Burdur Kemer

Burdur Kemer

Evet, umarım Antalya Kemer ilçesini ararken, karşınıza burası yani Burdur ilinin Kemer ilçesi çıkmamıştır. Sadece isim benzerliği. Burdur ilinin Kemer ilçesi, bağlı bulunduğu il merkezi olan Burdur iline 57 km uzaklıktadır. Kemer-Karamanlı arası uzaklık 32 km. dir. Kemer-Antalya arası uzaklık 60 km dir.

TARİHİ

Tarihi süreç içinde, Anadolu Selçuklu ve Hamitoğulları Beyliği hakimiyetinde kalan Kemer bölgesi, 1286 yılında Gölhisar’a bağlıdır. 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve yörenin ismi “Kemer” olmuştur. 1988 yılında ise ilçe teşkilatı kurulmuştur. Kayıtlarda merkez olarak “Böbekler” köyü gösterilmekte, Sertaç ve Kemer isimleriyle de anılmaktadır.

Burdur Kemer

GENEL

İlçe merkezi: Rahat dağı eteklerinde kurulmuştur. Yani ilçe arazilerinin bir kısmı dağlık ve büyük bir kısmı da ovada yer alır. Deniz seviyesinden yükseklik 1200 metredir. Kara iklimi hüküm sürer ve buna bağlı olarak yazlar kurak, kışlar kar yağışlı geçer. İlçenin en önemli ekonomik etkinliği, tarım ve hayvancılıktır.

Burdur Kemer

YAYLA ŞENLİKLERİ

Her yıl Haziran ayının sonunda düzenlenen Yayla Şenliklerinde otomobil yarışları, konserler ve diğer bazı sosyal etkinlikler düzenlenir.

Burdur Kemer

GEZİLECEK YERLER

Burdur Kemer

ELMACIK KÖYÜ

Elmacık köyü omurgalı fosil yatağı: 1998 yılında Elmacık sulama göleti yapımı sırasında keşfedilmiş ve ilk kurtarma kazısı 2006 yılında yapılmıştır. Bugüne kadar; omurgalı fosil yatağı alanında: dört yıl içinde fillerin atası olarak bilinen ve yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen “Mastadonlara” ait 6 fosil bulunmuştur. Bu fosillerin özellikle iki fildişi oldukça ilginç ve önemli bir buluntudur. Ayrıca yine bu alanda: aslan, atların atası hipparion, antilop, zürafa, gergedan ve çok sayıda kuş türü kalıntıları da bulunmuştur.

Burdur Kemer

Gelelim bunların sergilendiği yere: Burdur il merkezi Zafer Mahallesinde buluna Rum Ortodoks kilisesi, 1983 yılında Kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır ve restorasyondan sonra Doğa Tarihi Müzesi olarak düzenlenmiştir. Tabii bu karardaki en büyük etken Elmacık köyünde bulunan fosillerdir, zaten müzeye girişte hemen “Güney Fili” kalıntısını göreceksiniz. Dünyada nadir bulunan, 10 milyon yıllık bir dev Güney Fili’nin uzunluğu 3.30 metre ve ağırlığı 100 kg. dır. Savunma dişi ve kürek kemikleri, Elmacık köyünde gün yüzüne çıkarılmış ve buraya getirilerek bu maket ortaya çıkarılmıştır. Dünyada benzerleri arasında bilinen en yaşlı Güney Filidir.

OLBASA ÖREN YERİ

İlçe merkezine bağlı Belenli köyünde, Roma şehrine ait kalıntılar bulunmaktadır. Herhangi bir resmi arkeolojik çalışma yapılmadığından ayrıntılı bilgi yoktur.

Kemer ilçesinde bunlardan başka birkaç tarihi yer-kalıntı daha var, ancak herhangi bir resmi araştırma yapılmadığından buralar ile ilgili bilgi az, ayrıca gidip görülebilecek bir düzen de kurulu değil. O yüzden, buralara yolunuz düşerse, bence sadece Elmalı köyünde uğrayabilir ve fosil alanını görebilirsiniz.

Karamanlı tanıtımı.

Burdur tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.