Giresun Güce

Giresun Güce

Güce, Giresun arası uzaklık: 49 km. Güce, Espiye arası uzaklık: 16 km. Güce, Tirebolu arası uzaklık: 21 km.

TARİHİ

Bölgeye ilk olarak Çepni Türkleri yerleşmiştir. Güce isminden önce, Alahnas ismi kullanılmıştır. Osmanlı dönemi ve hatta Cumhuriyetin ilanından sonra bölge Tirebolu ilçesine bağlı görülür. Güce ismi ilk olarak 1975 yılında Belde’nin kurulmasıyla gündeme gelmiştir. 1990 yılında ise ilçe olmuştur. 1835 yılına ait nüfus kayıtlarına göre, buraya gelip yerleşen “Gücefveroğulları” na atfen ilçenin ismi “Güce” olarak verilmiştir.

Giresun Güce

GENEL

Doğu Karadeniz bölgesinin küçük ilçelerinden birisidir. Karadeniz dağlarının eteklerinde kurulmuştur. İç kesimde kalması nedeniyle ilçe merkezi, kıyı ilçelerine nazaran oldukça geri kalmıştır. İlçe ve köy yerleşimi dağınık olduğu için yerel yönetimler tarafından yapılacak alt yapı hizmetlerinin maliyetleri de yükselmektedir.

İlçe merkezi, Giresun-Trabzon sahil yolundan 14 km içeride kalır. İlçe merkezinin bulunduğu yer hariç, ilçe sınırları içerisinde düzlük yer yok denecek kadar azdır. En yüksek yer Cirit Tepesidir. (2120 m.) İlçenin rakımı ortalama 342 metredir.

İlçede tarım olarak sadece fındık ve çay tarımı yapılmaktadır. Özel sektöre ait bir tane çay fabrikası bulunur. Yörede tipik Karadeniz iklimi hakimdir.

NE YENİR

Yörede odun ateşinde pişirilen ekmekler meşhurdur.

NE SATIN ALINIR

Tevekli beşiği ve ağaç oymacılığı ürünleri satın alabilirsiniz.

Giresun Güce

GEZİLECEK YERLER

Giresun Güce Şaban Kalesi

ŞABAN KALESİ

Burası: 1’nci Dünya Savaşında, Rusların durdurulduğu ve yaklaşık 17 ay süren savunmanın izlerini taşıyan bir yerdir. Sarıkamış bozgunundan sonra Rus ordusu ancak Şaban Kalesinde durdurulmuş ve Harşit nehrini geçememiştir.

Şaban kalesinde yapılan çatışmalarda birçok askerimiz şehit olmuştur. Şehit askerlerimiz Giyimli mahallesindeki şehit mezarlığına defnedilmiştir. Şehit mezarlarından ayrı olarak, Osmanlı Rus savaşının izlerini kale içindeki kalıntılarda da görmek mümkündür.

Kalede: askerlerin tayın için kullandığı taştan oyma fırın, su kuyusu ve siperler bugünde kalede görülmektedir.

Evet, Şaban kalesi: doğal kale görünümlü bu dağ: bir tarafında Gelevera deresi ve diğer tarafında Harşit vadisi bulunur.

Ayrıca: Şaban kalesinin karşısındaki Harşit vadisine hakim bir tepe üzerinde bulunan Bedrama kalesi: Trabzon’un fethinden 110 yıl önce 1352 yılında fetih edilmiştir.

Giresun Güce Kazıkbeli Yaylası

KAZIKBELİ YAYLASI

Yayla Kürtün İlçe merkezine bağlı Söğüteli köyündedir. Kelkit vadisinden Karadeniz bölgesine geçilebilecek en önemli geçiş yeridir. Her ne kadar yayla Kürtün ilçesi sınırları içerisinde kalmasına rağmen: Tirebolu, Espiye, Görele, Eynesil, Güce, Doğankent ilçelerinde yaşayanlar buraya, yaylaya sık gelirler.

Her Çarşamba burada yöresel ürünlerin satıldığı Pazar kurulur. Bu Pazar yeri, zirveye yakın kurulur. Yayla oldukça yüksek rakımdadır, rakımı 2500 metredir ve bu nedenle yaylada ağaç yetişmez. Özellikle yayla çevresindeki obalarda yaşayanların hayvanlarını otlattıkları çayırlarla doludur.

Yazın en sıcak günlerinde dahi, Kızıkbeli yaylasında soba yakmak gerekir. Temmuz ayında burada kar görülebilir. Gündüz güneş gören yerler nispeten sıcak iken, özellikle akşamları muhteşem bir soğukla karşılaşılır.

Ama geceleri gökyüzüne baktığınızda oldukça fazla yıldızları görebilirsiniz. Çevrede kar suyu ile beslenen derelerde alabalık yakalamak mümkündür. Özellikle benekli alabalık bulunur. Öte yandan elbette kışın ardından, yemyeşil ve rengarenk çiçekleri görülebilir.

Giresun Güce Kazıkbeli Yaylası

Her yıl, Temmuz ayının üçüncü haftası cumartesi ve Pazar günleri; yaylada geleneksel yayla şenlikleri yapılır. Şenliklerde yöresel sanatçılar sahne alır.

GELEVERA DERESİ

Özlüce deresi olarak da bilinir. Dere adını Gelevera Yaylasından alır. Uzunluğu 80 km. dir. Gümüşhane sınırları içerisinde yol aldıktan sonra Giresun sınırlarına girer Espiye ilçesine bağlı Arpacık köyü yakınlarında Karadoğa deresiyle birleşir.

Gelevara adına, 16’ncı yüzyılda vergi kayıtlarında rastlanır. Bu kayıtlara göre Gelevera, Karahisar Şarki Livasına bağlı Şiryan nahiyesi içinde bulunan köylerden birisidir.

 Giresun Tirebolu hakkındaki gezi yazım için  Tirebolu

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.