Konya Hüyük

Konya Hüyük

Tarih meraklıları için, mutlaka görmelerini önereceğim tarihi kalıntı: Eflatun pınarı anıtı. Hititler döneminden kalma, muhteşem bir eser. Mutlaka görün. Ayrıca: Köşk ve Çavuş kasabalarında bulunan termal tesisler büyük ilgi çekiyor.

Konya Hüyük

ULAŞIM

Hüyük ilçesinin, bağlı bulunduğu Konya il merkezine uzaklığı: 90 km. dir. Hüyük-Beyşehir arasındaki uzaklık: 35 km. Hüyük-Şarkikaraağaç arasındaki uzaklık: 35 km.

TARİHİ

Bölgede bilinen ilk yerleşimciler: Hititler. Daha sonra ise: Asurlular, Persler, Büyük İskender ve İskender’in ölümünden sonra Seleukoslar, Roma ve Bizanslılar. Malazgirt zaferinden sonra ise, Selçuklular ve daha sonra Karamanoğulları.

Konya yöresinin İlhanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, Mevlana, öğrencilerinin güvenli yerlere kaçmalarını ister. Bunun üzerine: öğrencilerden Şeyh İdris ve Şeyh Bahri Büyük:; buraya gelirler ve ilk günümüzdeki Hüyük ilçesini kurarlar.

Takip eden tarihi süreçte: 1465 yılında, Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliğini ortadan kaldırınca, yöre, Osmanlı hakimiyetine girer.

GENEL

İlçe merkezinin denizden yüksekliği, yani rakımı: 1245 metredir. Arazi yapısı genellikle düzlüktür ve güney ile güneybatı bölümleri, Beyşehir gölü kıyısını oluşturan düzlüklerdir. Beyşehir gölü nedeniyle, bölge akarsular bakımından çok zengindir.

İklim: bölgede, İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri arasındaki bir geçiş iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak: kışlar ılık ve sert, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.

Ekonomik etkinlikler: yörenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tarımsal üretimde, yoğunluk: nohut. Dağlık kesimlerde ise, bağcılık yapılmaktadır.

NE YENİR-NE İÇİLİR

Burada: turşu ve zamanı uygunsa çilek yemelisiniz. Zaten: turşu ve çilek o kadar meşhur ki, festival düzenleniyor.

NE SATIN ALINIR

Burada, üzüm yetiştiriciliği ön planda ve yetiştirilen üzümlerden yapılan “pekmez” muhteşem tadı ile öne çıkıyor. Pekmez severseniz, buradan mutlaka pekmez satın almalısınız.

KONAKLAMA

Hüyük Öğretmenevi                          Özel idare binası                                332-5431157

GEZİLECEK YERLER

İlçe merkezinde: tarihi kerpiç evler koruma altına alınmıştır. Bunlar: bu tür ev meraklıları için ilginç gelebilir. Ayrıca: Beyşehir gölü kıyısında, ilçe merkezine bağlı bazı köylerdeki balık lokantaları: Beyşehir gölünden yakalanan sazan balıklarının muhteşem pişirildiği menüler sunuyorlar.

Konya Hüyük Kafa Dağı

KAFA DAĞI

Kafadağ mevkiindedir. Kafadağ bölgesinin Hüyük ilçesine bakan arka kısmı: taşlık ve kayalıktır. Burada: taştan bir insan başı figürü var. Ama o kadar belirgin ki, inanılmaz güzellikte. Ama: Kafadağı’nın zirvesinde bulunan bu doğa harikası güzelliği görmek için, bayağı bir tırmanmak gerekiyor. Özellikle: fotoğraf meraklıları için ilginç.

Konya Hüyük Eflatun Pınarı Anıtı

EFLATUN PINARI ANITI

Beyşehir gölünün doğu kıyısındadır. 1849 yılında, J. Hamilton tarafından bulunmuştur. Buraya ulaşmak için: Beyşehir gölüne paralel olarak uzaman yolun: 7’nci km. de bulunan “Sadıkhacı” tabelasından, içeri girin ve köye girmeden hemen önce, tepede, sola ayrılan yolu takip edin.

Anıt: MÖ 12’nci yüzyıla tarihleniyor. Yani: Hititlerin bu yörede yerleştiklerini ifade ediyor. Özellikle: Hitit krallarından, IV. Tudhaliyanın kuzeni Kuruntu’nun, o dönemde, burada hüküm sürdüğü düşünülmektedir. Burada: yassı bir tepenin eteğinden kaynayan bir pınar var.

Anıta gelince: Ereğli yöresindeki meşhur “İvriz Kaya Kabartma” anıtını andırıyor. Ancak, Hitit sanatının, kaya yüzeyine işlenen ilk örneklerinden biri olması nedeniyle önem kazanıyor.

Kuzeyde: yüzünü pınara çevirmiş bir abide var. 14 adet düzgün taştan yapılmış abide: 4 metre yüksekliğinde ve 7 metre enindedir. Abidenin batı tarafında, yerden bir kaynak çıkıyor ve burada yani anıtın hemen önünde küçük bir gölet oluşmuş.

Abide de işlenen konu: bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneş ön plana çıkarılmış. Tanrı sembolleriyle süslenmiştir. Yani, bir anlamda: yöreyi, su baskınlarından korumak için yapılmıştır.

Burada: Konya Müze Müdürlüğü tarafından, çeşitli zamanlarda arkeolojik kazılar yapılmış ve bu çalışmalarda: anıtın önünde, 3 x 3 metre boyutlarında bir havuz bulunmuştur.

Ayrıca: anıtın alt kısmında, 5 kabartma daha bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, anıt çevresinde: 25 ton ağırlığında, 3 bin yıllık bir “boğa protomuise” bulunuyor. Evet, bölge, sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Eflatun ismine gelince, söylenenlere göre, ünlü Filozof Eflatun, bir süre burada yaşamış. Ancak, bu söylentinin pek mümkün olmadığı da söyleniyor. Büyük ihtimalle: Eflatun Pınar ismi, pınarın çıktığı yerdeki kalker bölümün rengi nedeniyle verilmiş olmalı.

Konya Hüyük Köşk Termal Tesisleri

KÖŞK TERMAL TESİSLERİ

İlçe merkezine bağlı, Köşk kasabasındadır. Köşk kasabası: tarihi ipek yolu üzerinde bulunuyor. Kaynak suyu yoğun olarak, florür içermektedir. Banyo olarak kullanıldığında: romatizmal ve nörolojik hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca: ortopedik sıkıntıların giderilmesinde de yararlıdır. Burada: özel sektör tarafından işletilen termal bir tesis bulunuyor. Havuzlar, restoranlar, devre mülkler bulunuyor.

ÇAVUŞ KASABASI TERMAL TESİSLERİ

Çavuş kasabası, ilçe merkezine 3 km. uzaklıktadır.

Kaplıcalar: Selçuklular döneminde kalmadır ve aynı zamanda tarihi özellik te taşımaktadır. 1000 yıllık geçmişi vardır. Biri kadınlara ve diğeri erkeklere ayrılmış, iki hamam bulunmaktadır.

Kaplıca suyu: çok sıcak değildir. Suyun şifalı geldiği söylenen rahatsızlıklar: cilt hastalıkları, egzama, kaşıntı ve yaralar gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ayrıca: suyun rahatlatıcı ve dinlendirici özelliği bulunduğu söyleniyor. Özellikle: yaz aylarında ilgi çekmektedir. Ancak, konaklama tesisi yok. Burayı bilenler, burada çadır kuruyorlar.

Beyşehir tanıtımı.

Şarkikaraağaç tanıtımı.

 

Konya Emirgazi

Konya Emirgazi

Hitit, Roma, tam bir tarihi hazinesi bölge, tarih sevenler buraya mutlaka giden, adım adım gezin, bir zamanlar burada bulunan Hitit kutsal alanından ele geçen sunak taşları, halen İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

ULAŞIM

Emirgazi, Konya arası uzaklık: 140 km. Emirgazi, Karapınar arası uzaklık: 38 km. Emirgazi, Ereğli arası uzaklık: 60 km.

TARİHİ

Bölgede Eski Kışla (Dikilitaş) ve Arısama (Belkaya) yörelerinde yapılan kazılarda eski çivi yazılı tabletler ele geçirilmiş olup bunlar Hitit döneminden kalmadır. Söylenenlere göre: Hititlerden kalma Eski Kışla üzerinde bulunan kale ve yeraltı şehrinde Romalılar ve Bizanslılar yaşamıştır.  Bu yerleşim merkezlerindeki ve Bağlıca köyündeki halk, 500 yıl kadar önce bir kısmı Arısama dağındaki kaleye, bir kısmı da günümüzdeki Emirgazi’nin kurulu olduğu yere yerleşmiştir. İlçe ismini 2 km güneydoğuda bulunan Emrullah Gazi türbesinden almıştır. Osmanlı Salnamelerinde Emirgazi ismi geçmez. Köy durumundaki yerleşim yeri, 1990 yılında ilçe olmuştur.

Konya Emirgazi

GENEL

İlçe Orta Anadolu bölgesinde, Ereğli ovası kenarında, Karacadağ volkanik dağ kütlesinin kuzeyindedir. İlçenin topraklarının büyük kısmı ovalık ve bozkır görünümündedir. İlçenin güneyinde Karacadağ yöresinde ormanlık alanlar vardır.

Ortalama rakımı 1085 metredir. İlçede geçim kaynağının büyük bölümü tarıma dayalıdır. 1980-1990 yılları arasında da nakliyecilik faaliyeti yoğun olarak yapılmıştır. Türkiye’de deprem riskinin en az olduğu bir bölgededir. İlçede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.

HALICILIK

Yörede halıcılık yaygındır. Atkısından çözgüsüne, her şeyi ile yünden dokunan halıcılık oldukça gelişmiştir. El dokuması halı ve kilimler meşhurdur. Kullanılan ipler kök boya ile boyanmaktadır.

EMİRGAZİ SUNAKLARI-STELLERİ

Emirgazi ilçesini tanımak için özellikle Hititleri ve bölgede bulunan Hitit yazıtlarını yani stelleri, Hitit sunaklarını bilmek gerekir. Çünkü, günümüzden binlerce yıl öncesi bölgenin durumunu bu sunaklar anlatmaktadır.

Emirgazi Stelleri olarak adlandırılan Hitit Stellerinin üzerindeki yazıtların çözümünde dikkati çeken husus: kullanılan yazı türünün Hitit öncesi dönemde Anadolu’da hüküm sürmüş olan Luvi alfabesine büyük benzerlik göstermesidir.

Konya Emirgazi Hitit Sunakları

Hitit Sunakları

Emirgazi bölgesinde beş sunak bulunmuştur. 1904 ile 1906 yılları arasında bu sunaklar, ikincil adreslerinden yani bulundukları yerden alarak kendi bildiklere yere taşıyan kişilerden alınmıştır.

Bunlar silindirik formdadır. 4 tanesi Luvi hiyeroglifleriyle yazılmıştır. Beşinci sunak ise, ikincil kullanım yerinde ağır hasar görmüştür, dikdörtgen prizması şeklindedir, üzerinde yine öncekilerle aynı yani benzer nitelikli bir yazı bulunmaktadır.

Bir diğer altıncı parça ise, 1953 yılında yine bölgede ikamet eden bir kişiden alınmış olup, bazalt bu parça dikdörtgen bir kaide veya sunağın bir köşesine aittir, iki yüzeyde de yazılıdır.

Sunakları adayan kişi: metinlerde adı geçen Kral IV Tudhaliya’dır ve MÖ 13’ncü yüzyılın ikinci yarısına tarihlenir. Bu parça halen Konya Arkeoloji Müzesindedir.

Konya Emirgazi Hitit Sunakları

Bu sunaklarda:

Sunaklar üzerindeki metinlerde:  

Karacadağ’dan “Balta dağı” olarak bahsedilir. Sarpa (Arısama-Kel dağ-Kötü dağ) dağından: “Kutsal dağ” olarak bahsedilir. Zaten tarihi kaynaklarda da Sarpa dağı, önemli bir dini merkez olarak belirtilir. Sarpa dağında: koruyucu tanrı Ala’nın kültü yani tapınma yeri vardır. Bu tapınağa sunulacak kurbanların sunumu için Emirgazi Stelleri yapılmıştır. Uda şehri (Emirgazi yakınlarında kurulmuş antik bir şehirdir): koruyucu tanrı Ala’ya sunu yapmakla görevlidir.

GEZİLECEK YERLER

Konya Emirgazi Emrullah Gazi Türbesi

EMRULLAH GAZİ TÜRBESİ

İlçeye ismini veren Emrullah Gazi’nin türbesi 2 km güneydoğudadır.

 

KÖTÜ DAĞ (ARISAMA DAĞI)

İlçe merkezinin 3 km kuzeydoğusundadır. Tam bir dağ denemez, daha çok bir tepe kadar büyüklükte küçük bir dağ denilebilir. Buraya “Sarpa dağı” ismi de verilmektedir. Hitit metinlerinde geçen Sarpa dağı, Arısama dağıdır.

Dağ halk arasında “Kötü dağ” olarak tanınıyor. (Halk arasında bu dağa neden kötü dağ denildiğini, niye böyle bir isim verildiğini öğrenemedim.)

Dağ: Arısama ismini, dağın doğusunda bulunan eski bir Roma şehri olan “Aristama” şehrinin isminden (günümüzde burada Belkaya kasabası bulunmaktadır) almıştır.

Hititler: Sarpa dağını dini hayatlarında tanrının kendisi gibi görmüşlerdir. Ayrıca, yine dini metinlerde: Sarpa dağına, düzenli bir şekilde sunu yapılacağından bahsedilmektedir. Yine, aşağıda söz edeceğim: “Emirgazi sunak ve stellerinde yazılan metinlerde: Sarpa dağına stel dikildiğinden ve bu stele kimsenin zarar vermemesi gerektiği” yazılıdır.

Belkaya (Aristama)

Aristama kelimesine, ilk kez, Tarihçi Batlamyus’un hazırladığı haritalarda rastlanılır. 1900’lü yıllarda bölgede araştırma yapan Ramsay: Arisama şehrini, Konya bölgesinde antik dönemdeki adını koruyan tek yerleşim yeri olarak nitelendirir.

Buranın bazı kaynaklarda Hitit yerleşkesi ve bazı kaynaklarda ise Roma yerleşkesi olduğu iddia edilmektedir.

Aristama şehri, Roma döneminde de “Hyde” (günümüzdeki Gölören) antik şehrine bağlıdır. Hyde ve Aristama şehirleri arasındaki mesafe 10 km civarındadır. Bu durumda: Arista şehri, Hyde şehrinin aşağısındaki ovalara hakim olmak için bir karakol olarak kullanıldığı anlaşılır.

Evet gelelim şehrin kökenine: “Aristama” kelimesinin kökeni “Hititcedir” ve buna istinaden şehrin Hitit şehri olduğu anlaşılır. (Hitit sözlüğünde “Ardistama” kelimesi “sunu/sunak” anlamına gelmektedir.)

Belkaya şehri, Hitit döneminde kurulmuş olsa da, daha sonra Roma döneminde de bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Hatta: bölgede bulunan Roma dönemine ait olan bazı tabletler de dini içeriklidir ve Aristama dağının Roma döneminde de kutsallığını koruduğu anlaşılır.

Belkaya köyü ile ilgili kayıtlara devam edelim. 1097 yılında bölgede yapılan Haçlı Savaşının ardından, Türkler buralara yerleşmeye başlarlar.

Osmanlı döneminde, Arisama’da 2 camiden söz edilir. Bunlar: Arisama köyü camisi ve Ahmet Efendi Camisidir. Bu camiler günümüzde yoktur. Günümüzde burada görülen cami 1910 yılında yapılmıştır.

Yine Osmanlı döneminde Arisama’da camilerden başka bir de köy odası varlığı kayıtlıdır. Arisama köy odası, Belkaya camisini yapan Niğde Fertekli Nafi Usta tarafından yapılmıştır. Arisama yani Belkaya’da günümüzde bulunan caminin de aynı dönemde yapıldığı tahmin ediliyor.

Köy odası, taş duvarlı toprak damlı bir yapıdır. Pencereleri dikdörtgen, kapısı ise oval kemerlidir. Yapıda, bir aralık ve bir oda bulunur. Oda içindeki ahşap dolaplar üzerinde bitki bezemeler süsleme olarak kullanılmıştır. Oda üzerindeki kitabede yapım tarihi olarak 1923 tarihi yazılıdır. Bu köy odası, 1992 yılında koruma kurulu tarafından koruma altına alınmıştır.

Belkaya Camisi

Belkaya köyünde bugün kullanılan iki camiden birisi olan Belkaya camisi: 1914-1926 yılları arasında yapılmıştır. Cami inşaatını Niğde Fertekli Nafi Usta yapmıştır. Cami beş bölümlü son cemaat yeri ve tek kubbeyle örtülü harimden meydana gelir. Caminin minaresi, 1987 yılında yapılmıştır.

Eskikışla-Kıçıkışla

Arisama dağının batı yamacındadır.

Emirgazi’nin kuzeyinde Kıçıkışla veya Eskikışla adı altında bulunan mahallenin önemi: 20’nci yüzyıl başlarında beş Hitit sunağının bulunduğu yer olmasından kaynaklanmaktadır.

Kral IV Tuthaliya’ya ait olan bu eserlerin Kıçıkışla mevkiinde bir çeşmenin yanında bulunduğunu Kıçıkışla’da oturan bir çiftçi anlatmıştır. Çiftçi: sunakların Arısama Dağı’nın tepesinden getirildiğini, çocukken duymuş. Sunakların üzerindeki kitabeler Sarpa Dağından bahsetmektedir. Sarpa dağı, büyük olasılıkla Arısama dağıdır.

Eskikışla’nın 1 km doğusunda Dikilitaş mevkii vardır.

Dikilitaş Mevkii

Dikilitaş mevkii, Arısama dağının 1.92 km batısında, 1075 metre rakımdadır. Düz bir yerleşim alanıdır. Burası muhtemelen İmparator IV Tuthalija döneminde bir sunak alanı olarak kullanılmıştır ve burada 4 adet sunak bulunmuştur. (Sunaklar günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.)

Dağın batı yamacında “Dikilitaş” mevkii denen yerde: bulunan steller yani yazıtlar ve sunakların üzerindeki açıklamalara göre: Arısama dağı: gerek Hititler ve gerekse onların öncesinde Luwiler tarafından “Kutsal Dağ” ve bir dini merkez olarak kabul edilmiştir.

Hatta: bu dağda, koruyucu tanrı Ala’nın bir tapınma merkezi bulunuyordu. Bu yüzden: dağa adak sunakları ve steller yapılmıştır. Bu yüzden: bu dağın arkeolojik açıdan ayrıntılı incelenmesi sonucu, sanırım günümüzden binlerce yıl öncesine ait kalıntılar ve kültürel izler bulunabilecektir.

Günümüzde: bu dağda: tarihi önemde bir kale, kaya oyması, kilise ve büyük bir yeraltı şehri bulunmaktadır. Her ne kadar bu kalıntılardan söz edilse de, bence en önemli ve görünür kalıntı kaledir.

Roma-Bizans Kalesi

Dağın tepesinde Bizans kalesi bulunuyor. Kale, Arsima dağının en yüksek tepesindedir. Yapının surları oldukça geniştir, kulelerle tahkim edilmiştir.

Kale: kuzey güney yönünde 120 metre, doğu-batı yönünde ise 90 metredir. Sur ve kulelerin farklı evrelerde yapıldığı göze çarpar. Günümüzde 10 metreyi bulan sağlam surlar görülebiliyor. Ayrıca kalenin kuzeyinde 30 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğinde bir sur parçası bulunuyor.

İlk yapılış dönemi, harçsız hafif işlenmiş taşlardan ve horasan harcı ile yapılmıştır. Kalenin güneş giriş kapısında, hac desenli bir blok kireçtaşı bulunuyor. Yamaçlar: kaleden düşen taşlarla kaplıdır, çıkış zordur ve tehlikelidir. Kalede su ihtiyacının karşılanması için kullanılan sarnıçlar, bugün de görülebilmektedir.

Genel olarak bugün görülen kale yapısı Bizans’tır ama tüm duvarların altındaki temeller farklı daha erken bir döneme aittir. Demir çağı veya Hitit olması muhtemeldir. Kalede yaşayan Romalılar ve yerli halk: Arap akınlarının başlaması sonucu güvenlik tehlikesi nedeniyle buradan ayrılarak Karacadağ bölgesine yerleşmiş ve orada yaşamaya başlamışlardır.

Evet bu kaleyi günümüzde gezmek isterseniz, dağın yakınına kadar araçla ve oradan 1 saatlik bir tırmanış yapmanız gerekiyor.

Uda-Uru şehri

Hitit arşivi dışındaki arşivlere göz atıldığında, Uragit’te bulunmuş bir yazıtta “Uda” şehri ismi geçmektedir. Ancak çivi yazılı metin, şehrin yeri hakkında ipucu sağlamaz. Eski Asur metinlerinde geçen Udum şehri, Hitit kayıtlarında geçen Uda ile aynı olabilir diye düşünülür.

II Mursili dönemine tarihlenen, babası I. Suppiluliuma’nın icraatlarının anlatıldığı çivi yazılı metinde, Uda şehrinin yeri hakkında ipucu sunulmaktadır. Buna göre Uda şehri, kralın beşkent Hattuşa’dan çıkarak kült gezileri düzenleyebileceği bir uzaklıktadır.

Koruyucu tanrı için gerçekleştirilen bir ritüeli anlatan çivi yazılı metinden anlaşıldığı kadarıyla Uda şehri bir Hitit Kralı (IV Tuthamia) tarafından Sarpa dağına kurbanlar sunmakla görevlendirilmiştir. Hitit Kralının Uda şehri halkını Sarpa dağına sunu yapmakla görevlendirmesi, Uda şehrinin Sarpa dağına yakın ve günlük yürüme mesafesinde olduğunu belgeler.

Yani: Uda şehrini, Emirgazi Altarlarına yaklaşık 500 metre mesafedeki Maltepe Höyük ile lokalize etmek mümkündür.

MALTEPE HÖYÜK

İlçenin yaklaşık 2 km kuzeyindedir.

Emirgazi’nin Kale mahallesinde cumanin 1.27 km kuzeyinde, 1108 metre rakımdadır. Höyüğün ölçüleri yaklaşık 210 x 170 metredir. Yüksekliği 4 metredir. Maltepe Höyüğü yakınlarında Arısama dağı vardır.

Bu dağın batısında Eskikışla mevkii ismi verilmiş ve Emirgazi sunakları da bu bölgede bulunmuştur. Maltepe Höyük ile Arısama dağı arasında yaklaşık 1-1.5 km lik bir mesafe vardır. Bu mesafe, yerleşim yeri ile onun kutsal dağı arasındaki birkaç saatlik mesafe olduğunu ifade eder. 

Ancak burada herhangi bir resmi arkeolojik araştırma yapılmadığından bazı varsayımları kanıtlamak mümkün değildir. Umarım en kısa zamanda resmi arkeolojik kazılar yapılır da bir kazanların bu en ünlü Roma kenti ortaya çıkarılır.

 Konya Beyşehir hakkındaki gezi yazım için  Beyşehir