Bali Plajlar

Bali Plajlar

Günümüzde: milyonlarca kişi: güneş, kum, ılık deniz ve su sporları için buraya gelirler.

Bali’de, 3 büyük plaj bulunur:
1. Sanur
2. Kuta
3. Nusa Dua

Bunların: üçü de, havaalanından, arabayla kısa bir uzaklıktadır.

SANUR

Sanur: Bali adasının merkezi konumundaki “Denpasar” şehrinin, güneydoğusundadır.
Burası: 1960 yılında, adada 10 katlı olarak inşa edilen ilk otelin bulunduğu yer olarak önem kazanmaktadır.

Ancak: takip eden dönemde, Bali adasında, bu denli çok katlı otel inşaatına izin verilmemiştir. Çünkü: ada yetkilileri, ada üzerinde inşa edilecek hiçbir otelin veya başka yapının “palmiye” ağacı boyunu geçmemesini şart koşmuşlardır.

Sanur bölgesinde: otellerin birçoğu tropikal bahçeler ve yeşillikler arasındadır. Bu küçük boyutlu otellerin birçoğu, hoş kumsallara bakarlar. Deniz suyu genellikle ılıktır ve açıktaki mercan resifleri sayesinde, dalgalardan ve dip akıntılarından korunur.

Denizin yüksekliği: gel-git olayına bağlı olarak değişmektedir. Deniz yükseldiğinde yüzmek güzeldir, ancak deniz çekildiğinde, su dize ve en fazla bele kadar gelir.

Mercan resiflerinin ötesindeki dalgalı denizde ise, sörfçüler yeteneklerini sergileme imkanı bulabilirler. Çünkü, bu bölümde, dalgalar büyük boyutludur.

Sanur yerleşim yerine gelince: burada, hediyelik eşya dükkanları, giysi butikleri ve restoranlar bulunmaktadır.

Bunlar: kıyıya paralel bir şeritte uzanırlar. Bu şerit dışına çıkıp, dar sokaklara girerseniz, bu sefer: gündelik hayatı görebilirsiniz. Bu sokaklarda, birçok Endonezya veya deniz ürünü servis eden restoran bulabilirsiniz.

Evet: Sanur bölgesindeki 10 katlı Grand Bali Beach Hotel’den: kuzeye doğru, sahil boyunca yürüyüş yapıyorum. İlk olarak karşıma bir müze ev çıkıyor.

LA Mayeur Museum

Burada, eskiden Belçikalı ressam Adrien Jean La Mayeur (1880-1958) oturuyormuş. Kendisi, 1932 yılında Bali’ye gelmiş ve ünlü bir “legong” dansçısı olan “Ni Polok” ile 15 yaşında iken evlenmiştir.

Evet: havuzlu ve heykelli bahçenin, denize bakan kısmı açıktır. Günümüzde ise, bahçenin tamamı, duvarla çevrilmiştir. Evin dışı: taş oymalarla süslenmiştir. Evin içinde ise, La Mayeur tarafından toplanan “heykeller” bulunur.

Duvarlarda ise, kendi resimleri asılıdır. Bu resimler genellikle “Avrupa manzaraları, Bali manzaraları ve Ni Polok’un dans resimleri” dir.

Mayeur: 1958 yılında öldüğünde: ev dul karısına kalır ve o da, 1985 yılında ölünceye kadar, evi, bir müzeye dönüştürür.

Yine yürümeye devam ediyorum ve bu kez: küçük bir limana ulaşıyorum. Bu küçük liman: 17 km. uzaklıktaki “Nusa Lembongan” adasına giden teknelerin yani motorlu prahuların (bir tür yerli teknesidir) hareket yeridir.

Bali Plajlar

Nusa Lembongan

Bu adada: sörf ve şınolkerle dalış yapabilirsiniz. Burada, araba ve motosiklet gürültüsü yoktur. İki küçük köyde yaşayan, yaklaşık 7000 kişilik bir nüfus var.

Evet: bu küçük limanı geçtikten sonra, yürümeye devam ediyorum ve bu kez: Sanur plajının güney ucunda, Sanur Beach Otelin hemen yanında: eski bir tapınağa ulaşmayı hedefliyorum.

Pura Belanjong

Buraya kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bu tapınak: bir çukura yerleştirilmiş ve çevresi çevrilmiş, taş bir sütundan ibarettir. Bu taş sütunun: MS.913 yılından kalma olduğu söylenmektedir. Ancak, çevresinin kapalı olması ve genellikle yeşil örtü ile örtülü olması: bu tapınak yerinin yani taş sütunun bulunmasını zorlaştırır.

Bali Plajlar
Bali Plajlar

KUTA

Burası: Bali adasının en ünlü kumsalı, plajıdır. Yeri ise: havaalanının hemen kuzeyindedir. 1960’lı yılların başında, pek çok gezgin, burada toplanmıştır. Çünkü: burası aynı zamanda, mükemmel dalgaları nedeniyle, birçok sörfçünün hayalini süslemektedir.

Evet, Kuta, bir zamanlar yoksul bir balıkçı köyü olarak biliniyor. Hatta: bu çorak toprakların, kötü ruhlar tarafından lanetlendiğine bile inanılmıştır. Ancak: 1980’li yılların başında, bölgede alkol ve uyuşturucu alışkanlığı bir nebze serbest hale gelince, hızlı bir turizm potansiyeli ortaya çıktı.

Binaların yüksekliğine karşı, sıkı bir sınır uygulandığından, bölgede, büyük bir alana yapılmış, bir baraka kent ortaya çıktı. Hırsızlık ve fuhuş, hızla arttı.

Gerek sahilde plajda ve gerekse yerleşim yerinde, işportacı satıcılar, ziyaretçilere yoğunlukta sıkıntı vermeye başladılar. Sonunda: temizlik ve kalite standartlarının yükseltilmesi ve kötü yönlerin ayıklanması için, bölgede, farklı sesler çıkmaya başladı.

Yapılan çalışmalar sonucu: günümüzde, uyuşturucu ortadan kalktı, suç oranı düştü. Fakat: yine de, bugün, burayı ziyaret edenler: yankesicilere dikkat etmeleri ve eşyalarını asla başıboş bırakmamaları konusunda uyarılıyorlar. Ayrıca: buradaki trafik, günümüzde hala aşırı sıkıntılıdır.

Kuta’nın kuzeydeki komşuları

Legian, Seminyak ve Kerobokan, güneyde ise: Tuban var. Bunlar: turizm sayesinde gayet gelişmişlerdir. Otel, lokanta, bar ve alışveriş konusunda, birçok seçenekler sunarlar. Çünkü: adada, her fiyata uygun İtalyan, Fransız, Asya, vejateryen, Meksika mutfağının örneklerinin sunulduğu restoranlar bulabilirsiniz.

Ayrıca: diğer adalardan gelen el sanatı ürünleri, moda eşyaları, yerel olarak üretilen “ikat” bezi ve günlük Bali tarzı giysilerin satıldığı dükkanlar da bayağı çoktur.

Kuta Centre” ve “Kuta Galleria” mağazaları

Şehre, modern bir görünüm kazandırır. Her sokakta: döviz bozdurma bürosu, giysi mağazaları, araba ve bisiklet kiralayanlar, konaklama yerleri, bar ve lokantalar sıralanmıştır. Ancak: ziyaretçilerin buraya gelmelerinin en büyük nedeni: plajlardır.

Öte yandan, bu plajları kullanmak ve denize girmek istediğinizde ise: cankurtaranların gözetiminde ve bayraklarla ayrılmış bölümde yüzmeniz önerilir, çünkü denizde sık sık ters akıntılar görülebilmektedir ve bunlar tehlike yaratır.

Özellikle: gün batımında, denizden altın renkli bir ışık yansır. Genç erkekler, plajda futbol oynar ya da plaj voleybolu düzenlenir. Bu arada: yukarıda sözünü ettiğim, plaj masajcıları, yoğun şekilde işlerine koyulurlar. Gece hava karardığında ise: bu gez şehirdeki mağazaları gezebilir ve hatta rastgele bir lokantaya girebilirsiniz.

Öte yandan, bardan bara dolaşabilirsiniz veya kulüplerin açılacağı gece yarısı saatlerini bekleyebilirsiniz.

KUTANIN KOMŞULARI

Kuta plajı: havaalanından, kuzeydeki Legian ve ötesine kadar uzanan sahilin tümünü kapsar.

Tuban Plajı

Güneye doğru uzanır. Burada: bir miktar büyük otel ve bir su parkı bulunur. Su parkında: su kaydırakları ve yüzme havuzu vardır ve aileler tarafından yoğun olarak ziyaret edilir. Deniz suyu ise, daha ılık, sokaklar daha sakindir. Ancak, burada zaman zaman gündeme gelen, deniz kirliliği bulunduğu söyleniyor.

Legian

Kuzeyde, Kuta’nın hemen yanı başındadır. Jalan Melasti, Jalan Padma ve Jalan Legian boyunca: lokantalar, barlar, konaklama yerleri ve kulüpler bulunur. Özellikle: Legian plajında, gün doğumunu izlemek, yoğun tercih edilen bir aktivitedir. Günün ilk ışıklarında, sörfçüler gelir, koşucular denizin kıyısında koşarlar. Daha kuzeye giderseniz, bu kez, sokaklar ve plaj sakinleşir.

Seminyak

Burada, birkaç lüks otelden başka bir şey bulmak mümkün değildir. Geniş kumsalda, çoğu kez, insanlar tek başlarına kalabilirler. Ancak, adanın en iyi restoranları, bu bölümde bulunmaktadır.

Canggu Plajı

Kuzeydedir ve sörfçüler tarafından yoğun olarak tercih edilir. Çeltik tarlaları arasından geçilerek buraya varılır. Bu tarlalar nedeni ile, ulaşım sorunludur.

Bali Plajlar
Bali Plajlar

NUSA DUA

Densapar denilen merkez şehrin, 40 km. güneyindedir ve yolculuk 20-30 dakika sürer. Uluslar arası havaalanına ise, 20-30 dakika uzaklıktadır. “Nusa Dua” kelimesi “iki ada” anlamındadır. Çünkü, bölgenin ortasında, sahilden dışarıya doğru uzanan iki kara parçası bulunmaktadır.

Ancak, bunlar gerçekte ada değildir, çünkü ince bir kıstakla karaya bağlıdırlar. Ancak, deniz alçaldığında, yüzülemeyecek kadar sığ olurlar. Fakat, otellerin birçoğunda büyük yüzme havuzları bulunmaktadır.

Güney Bali’de, yüksek düzeydeki üç otelin bulunduğu sahil kesimidir. Yani, burası tam anlamıyla bir turizm bölgesidir. Burada, ayrıca güzel bir golf sahası ve kongre merkezi bulunur.
Bölgenin plajları, beyaz kumdur. Deniz ise, derin, uzun ve yüzme için güvenlidir. Burada, dış dünya ile ve hatta günlük Bali yaşamı bile, dışarıda bırakılmıştır.

Galleria

Modern bir alışveriş merkezi ve restoran kompleksidir.

Pantai Geger-Geger Sahili

Yerleşim bölgesinin batı ucundaki bir plajdır. Beyaz kumludur ve denizde yüzmek güvenlidir.

Pasifica Museum

Bu müze: Bali, Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik bölge sanatına adanmıştır. Balili sanatçıların yanı sıra, Avrupalı sanatçıların resimleri de sergilenmektedir.

Bali Denpasar

Bali Denpasar

Bali Negeri Propinsi Müzesi, Sanat Merkezi.
Evet, burası, II. Dünya savaşından bu yana, Bali’nin başkentidir. Daha 20 yıl öncesine kadar küçük bir kasaba iken, günümüzde, turizm patlamasının getirdiği refah ile, büyüklüğü hızla artmıştır. Ancak, öte yandan geniş bir alana yayılan şehrin, trafiği artmış, havası kirlenmiştir. Günüm büyük bölümünde, şehir trafiği yoğundur. Bu karmaşalı yaşamın ortasında: yüksek duvarlarla çevrili alanlarda, daha iyi bir yaşam sürdürmek mümkündür.

Bali Denpasar

Gelelim, şehri gezmeye

Şehrin merkezinde: ana kavşakta, dört yüzlü ve her yöne bakan Hindu Tanrısı “Catur Muka” nın, büyük bir heykeli görülür. Kavşağın batısında kalan “Jalan Gajah Mada” bölgesinde: bankalar, mağazalar ve restoranlar bulunur. Biraz ileriye yürürseniz: bu kez, bir hayli pis kokan “Badung ırmağı” karşınıza çıkar. Biraz daha ilerleyince bir Pazar ile karşılaşırsınız.

 

Pasar Badung

Şehrin başlıca taze ürün pazarıdır. 4 katlı bir binanın içinde, satıcılar tarafından tıka basa doldurulmuştur. Pazar: gün doğumundan önce açılır ve öğleden sonra kapanır.

 

Pasar Kumbasari

Badung ırmağının hemen karşısındadır. Burada: el sanatları ve tekstil ürünlerinin satıldığı yerler bulunur.

Jalan Veteran bölgesinde yürümeye devam ediyoruz.

Bali Natour Hotel’i geçince, biraz ileride başka bir Pazar daha vardır.

 

Kuş Pazarı

Jalan Vetaran üzerinde, yaklaşık 1 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Burada, pek çok ötücü kafes kuşu cinsi satılmaktadır.

 

Alun-alun Puputan-Puputan Meydanı

Burası: Jalan Surapati’nin güneyinde, büyük bir çim alandır. Badung Racası: 1906 yılında, maiyetiyle birlikte, burada: toplu olarak intihar etmişlerdir. Günümüzde, olayın anısına burada büyük bir heykel var. Heykel: dört yüzlü, sekiz kolludur. Tanrı “Brahma” temsil edilmektedir. Burası: şehrin tam bir buluşma noktası olarak kullanılmaktadır, şehir gezinizde, burayı merkez edinmenizde yarar var, kaybolursanız, burayı hedefleyin.

Pututan Meydanının en uzak köşesinde bir müze vardır.

 

Museum Negeri Propinsi Bali-Bali Müzesi

Bu ilginç ve oldukça köhne müze: 1937 yılında, Hollandalılar tarafından kurulmuştur. Müzede: Etnografya, sanat ve tarih eserleri sergilenmektedir. Dört müze binasından, üç tanesi: saray mimarisinin farklı üsluplarını temsil eder. Ana bina ise: 2200 yıllık taş lahitten, 1906 yılındaki toplu intihar olayının fotoğraflarına kadar birçok obje barındırmaktadır.

Binanın üst katında ise, günlük kullanım eşyaları sergilenmektedir. Birinci pavyonda: Bali tekstilleri sergileniyor. İkinci pavyonda: dinsel ve merasimlere ait nesneler görülür. Üçüncü pavyonda: maske, kukla ve kostüm koleksiyonu, müzik ve dans eşyaları bulunur. Yazının başında söylediğim gibi, pek lüks ve düzenli bir müze değil, ama bölgenin tarihi geçmişini görmek açısından ilgi çekebilir.

Müze arazisine bitişik bir tapınak bulunmaktadır.

Bali Denpasar

Pura Agung Jagatnata

Burası, yakın zamanda inşa edilmiştir. Bali Müzesinin kuzey bitişiğindedir. Tanrı “Sanghyang Widi” ye adanmıştır. 1953 yılında inşa edilmiş bir devlet tapınağıdır. Herhangi bir sınırlama olmaksızın, herkese açıktır. Burada düzenlenen en büyük tören “dolunay” ve “karanlık dolunay” törenleridir. Bu törenler, ayda iki kez yapılır.

Jalan Surapati’nin ilerisine yürürseniz, bu kez, bir kilise ile karşılaşırsınız.

 

Aziz Yusuf Kilisesi

Adada yaşayan küçük Katolik cemaati, bu kiliseye gidip ibadet ederler. Kilisenin çatısı, palmiye dallarıyla örtülüdür. Kilisenin kapısının üstündeki taşta, Balili altı melek figürü görülmektedir.

Abiankapas bölgesinde, Jalan Nusa İndah yolu üzerinde yürümeye devam ediyoruz.

 

Taman Budaya-Bali Sanat Merkezi

Bali mimarisinin en iyi tarzının yansıtıldığı, geniş bahçeler içinde bulunan bu sanat merkezinde: bir resim ve ahşap oyma sergisi, bir dans ve tiyatro sahnesi bulunur. Bali’de düzenlenen “Büyük Bali Sanat Festivali”, her yıl Haziran ve Temmuz aylarında burada yapılır.

Bu festival sırasında: ziyaretçiler için gösteriler düzenlenir, dansçılar ve müzisyenlerin şovlarını izlemek mümkündür. Buradaki amfi-tiyatro, 6000 izleyici kapasitelidir.

Buradan, güneydoğu bölümüne ilerlersek, Renon denen bölgeye ulaşılır.

 

Renon

Burada: ara postane, birçok konsolosluk ve turizm danışma büroları bulunmaktadır. Yani, burası devlet dairelerinin toplandığı bir yer olarak dikkat çeker.

Şehirde gezmenizi önereceğim bir diğer yer:

 

Lapangan Puputan Margarana-Puputan Park

Burası, şehirde oldukça görkemli bir park alanıdır. Park alanının önemi ise, içindeki bir anıttan gelir. Gri taş anıtın tasarımı, 17 Ağustos 1945 tarihinde, Endonezya’nın bağımsızlığını ifade ediyor. Öte yandan, yine bu anıtın, 20’nci yüzyıl başlarında, Hollandalılar karşısında, Bali’nin bağımsızlığı çatışmalarında, topluca intihar edenlerin anısını da yaşattığı söyleniyor.