyor, yani “İspanyol Merdivenleri” ismi, yalnızca meydandan buraya yansımıştır.

Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)
Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)
Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)
Roma Pıazza Dı Spagna (İspanyol Merdivenleri)

Merdivenlerin hemen başlangıç yerinde

Bir havuz ve Obelis (dikili taş) var. Bir de, önemli bir anıt “Meryem Ananın göğe yükselişi” anıtı var. Uzunca bir sütun direk üzerine, bronz Meryem ana heykeli konulmuş ve her yıl: 4 ARALIK tarihinde: burada, Meryem Ananın göğe yükselişi törenleri yapılıyor ki, bu törenlere: İspanya’dan üst düzey insanlar ve Papa katılıyormuş. Törenden sonra: Meryem Ana heykelinin koluna, meydana getirilen bir vinç yardımı ile taze çiçekli bir çelenk asılıyormuş ve bu çelenk bir yıl boyunca orada kalıyormuş. (baktığınızda, bir çelenk olduğunu görebilirsiniz) Bilindiği üzere: Meryem Ana heykelleri: Avrupa’da özellikle 1300’lü yıllarda, vebadan kurtuluş için bolca yaptırılmıştır. Düşünün, bir “Papa” çıkıyor ve şöyle saçmalıyor “tüm kedilerin öldürülmesi” emrini veriyor ve bunun üzerine Avrupa’da bütün kediler öldürülüyor ve tabii ardından: fare nüfusu artıyor ve veba hızla yayılarak, Avrupa’da her girdiği yerde: nüfusun yarısını (bu yarının da yarısı kadın, yarısı erkek olmak üzere) öldürüyor, inanılır gibi değil ama bu bir gerçek. Evet: bu Meryem Ana anıtı da, İspanyol hükümeti tarafından yaptırılıp, buraya  dikilmiştir.

Anıt yanında bir havuz var.

Havuz, ünlü sanatçı “Bernini” tarafından yapılmıştır ve İncil’de geçen bir sahne canlandırılmaktadır. (Tekne batıyor, içinde İsa’nın havarisi St. Pol var, denizin üzerinde yürüyerek kıyıya çıkıyor gibi)

Evet, meydanda birde Obilis yani Mısır dikilitaşı var. Ancak: bu taş, orijinal değil. Taşın bulunduğu yerden: doğruca ileri bakarsanız, sokağın bittiği yerde, yine bir Obelis göreceksiniz ki, o orijinaldir.

Meydan ile ilgili  son bir not: merdivenlerin önünde, sola dönen sokak, (Via Condotti) dünyanın en pahalı sokağı olarak biliniyor. Çünkü: bütün ünlü markaların satıldığı yerler, butikler, bu sokakta sıralanmıştır ki, mutlaka gezmenizi öneririm.

Meydanın bir özelliğinden söz etmeden geçmek istemiyorum. Burası: Roma şehrinde: hırsızlık ve yankesiciliğin en yaygın olduğu bir yer olarak biliniyor. Kesinlikle: buradaki kalabalık içinde, çanta-cüzdan-kamera gibi eşyalarınıza aşırı özen gösterirseniz, sonradan üzülmezsiniz.

İyi geziler.

Roma Foro Romano (Roma Forumu)

Roma Foro Romano (Roma Forumu)

Venedik Meydanının hemen arkasındadır. Roma döneminde: burası şehrin merkezi konumundadır, saraylar, tapınaklar hep bu bölgede yapılmıştır.

Tarihte, Roma döneminin bütün önemli olayları burada yaşanmış, önemli kararlar burada alınmıştır. İmparatorluk forumu olarak isimlendirilen burada: günümüzde sağlı-sollu Roma imparatorlarının heykelleri görülüyor.

Heykellerinin arkasında ise, yaptırdıkları saraylar, tapınaklar ve anıtların kalıntıları görülüyor.

Hemen sağ bölümde

Arkadaki tepe ise Roma şehrinin Romus ve Romulus tarafından ilk kurulduğu ve Vespa Tapınağının da bulunduğu Palatino Tepesidir.

Jul Sezar: Cumhuriyet döneminde, Senatör iken: ülkeyi ele geçirmiştir. O dönemde: Cumhuriyet idaresiyle yönetilen Roma’da, şehrin korunması için, 4 lejyon askeri birliği görev yapmaktadır.

Seferden dönen ordular, şehre girmeden, şehir yakınlarında dağıtılır ve askerler geldikleri şehirlere, köylere, kasabalara giderlerdi.

Jul Sezar: kafasındaki düşünceyi gerçekleştirmek için, bir sefer dönüşünde, beraberinde 11 lejyon askeri güç olmasını fırsat bilerek, ordusunu dağıtmaz ve şehri, herhangi bir çatışmaya girmeden ele geçirir. 3 arkadaşı ile birlikte, Sezar: ülkeyi  dörde bölerek yönetmeye başlarlar.

Zamanla: Sezar ve Antonius: diğer iki arkadaşlarını öldürerek, ülkeyi birlikte yönetmeye başlarlar ve daha sonra kendi aralarında da anlaşamazlar ve Antonius: ülkeyi terk ederek Mısır’a gider, hatta Kleopatra ile büyük bir aşk yaşar.

Sezar: daha sonra, Antonius’u da yener ve ülkeyi tek başına yönetmeye başlar.

Jul Sezar

Roma Foro Romano (Roma Forumu);

Gerek dünya tarihi ve gerekse Roma tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Takvimlerde, Temmuz (July) ayı: onun ismiyle anılır, Roma takviminde Temmuz ayı ilk aydır ve bu  nedenle, Jul Sezar, kendi ismini bu aya vermiştir, öte yandan, miladi takvimi kendisi düzenlemiştir. Çok zekidir, akıllıdır ve Roma imparatorluğunun büyümesinde, büyük katkısı bulunduğu söylenir.

Dünyaya gelişinin bile tarihe geçtiği söylenir ki günümüzde “keserek doğum” anlamına gelen “Sezeryan” ilk olarak Sezar’ın dünyaya gelişi sırasında uygulanmıştır denilmektedir.

Roma tarihinin en önemli insanının yaşadığı, kararlar aldığı ve sonunda bir suikast sonucu (“sende mi Brütus” deyimi hatırlanacaktır) öldüğü yer burası.

Evet: burada heybetli bina, sütun ve halkın günlük işlerini yürüttükleri alanlara ait kalıntıları görebilirsiniz. Ancak: yorucu bir merdivene tırmanmanız gerekiyor, sonrasında ise, tepeye çıktıktan sonra güzel bir manzara ile karşılaşacaksınız.

Roma Novano Meydanı

Roma Novano Meydanı

Bir zamanlar, Roma Stadyumumu buradaymış. Günümüzde ise: meydan da: ressamlar ve falcılar bulunuyor.

Aslına bakarsanız: tam bir panayır yeri gibi. Şarkı söyleyenler, tahta tezgahlar üzerinde her türlü bebek türü oyuncaklar ve hediyelik eşya satanlar bulunuyor.

Ayrıca: burada, yine “hareketsiz” duran “cansız mankenler” var ki, bunlar ilginç kıyafetleri ve saatlerce hareket etmeden durabilmeleri ile insanların ilgisini çekiyor ve ziyaretçiler, bunlarla birlikte fotoğraf çektiriyorlar, tabii karşılığında bunların yanlarındaki kutulara bir miktar para atmak adetten.

Bu meydanın bir diğer önem kazanan yanı: “Bernini” kardeşlerin meşhur “dört ırmak” havuzunun bulunmasıdır.

Bu dört ırmaktan: “Nil” nehrini simgeleyen heykeldeki adam: kafasını bir örtüye sararak sırtını kiliseye dönmüştür. Bir söylentiye göre: heykeltıraş Bernini: yobaz Hıristiyanlığa tepki olarak böyle bir heykel yapmış, başka bir söylentiye göre ise: sanatçı Bernini: kilisenin mimarisini beğenmemiş ve heykelini, Meryem’e dönük yaparak, bu tepkisini ortaya koymuştur.

Evet, bu havuzda, geçen yıllarda bir gurup Alman turist: içki içip sarhoş olmuşlar ve havuzdaki balık heykelinin kuyruğunu kırmışlar ve bunun üzerine, Roma Belediyesi tarafından, şehirdeki havuzlara girilmesi yasaklanmıştır.

Bu karardan önce: özellikle, ziyaretçiler “Aşk Çeşmesi” denilen yerdeki havuzun kıyısına oturup ayaklarını havuza sokabiliyorlarmış.

Roma Novano Meydanı; Bu meydana büyük ihtimalle yolunuz düşecektir, meydandaki havuzu görmeyi unutmayın. Meydanın kenarındaki kafelerde oturup kısa bir mola vererek, Roma insanının ve ziyaretçilerin meydandaki yaşam tarzlarını izleyebilirsiniz.