Konya Hüyük

Konya Hüyük

Tarih meraklıları için, mutlaka görmelerini önereceğim tarihi kalıntı: Eflatun pınarı anıtı. Hititler döneminden kalma, muhteşem bir eser. Mutlaka görün. Ayrıca: Köşk ve Çavuş kasabalarında bulunan termal tesisler büyük ilgi çekiyor.

Konya Hüyük

ULAŞIM

Hüyük ilçesinin, bağlı bulunduğu Konya il merkezine uzaklığı: 90 km. dir. Hüyük-Beyşehir arasındaki uzaklık: 35 km. Hüyük-Şarkikaraağaç arasındaki uzaklık: 35 km.

TARİHİ

Bölgede bilinen ilk yerleşimciler: Hititler. Daha sonra ise: Asurlular, Persler, Büyük İskender ve İskender’in ölümünden sonra Seleukoslar, Roma ve Bizanslılar. Malazgirt zaferinden sonra ise, Selçuklular ve daha sonra Karamanoğulları.

Konya yöresinin İlhanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, Mevlana, öğrencilerinin güvenli yerlere kaçmalarını ister. Bunun üzerine: öğrencilerden Şeyh İdris ve Şeyh Bahri Büyük:; buraya gelirler ve ilk günümüzdeki Hüyük ilçesini kurarlar.

Takip eden tarihi süreçte: 1465 yılında, Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliğini ortadan kaldırınca, yöre, Osmanlı hakimiyetine girer.

GENEL

İlçe merkezinin denizden yüksekliği, yani rakımı: 1245 metredir. Arazi yapısı genellikle düzlüktür ve güney ile güneybatı bölümleri, Beyşehir gölü kıyısını oluşturan düzlüklerdir. Beyşehir gölü nedeniyle, bölge akarsular bakımından çok zengindir.

İklim: bölgede, İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri arasındaki bir geçiş iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak: kışlar ılık ve sert, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.

Ekonomik etkinlikler: yörenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Tarımsal üretimde, yoğunluk: nohut. Dağlık kesimlerde ise, bağcılık yapılmaktadır.

NE YENİR-NE İÇİLİR

Burada: turşu ve zamanı uygunsa çilek yemelisiniz. Zaten: turşu ve çilek o kadar meşhur ki, festival düzenleniyor.

NE SATIN ALINIR

Burada, üzüm yetiştiriciliği ön planda ve yetiştirilen üzümlerden yapılan “pekmez” muhteşem tadı ile öne çıkıyor. Pekmez severseniz, buradan mutlaka pekmez satın almalısınız.

KONAKLAMA

Hüyük Öğretmenevi                          Özel idare binası                                332-5431157

GEZİLECEK YERLER

İlçe merkezinde: tarihi kerpiç evler koruma altına alınmıştır. Bunlar: bu tür ev meraklıları için ilginç gelebilir. Ayrıca: Beyşehir gölü kıyısında, ilçe merkezine bağlı bazı köylerdeki balık lokantaları: Beyşehir gölünden yakalanan sazan balıklarının muhteşem pişirildiği menüler sunuyorlar.

Konya Hüyük Kafa Dağı

KAFA DAĞI

Kafadağ mevkiindedir. Kafadağ bölgesinin Hüyük ilçesine bakan arka kısmı: taşlık ve kayalıktır. Burada: taştan bir insan başı figürü var. Ama o kadar belirgin ki, inanılmaz güzellikte. Ama: Kafadağı’nın zirvesinde bulunan bu doğa harikası güzelliği görmek için, bayağı bir tırmanmak gerekiyor. Özellikle: fotoğraf meraklıları için ilginç.

Konya Hüyük Eflatun Pınarı Anıtı

EFLATUN PINARI ANITI

Beyşehir gölünün doğu kıyısındadır. 1849 yılında, J. Hamilton tarafından bulunmuştur. Buraya ulaşmak için: Beyşehir gölüne paralel olarak uzaman yolun: 7’nci km. de bulunan “Sadıkhacı” tabelasından, içeri girin ve köye girmeden hemen önce, tepede, sola ayrılan yolu takip edin.

Anıt: MÖ 12’nci yüzyıla tarihleniyor. Yani: Hititlerin bu yörede yerleştiklerini ifade ediyor. Özellikle: Hitit krallarından, IV. Tudhaliyanın kuzeni Kuruntu’nun, o dönemde, burada hüküm sürdüğü düşünülmektedir. Burada: yassı bir tepenin eteğinden kaynayan bir pınar var.

Anıta gelince: Ereğli yöresindeki meşhur “İvriz Kaya Kabartma” anıtını andırıyor. Ancak, Hitit sanatının, kaya yüzeyine işlenen ilk örneklerinden biri olması nedeniyle önem kazanıyor.

Kuzeyde: yüzünü pınara çevirmiş bir abide var. 14 adet düzgün taştan yapılmış abide: 4 metre yüksekliğinde ve 7 metre enindedir. Abidenin batı tarafında, yerden bir kaynak çıkıyor ve burada yani anıtın hemen önünde küçük bir gölet oluşmuş.

Abide de işlenen konu: bereket sembolü sayılan toprak, su ve güneş ön plana çıkarılmış. Tanrı sembolleriyle süslenmiştir. Yani, bir anlamda: yöreyi, su baskınlarından korumak için yapılmıştır.

Burada: Konya Müze Müdürlüğü tarafından, çeşitli zamanlarda arkeolojik kazılar yapılmış ve bu çalışmalarda: anıtın önünde, 3 x 3 metre boyutlarında bir havuz bulunmuştur.

Ayrıca: anıtın alt kısmında, 5 kabartma daha bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, anıt çevresinde: 25 ton ağırlığında, 3 bin yıllık bir “boğa protomuise” bulunuyor. Evet, bölge, sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Eflatun ismine gelince, söylenenlere göre, ünlü Filozof Eflatun, bir süre burada yaşamış. Ancak, bu söylentinin pek mümkün olmadığı da söyleniyor. Büyük ihtimalle: Eflatun Pınar ismi, pınarın çıktığı yerdeki kalker bölümün rengi nedeniyle verilmiş olmalı.

Konya Hüyük Köşk Termal Tesisleri

KÖŞK TERMAL TESİSLERİ

İlçe merkezine bağlı, Köşk kasabasındadır. Köşk kasabası: tarihi ipek yolu üzerinde bulunuyor. Kaynak suyu yoğun olarak, florür içermektedir. Banyo olarak kullanıldığında: romatizmal ve nörolojik hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca: ortopedik sıkıntıların giderilmesinde de yararlıdır. Burada: özel sektör tarafından işletilen termal bir tesis bulunuyor. Havuzlar, restoranlar, devre mülkler bulunuyor.

ÇAVUŞ KASABASI TERMAL TESİSLERİ

Çavuş kasabası, ilçe merkezine 3 km. uzaklıktadır.

Kaplıcalar: Selçuklular döneminde kalmadır ve aynı zamanda tarihi özellik te taşımaktadır. 1000 yıllık geçmişi vardır. Biri kadınlara ve diğeri erkeklere ayrılmış, iki hamam bulunmaktadır.

Kaplıca suyu: çok sıcak değildir. Suyun şifalı geldiği söylenen rahatsızlıklar: cilt hastalıkları, egzama, kaşıntı ve yaralar gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ayrıca: suyun rahatlatıcı ve dinlendirici özelliği bulunduğu söyleniyor. Özellikle: yaz aylarında ilgi çekmektedir. Ancak, konaklama tesisi yok. Burayı bilenler, burada çadır kuruyorlar.

Beyşehir tanıtımı.

Şarkikaraağaç tanıtımı.

 

Please follow and like us:

“Konya Hüyük” için bir yorum

  1. burası türkiye haleböyle sular var ama tesis yok. su sıcaklıgı en az havuz içinde 37-40 dereceolmalı onun için demek tüm konyalılar afyon gazlıgölegeliyor ama analizi yapılır suyun içindeki mineral miktarı 1500mg/lt.veüzerindeyse hafif ısıtılarak o sıcaklık temin edilebir. ama o yörenin yetkileri bilr. termalin degeri bundan sonra anlaşılmaya başlandı ama 50 yıl geçer herhalde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.