Kayseri Develi

develi.kaya anıtları.1
Kayseri Develi

Kayseri’nin Develi ilçesinde, turistik anlamda öne çıkan yerler: Elbiz Parkı, Develi kalesi (Zengibar kalesi), Hitit yazılı kaya anıtları ve Sultansazlığı.

Özellikle: Sultansazlığı, bölgenin en önemli doğal ve turistik yerlerinden biri.

develi.elbiz parkı.1
Kayseri Develi

ELBİZ PARKI

Bu parkta: 400 yıllık tarihi çınar ağacı var. Ayrıca: Romalılar döneminden kalma ve hala içinde alabalık yetiştirilen bir havuz var.

Bir de: buraya yolunuz düşerse: mutlaka buranın meşhur kıymalı pidesini (cıvıklı deniliyor) tadın. Bunun yanında: alabalık, evet o da muhteşem bir tat.

develi.çınar ağacı.1
Kayseri Develi Zengibar Kalesi
develi.kale
Kayseri Develi Zengibar Kalesi

DEVELİ (ZENGİBAR) KALESİ

Yukarı Develi mahallesindedir. İlçenin batısında, sarp bir kayaya yapılmıştır.

Kale: sarp yamaçlı ve develi ovasına hakim bir tepe üzerindedir. Yapıldığı dönemin, askeri hareketliliğine karşı: halkı korumak için ve gerektiğinde savunma amaçlı kullanılmak üzere, inşa edilmiştir.

Kale; çok yıkıktır. Günümüze bazı bölümleriyle gelmiştir. Sağlam olduğu dönemde: mahzenleri, su sarnıçları, burçlarıyla bir bütünlük ortaya koymaktaymış. Yapı: üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölük kuzeydoğudadır. Güneydeki ikinci bölüm: harçsız, iri taşlarla örtülmüş, dörtgen burçlar ile güçlendirilmiştir. Batıdaki bölümden hiç kalıntı yoktur.

Evet: Develi kalesinin, büyük bir ihtimalle: Bizanslıların son dönemlerinde inşa edildiği düşünülüyor.

develi.fraktin kayası.1
Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtları

KAYA YAZILI ANITLARI

Kaya anıtlarının önemli olanları Develi ve Hisarcık’tadır. Develi ilçesinde bulunanlardan Hititlere ait olanı: Fraktin Kayası bilinmektedir. Kayseri merkezine 78 km. uzaklıktadır. Büyük bir kaya üzerine, hiyeroglif yazı ve kabartma resimlerle ünlüdür.

develi.şimşek kayası.1
Kayseri Develi Kaya Yazılı Anıtları

Diğeri: Şimşek Kaya olarak adlandırılmakta ve Fraktin Kaya Anıtının bir benzeridir. Develi’nin İmamkulu Köyü yakınlarındadır.

Büyük bir kaya üzerine yazılmış, Hitit hiyeroglif yazıları ve kabartma resimleri görülmektedir.

k.sultan sazlığı.1
Kayseri Develi Sultan Sazlığı

SULTAN SAZLIĞI

Kayseri il merkezinin 70 km. güneyinde: Develi Ovasının ortasında: Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar İlçeleri arasında kalan, geniş bir sulak alandır. Türkiye’nin sahip olduğu en önemli kuş cennetlerinden birisidir.

Mevsimlere göre: sazlığı alanı 8 ile 13 bin hektar arasında değişmektedir. Büyük kısmı: sazlarla kaplıdır. Bu sazlar: bazı yerlerde, yüzen adacıklar oluşturur.

Bunlar: kuvvetli rüzgarda, yer değiştirirler. Suyun azalmasıyla da alçalırlar. Yer yer: kamış ve kındıra bulunur. Açık alanlarda ise: nilüfer ve süsen bitkileri görülür.

Sultan sazlığının belli başlı kuş göç yollarından biri üzerinde bulunan, tatlı su ve tuzlu su eko sistemlerine sahip olması, çok sayıda su kuruşun: barınma, beslenme, üreme ve göç esnasında uğrama gibi ihtiyaçlarına cevap veren doğal yapısı sebebiyle ulusal ve uluslar arası öneme sahip bir sulak saha konumundaki bu alan, 1988 tarihinde Tabiat Koruma Alanı, 2006 yılında ise Milli Park olarak ilan edilmiş ve önemli bir sulak alan olarak, uluslar arası RAMSAR Sözleşmesi kapsamına alınmıştır.

Dünyanın sayılı kuş yurtlarından birisidir. Sultan sazlığı, barındırdığı kuş varlığı ile Avrupa ve Ortadoğu’nun en önemli sulak alanlarından birisidir. Sultan Sazlığında şimdiye kadar 251 kuş türü tespit edilmiştir. 600 bin adet ördek, kaz ve filamingo tespit edilmiştir.

Bunlardan başka: pelikan, karabatak, dikkuyruk, turna, kara sumru, balıkçıl ve diğer pek çok çeşitli kuşlar da parkı zenginleştirmektedirler. Bu kuşlardan: 80 türü, burada kuluçkaya yatmaktadırlar. Uzmanlar: buruda çok sayıda ve zengin kuş türünün bulunmasını, bir tropik ormandan daha fazla madde üretimine bağlamaktadırlar. Zengin besin kaynakları bulunmaktadır.

1971 yılında alanın Orman Bakanlığı tarafından Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası olarak ilan edilmesini takiben, koruma çalışmaları başlatılmıştır.

Geç farkına varılan, ancak keşfedildikten sonra da ciddi bir şekilde korunan Sultan Sazlığı, ülkemize kazandırılmış en önemli tabii parkların başında yer almaktadır.

Kayseri tanıtımı.

Tomarza tanıtımı.

Yahyalı tanıtımı.

Özvatan tanıtımı.

Felahiye tanıtımı.

 

Afyonkarahisar Kızılören

Afyonkarahisar Kızılören
 

Afyonkarahisar Kızılören: Kızılören, Türkiye’nin en küçük 10 ilçesinden biridir. Dışarıya oldukça çok göç vermiştir. Buranın ilginç bir yönü, endemik bitki türlerinin bulunması ve Ulu cami avlusunda bulunan çınar ağacını, ilçenin simgesi olarak kabul etmeleridir, maalesef başkaca tarihi ve turistik açıdan bir özellik yok.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

ULAŞIM

İlçe Afyonkarahisar-Antalya karayoluna 3 km uzaklıktadır. İl merkezine 87 km uzaklıktadır. Dinar’a uzaklık 26 km.dir.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

GENEL

Kızılören ilçesi, Afyonkarahisar ilinin güney batısında kurulmuştur. Doğusunda Kumalar dağı vardır. Deniz seviyesinden yükseklik 1110 metredir.

TARİHİ

İlçenin kuruluşuyla ilgili burada anlatılan bir rivayet var. Söylenenlere göre ilçe Ankara-Antalya karayolu üzerinde bulunan Belediyeye ait bir akaryakıt istasyonunun bulunduğu Karapınar mevkiinde, küçük bir köy olarak kurulmuştur. Halk, meydana gelen bir sel felaketinden sonra şu anda ilçenin bulunduğu yere göç etmiştir. İlçenin eskiden ismi “Kızılviran” dır. Kızılören, 1990 yılında ilçe olmuştur.

Afyonkarahisar Kızılören
 

 

GEZİLECEK YERLER

Kızılören
 

 

ULU CAMİ BAHÇESİNDEKİ ÇINAR AĞACI

Ulu caminin avlusunda, Kızılören ilçesinin simgesi olan tarihi bir çınar bulunuyor.

Kızılören
Ulu Cami bahçesindeki Çınar Ağacı

Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma sonuçlarına göre, çınar ağacının türünün “Doğu Çınarı” olduğu, yaşının ise 549 olduğu tespit edilmiştir.

r Kızılören
Ulu Cami bahçesindeki Çınar Ağacı

Çınar ağacı, dallarıyla çok geniş bir alanı kaplar, yüksekliği 25 metredir. Çapı 6.30 metredir. Ağacın gövdeden dalları 3 ana dalla yükseliyor. Çınar ağacı Müze Müdürlüğü tarafından 1995 yılında “Anıt ağaç olarak seçilerek” koruma altına alınmıştır.

Kızılören Endemik Lale
 

 

KİRSE VADİSİ ENDEMİK LALE

Gülyazı Köyü Kirse vadisinde bulunan “ayı gülü” ve “kızıl lale” olarak adlandırılan çiçekler, koruma altındadır. Vadide iki bölüm halinde, yaklaşık 10 bin metre karelik alanda açan ve lokal kümeleşen kırmızı şakayıklar, her yıl Mayıs ayından Haziran ayına kadar bölgede görsel şölen oluşturuyorlar.

Bu endemik türlü bitkilerin bir tanesinin bile koparılmasının büyük para cezası vardır. Buranın sadece gezilmesi ve gözlenmesi isteniyor. O kırmızı renkli şakayıkların görsel şöleni, doğa fotoğrafçıları için gerçekten mükemmel bir ortam oluşturuyor. Şakayıkların koparılmaması için bölge kameralar ve fotokapanlarla kontrol altında tutuluyor.

Afyonkarahisar şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.