Van Çaldıran

Van Çaldıran

Çaldıran, Van arası uzaklık: 109 km. Çaldıran, Muradiye arası uzaklık: 27 km. Çaldıran, Erciş arası uzaklık: 68 km. Çaldıran, Doğubayazıt arası uzaklık: 65 km.

TARİHİ

Çaldıran denilince ilk akla gelen elbette “Çaldıran Savaşı” dır. Çaldıran savaşının burada yapıldığı düşünülerek ilçeye bu isim verilmiştir. Ancak Çaldıran savaşının yapıldığı yer konusunda, farklı bilgiler bulunmaktadır. Günümüzde İran sınırındaki bir yer de, Çaldıran ovasının orada yapıldığı iddiasıyla “Çaldıran” isimli bir kasaba kurulmuştur. Çaldıran Savaşı, 23 Ağustos 1514 tarihinde yapılmıştır. Yerleşim yeri, 1987 yılında ilçe olur.

GENEL

Yerleşim yeri, Çaldıran ovasında kuruludur. Rakımı ortalama 2050 metredir. Oldukça soğuk bir yerdedir. Ülkemizde ölçülen en düşük sıcaklık burada ölçülmüştür. (eksi 46 derece) Halkın başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır. İlçe topraklarından doğan Bendimahi çayı, ilçenin ortasından geçer ve Van gölüne dökülür. İlçenin, İran sınırı uzunluğu 71 km dir.

TENDÜREK DAĞI

Doğubayazıt ile Çaldıran ilçeleri arasında bulunan volkanik bir dağdır. Tendürek dağı, çevresindeki diğer volkanik dağlardan farklı olarak iki kratere sahiptir. Bunlar: Büyük Tendürek dağının yüksekliği 3533 metre, 4 km doğuda bulunan Küçük Tendürek dağının yüksekliği 3291 metredir.

Küçük Tendürek dağı zirvesinde 400 metre çapında bir krater gölü vardır. Evet kraterler çevresinde bitki yoktur. Ancak simsiyah bir zemin göreceksiniz. Aynı zamanda, jilet gibi keskin kayaların bulunduğu, simsiyah bir zemin.

Tendürek dağından püsküren lavların oluşturduğu simsiyah kaya örtüsü nedeniyle, terör hareketliliği burada zor izleniyor, bu yüzden son teknoloji silahlar ve termal kameralar kullanılıyor.

ÇALDIRAN SAVAŞI

16’ncı yüzyıl başlarında, Şah İsmail tarafından İran’da Şii inanışa dayalı bir devlet kurulmuştur. Şah İsmail, Anadolu içlerine birliği bozacak propagandalar yaptırır. Bunun sonucunda, Şahkulu Baba isyan eder ve Kütahya şehrine kadar ilerler. 1512 yılında Nur Ali Halife, Tokat şehrini ele geçirir.

Bu isyanlar sırasında, Anadolu’da muhtemelen 50 bin insan öldüğü ve pek çok evin yağmalandığı bilinmektedir. Tüm bunların üzerine tahta geçen Yavuz Sultan Selim: İran’a Şah İsmail üstüne sefer düzenledi.

23 Ağustos tarihinde, Osmanlı ordusu, Çaldıran ovasına geldi. Savaş, Osmanlı ordusunun kesin galibiyetiyle tamamlandı. Selçuklulardan sonra bozulan Anadolu birliği, bu savaşın ardından yeniden sağlandı.

ÇALDIRAN MESLEK YÜKSEK OKULU

Van Yüzüncü yıl Üniversitesine bağlıdır. 2017 yılında açılmıştır Hizmet binaları Van Merkez Zeve Kampüsündedir. Fiziki alt yapısı tamamlanınca öğrenci kabulüne başlanacaktır.

GEZİLECEK YERLER

Van Çaldıran Hıdırmenteş Gölü-Eşek Batıran

HIDIRMENTEŞ GÖLÜ (EŞEKBATIRAN)

Göl: Tendürek dağı eteklerinde bulunan Yukarı Yanıktaş Mahallesine bağlı Göl mezrasındadır. İlçe merkezine 12 km uzaklıktadır. Göl, dağların arasında kapalı bir havuz gibi durmaktadır. Göl, kendi öz kaynaklarından oluşur ve kış aylarında eriyen kar sularının dökülmesiyle devasa bir büyüklüğe ulaşmaktadır. Gölde iki çeşit (sazan ve aynalı sazan) balık yetişmektedir ve balık tutulabilmektedir.

Van Çaldıran Kübik Köyü Kümbetleri

KÜBİK KÖYÜ KÜMBETLERİ

İlçe merkezine bağlı 15 km uzaklıktaki Kübik köyünün 3 km uzağında mezarlık içindedir. Burada bulunan yapıların: kitabeleri yoktur. Muhtemelen 17’nci yüzyılda yapıldıkları tahmin edilmektedir. Burada daha önce 3 kümbet bulunuyormuş.

Bunlardan bir tanesi yıkılmış, sadece iki tanesi bulunuyor. Burada bulunan iki kümbetten: kuzeyde olanı sekizgen, diğeri ise dokuzgen gövdelidir. Birbirine yakın ve tek katlıdırlar. Kümbetlerin dış kaplamaları sökülmüştür. Günümüzde oldukça harap haldedirler.

Van hakkındaki gezi yazım için Van

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.