Yozgat Kadışehri

Yozgat Kadışehri

Oto galerileri çok, özellikle kamyon kamyonet galerileri oldukça fazla, çevre il ve ilçelerden buraya araç satışı-alımı için geliyorlar.

Kadışehri, Yozgat arası uzaklık: 65 km. Kadışehri, Çekerek arası uzaklık: 37 km. Kadışehri, Sorgun arası uzaklık: 65 km. Kadışehri, Sulusaray arası uzaklık: 30 km. Kadışehri, Yeşilyurt arası uzaklık: 41 km.

TARİHİ

İlçe, 1904 yılında nahiye merkezi olmuştur. Osmanlı döneminde ilçe merkezinin “ilim merkezi, kadıların ve alimlerin yetiştirildiği bir yer” olduğu bilinmektedir. 1920-1930 yılları arasında burada bir medrese bulunuyormuş. 1921 yılında ilçenin ismi “Devecidağı” olmuş ve Tokat iline bağlanmıştır.

Çekerek ilçesi ise, nahiye merkezi olarak Devecidağı ilçesine bağlanmıştır. 1922 yılında bölgede meydana gelen eşkıyalık olayları nedeniyle, Devecidağı ilçesi kaldırılmış, eski ismi Hacıköy olan Çekerek ilçe merkezi yapılmıştır. Devecidağı ilçesi de buraya bağlanmıştır.

1926 yılında Çekerek yine ilçe olmaktan çıkarılmış, Devecidağı, Kadışehri adı verilerek ilçe merkezi yapılmıştır. Bir süre sonra, Kadışehri’nin ilçe statüsü yine geri alınmış, eski ismi “Köhne” olan bugünkü Sorgun ilçe yapılmış, Kadışehri bir nahiye merkezi olarak, Sorgun ilçesine bağlanmıştır.

Daha sonra, Çekerek yeniden ilçe yapılmış ve Kadışehri nahiyesi Çekerek ilçesine bağlanmıştır. 1976 yılında Kadışehri belediyelik olur. 1991 tarihinde ise yeniden ilçe statüsü kazanır.

Yozgat Kadışehri

GENEL

İlçe arazisi kısmen dağlıktır. Kuzeyde yer alan Deveci dağları, en önemli yükseltilerdir. Burada yükseklik 1900 metreyi bulur. Deveci dağları, İç Anadolu ile Orta Karadeniz arasında geçit konumundadır. İlçenin güney kısmı ise geniş düzlüklerden oluşur. Deveci dağlarından erozyon yolu ile taşınan alüvyonlar, tarım alanlarında verimin artmasını sağlamıştır.

Ayrıca yine Deveci dağında bol çayır ve mera bulunması nedeniyle hayvancılık için oldukça uygundur. İlçenin ortalama rakımı 1907 metredir. İlçe merkezinden Küçüköz deresi geçer. Yörede karasal iklim hakimdir.

Buna bağlı olarak yazlar sıcak ve kurak, yüksek yaylalar ise serin geçer. Kışlar soğuk ve yağışlıdır. Yaygın bitki örtüsü bozkırlardır. Dağlar çıplak, ilçe merkezinin çevresinde meşe ormanları vardır.  Ekonomi tarıma dayalıdır.

Tarım faaliyetleri tahıl ağırlıklıdır. İlçede özellikle “Pazar” günleri kurulan hayvan pazarı, yörede oldukça meşhurdur ve çevre il ve ilçelerden gelenler yoğundur.

Kadışehri ve çevresinin her türlü ihtiyacı bu pazardan karşılanır. İlçenin bir diğer önemli özelliği de, oto galerileridir. Özellikle kamyonet pazarı büyüktür. İç Anadolu ve Karadeniz bölgesinden satıcı ve alıcılar gelir.

GEZİLECEK YERLER

Kadışehir ilçesinde maalesef tarihi ve turistik yer yoktur.

Yozgat Yerköy hakkındaki gezi yazım için  Yerköy

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.