Kayseri Özvatan

Kayseri Özvatan

Kayseri Özvatan ilçesi, il merkezi Kayseri’ye 75 km uzaklıktadır.

TARİHİ

İlçe sınırları içerisinde bulunan en eski yerleşim yerleri, Kızılırmak kıyısında bulunan ve Hititlere ait olan Harsanız ve Zırha kaleleridir. MÖ 430 yılında bölgede Roma hakimiyeti görülür ve bu yüzden Zırha kalesinde de Roma izleri belirgindir. İlçedeki ilk yerleşim yeri Kale Mahallesidir.

Bu dönemde, yöre Yozgat’a bağlı iken “Kaleköy” şeklinde isimlendiriliyordu. 1924 yılında, mübadele sonucu Anadolu’ya gelen Selanik göçmenleri buraya yerleştirilmiştir.

Belde 1956 yılında Belediye olur. 1990 yılında Kayseri-Felahiye ilçesine bağlı ve ismi “Çukur” bucağı iken “Özvatan” olarak değiştirilmiş ve ilçe yapılmıştır. Özvatan isminin de bir özelliği vardır.

Şöyle ki “8’nci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın kendisinin ve Partisi Anavatan partisinin isimleri birleştirilerek Özvatan ismi”  bulunmuştur.

 

GENEL

İlçe ortasından “Öz Deresi” geçer. İlçe oldukça engebeli bir arazide kuruludur. Arazi ormanlık ve fundalıktır. İlçenin rakımı ortalama 1350 metredir. Çevresi dağlarla çevrilidir. En yüksek dağ Toros dağlarının devamı olan Akdağ’dır ve yüksekliği 2233 metredir. Bozkır iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.

Kayseri Özvatan

 

GEZİLECEK YERLER

Kayseri Özvatan Çan Kulesi

 

ÇAN KULESİ

Cumhuriyet mahallesi Yunak Sokakta bulunan çan kulesi, ilçenin simgesidir.

Çan kulesinin en büyük özelliği, üzerinde yıllardan bu yana varlığı bilinen leylek yuvasıdır.

Kayseri Özvatan Çan Kulesi

1960 yılından bu yana, aralıksız her yıl, Nisan ayının son haftasında baharın müjdecisi leylek ailesi çan kulesi tepesindeki yuvalarına dönerler. Leyleklerin dönüşü, ilçe halkı tarafından sevinçle karşılanır. Agios Nikolaos (Aya Nikola) Rum kilisesinin ayakta kalan çan kulesidir.

Kilise, 1703 yılında Rumlar tarafından yaptırılmıştır, kilise günümüze ulaşmamış ama çan kulesi hala ayakta durmaktadır. Rumlar, 1924 yılındaki mübadele sonrasında, buradan ayrılarak Yunanistan’a dönmüşlerdir.

Ana kaya üzerine, kesme taştan yapılan çan kulesi, dört sütunlu, üzeri kubbeli, tavanı ve sütun altları kaidelidir.

Çan kulesi, 2002 yılında: daha önce Yunanistan’a göç eden Anastasios Panapiotidis tarafından restore ettirilmiştir.

 

ÖZVATAN ŞELALESİ

İlçe meydanında Çınaraltı çay evi yanında bulunmaktadır. Şelalenin döküldüğü alanda bulunan büyük kaya parçalarında, doğal taşlarla yapılan çalışma ile travertenler oluşturulmuş, burada küçük gölcükler yaratılmıştır.

Kayseri Özvatan Hırsanız ve Zırha Kaleleri

 

HIRSANIZ VE ZIRHA KALELERİ

Yukarıda Tarihçe bölümünde bu kalelerin Hitit döneminde yapıldığı ve Romalılar tarafından yoğun olarak kullanıldığını yazdım. Ancak maalesef bu kaleler turizme yani ziyarete açık değil, her hangi bir bilgi yok, düzenleme yok.

Kayseri tanıtımı.

Tomarza tanıtımı.

Yahyalı tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.