Bali Plajlar

Bali Plajlar

Günümüzde: milyonlarca kişi: güneş, kum, ılık deniz ve su sporları için buraya gelirler.

Bali’de, 3 büyük plaj bulunur:
1. Sanur
2. Kuta
3. Nusa Dua

Bunların: üçü de, havaalanından, arabayla kısa bir uzaklıktadır.

SANUR

Sanur: Bali adasının merkezi konumundaki “Denpasar” şehrinin, güneydoğusundadır.
Burası: 1960 yılında, adada 10 katlı olarak inşa edilen ilk otelin bulunduğu yer olarak önem kazanmaktadır.

Ancak: takip eden dönemde, Bali adasında, bu denli çok katlı otel inşaatına izin verilmemiştir. Çünkü: ada yetkilileri, ada üzerinde inşa edilecek hiçbir otelin veya başka yapının “palmiye” ağacı boyunu geçmemesini şart koşmuşlardır.

Sanur bölgesinde: otellerin birçoğu tropikal bahçeler ve yeşillikler arasındadır. Bu küçük boyutlu otellerin birçoğu, hoş kumsallara bakarlar. Deniz suyu genellikle ılıktır ve açıktaki mercan resifleri sayesinde, dalgalardan ve dip akıntılarından korunur.

Denizin yüksekliği: gel-git olayına bağlı olarak değişmektedir. Deniz yükseldiğinde yüzmek güzeldir, ancak deniz çekildiğinde, su dize ve en fazla bele kadar gelir.

Mercan resiflerinin ötesindeki dalgalı denizde ise, sörfçüler yeteneklerini sergileme imkanı bulabilirler. Çünkü, bu bölümde, dalgalar büyük boyutludur.

Sanur yerleşim yerine gelince: burada, hediyelik eşya dükkanları, giysi butikleri ve restoranlar bulunmaktadır.

Bunlar: kıyıya paralel bir şeritte uzanırlar. Bu şerit dışına çıkıp, dar sokaklara girerseniz, bu sefer: gündelik hayatı görebilirsiniz. Bu sokaklarda, birçok Endonezya veya deniz ürünü servis eden restoran bulabilirsiniz.

Evet: Sanur bölgesindeki 10 katlı Grand Bali Beach Hotel’den: kuzeye doğru, sahil boyunca yürüyüş yapıyorum. İlk olarak karşıma bir müze ev çıkıyor.

LA Mayeur Museum

Burada, eskiden Belçikalı ressam Adrien Jean La Mayeur (1880-1958) oturuyormuş. Kendisi, 1932 yılında Bali’ye gelmiş ve ünlü bir “legong” dansçısı olan “Ni Polok” ile 15 yaşında iken evlenmiştir.

Evet: havuzlu ve heykelli bahçenin, denize bakan kısmı açıktır. Günümüzde ise, bahçenin tamamı, duvarla çevrilmiştir. Evin dışı: taş oymalarla süslenmiştir. Evin içinde ise, La Mayeur tarafından toplanan “heykeller” bulunur.

Duvarlarda ise, kendi resimleri asılıdır. Bu resimler genellikle “Avrupa manzaraları, Bali manzaraları ve Ni Polok’un dans resimleri” dir.

Mayeur: 1958 yılında öldüğünde: ev dul karısına kalır ve o da, 1985 yılında ölünceye kadar, evi, bir müzeye dönüştürür.

Yine yürümeye devam ediyorum ve bu kez: küçük bir limana ulaşıyorum. Bu küçük liman: 17 km. uzaklıktaki “Nusa Lembongan” adasına giden teknelerin yani motorlu prahuların (bir tür yerli teknesidir) hareket yeridir.

Bali Plajlar

Nusa Lembongan

Bu adada: sörf ve şınolkerle dalış yapabilirsiniz. Burada, araba ve motosiklet gürültüsü yoktur. İki küçük köyde yaşayan, yaklaşık 7000 kişilik bir nüfus var.

Evet: bu küçük limanı geçtikten sonra, yürümeye devam ediyorum ve bu kez: Sanur plajının güney ucunda, Sanur Beach Otelin hemen yanında: eski bir tapınağa ulaşmayı hedefliyorum.

Pura Belanjong

Buraya kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Bu tapınak: bir çukura yerleştirilmiş ve çevresi çevrilmiş, taş bir sütundan ibarettir. Bu taş sütunun: MS.913 yılından kalma olduğu söylenmektedir. Ancak, çevresinin kapalı olması ve genellikle yeşil örtü ile örtülü olması: bu tapınak yerinin yani taş sütunun bulunmasını zorlaştırır.

Bali Plajlar
Bali Plajlar

KUTA

Burası: Bali adasının en ünlü kumsalı, plajıdır. Yeri ise: havaalanının hemen kuzeyindedir. 1960’lı yılların başında, pek çok gezgin, burada toplanmıştır. Çünkü: burası aynı zamanda, mükemmel dalgaları nedeniyle, birçok sörfçünün hayalini süslemektedir.

Evet, Kuta, bir zamanlar yoksul bir balıkçı köyü olarak biliniyor. Hatta: bu çorak toprakların, kötü ruhlar tarafından lanetlendiğine bile inanılmıştır. Ancak: 1980’li yılların başında, bölgede alkol ve uyuşturucu alışkanlığı bir nebze serbest hale gelince, hızlı bir turizm potansiyeli ortaya çıktı.

Binaların yüksekliğine karşı, sıkı bir sınır uygulandığından, bölgede, büyük bir alana yapılmış, bir baraka kent ortaya çıktı. Hırsızlık ve fuhuş, hızla arttı.

Gerek sahilde plajda ve gerekse yerleşim yerinde, işportacı satıcılar, ziyaretçilere yoğunlukta sıkıntı vermeye başladılar. Sonunda: temizlik ve kalite standartlarının yükseltilmesi ve kötü yönlerin ayıklanması için, bölgede, farklı sesler çıkmaya başladı.

Yapılan çalışmalar sonucu: günümüzde, uyuşturucu ortadan kalktı, suç oranı düştü. Fakat: yine de, bugün, burayı ziyaret edenler: yankesicilere dikkat etmeleri ve eşyalarını asla başıboş bırakmamaları konusunda uyarılıyorlar. Ayrıca: buradaki trafik, günümüzde hala aşırı sıkıntılıdır.

Kuta’nın kuzeydeki komşuları

Legian, Seminyak ve Kerobokan, güneyde ise: Tuban var. Bunlar: turizm sayesinde gayet gelişmişlerdir. Otel, lokanta, bar ve alışveriş konusunda, birçok seçenekler sunarlar. Çünkü: adada, her fiyata uygun İtalyan, Fransız, Asya, vejateryen, Meksika mutfağının örneklerinin sunulduğu restoranlar bulabilirsiniz.

Ayrıca: diğer adalardan gelen el sanatı ürünleri, moda eşyaları, yerel olarak üretilen “ikat” bezi ve günlük Bali tarzı giysilerin satıldığı dükkanlar da bayağı çoktur.

Kuta Centre” ve “Kuta Galleria” mağazaları

Şehre, modern bir görünüm kazandırır. Her sokakta: döviz bozdurma bürosu, giysi mağazaları, araba ve bisiklet kiralayanlar, konaklama yerleri, bar ve lokantalar sıralanmıştır. Ancak: ziyaretçilerin buraya gelmelerinin en büyük nedeni: plajlardır.

Öte yandan, bu plajları kullanmak ve denize girmek istediğinizde ise: cankurtaranların gözetiminde ve bayraklarla ayrılmış bölümde yüzmeniz önerilir, çünkü denizde sık sık ters akıntılar görülebilmektedir ve bunlar tehlike yaratır.

Özellikle: gün batımında, denizden altın renkli bir ışık yansır. Genç erkekler, plajda futbol oynar ya da plaj voleybolu düzenlenir. Bu arada: yukarıda sözünü ettiğim, plaj masajcıları, yoğun şekilde işlerine koyulurlar. Gece hava karardığında ise: bu gez şehirdeki mağazaları gezebilir ve hatta rastgele bir lokantaya girebilirsiniz.

Öte yandan, bardan bara dolaşabilirsiniz veya kulüplerin açılacağı gece yarısı saatlerini bekleyebilirsiniz.

KUTANIN KOMŞULARI

Kuta plajı: havaalanından, kuzeydeki Legian ve ötesine kadar uzanan sahilin tümünü kapsar.

Tuban Plajı

Güneye doğru uzanır. Burada: bir miktar büyük otel ve bir su parkı bulunur. Su parkında: su kaydırakları ve yüzme havuzu vardır ve aileler tarafından yoğun olarak ziyaret edilir. Deniz suyu ise, daha ılık, sokaklar daha sakindir. Ancak, burada zaman zaman gündeme gelen, deniz kirliliği bulunduğu söyleniyor.

Legian

Kuzeyde, Kuta’nın hemen yanı başındadır. Jalan Melasti, Jalan Padma ve Jalan Legian boyunca: lokantalar, barlar, konaklama yerleri ve kulüpler bulunur. Özellikle: Legian plajında, gün doğumunu izlemek, yoğun tercih edilen bir aktivitedir. Günün ilk ışıklarında, sörfçüler gelir, koşucular denizin kıyısında koşarlar. Daha kuzeye giderseniz, bu kez, sokaklar ve plaj sakinleşir.

Seminyak

Burada, birkaç lüks otelden başka bir şey bulmak mümkün değildir. Geniş kumsalda, çoğu kez, insanlar tek başlarına kalabilirler. Ancak, adanın en iyi restoranları, bu bölümde bulunmaktadır.

Canggu Plajı

Kuzeydedir ve sörfçüler tarafından yoğun olarak tercih edilir. Çeltik tarlaları arasından geçilerek buraya varılır. Bu tarlalar nedeni ile, ulaşım sorunludur.

Bali Plajlar
Bali Plajlar

NUSA DUA

Densapar denilen merkez şehrin, 40 km. güneyindedir ve yolculuk 20-30 dakika sürer. Uluslar arası havaalanına ise, 20-30 dakika uzaklıktadır. “Nusa Dua” kelimesi “iki ada” anlamındadır. Çünkü, bölgenin ortasında, sahilden dışarıya doğru uzanan iki kara parçası bulunmaktadır.

Ancak, bunlar gerçekte ada değildir, çünkü ince bir kıstakla karaya bağlıdırlar. Ancak, deniz alçaldığında, yüzülemeyecek kadar sığ olurlar. Fakat, otellerin birçoğunda büyük yüzme havuzları bulunmaktadır.

Güney Bali’de, yüksek düzeydeki üç otelin bulunduğu sahil kesimidir. Yani, burası tam anlamıyla bir turizm bölgesidir. Burada, ayrıca güzel bir golf sahası ve kongre merkezi bulunur.
Bölgenin plajları, beyaz kumdur. Deniz ise, derin, uzun ve yüzme için güvenlidir. Burada, dış dünya ile ve hatta günlük Bali yaşamı bile, dışarıda bırakılmıştır.

Galleria

Modern bir alışveriş merkezi ve restoran kompleksidir.

Pantai Geger-Geger Sahili

Yerleşim bölgesinin batı ucundaki bir plajdır. Beyaz kumludur ve denizde yüzmek güvenlidir.

Pasifica Museum

Bu müze: Bali, Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik bölge sanatına adanmıştır. Balili sanatçıların yanı sıra, Avrupalı sanatçıların resimleri de sergilenmektedir.

Bali Genel

Bali Genel

Adanın en büyük özelliği: günümüzün internet kafeleriyle birlikte, eski gelenekleri ve eşsiz bir ruhaniliği aynı bünyede ve bir arada barındırmasıdır.

Bali: Endonezya ile birlikte anılır. Endonezya: Hint Okyanusunu, Pasifik’ten ve Güneydoğu Asya’yı Avustralya’dan ayıran binlerce adadan oluşmaktadır. Ancak, bu adalar içinde en küçük olanı “Bali” dir. Öte yandan “Bali” bu adalar içinde turizm özellikleri en öne çıkandır. Endonezya’nın büyük ölçüde Müslüman olan nüfusunun yanında, Bali, kendi başına bir dünya gibidir.

Bir zamanlar “Ubud”: patikalar, tapınaklar ve pirinç tarlalarından oluşuyordu. Günümüzde ise, adanın kültür merkezi haline gelmiştir. Kırsal bölgesi ise, dünyanın en güzel dinlenme yerleriyle doludur. Bali insanı, inandıkları tanrılara, günde 3 öğün yemek ve çiçek servisi yapar. Hatta: her evde bulunan tapınaklara, ev sahiplerinin: yemek ve çiçek yanında, para, sigara hatta acı sos verdikleri bile görülür.

Bali’nin her yerinde, pansiyonlarda ve binlerce Balili ailenin özenle inşa ettiği odalarda, çok az bir ücret karşılığı kalabilirsiniz. Ancak: Bali’de, etkileyici bir otel altyapısı da gelişmiştir. Bu otellerin birçoğu: Bali’nin manzarası, mimarisi, müziği ve danslarının özelliğini taşırlar. Birçok otel, Bali tapınak ve saraylarının mimarisini yansıtırlar.

Ülkemizden buraya gidenler, genellikle yeni evlenen çiftlerdir ve balayı seyahati için seçerler. Peki, bu uygun mu dur derseniz, niye olmasın, Bali adasında, insanların birlikte zaman geçirebilecekleri birçok sessiz, sakin ve doğal güzellikleri olan yerler var. Yani, bu adada yanınızda sevdiğiniz biri ile gayet güzel zaman geçirebilirsiniz.

Evet: giriş için son yazacaklarım: biraz önce söylediğim gibi, Bali adasında sessiz ve sakin çok yer var ve sevdiğiniz ile burada geçirebileceğiniz saatler, inanın muhteşem güzel olacaktır. Öte yandan: doğal güzellikleri, manzaraları, gün doğumunu, gün batımını izleyebileceğiniz ortamlar var.

Bali Genel

VİZE-HAVAALANI

Başkent Jakarta şehrinden, uçakla 1.5 saat uzaklıktadır. İstanbul-Bali arası uçak yolculuğu 20 saattir.
Ülkeye giriş için, 25 Amerikan Doları vize ücreti alınır. Çıkışta ise, 150.000 Rupian, yurt dışı çıkış vergisi alıyorlar.
Giriş vizesi, pasaport sırasından önceki bir bölümde ödeniyor ve 1 aylık vize veriyorlar. Havaalanı pek karışık değil, yani öyle uzun süre beklemek gerekmiyor. Havaalanı çıkışında, gideceğiniz yere taksi tutmak isterseniz “Taksi tutma ofisine” gitmelisiniz.

Bali Genel

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Bali adasının yüzölçümü: 5623 km. karedir. Lombok adasının yüzölçümü: 4738 km. karedir. Endonezya’nın % 87’si Müslüman olmasına rağmen, bu adada yaşayanların % 90’lık bölümü Hindu’dur. Bu yüzden, adada muhteşem bir tapınak kültürü bulunmaktadır.
Endonezya ülkesinin toplamda 15 bin civarında adası bulunmasına rağmen, Bali, bunların en büyüklerinden ve en çok yatırım yapılanlarının başında gelmektedir. Burada: Maldiv adalarında olduğu gibi, küresel ısınma, kutupların erimesi gibi nedenlerle, adaların deniz suları tarafından işgal edilmesi gibi sorunlar yok. Çünkü: Bali adasının ortasında, iki büyük dağ var ve bunlar yanardağ olarak bilinmektedirler. Bunlardan biri, yakın zamanda, 1960’lı yıllarda püskürmüş ve külleri, taşları ve lavları, bölgenin büyük bölümünde etkili olmuş, birçok insan ölmüştür. Hatta, bu püskürmenin tarım alanlarında oluşturduğu olumsuz etkiler, günümüze kadar sürmüştür. Diğer dağ ise, ara sıra dumanlar püskürtmektedir. Tabii bunları söyleyince, bu adaya gidilir mi, hadi gittik, yanardağlar püskürürse filan gibi düşünceler olabilir. Ama unutmayın ki, burası aynı zamanda siklon bölgesi ve burada, ara sıra tayfun türü fırtınalar da çıkabiliyor, ama tüm bunların doğanın zamanı belli olmayan etkinlikleri olduğunu unutmamak gerekir, dağ patlayacak, tayfun çıkacak diye, bu güzellikleri görmekten kendimizi alıkoymayalım.

İKLİM

Tropik, sıcak ve nemlidir.
Yağmurlu mevsim: Aralık-Mart ayları arasındadır.
Kuru mevsim: Haziran-Eylül ayları arasındadır.
Arada kalan ayların iklimi ise, değişkendir. Buraya gitmek isteyenler için en uygun mevsim “Aralık” ayıdır.

DÖVİZ-PARA

Bali parası bizim paramız yanında çok değersizdir, ama öte yandan uluslar arası geçerliliği olan bir para birimi değildir, yani ülkeden ayrılırken yanınızda Bali parası bulundurmayın, yani dövizinizi az az bozdurun demek istiyorum ama öte yandan, havaalanında ve otellerde döviz bozdurulmuyor yani her istediğiniz an, döviz bozdurmak mümkün değil, bu yüzden, dövizinizi dengeli bozdurmanız gerekecektir.

TAKSİLER

Yalnızca “Blue Bird” denilen taksilere binebilirsiniz. Ayrıca, taksiciyle pazarlık yapamazsınız. Ama, taksimetreyi açmasını isteyin. Gezmek için düşünürseniz, İngilizce bilen bir taksiciyle anlaşın. Tüm gün gezi için pazarlık yapabilirsiniz. Blue Bird dışında, kaçak taksilere asla binmeyin.

Bali Genel

DİNİ TÖRENLER

Bali adasında, dini törenler, ziyaretçiler tarafından ilgi çekse de, sanırım 15-20 dakika sonra, sizin de canınız sıkılıp, töreni izlemeyeceksiniz. Kılık-kıyafetleri ve hareketleri ilgi çekiyor ama dediğim gibi, belli bir zaman sonra sıkıyor.

Bali Genel

YEMEKLER

Bali’nin yöresel yemekleri büyük olasılıkla ve özellikle hijyen nedeniyle hoşunuza gitmeyebilir. Bu durumda, adada bulunan “fast-food” zincir yerlerini tercih edebilirsiniz. Öte yandan, Bali’de, büyük bir ıstakoz tabağını, muhtemelen 30 dolara yiyebilirsiniz ki, bu fiyat gayet mükemmeldir. Bunun yanında, Balililer, yöresel yemeklerinde Hindistan cevizi yağı kullanıyorlar ve bu yağ: yemek yapılan yerlerde ağır bir koku bırakıyor, bu kokuyu mutlaka hissedecek ve rahatsız olacaksınız. Hatta: balık veya deniz ürünü seçerken de, zeytinyağında yapmaları konusunda onları uyarın yoksa muhteşem bir balık yemeğini, yağı nedeniyle ve kokusu nedeniyle yiyemezsiniz. Peki ya diğerleri, Balililer, muhteşem bir çekirgeyi, pişirirler ve afiyetle yerler.

GECE HAYATI

Bali’de, barlar var. Bu barlarda, güzel zaman geçirebilirsiniz, bunun dışında öyle büyük boyutlu veya katılımlı eğlenceler yok. Buradaki festivaller ve törenler genellikle dini içerikli oluyor ve törenlere katılanların gerek giysileri ve gerekse yaptıkları danslar, ilgi çekiyor. Evet, Bali, danslarının özellikleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor, yerel danslar ilginçtir.
Bunun dışında gece hayatı düşünenler, köşe başlarında, her türlü esrar satan karanlık tipler görebilirler, bunların çoğunun polis olduğunu ve Endonezya hapishanelerinde bu nedenle birçok turist bulunduğunu sakın unutmayın ve bunlara asla yaklaşmayın.

Bali Genel

ALIŞVERİŞ

Evet, Bali adasının, deniz ve mimari dışındaki en büyük özelliği alışveriştir. Adanın birçok yerinde, alışveriş yapılabilecek yerler bulunur, ancak bunlar asla öyle lüks alışveriş merkezleri değildir. Genellikle egzotik ve basit tezgahlar şeklindedir ki bazı şehirler ve köyler arasındaki yollarda, oranın insanının kendiliğinden açtığı küçük tezgahlarda kendi ürettiği ahşap oymaları satmaya çalıştığını görebilirsiniz.
Burada alışverişin en büyük özelliği: satıcıların yani işportacıların, hani derler ya “kene” gibi yapışmalarıdır, kolunuzdan-elinizden çekiştirip, size bir şeyler satmaya çalışırlar ki, bu durum bazen gerçekten sıkıntı verir, hatta isyan ettirir.
Alışverişin diğer özelliği ise “pazarlık” yapmaktır.

Burada, size önerilen bir malın fiyatının, en az on kat arttırıldığına inanın ki, bunu makul bir fiyata satın alabilirsiniz. Bir ahşap oyma biblo için sizden satıcı 50 dolar isteyecektir ki, inanın onu 5 dolara satın alabilirsiniz, inanın ve pazarlık yeteneğinizi gösterin. Özellikle: turist otobüslerinin yoğun bulunduğu yerlerden alışveriş yapmayın, fiyatlar yüksektir, düşüremezsiniz. Ana caddeler veya mahallerdeki dükkanlardan alışveriş yapmayın, ara sokaklara dalın, aynı ürünleri daha uygun fiyata bulabilirsiniz.

Peki ne satın alabilirsiniz? Bali adasında özellikle ahşap oymalar ünlüdür. Ayrıca, yine buraya has bir sanat ürünü olarak “Bali resmi” yani yağlı boya resimler satın alabilirsiniz.
Bali insanı fakir, sadece deniz ürünleri ve pirinç üretimine yoğunlaşmışlar ve bunun sonucunda, turizme bel bağlamışlar ve kendilerini sanata vermişler, muhteşem ahşap oymacılığı yapılıyor. Ayrıca: yerel para birimleri çok değersiz, bu yüzden alışveriş çok uygundur.

Bali Genel

DENİZ-KUMSAL

Bali adasının birçok yerinde, plajlar ve deniz ilgi çekmektedir. Ancak; güneyde beyaz kumlar bulunur. Diğer yerlerdeki kumlar, genellikle volkan atıkları ve denizdeki mercan resiflerinin yok edilmesi sırasında, siyah ve gri renge bürünmüştür.
Deniz: gel-git yaşanması nedeniyle bazen değişik atmosferler yaratır, ancak git sırasındaki çekilme nedeniyle, iyice sığlaşır ve çocuklar için ideal olsa da büyükler için çekici olmaz. Bu durumda, otellerin büyük yüzme havuzları tercih edilir. Bunun dışında, denize girerken, bazı dip akıntılarına da dikkat etmek gerekir yani yüzerken, cankurtaran veya kurtarma önlemleri olmayan yerleri tercih etmemeniz önerilir.
Bali adasında, deniz altı da ilgi çeker. Ziyaretçiler, şnolker veya dalış takımları ile dalış yaparak, deniz altındaki güzellikleri görebilirler.
Son bir not, adanın çevresinde sürat motoru ile gezmeyi, su sporları yapmayı ve özellikle gayet uygun fiyatlı olan jet-ski lere binmeyi sakın ihmal etmeyin.

BALİ MASAJI

Özellikle: Kula plajlarında, kadın masajcılar, yerleşik bir gelenektir. Hatta, bazı kadınların, 20 yıllık bir süreçte, bu işi yaptıkları söylenir. Gündüz sıcağında, bir tentenin altında, bu kadınlardan birisiyle, önce ücret için pazarlık yapmanızı ve sonra da gerek uzanacağınız yerin ve gerekse masajcının elinin kumlu olmadığını öğrendikten veya belirttikten sonra, kendinize muhteşem bir masaj yaptırın. Kumlu ellerle yapılan masaj, zımpara ile ovuluyormuş gibi vücudunuzu hırpalayacaktır. Unutmayın ki, masajın: Bali geleneklerinde, tedavi edici özellikleri vardır. Otellerde de gelişmiş masajcılar olmasına rağmen, ben size, plajlarda, bu işin erbabı kadınlara yaptırmanızı öneririm. Ama dediğim gibi “kum” olayına dikkat edin.
Masajın 1 saati, en pahalı yerde 10 dolardır. Masaj yaptırmayı sakın unutmayın, Tayland masajından daha güzel olduğunu söyleyebilirim, hatta Bali masajı, adada geçirdiğiniz zamanın en unutulmaz anısı olarak hafızalarınızda kalacaktır.

Bali Genel

SUBAK SULAMA SİSTEMİ

Bu sistem: çeltik tarlaları üzerindeki bir sulama sistemidir. Sulama: yalnızca bitki köklerine değil, darbeli yapay ekosistem oluşturmak için kullanılır. Aynı zamanda, Bali çeltik tarlaları, su tapınakları çevresinde inşa edilmiştir ve su tahsisi, bir rahip tarafından yapılmaktadır. Yani, su, tapınak rahiplerinin otoritesi altındadır.
Ancak, günümüzde, çeltik alanlarının büyük bölümü, turistik yatırımlar nedeniyle tehdit altındadır. Haziran 2012 tarihinde, “Subak Sulama Sistemi” UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilerek, koruma altına alınmıştır.