Burdur Karamanlı

Burdur Karamanlı

 

Karamanlı, bağlı bulunduğu Burdur iline 60 km uzaklıktadır. Burdur-Fethiye, Denizli-Antalya yollarının kavşak noktasındadır. Karamanlı, Denizli arası 120 km, Karamanlı-Antalya arası 115 km, Karamanlı-Isparta arası 90 km, Karamanlı-Fethiye arası 140 km. dir.

TARİHİ

1071 Malazgirt savaşının ardından bölgedeki ilk düzenli idare Anadolu Selçuklu devleti tarafından kurulmuş ve Karamanlı, 1282 yılında Hatay’dan Muğla’ya kadar uzanan Karamanoğulları Beyliği idaresinde kalmıştır. 1469 yılında Fatih Sultan Mehmet, Karamanoğulları Beyliğini hakimiyeti altına alınca, tekrar birleşmelerini önlemek için o zaman topluca oturmakta oldukları Larende (bugünkü Karaman) den, farklı yerlere göndermiştir. 1911 yılında Osmanlı döneminde Karamanlı köy statüsünde iken Belediye teşkilatı kurulmuştur. İlçe 1988 yılında ilçe olmuştur.

Burdur Karamanlı

GENEL

İlçe Akdeniz Bölgesinde göller yöresindedir. Yerleşim yeri olarak Ardıçtepe eteklerinde ve Karamanlı ovasına hakim bir yerdedir. Yöredeki başlıca dağlar: doğuda 1850 metre yükseklikte Bozdağ, Batıda 2254 metre yükseklikte Akkaya ve güneyde Manca tepesidir. Yöredeki iklim Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş iklimidir. Genellikle yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Karamanlı ekonomisi tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Son yıllarda mermercilik ve açık ocak işletmeciliği yapılmaktadır. Mermer ocakları ve mermer fabrikalarında işlenen mermerler yurt dışına ihraç edilmektedir.

CEVİZ, YAYLA VE MERMER ŞENLİKLERİ

2003 yılından bu yana bu şenlikler yapılmaktadır. Ağustos ayı içinde 3 gün süreli düzenlenir. Şenliklerde ilçede üretilen ceviz ve mermer ocaklarının tanıtımı yapılır. Öğrendiğime göre, son yıllarda bu şenlikler yapılmıyormuş ve bu şenliklerin yapılması için harcanacak para ile Karamanlı Meslek Yüksek Okulu binası yaptırılıyormuş, güzel bir düşünce çünkü malum her şeyin başı eğitim.

Burdur Karamanlı

 

GEZİLECEK YERLER

Karaman’da gezilebilecek herhangi bir turistik ve tarihi yer yoktur. 

Burdur şehri tanıtımı ve gezilecek yerleriyle ilgili yazım için.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.