Rusya Petersburg Nevski Prospekt

p.nevski prospekt caddesi.1
Rusya Petersburg Nevski Prospekt

NEVSKİ PROSPEKT

18.yüzyılda düzenlenen, Petersburg kent planında: Donanma Binasının, kule külahını odak kabul eden noktadan, dışa doğru üç önemli cadde uzanır.

Nevski Prospekt: bu üçlü cadde gurubu içinde, en büyük ve önemlisi kabul edilir.

Neva caddesi olarak isimlendirilir.

Sovyetler döneminde olduğu gibi, bugünde kentin atardamarıdır.

En canlı, en kalabalık alışveriş merkezidir. Rusya’nın en ünlü, işlek caddelerinde biri olduğu gibi, dünyanın da en büyük caddelerinden biridir.

Bu caddede gezmek, insanın hayatına hayat katan bir gelenektir. Burada dolaşan insanlar, sürekli zarif, modern ve şıktır.

Rusya Petersburg Nevski Prospekt

Donanma Binasından; Aleksandr Nevski Manastırına kadar, 4.5 km. boyunca ilerleyen caddede: kiliseler, tarihi yapılar, güzel köprüler, alışveriş merkezleri ve restoranlar sıralanmıştır. Bu yerler: alışveriş yapanlar, memurlar, sokak sanatçıları, müzisyenler, öğrenciler ve turist gurupları ile dolup taşar.

En büyük müzeler, tiyatrolar, kütüphaneler, mağazalar ve restoranlar bu cadde ve caddenin yakınlarında bulunmaktadır.

Pek çok yerli ve yabancı tarihçi, gezgin, yazar ve şair, bu caddeyi anlatan eserler vermiştir. Neva caddesi üzerinde güzel bir köprü bulunuyor. Aniçkov köprüsü. Köprü: atı ehlileştirme heykelleriyle dolu olan fiskiyenin üzerinden geçiyor.

p.kilise, katedral, altın kaplı.1
Rusya Petersburg Nevski Prospekt

Evet: gezimize başlıyoruz. Donanma Binası tarafından başlıyoruz.
Biraz ilerleyince: bir katedral göreceğiz.

KAZAN KATEDRALİ (KAZANSKİJ SOBOR)

İtalya-Roma’daki San Pietro Bazilikasından esinlenilerek yapılmıştır. Mimari yapısı, klasiszm özellikleri taşır. 1801-1811 yılları arasında Mimar Voronihin’in projesine göre yapılmıştır.

Neva caddesine bakan kuzey cephesinin yanında, yarım daire şeklinde sütunlar sıralanır. Oluklu süslemeleriyle, 96 sütundan oluşan bu kavisli yapının, her iki tarafında, askeri heykeller var.

Soldaki: Maraşal Kutuzov’un heykelidir.

Ayrıca: güzel bir bahçesi de var. Katedral binası: Sovyet döneminde, din karşıtı propagandalarla dolu “Din ve Ateizm Tarihi Müzesi” ne ev sahipliği yapmıştır. ( Karl Marx; dini “kitlelerin afyonu” olarak tanımlamıştır. )

1813 yılında, katedrale, Mareşal Kutuzov’un naaşı defnedilmiştir.

Yer altı mezarlığının yanında: ganimet olarak alınan onlarca bayrak ve kalenin anahtarı vardır.

DİN MÜZESİ

Şu andaki adıyla, “Din Müzesi”: Aziz İshak Katedralinden çok uzak olmayan; “Poçstamskaya Caddesi üzerindeki ayrı bir binada bulunmaktadır. Buradaki koleksiyon, dünyadaki en büyük dinsel sanat ve ayin nesneleri koleksiyonudur.

Buradan ilerlediğinizde: Griboyedov Kanalının üzerinden geçeceksiniz ve “Kanı Dökülen Kurtarıcı (spasna krovi) ”
olarak da bilinen “İsa’nın Yeniden Dirilişi Kilisesi”nin çok renkli kubbelerine varana dek, yol boyunca, hoş manzaralar göreceksiniz.

İSA’NIN YENİDEN DİRİLİŞİ KİLİSESİ (KHRAM VOSKRESENİYA KHRİSTOVA)

Yapı: Aziz Vasili Katedralinin bir benzeridir. Petersburg’un Barok ve Klasik ihtişamının ortasında, çevresiyle uyumsuz bir görüntü ortaya koymaktadır. 1881 yılında, Çar II. Aleksandr’ın bir saldırı sonucu, ölümcül yara aldığı yere inşa edilmiştir. Bu nedenle, dökülmüş kan üzerine inşa edilmiş kilise olarak da bilinir. Özellikle, renklerin ve değişik geometrik şekillerin kullanımı dikkat çekicidir.

Kilise ve Nevski Prospek arasında: bir meydan var.

SANAT MEYDANI (PLOSHCHAD İSKUSSTV)

Klasik üslubun ihtişamının güzel bir örneğidir.

p.ilya repin resmi.1
Rusya Petersburg Nevski Prospekt

Meydanın kuzey ucunda: Rus Müzesi var.

MİHAYLOVSKİ SARAYI- RUS MÜZESİ (RUSSKİJ MUZEJ)

Sarı ve beyaz renkli bir yapıdır. 1819-1824 yılları arasında yapılmıştır. Büyüleyici Rus sanat koleksiyonunda: 12. yüzyıl dini ikonlarından, Kandinsky ve Rodçenko gibi sanatçılar tarafından yapılan 20. yüzyıl yağlıboya resimlerine kadar, geniş bir çeşit bulunuyor. Burada sergilenen: İlya Repin (1844-1930) eserleri “Volga Gemicileri” ile “Osmanlı Sultanına Mektup Yazan Zaporaj Kazakları”, Rusya’da yapılan resimlerin en ünlüleridir.

p.tarih müzesi.büyük petro büstü.1
Rusya Petersburg Nevski Prospekt

Dünyanın en zengin resim ve heykel koleksiyonlarının yanı sıra, çarlık döneminin tüm hazinelerini de barındıran Kışlık Saray’dan önce Rus Müzesine gidin.
Grandük Mikhail Pavloviç’in sarayı: müzeye dönüştürülmeden önce, askeri mühendislik okulu imiş. Dostoyevski: babasının bir cinayete kurban gittiğini öğrenince, ilk sara nöbetini burada geçirmiş.

Burada, mutlaka görmenizi önereceğim bir tablo var. Yapıtlarında devrim öncesi Rusya’yı, genellikle de, yoksul halkla sert doğa koşullarını gerçekçi bir üslupla betimleyen İlya Repin’in “Zaparog Kazakları” adlı tablosu.

Ressam, bu tabloda: Osmanlı Padişahının mektubuna cevap yazan Rus kazaklarını çizmişti.

Çünkü: Ukrayna düzlüklerini, kuzeyden güneye akıp giden gümüş rengi Dinyeper’in suladığı toprakları, kendilerine yurt edinmiş Kazaklar, gelenek ve özgürlüklerine en az dinleri kadar bağlı, bu yiğit savaşçılar, sultanın tebaasına girmeyi reddetmekle kalmamış, Bab-ı Ali’ye hakaret dolu bir mektup da göndermişlerdi.

Repin onları, içkiden kızarmış güleç yüzleri, sarkık bıyıkları ve kazınmış yumru yumru kafalarıyla, kiminin başında kalpak belinde kılıç, kimini ağzında çubuk bağrında haç, katıla katıla gülerken resmetmişti.

Sultana gönderdikleri mektubun içeriğini bilmiyordum ama neşeli ve sarhoş hallerinden, kahkahadan kırılırcasına göbek hoplatmalarından, Osmanlı tebaasına girip padişaha kul olma önerisini pek komik bulduklarını tahmin etmek mümkün.

Müzenin öyküsü: 1764 yılında, II. Katerina’nın, Berlin’den, 225 parçalık çok değerli bir resim koleksiyonu getirmesiyle başlıyor. Takip eden yıllarda, Saraya değerli tablo alımı devam ediyor.
Bu müzenin gezilmesi için, kendinize tam gün ayırın.

ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Rus Müzesinin hemen bitişiğindedir. Halk sanatlarına ve eski Sovyetler Birliğindeki çeşitli halkların el zanaatlarına yer verilmiştir.

Evet, ana caddeye geri dönün. Burada bir alışveriş merkezi var.

GOSTİNİ DVOR

Küçük dükkanlardan oluşan, iki katlı bir alışveriş merkezidir. Buranın galerileri kalabalık, çalışanları ise asık suratlıdır. Bu yüzden: İsa’nın Yeniden Dirilişi Kilisesinin gölgesinde, Moika ve Griboyedov kanallarının kesiştiği noktada, açık havada kurulan, bir pazar var. Oraya gitmeyi tercih edebilirsiniz.

SANAT ESERİ PAZARI

Açık havada kurulan bir pazar yeridir. Burada: portrenizi çizdirebilirsiniz. Petersburg manzarasının resimlerine göz atabilir ya da Hermitaj koleksiyonunun en iyilerinin röprodüksiyonlarını içeren sanat kitaplarını alabilirsiniz.

ROSSİ CADDESİ

Tiyatronun arkasındaki, Rossi Caddesi (ulitsa zodchego Rossi): adını hem Sanat Meydanından, hem de Genelkurmay Binasının tasarımını yapan mimardan almıştır. Carlo Rossi: ayrıca Puşkin Tiyatrosu’nun da tasarımını yapmış ve bu mükemmel orantılı caddeyi de, tiyatronun girişi olarak planlamıştır. Rossi caddesi: 22 metre genişliğinde ve 220 metre uzunluğundadır.

p.köprü.1
Rusya Petersburg Nevski Prospekt

Evet, ana caddede (Nevski Prospekt) ilerlemeye devam ediyoruz. Burada bir köprü karşımıza çıkıyor.

ANİÇKOV KÖPRÜSÜ (ANİCHKOV MOST)

Şaha kalkmış, dört bronz atla bezenmiş bir köprüdür. Fontanka Irmağının üzerinden geçer ve 2.5 km. daha devam ederek, Intourist’in Moskova Oteli’nin karşısındaki tarihi manastıra ulaşır.

ALEKSANDR NEVSKİ MANASTIRI (LAVRA ALEKSANDRA NEVSKOGO)

Burası: Rahip Manastırıdır ve en büyük mimari eserlerden biridir.

Manastır, Büyük Petro’nun İsveç ordularını yenilgiye uğrattığı yerde, 1713 yılında yaptırılmıştır. Petro, bu bölgenin, aynı zamanda, Novgorod Prensi Aleksandr’ın (1220-1263) 1240 yılında, İsveç ordusuna karşı, efsanevi zaferini kazandığı yer olduğuna inanılıyordu.

Prens Aleksandr: bu ünlü zaferden sonra, Aleksandr Nevksi (Nevalı Aleksandr) olarak tanınır olmuştur. 1547 yılında, Rus Ortodoks kilisesi tarafından, azizlik mertebesine yükseltilmiştir. Manastırdaki kutsal üçleme katedralinde, 12 Eylül’de Aziz Aleksandr Nevski Festivali kutlanıyor.

Burada: Petersburg ve Ladoga metropoliti Vladimir’in konağı ve bir dini akademi bulunmaktadır. Manastırın içindeki kiliselerde, tabutlarda ve mezarlarda: aralarında Moskova Üniversitesi’ne adı verilen bilim adamı ve yazar Lomonosov, Başkomutan Suvorov, bestekar Çaykovski ve yazar Dostoyevski’nin de bulunduğu pek çok önde gelen Rus vatandaşı defnedilmiştir.

Rusya Petersburg Genel

Rusya Petersburg Genel

Şehir: Çar Petro tarafından, 16 Mayıs 1703 tarihinde kurulmuştur. Petro: şehir buraya kurulacak diye bataklık alanı gösterdiğinde: çevresindeki herkes karşı çıkar. Ancak: Petro, fikrini değiştirmez ve sonuçta çalışmalar başlar.

Askerler kurutmak için bataklığa sürülürler ve yüz binlercesi sinek gibi bataklıkta ölür ve böylece bataklığın dibinde, insan kemikleri üzerine bir şehir yükselir. Şehrin ve kalenin inşasında: yalnızca 10 yıl içinde, 100 bin işçi hayatını kaybeder.

Şehir: 200 yıl boyunca, imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Puşkin ve Dostoyevski’nin memleketidir. Nobel edebiyat ödülü alan, Joseph Brodski şiir yolundaki ilk adımlarını, burada atmaya başlamıştır. Bestekar Rahmaninov, Prokofyev ve Şoştakoviç de Petersburglu’dur.

Ekim devriminin doğduğu yerdir. Petersburg ismi önce Petrograd ve 1924-1991 yılları arasında ise Leningrad olarak değiştirilmiştir. 1991 yılında, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından yapılan referandum ile şehrin ismi yine Petersburg olarak değiştirilmiştir.

Petersburg ismi: cennete açılan kapının anahtarını koruyan havari olan Aziz Peter anısına şehre verilmiştir. Ancak: Rusların büyük çoğunluğu, şehre: yalnızca “Piter” derler.

Şehrin tarihi sürecinde: II. Dünya Savaşında, 30 Ağustos 1941 tarihinde, Almanlar tarafından yapılan ve 900 gün süren kuşatmanın önemi büyüktür. Bu süreçte: şehirde yaklaşık 1.5 milyon insan ölmüş ve Almanlar tarafından sürekli bombalanan şehir; büyük bir direnç göstermiştir.

Rusya Petersburg Genel

Rusya’nın ikinci ve Avrupa’nın beşinci büyük kentidir. Moskova’nın yaklaşık 715 km. kuzeybatısında, Finlandiya körfezindedir. Moskova’nın aksine, beş milyonluk nüfusu ile daha Avrupaidir.

Petersburg’un Moskova’dan farkı: sakin ve telaşsız bir şehir olmasıdır. Ancak, burada güneşli günlerin sayısı: kapalı ve yağmurlu günlere nazaran oldukça azdır. Ama yine de, şu şehrin insanları yaşadıkları şehri çok seviyorlarmış. Hatta; bu yağmurlu ve sürekli puslu havayı, büyüleyici buluyorlarmış.

Önemli bir kültür ve sanayi merkezidir. Rusya’nın başlıca limanlarındandır.

Şehirde: 342 tane köprü var. Bunlardan 21 tanesinin kanatları, geceleri ayrılıyor ve büyük gemilerin şehrin iç kısımlarına geçmesi sağlanıyor. En uzun köprü: 905 metre uzunluğundaki Aleksandr Nevski köprüsüdür.

En genişi ise: Moyka Nehri üzerindeki Sini köprüsüdür. Bunun genişliği: 97 metredir. Neva üzerindeki en güzel köprülerden biri; 1903 yılında kullanıma açılan: Troitski köprüsüdür. Bu köprü: Paris’teki meşhur Eiffel Kulesi projesini yapan Fransız mühendis Eiffel tarafından projelendirilmiştir.

Altın kanatlı grifon figürleriyle süslenmiş Bankovski köprüsü, zarif zincirlerine, Aniçkov köprüsü üzerindeki heykeltıraş Peter Klodt’un altın heykellerine hayran olmamak elde değil. Gördüğünüzde çok beğeneceksiniz.

Neva ırmağı deltası üzerinde: 42 ada üzerine yayılmış olan kent, ırmak yatakları ile kanalların kesiştiği, köprülerle birbirine bağlanmış adalardan oluşur. Bu adaların sayısı, şehir hayatına engel teşkil eden Neva Nehri kollarını toprakla dolduran şehir mimarlarının müdahalesi sonucu, giderek azalmıştır. (19.yüzyılda, ada sayısı 150 imiş)

Şehir sınırları içinde: 93 nehir, bu nehirlerin kolları, dereler, 100’ün üstünde göl ve gölet bulunmaktadır. Bu özelliği nedeniyle, Petersburg şehri, Kuzeyin Venedik’i olarak da anılır.

Ancak: elbette bu durumun olumsuz ve doğal bir sonucu olarak: Finlandiya körfezinden gelen şiddetli rüzgarlar, Neva sularını karaya doğru çevirerek, çevrede bulunan semtlerin su altında kalmasına neden olmaktadır.

En son ve büyük su baskını: 1955 yılında olmuştur. Burada da, Venedik gibi, ileride, şehri su baskınlarından koruyacak devasa su bentlerinin inşası düşünülüyormuş.

Evet: muhteşem kanallar var ve bu kanallarda: tekne gezintisi yapmak, çevreyi görmenin en güzel yoludur.

Rusya Petersburg Genel

PETERSBURG ŞEHRİ GEZİ PLANI:

Irmağın kolları: kenti, dört bölüme ayırır. Bunlar:

1. Donanma Binası Yakası. (Petersburg’un kültürel mirasının büyük bölümü, Neva’nın güneyindeki Donanma Yakasındadır)

2. Nevski Prospekt (Donanma Binasından dışa doğru uzanır)

3. Vasilyevksi Adası. (Nevski Prospekt’in hemen karşısındadır.)

4. Petrograd Yakası. (Neva’nın kuzeyindedir) Petro-Pavel Kalesinin çevresi.

Bunun dışında: Petersburg’da günübirlik geziler yapılabilir.

Rusya Petersburg Genel

TEKNE GEZİLERİ

Irmak: kış aylarında ( Kasım ayı civarından, Nisan ayına kadar) buz tutar. Yaz aylarında ise: her gün: Kışlık Saray yakınındaki iskelelerden başlayıp, Donanma Binasında son bulan tekne gezileri düzenlenir.

Nevski Prospekt üzerindeki Aniçkov Köprüsünde, kanalları gezebileceğiniz, küçük sandallar bulabilirsiniz.

 

PETERSBURG’A ULAŞIM

Petersburg’a elbette havayolu ile ulaşım mümkün. Petersburg’un uluslar arası havaalanı: kent merkezinin 17 km. güneyindeki, yeni bir terminal binası bulunan “Pulkovo II” dir. Moskova seferi de dahil olmak üzere, bütün yurtiçi uçuşlar, Terminal II’den, otobüsle 10 dakika uzaklıktaki Pulkova I’de son bulur.

Havaalanından kent merkezine, taksiyle ulaşmanız 30 dakika sürer.

Pulkovo I ile kentteki terminal arasında, havaalanı ekspres otobüs hizmeti servis hizmet verir. Pulkova II ile Pulkovskaya Oteli yakınındaki, Moskovski Prospekt üzerindeki kent hava terminali arasında da, otobüs ve ucuz bir minibüs seferi var.

Ancak: Moskova-Petersburg kapsamındaki bir gezi düşünüyorsanız, Moskova-Petersburg arası 640 km. Yolculuk, trenle yaklaşık 8 saat sürüyor.

 

PETERSBURG İÇİNDE ULAŞIM

Petersburg’da şehir içi ulaşımı çok kolay. Otobüs, metro, tramvay, taksi, kanal teknesi gibi pek çok seçenek mevcut.

Ancak: sokaklarda taksi bulmanız olanaksız. Ya otelden ya da restorandan Rusça konuşan birine telefon ettirip, taksi çağırmanız gerekiyor. 1 km. yola giderken 30 euro karşılığı ruble ödüyorsunuz, dönerken iki katını da ödeyebilirsiniz. Taksi çağırmadan fiyat sorun ve pazarlık edin.

Çünkü: yabancılara farklı, Ruslara farklı fiyat uygulanıyor. Aslına bakarsanız: bu farklı fiyat uygulaması, yalnızca taksilerde değil, trenlerde, otellerde, tiyatrolarda, müzelerde, yani her yerde uygulanıyor. Yabancılar, Rusların 6-20 katı fazlasını ödüyorlar.

Paris ve Berlin banliyölerini aratmayan Petersburg banliyösü: muhteşem ve aynı zamanda çok da romantik. Her yıl Mayıs ayının sonunda yapılan Peterhof Fisiyeleri Şenliklerine katılmalısınız. İki yanı ağaçlarla kaplı: Gatçina, Pavlovsk, Oranienbaum patikalarında yürüyüş yapmalısınız.

Rusya Petersburg Genel

PETERSBURG İNSANI

Moskovalı insanlardan daha sıcakkanlı ve kibardırlar. Rusya’nın en kültürlü insanları burada yaşar.

Kadınların çoğu güzel ve fazlasıyla bakımlıdır. Bunun sebebi de: Dünya Savaşıyla dengesi bozulan kadın-erkek nüfusunun hala tam olarak dengelenmemesi.

Kadınların kendilerine nitelikli eş bulması zor. Hatta yapılan evlilikler de, genellikle boşanmayla sonuçlanıyormuş. Ortaya: anneanne, anne ve çocuklardan oluşan alışılmadık bir çekirdek aile tablosu çıkıyor.

Rusya Petersburg Genel

İKLİM VE BEYAZ GECELER

Evet, Petersburg denilince, çoğu insanın aklına, beyaz geceler geliyor. Yani: özellikle yaz aylarında, burada yaşayabileceğiniz uzun gündüzler var.

Petersburg: Haziran ayının ortalarından, Temmuz ayının başlarına kadar süren ve yalnızca 2 saati karanlıkta geçen “beyaz geceleri” ile ünlüdür. Kışlar: uzun, soğuk ve karanlıktır. İlk kar: Ekim ile Aralık ayları arasındaki zamanda düşer.

Petersburg, yaz aylarında keyfini sürdüğü beyaz gecelerinin bedelini, kış ortalarında, yalnızca 5 saatlik iç karartıcı bir günışığı görerek öder. Kar: Mart ya da Nisan civarında erimeye başlar.

Özellikle: 21 Haziran en uzun gün ya. 21-22 Haziran’da, Neva nehrinin deltasındaki bu şehirde, gündüz, tam 18 saat, 53 dakika sürüyor. Bunun dışında, gece de, asla kapkaranlık olmuyor.

Ama, yine de, beyaz geceler cümlesinin kaynağının: ünlü Rus yazar Dosdoyevkski’nin romanı “Beyaz Geceler” den geldiğini bilmelisiniz. Bu romanda: Petersburg’un dört beyaz gecesinde yaşanmış, sade ve derin bir aşkın öyküsü var. Çok güzel, fırsat bulursanız mutlaka okumalısınız.

 

ALIŞVERİŞ

Petersburg’da alışveriş ortamları: Nevski Prospekt çevresinde yoğunlaşmıştır. Daha çok üst düzey markaların konumlandığı bir caddedir. En büyük iki alışveriş merkezi: Gostini Dvor ve Pasaj’dır.

Alışverişe daha fazla zaman ayırmak isterseniz: Nevsky Prospect yakınlarında, Ligovsky Caddesi üzerinde bulunan Backstage’yi tercih edebilirsiniz. Alışveriş sonrası ise, küçük bir kafe olan İdealnaya Cahanshkaya’da soluklanıp, kahve yudumlayabilirsiniz.

Kent merkezindeki Kuznechy Pazarı, kentin en renkli ve en önemli alışveriş pazarıdır. Bu yiyecek ve içecek pazarı, en iyi sebze ve meyvenin satıldığı yerdir. Pazarın atmosferi ziyaretçileri büyüler. Geleneksel smetena (ekşi krema), lezzetli bal çeşitleri ve her türlü meyve, bu pazardan satın alınabilir.

Petersburg’da: Griboyedov kanalı üzerindeki Yeniden Diriliş Katedralinin yakınlarındaki pazara gidebilirsiniz. Bunların tamamında: fiyatlar konusunda, sıkı pazarlıklar yapılabilir. Fakat: mutlaka nakit ödemeniz gerekecektir. Bir de, yabancı para yasak, kesinlikle yanınızda ruble bulundurun.

Rusya Petersburg Genel

NE ALINABİLİR

KEHRİBARDAN YAPILMA ÜRÜNLER

Baltık kıyısındaki “Kalingrad” bölgesi, kehribar üretiminin % 90’nı karşılamaktadır. Bu yarısaydam, fosilleşmiş, altın rengi çam reçinesi, mücevher (küpeler, bilezikler ve kolyeler) ve biblo yapımında kullanılıyor.

HAVYAR VE ŞAMPANYA

Sokak satıcılarından, havyar almayı düşünebilirsiniz. Fakat: havyarın ülke dışına çıkarılması sınırlandırılmıştır. Ülkeden ayrılırken, gümrükte, aldığınız havyarın faturasını göstermek zorundasınız. Buna karşın Rus şampanyası, oldukça ucuzdur. Sukhoe (sek) olanları mükemmel kalitededir.

KALPAKLAR

Kulaklıkları da bulunan bu geleneksel Rus kışlık şapkaları, her zaman popülerdir. Eski Sovyet ordusunun kalpaklarından son derece pahalı mink kalpaklara kadar, pek çok seçenek bulabilirsiniz.

VOTKA

Bu ulusal içkiyi, havaalanlarındaki “duty-free” mağazalarından gayet ucuza alabilirsiniz. Bir sokak büfesinde ise, neyle karşılaşacağınızdan emin olamazsınız.

Rusya’da: Stoliçnaya’nın mı yoksa Moskovskaya’nın mı daha iyi olduğu konusunda görüş birliği yoktur.

Her iki marka da, yöre halkından rağbet görür. Russky Standart’da iyi bir markadır. Aromalı çeşitleri arasında: biberli ve limonlu votka bulunur.

SAAT

Hiç kimse “kozmonotların da taktığı, gerçek bir Sovyet askeri saati” teklif edilmeden, Moskova’dan ayrılamaz. Rus saatleri, çoğunlukla göz alıcı ve güvenilirdirler. Fakat, garantisi olmadığını unutmamalısınız.

GJEL PORSELENLERİ

Moskova yakınlarındaki bir kasaba olan Gjel’de yapılan, bu mavi ve beyaz renkli porselenler, hem Ruslar hem de turistler tarafından çok beğenilirler.

 

YİYECEK

Tabii Rusların ünlü pan keklerini de mutlaka tatmalısınız. Dondurmalı, peynirli, etli, mantarlı çeşitleri olan pan kekleri yiyebileceğiniz en iyi adres: Nevsky Prospeck caddesi üzerindeki “Teremok”

Evet, bu şehrin küflü kaşarı meşhurdur.

Petersburg eğlence hayatı

PETERSBURG-EĞLENCE

Petersburg: sanat meraklıları için tam bir cennettir. Petersburg, zengin bir kültüre sahiptir. 40 dan fazla tiyatro vardır.

Petersburg’daki ünlü “Mariyinski Opera ve Bale Sahnesi” (önceki adıyla Kirov), dünyanın önde gelen bale okullarından biridir. Ünlü mezunları arasında: Anna Pavlova, Vaslav Nijinski, Galina Ulanova, Rudolf Nureyev ve Mihail Barişnikov vardır.

19. yüzyıl ortalarında inşa edilen 1800 kişilik tiyatro, Moskova’nın Bolşoy’unun ihtişamıyla rekabet edecek kadar güzeldir.

Rusya’nın en ünlü bale ve opera eserlerinin pek çoğu ilk olarak burada sahnelenmiştir. Kentteki ikinci opera ve bale mekanı: Sanat meydanı üzerindeki “Maly Tiyatrosu”dur.

Ayrıca: Yusupov Sarayındaki Yusupov Tiyatrosu gibi, birkaç küçük tiyatro da vardır.

Aleksdrinsky Tiyatrosu: Petersburg’un en önemli tiyatrosudur. Klasik Rus dramasından en önemli örnekler burada gerçekleştirilir.

 

FESTİVALLER

PETERSBURG BEYAZ GECELER SANAT FESTİVALİ

Yazın, yaklaşık olarak 1 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında düzenlenir. Güneşin neredeyse batmadığı yaz gecelerinde düzenlenen bu festivalde: müzik, opera, bale ve tiyatro performansları sahnelenir. Ayrıca, sokaklarda, bar ve restoranlarda da eğlenceler devam eder.

KIŞ SANAT FESTİVALİ

25 Aralık – 5 Ocak tarihleri arasında düzenlenir. Kentin, kış aylarındaki en önemli kültürel olayıdır ve bu festivalde pek çok uluslar arası bale ve klasik müzik yıldızı yer alır.

Rusya, Petersburg, Günübirlik çevre gezileri

Rusya, Petersburg, Vasilyevsky adası

Rusya, Petersburg, Donanma Binası yakası