Niğde Çiftlik

Niğde Çiftlik

Çiftlik, Niğde il merkezine 67 km uzaklıktadır. Çiftlik, Aksaray arası uzaklık 65 km. dir.

TARİHİ

İlçenin ismi, buradaki eski bir sığır çiftliğinden gelir. Bölgenin eski ismi “Melendiz” dir. Yerleşim yeri bucak iken 1990 yılında ilçe olmuştur.

Niğde Çiftlik

GENEL

İlçe: Niğde, Aksaray ve Nevşehir illerinin arasında bulunur. İlçe merkezi Beyazsu deresi kıyısında kurulmuştur. İlçe toprakları orta yükseklikteki düzlüklerden meydana gelir. Ortalama rakım 1555 metredir.

Güneyde Melendiz dağı ve güneybatısında Hasan dağı bulunur. Dağları çıplaktır, orman yok denecek kadar azdır. Başlıca akarsu Melendiz çayıdır. Karasal iklim hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçer. Ekonomi tarıma ve hayvancılığa dayalıdır.

GEZİLECEK YERLER

Niğde Çiftlik Tepecik-Çiftlik Höyüğü

TEPECİK-ÇİFTLİK HÖYÜĞÜ

Burası, Orta Anadolu’da bulunan tarihöncesi döneme ait bir höyük tipi yerleşim yeridir.

Yerleşme tarihöncesi insanları için önemli bir hammadde kaynağı olan obsidiyenin bolca bulunduğu Orta Anadolu obsidiyen yataklarına oldukça yakın bir konumdadır. Zaten bölgede bol miktarda bulunan obsidiyenden yapılmış yontma taş aletler, gerek yapım tekniklerindeki ustalık ve gerekse alet çeşitliliği nedeniyle yerleşmede oldukça zengin bir yontma taş alet endüstrisinin varlığını gösterir.

Orta Anadolu’daki çağdaş yerleşmelerde bulunan ok ve mızrak uçlarının hemen hemen tüm çeşitlerine burada rastlanır. Yerleşmenin yakınında bulunan obsidyen kaynaklarının MÖ 10 bin yıldan beri uzak yerlerde bulunan sayısız Neolitik yerleşmede tespit edilmiş olması, buranın insanlarının yaşamında obsidyen üretimi ve dağıtımının önemini gösterir.

Zaten yerleşmede farklı tabakalarda, toplu halde obsidyen aletler bulunmuştur. Ayrıca çok sayıda pişmiş toprak ve taş mühürler, buranın insanının diğer topluluklar ile yoğun ticari ilişkiler içinde bulunduğunu gösterir.

Niğde Çiftlik Tepecik-Çiftlik Höyüğü

Höyük oldukça büyük bir alana yayılmıştır. Yüksekliği yaklaşık 9 metredir.

Kazı çalışmaları: 2000-2006 yılları arasında Niğde Müze Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.

Kazılardan elde edilen sonuçlara göre, burada bulunan yerleşmede, çanak-çömleksiz Neolitik dönemden, ilk Kalkolitik dönem sonlarına  kadar uzanan kesintisiz tabakalanma sayesinde, Orta Anadolu’nun doğu kesiminde bulunan Volkanik Kapadokya Bölgesindeki Neolitik dönem kültürlerinin anlaşılmasında anahtar yerleşme niteliğindedir.

Niğde Çiftlik Göllüdağ Harabeleri

GÖLLÜDAĞ HARABELERİ

İlçe merkezine bağlı Kömürcü köyü yakınlarındadır.

Göllüdağ ören yeri, Orta Anadolu’da yeri belli olan tek Geç Hitit merkezidir. Burada MÖ 1200-700 yıllarını kapsayan Geç Hitit Şehir Devletleri döneminde, muhtemelen MÖ 8’nci yüzyıldan kalma yerleşim alanı izleri bulunur.

Ören yeri: çevresi surlarla çevrili geniş bir alanı kapsar. Sur içindeki bölgede yerleşim birimleri, tapınak, ev temelleri ve küçük bir göl bulunur. Kazılarda çıkarılan çift başlı aslan kabartması, Kayseri Müzesinde ve diğer buluntular ise Niğde Müzesinde sergileniyor.

Niğde Çiftlik Göllüdağ Ören Yeri

GÖLLÜDAĞ ÖREN YERİ

Kömürcü köyünün güneybatısı yönünde kalan sönmüş bir yanardağdır. Yüksekliği 2173 metredir. Volkan konisinin üst kısmında bir krater çukurluğu ve bu kraterin bir kısmında dağa adını veren Krater gölü vardır.

Niğde Çiftlik Murtaza Kalesi

MURTAZA KALESİ

İlçe merkezine bağlı Murtaza köyünün yaklaşık 700 metre kuzeyindedir.

Murtaza, Hacı Abdullah yolunun batısındadır. Yol seviyesinden yaklaşık 60 metre yüksektedir. Doğal bir kaya kütlesi üstündedir. Kaleden kuzeydoğuya doğru Misli ovası ve eski Ulu yolun önemli bir kısmı görülebiliyor. Kalenin batı duvarı yer yer bozulmakla birlikte nispeten sağlam durumdadır.

Kalenin ana girişi batı yönündedir. Güneybatı köşede yuvarlak planlı burç görülür. Duvar olmayan doğu cephesi, sarp kayalık üzerindedir. Özellikle kale içerisinde kaçak kazılar sonucu olan yoğun tahribat göze çarpar.

Bölgede bulunan çanak, çömlek ve alet kalıntıları değerlendirildiğinde kalenin Erken Kalkolitik döneme ait olduğu düşünülmektedir. Bazı çanak çömlek kalıntıları ise Tunç ve Demir çağına aittir.

 Niğde Bor hakkındaki gezi yazım için  Bor

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.