Trabzon Akçaabat

Trabzon Akçaabat
akçaabat.1
Trabzon Akçaabat

 

Trabzon Akçaabat: Karadeniz otobanı üzerinde, köftesi ile öne çıkan bir ilçemiz.

ULAŞIM

Akçaabat, il merkezi Trabzon’un 13 km. batısındadır.  İlçenin 22 km. batısında, Çarşıbaşı ilçesi var. 25 km. güneyinde Düzköy ve devamında Tonya.

Trabzon Akçaabat

TARİHİ

Yörede, çok miktarda çınar ağacı var. Bu yüzden, yörenin ismi, tarihi süreç içinde: Platana diye anılmış. Ama daha sonra; burada ticaretin gelişmesi ve paranın bol olması nedeniyle “Akçaabat” diye anılmaya başlanmış.

İlçe: Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiş. Bölgede: Roma, Bizans, Kommenos ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli kalıntılar var.

Akçaabat’ın tarihinde: 1810 yılının özel bir anlamı var. Bu tarihte: Rus donanması, Sargana Mevkiine çıkarma yapmak istemiş. Ancak: yöre halkı, 969 şehit (48 kadın) vererek, savunma yapmışlar ve bu çıkartma harekatına engel olmuşlar.

I. Dünya Savaşı sırasında da, 1916 yılında, Ruslar, Akçaabat yöresini işgal etmişler, ancak bu işgal de fazla uzun sürmemiş ve 1918 yılında Akçaabat düşman işgalinden kurtarılmış.

Trabzon Akçaabat

GENEL

Akçaabat: Trabzon’un en büyük, Karadeniz bölgesinin ise en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda, ulaşım bakımından da önemli bir kavşak noktasında bulunmaktadır.

İklim olarak değerlendirildiğinde: Karadeniz bölgesinde bulunmasına rağmen; Akdeniz ikliminin hakim özellikleri görülür. Yazları: sıcak ve kurak, kışları ise ılık geçer. Bu iklim özellikleri nedeniyle: yörede: zeytin ve narenciye yetişir.

Her Salı günü: Akçaabat’ta Pazar kurulur. Bu pazarda: sebze, meyve ve hayvansal ürünleri bulmak mümkün. Tarımsal üretim içinde: tütün öne çıkar. Kıyı bölgelerinin ekonomisi ise, balıkçılık üzerine kuruludur. Tütün dışında: fındık, mısır, kivi, çilek gibi ürünler yetiştirilmektedir.

NE YENİR

Akçabat köftesi

İlçenin adını, tüm ülkemize duyurmuştur. Türkiye’de yapılan köfteler lezzet bakımından sıralamaya sokulduğunda: en lezzetlisi Sultanahmet köftesi, sonra İnegöl köftesi ve ardından Akçaabat köftesi gelir.

İlk ortaya çıkışı: 1945’li yıllardadır. Ülkemizde yapılan diğer köftelerden farklı ve ayrıcalıklıdır. Özelliği: köfte yapılacak kıymanın iki defa çekilmesidir. ikinci çekilmede bol sarımsak katılarak çekilir, yani diğerlerinden ayrılan özelliği bol sarımsaklı olmasıdır. Bir gün dolapta bekletilen köfte ardından pişirilerek servis edilir.

Yanında: yayık ayranı, özel piyazı ve Trabzon ekmeği sunulur. Piyaz: eskiden maydanoz, soğan, haşlanmış kuru fasulye ile yapılırdı, daha sonra maydanozun yerini ince kıyılmış marul aldı. Buraya yolunuz düştüğünde, mutlaka deneyin.

Tereyağı

Akçaabat’ın tereyağı meşhur.

NE SATIN ALINIR

Akçaabat’tan: fındık ve fındık ürünleri ve tereyağı satın alabilirsiniz.

Trabzon Akçaabat

GEZİLECEK YERLER

MERSİN BÖLGESİ

Burada yazlıklar vardır. Trabzon ilindeki zenginlerin yazlıkları burada deniz kıyısında, denize sıfırdır. Yazlıkların önünde koy gibi kumsallar vardır, yani evlerin önü plajdır.

Trabzon Akçaabat Akçakale

AKÇAKALE

Denize hakim bir teras üzerinde yapılmış. 1297-1330 yılları arasında, İmparator Aleksios tarafından, Selçuklulardan korunmak amacıyla yaptırılmıştır. Moloz ve kesme taşlardan oluşmuştur.

Trabzon’un ele geçirilmesinden sonra: bu kale, 7 yıl daha alınamamış ve daha sonra, Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından Mahmut Paşa zamanında ele geçirilmiştir.

Ancak: kuşatma sırasında, Mahmut Paşa şehit düşmüş ve kalenin içine gömülmüştür.

Trabzon Akçaabat Orta Mahalle

ORTA MAHALLE

Akçaabat’ın tarihi mahallelerinden biridir. Burada: Osmanlı döneminden kalma, sivil mimari örneklerini, sokakları, merdivenleri, duvarları ve çeşmeleri görebilirsiniz. Burası: Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Burada: göze çarpan yapılar: St. Michael Kilisesi, Şapel ve günümüzde ilköğretim okulu olarak kullanılan kilise okulu var. Orta mahallesinin sokaklarında, tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.

Trabzon Akçaabat Hıdırnebi Yaylası

YAYLA TURİZMİ: HIDIRNEBİ YAYLASI

Yörede, yayla turizmine yönelik olarak en büyük şenlik: 19-20 Temmuz tarihlerinde düzenlenen: Orak yedisi (Hıdırnebi ) Şenliğidir. Hıdırnebi Kayasının arkasında bulunan, Argolos çimenlik alanında yapılır.

Hıdırnebi Yaylası: ilçe merkezine, 30  dakika uzaklıktadır. Burada: rakım 1700 metre olup, turistik tesisler bulunmaktadır. Bu nedenle: yöre ve yakın yerleşim bölgelerindeki insanlar tarafından, bir tatil beldesi olarak tercih edilmektedir.

Trabzon Akçaabat Sera Gölü

SERA GÖLÜ

İlçe merkezinden, 5 km. uzaklıktadır. 1950’li yıllarda oluşmuş bir set gölüdür. İlginç olan yönü: yörede yaşayan insanların gözlerinin önünde, birkaç gün içinde oluşmuştur.

Trabzon’dan ilçeye girişte, Yıldızlı Beldesi sınırları içindedir. Gölün uzunluğu: 4 km. ve genişliği ise, 150-200 metre civarındadır. En derin yeri: 55 metredir.

Güzel bir turizm bölgesidir.

Trabzon Akçaabat Çalköy Mağarası

ÇALKÖY MAĞARASI

İlçe merkezine, 30 km. uzaklıktadır. Buraya: Karadeniz Sahil yolundan, Akçaabat-Söğütlü köprüsünden dönülmeli, Düzköy yolundan yukarı doğru ilerleyip, ulaşmak mümkün.

Türkiye’nin en büyük mağarasıdır. Mağara içindeki; sarkıt-dikitler ve su ile şelale, muhteşem bir güzellik sunuyor. Mağaranın uzunluğu tahminen 1000 metre ve bu uzunluğun, yaklaşık 550 metrelik bölümü, günümüzde gezilebiliyor. Yürüyüş parkuru var ve ışıklandırma yapılmış. Mağaranın ortasından: kulaklık deresi geçiyor. Yağışlı mevsimlerde mağaranın içindeki suyun derinliği 50 cm. kadar yükselirken, yaz aylarında, bu seviye 10-15 cm. kadar düşüyormuş.

Mağaranın çıkışında da, bir çay evi var. Mağaradan çıkınca, burada çay içmek ve biraz dinlenmek mümkün. Bu arada: mağaranın içi gerçekte serin, üşümemek için, yanınıza ilave giysi almanız gerekiyor.

Çarşıbaşı tanıtımı.

Düzköy tanıtımı.

Tonya tanıtımı.

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.