Sakarya Kocaali

Sakarya Kocaali

Doğal ve kum plajı muhteşemdir, Maden deresi havzası gezilmelidir. Özellikle İstanbul gibi büyük bir metropole yakın olması büyük avantaj.

ULAŞIM

Kocaali, Adapazarı arasındaki uzaklık 70 km. Kocaali, Karasu arası uzaklık 16 km.

TARİHİ

Beldenin ilk kuruluş yeri, günümüzdeki futbol sahasının bulunduğu alandır ve “Ceharköy” adıyla bilinir. Ancak 1900’lü yılların başında sıtma ve benzeri hastalıklar nedeniyle deniz seviyesinden yaklaşık 15 metre yüksekte olan, daha yükseklere yani bugünkü yerine göç etmek gerekmiştir.

İlçenin isminin kaynağı: Göç sırasında; oldukça iri gövdeli Ali isimli birisi tarafından, hastalıklarla boğuşan yöre halkına her bakımdan yardımcı olunmuş ve bu yüzden yörenin ismi “Kocaali” olmuştur. Cumhuriyet döneminde, 1954 yılına kadar Kocaali köyü, Karasu ilçesine bağlı olarak kalmıştır. 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulur. 1987 yılında ise ilçe olur.

Sakarya Kocaali

GENEL

Sakarya ilinin Karadeniz bölgesinde deniz kenarında bulunan en doğudaki ilçesidir. Yörede tipik Karadeniz iklimi hakimdir. Kışları fazla soğuk olmaz, yazları da fazla sıcak olmaz. Yağış boldur. Nem oldukça yüksektir. Bitki örtüsü olarak: kışın yaprağını döken geniş yapraklı nemcil ormanlar yaygındır. Denizden yükseklik ortalama 20 metredir. Yöredeki insanların başlıca geçim kaynağı fındık tarımı, hayvancılık ve turizmdir. Sakarya ilinin en çok fındık üretilen yeridir.

Melen Çayı

İlçenin güneyinde Yığılca ilçesinden doğar ve Caferiye köyünden Karadeniz’e dökülür. Caferiye köyü, balık lokantaları ve eşsiz manzarasıyla ünlüdür. Her türlü balığı bulmak mümkündür. Gün batımı manzarası muhteşem güzelliktedir. Caferiye köyünde: tatlı su ve deniz suyunun birleştiği yerde yüzmek mümkündür. İsmini 800 yıllık Melen köyünden alır. Melen çayı, önemli bir rafting alanıdır. Melen çayının suyu: yapılan bir regülatör yardımı ile içme suyu olarak İstanbul’a kadar gönderilmektedir. Hatta, İstanbul’un gelecek 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu öne sürülmektedir. Yapımı devam eden Melen Barajı ile, gerek su ihtiyacı ve gerekse elektrik üretimi sağlanacaktır.

Sakarya Kocaali

Kum Zambağı

Nesli tehlikede olan ve yurt dışına çıkarılması yasak olan Kum Zambağı, Kocaali kumsalında yaygın olarak bulunur. Kıyı kumullarında yetişen bir bitki türüdür. Çok yıllık, soğanlı, genişçe uzun şeritsi yapraklı, yaklaşık 40-45 cm boyunda, beyaz çiçekli, çiçek sayısı 3-15 arasındadır. Çiçeklenme zamanı Ağustos ve Ekim ayları arasındadır. Dünyanın nadir kumsallarında yetişen güzel kokulu bir çiçektir. Ülkemizde, sadece bu bölgede yetişmektedir. Küçük alanlarda, halk tarafından koruma altına alınmıştır.

Sakarya Kocaali Plajları

KOCAALİ PLAJLARI

Kocaali ilçesi, Turizm Bakanlığı tarafından “Turizm Merkezi” olarak ilan edilmiştir. İlçenin 14 km uzunluğunda ve 500 metre genişliğinde oldukça büyük kum plajı bulunmaktadır. Kum, kalite özelliği bakımından dünya standartları açısından 2’nci sınıf olarak tescil edilmiş şifalı bir kumdur. Sahil Sakarya nehrinin Karadeniz’e taşıdığı kirlilikten fazla etkilenmez. İlçede, pansiyonculuk yaygındır. Yeme içme tesisleri ve müzikli eğlence yerleri bulunmaktadır. Buranın en ilginç yönü, güneş deniz üzerinden doğup deniz üzerinden batmaktadır.

Sakarya Kocaali

TURİZM KÜLTÜR VE FINDIK FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalde: uluslararası folklor gurupları, yüzme ve fındık ayıklama gibi yarışmalar, konserler düzenlenmektedir.

Sakarya Kocaali

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Kocaali Çam dağı

ÇAM DAĞI

Doğa turizmi için uygun olan Çam dağı, ilçenin güneyindedir. Çamdağı’nın kuzeydoğu yamaçlarından kaynağını alan Lahna deresi, Ortaköy’den Melen çayına dökülür. Melen Barajı kurulduğunda, Lahna deresinin büyük kısmı, baraj suları altında kalacaktır. Çam dağı bölgesinde oldukça güzel “Kestane Balı” satılıyor, mutlaka almanızı öneririm ama elbette sahtesine dikkat edilmelidir.

Sakarya Kocaali Maden Deresi

MADEN DERESİ

Bölgede: Osmanlı imparatorluğunun son zamanlarında maden olarak kullanılan çeşitli raylar ve kazılmış tünelleri görülür. Burası maden olarak işletilirken: kurşun, boraks, çinko, gümüş madenleri bulunmuştur. Zaten günümüzde de madenlerin etkisiyle toprağın renginin koyuluğu dikkat çeker. Uçurum ve kayalıkların içine tüneller kazılmıştır ve bu tünellerin içi gezilebilmektedir. Tüneller arasında geçiş için patikalar bulunmaktadır. Fakat bu patikalar oldukça tehlikelidir ve güvenlik açısından risklidir.

Özellikle yağmurlu havalarda, buraya çıkmamanız önerilir. Tünellere girildiğinde, derenin diğer ucuna çıkılır. Bunun haricinde, tünellerden başkaca çıkış yoktur. Oldukça sık ormanlık alan içinde derince bir vadide akan derenin sağ ve sol kıyılarında, kayın, kestane, çınar ağaçları bulunmaktadır. Ağaçlar arasında bulunan patikalar yürüyüş için oldukça uygundur.

Sakarya Kocaali Maden Deresi

Derenin bulunduğu alanda: bu tünellerden başka şelale, mesire yerleri, alabalık tesisleri bulunmaktadır. Aynı zamanda burada çadırlı kamp yapmakta mümkündür. Bungalov evlerde bulunmaktadır. Derenin yanında piknik te yapılabiliyor. Dereden şelaleye tırmanmak ta mümkündür ama tüm bu geziler için, mutlaka havanın yağışlı olmaması ve ayağınızda kaymayan ayakkabılar bulunması gerekmektedir.

Sakarya Kaynarca hakkındaki gezi yazım için  Kaynarca