Antalya Kurşunlu Şelalesi

Antalya Kurşunlu Şelalesi

Antalya Kurşunlu Şelalesi: Antalya’dan Alanya yönüne giderken, 17 km. sonra, Antalya Hava alanını geçince, Isparta-Kurşunlu kavşağı (Soğucaksu köprüsü) ile karşılaşıyorsunuz. Sola dönüp, bu yönde, 6 km. ilerledikten sonra, karşınıza, sağ tarafta, Kurşunlu Şelalesi sapağı çıkıyor. Girişte, yolu belirten tabela var. Sapaktan, 2 km. daha yola devam edin. Asfalt ve çam ormanları, bahçeler ve tarlalar arasındaki yol, 10-15 dakika sonra, sizi Kurşunlu Tabiat Parkına ulaştıracak.
Buraya ulaşım için; Antalya’dan, Belediye Otobüsleri ve minibüsler de var. Antalya merkezden, bunlara binilerek de buraya gelmek mümkün.

TABİAT PARKININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Antalya Kurşunlu Şelalesi: Kurşunlu şelalesini oluşturan ırmak; 2 km. lik kanyon içinden geçerek, buraya geliyor ve şelaleyi oluşturuyor. Şelalenin yüksekliği, yani suyun aktığı yükseklik, 18 m. Aktığı yerde ise, göletler oluşturuyor. Suyun bol olduğu dönemlerde, yedi gölet görmek mümkün.

Kurşunlu şelalesinin en cazip yönü; ana yola ve Antalya’ya yakın olması. 1986 yılında, bu alanda park yapılarak piknik alanı oluşturulmuş. 1991 yılında ise, emekli cumhurbaşkanı Kenan Evren’in teşvikleriyle, bölge, milli parklar arasına dahil edilerek, tabiat parkı olarak ayrılmış. Tabiat park alanı; birkaç yıl önce, yeniden elden geçirilmiş.

Toplam; 33 hektarlık bir alan içinde kurulu. Bunun, 4 hektarlık bölümü, günübirlik gelenler için piknik alanı olarak düzenlenmiş. Park içinde: seyir terasları, alışveriş merkezleri ve piknik yerleri tanzim edilmiş. Pikniğe gelenler için, bulaşık yıkama yerleri hazırlanmış. Hatta, yaptırılan tuvaletler bile, çevreye uyum açısından, özel ağaçlar ile kaplanmış.

Park içinde; Antalya’nın yöresel ağaçları ve yemyeşil bitki örtüsü var. Yürüyüş sevenler için; 40-45 dakika süren, yürüyüş parkuru var. Yürüyüş sırasında, burada barınan, yüzün üzerinde kuş türünün bir kısmını da görmeniz mümkün. Ayrıca: sincap, yılan gibi her türlü hayvanı da görebilirsiniz.

Antalya Kurşunlu Şelalesi: Şelale, aslında çok yönlü olmakla birlikte; özellikle: bitki tüneli ve su değirmeniyle, Antalya’da mutlaka görülmesi gereken bir yer. Antalya’ya gelip de burayı görmeden sakın ayrılmayın. Antalya’da nereye gidelim, nereyi görelim, nereyi gezelim diye düşündüğünüzde, buraya mutlaka zaman ayırın. Pişman olmazsınız. Manzara mükemmel, ortam mükemmel. Doğa, sanırım burada sanatını konuşturmuş.

Bölgedeki orman dokusu sağlıklı ve bitki örtüsü zengin. Kızılçam hakim. Ama yer yer, küçük gruplar halinde: doğu çınarı, defne, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt ve incir ağaçları da var.

Toprak zeminde; alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, kekik, yabani nane, eğrelti otları ve sarmaşık çeşitleri görülebilir. Su göletlerinde ve kıyılarda ise: kamış, su nanesi ve yer yer nilüfer görmek mümkün. Tabiat parkında yaşadığı tespit edilen hayvan cinsleri: yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ağaçkakan, yılan, kertenkele, sazan balığı, su kaplumbağası.

PARKTAKİ GEZİ PLANI

Parka girişte, belli bir ücret veriyorsunuz. Özel otomobiliniz ile gittiyseniz, aracınız için ayrı bir ücret alınmıyor. Girişte ödediğiniz ücretten sonra, başkaca bir ücret ödemeden, parkın tüm bölümlerinden yararlanabiliyorsunuz.

Evet, ücreti ödediniz. Aracınızı otoparka park ettiniz. Kapıdan girince; Muğla yöresinden getirilen, kayrak taşlarıyla, orman içinde yapılan yoldan ilerleyin. Burada; hem hediyelik eşyalar satan dükkanlar ve hem de ayaküstü yiyebileceğiniz gıda ürünlerinin satıldığı dükkanlar var.

Ayrıca; şelale yanında, her türlü yiyeceği bulabileceğiniz restoran bulunuyor. Yani; günübirlik olarak buraya geldiğinizde, gerek kendi yiyeceklerinizi getirip piknik yapabilir ve gerekse burada bulunan restorandan yararlanarak yiyecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu restoranda, özel olarak yapılan ağaç masalarda oturarak, yeşilliklerin gölgesinde, her türlü et ızgara, alabalık ve diğer balık çeşitlerini bulmanız mümkün.

Evet, gezimize devam ediyoruz. Şelalenin etrafında, Orman Bakanlığınca düzenlenmiş piknik alanında, sola ayrılan bir patikadan, merdivenlerden aşağıya inin. Renk renk bitkilerin arasında yapacağınız kısa ve keyifli bir yolculuktan sonra, karşınıza bir değirmen çıkıyor. 18 metre kadar yüksekten akan su, aşağıda küçük bir gölet oluşturuyor.

Bu göletin batı kıyısındaki değirmen, son yapılan çevre düzenleme çalışmaları sırasında restore edilmiş. Evet, yanına gidin ve su değirmenini görün. Yaklaşık, 200 yıllık olduğu rivayet ediliyor. Göletin etrafı ise, yeşillikler ile sarılı. İçinde; tatlı su kaplumbağaları, yengeçler ve balıklar görülebilir.

Evet, patikada yürümeye devam ediyoruz. Bir süre sonra; Şelaleye ulaşıyoruz. Burada; şelalenin altındaki mağaraya girmek mümkün, girin. Mağaranın içinde, duvarlar yosun ve yapraklarla kaplı. Muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz bir mekan. Mağara içinde, su sesinin yoğunluğundan, konuşmalar anlaşılmıyor. Ayrıca; suyun verdiği serinlik, çevrede rahatça yürümenizi sağlıyor. Bu eşsiz manzarayı bir süre seyredin, inanın büyük keyif alacak ve bütün yorgunluğunuzu unutacaksınız.

Evet, patikadan yürümeye devam ediyoruz. Patika yol, göletin üstünden devam ediyor. Zakkumların arasından, dar bir köprüden karşıya geçiyorsunuz. Şelaleden damlayan sulardan rahatsız olmam diyorsanız, şelalenin altındaki koridordan yürüyerek ilerlemeye devam edebilirsiniz.

Patika yolun, sağa kıvrıldığı inişte, dev bir bitki tüneli sizi karşılıyor. İri gövdeli, anıtlaşmış ağaçlar ve çeşitli bitkilerin, bu alanı, bir şemsiye gibi örttüğünü göreceksiniz. Bunun sonucunda ise; bitki tüneli oluşmuş. Burada, gökyüzünü görmeniz mümkün değil. Evet, bitki tünelinde ilerliyorsunuz, karşınıza gölette yüzen ördeklere, ufak ekmek kırıntıları ve yiyecek maddeleri atan yerli-yabancı turistleri ve bu yiyecekleri yemek üzere kıyıya gelen ördekleri göreceksiniz.

Özel gezinti yolunun üzerinde bulunan bitki tünelinde, kış hariç, her mevsimde, her türlü bitkiyi görmeniz mümkün.

Evet; gezimizi tamamlıyoruz, bu bölümde bir süre kalabilir ve aynı yoldan geri dönebilirsiniz.

Tabiat parkında; mevcut ve söz edilen hizmetler: Nisan-Aralık ayları arasındaki dönemlerde, parkı ziyaret edenler için verilmekte. Bu dönemlerde, ziyaretçiler tarafından, gerek günübirlik piknik ve gerekse doğa yürüyüşleri yapılabilir.

Antalya şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.