Avusturya Viyana Gezi planı

Avusturya Viyana Gezi planı

Avusturya ülkesi 8 milyonun biraz üstünde nüfusa sahiptir. Ülke federal bir cumhuriyettir ve 9 federal bölgeden oluşur. Viyana hem başkent, hem de federal bölge özelliği taşır.

Viyana şehri ortalama 1,7 milyon nüfusa rağmen, yüzölçümü açısından: Ankara’dan daha küçük ve nispeten toplu. Eyalet olarak Viyana’nın nüfusu 2,5 milyon civarındadır.

Yani: günün erken saatlerinde başlayacağınız bir tur: büyük olasılıkla, gece geç saatlerde tamamlanabiliyor.

Yani: zaman sıkıntınız varsa, bu şehri gezmek için, bir gün bile yeter. Ancak: elbette, müzeler ve alışveriş merkezlerinin, akşam saat: 19.00’da kapanacağını dikkate almanız gerekiyor.

Bu saat: Cumartesi ve Pazar günleri, yani tatil günleri, bazen 18.00 olabiliyor. Bu belirttiğim saatlerden sonra, şehirde bir tane alışveriş merkezini açık bulamasınız.

Ekonomik olarak çok yüksek konumdadırlar. Kişi başına düşen milli gelir, 45-46 bin dolar civarındadır.

Ekonomik kaynaklar ise: endüstriyel anlamda çok önemli yatırımlar, otomotiv sektörü, silah sektörü, kimyasal ham madde, plastik ham madde sektörleri başı çeker.

Birkaç markaları dünyaca ünlüdür ki, başta “Redbull” denen enerji içeceği, silah sektöründe “Glock” benzin daha doğrusu petrol rafineri sektörü önem kazanmaktadır.

Ülkemizdeki Petrol Ofisinin sahibi Avusturyalılardır.

Turizm ülke için inanılmaz bir değerdir. Bu turizmde, yaklaşık 10-11 milyon insan ülkeyi ziyaret eder.

Özellikle: kültür turizmi yanında, doğa turizmi, Alp dağları, göller bölgesi ve bunların hepsi toplandığında, ülkeye yıllık 20 milyon turist gelir.

Nüfusu 8 milyon olan ülkeye gelen 20 milyon turist, iyi bir turizm geliri yaratmaktadır. 171

Viyana şehri, günümüzde 23 bölgeden oluşuyor.

Avusturya Viyana Gezi planı;

Örneğin: Innere Stand bölgesine, aynı zamanda “1. Bölge” deniliyor. Şehir: 1850 yılında, bugünkü 1. Bölgenin büyük bölümünü oluşturan tarihi kent içinde kurulmuş. İmparator Franz Joseph döneminde, kentteki ilk genişleme yapılır.

Kentin yakın çevresindeki varoşlar, kentin bugünkü 9. bölgesine kadar olan ilçeleri oluşturacak şekilde, kente dahil edilir. 1892 yılında ise, kent tekrar genişletilir ve toplam 19 bölge oluşur.

1900 yılında, 2.bölgenin kuzey kesimi, 20 bölge haline gelir. Bölge isimleri, cadde ve sokak tabelalarında rakamla ifade ediliyor.

Günümüzde: kentin 1. bölgesinde: şehrin zengin ve itibarlı kişileri oturuyor. 3.bölgesinden itibaren ise: yabancılar (Macarlar, Sırplar, Slovaklar, Türkler, Yunanlılar gibi) oturmaktadırlar.

Viyana şehrini, en fazla 3 günde tamamen gezebilirsiniz. Ancak, genelde, paket programlarda, Viyana şehrine, bir tam gün veriliyor. Şehir içinde, her ne kadar ulaşım sıkıntılı olmasa da, ben size kesinlikle yürüyerek gezmeyi öneriyorum. Bu şekilde, şehirdeki tüm güzellikleri keşfedebilirsiniz.

Havaalanı

Hava alanında, gelen yolcu katında bulunan “Turizm Ofisi” veya başka bir yerden, mutlaka Viyana şehir haritasını edinin. Benim yazılarımı okuduktan sonra, şehirdeki zamanınız ve ilgi düzeyiniz, tercihlerinize göre, görmek istediğiniz yerleri belirleyin ve bunları şehir haritası üzerinde işaretleyerek, en uzaktan başlayarak, şehir merkezine doğru, kendinize bir gezi planı yapın.

Bu şekilde, şehri gayet güzel gezebilirsiniz. Ulaşım İstanbul-Viyana arasında, yaklaşık 2 saat sürüyor yani uçak havada 2 saatlik bir yolculuktan sonra Viyana’ya ulaşıyor.

Viyana havaalanı gayet düzenli ve güzel, polisler sıkıntı yaratmıyor, pek fazla sıra beklemeden pasaport kontrolü yapılıyor ve ardından yine hızlı şekilde bavulların yani bagajların alındığı bölüme geçiliyor. Viyana havaalanında, başka yerlerde pek rastlanılmayan bir özellik gördüm. Hava alanında 2 tane süpermarket var.

Özellikle Spar isimli süpermarket çok büyük, bol çeşitli, uygun fiyatlı ve merkezi bir yerdedir. Viyana’dan almayı unuttuğunuz bir şeyler varsa, buradan rahatlıkla satın alabilirsiniz, hatta et ürünleri dahi satılıyor.

Son olarak: sizleri şu konuda uyarmak istiyorum. Viyana, genelde pahalı bir şehirdir. Özellikle: turistik yerlerini gezeceğim diye, birinci derece yerlere  takılırsanız, süper para harcarsınız. Öyle ki, gezinizin ikinci günü, ne kadar para harcadığınıza baktığınızda, ortaya çok yüksek rakamlar çıkabiliyor.

Özellikle

yiyecek konusunda dikkatli olmanız şart ve burada geçireceğiniz birkaç gün: fast-food restoranlarına giderek, gıda ihtiyaçlarınızı ucuz yollu karşılayabilirsiniz.

Ama bu fast food restoranlarının da ucuz olduğunu düşünmeyin, bir hamburger menü, 5-8 Euro civarındadır, yani şehir pahalıdır. Şehirde alışveriş yapmak istiyorsanız, mutlaka süpermarketleri tercih edin.

Şehrin birçok yerinde “Billa” ve “Spar” isimli süpermarketler var ve bunların fiyatları ucuz, ancak bunlara giderken yanınızda naylon veya bir tür çanta bulundurmayı unutmayın, çünkü alışverişin ardından bizdeki gibi çanta veya poşet vermiyorlar veya para ile satın almak zorunda kalıyorsunuz, bence yanınızda birkaç küçük poşet veya çanta sürekli bulundurun.

Bir önemli husus ta, bu süpermarketler, saat 19.00 da kapanıyor.

Yoksa; şehirde, bir şişe su: 2.5 Euro’ya satılıyor. Fakat, bir kadeh şarap: 1 Euro bile değil. Yani: hani derler ya “sudan ucuz” diye, burada bu gerçek. Ancak su pahalı dedim de, bir özellik daha var, Viyana şehrinde çeşmelerden akan sular rahatlıkla içilebiliyor, hatta çeşmeden akan suyun, şişede satılan sudan daha temiz ve lezzetli olduğunu söyleyenler de var, yani bence çeşmeden akan suları rahatlıkla içebilirsiniz.

Şehrin bazı yerlerinde çeşmeler var, insanlar bunlardan kendi şişelerini doldurup içiyorlar. Yoksa şişe suyu gerçekten pahalı.

Avusturya Viyana Tuna nehrinin öbür yanı

20160803_200411
Avusturya Viyana Tuna nehrinin öbür yanı

Şimdiki gezimizde, şehrin kuzeyinde bulunan Tuna nehrinin, öbür yakasında gezilecek yerler hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğim.

Viyana Tuna nehrinin öbür yanı

PRATER

Latince “Pratum” veya “İspanyolca “Prado” kelimelerinden türemiştir. Kelime anlamı: “çayırlık”. Burası: bir tür dinlenme ve eğlence alanıdır. Aynı zamanda, koruma altına alınmış olan büyük bir ormanlık alan. Bu bölge: 1162 yılında: İmparator I. Friedrich tarafından, Konrad isimli birine satılmış.

Daha sonra ise, birçok kez el değiştiren bölge; 1560 yılında, İmparator II. Maximilian tarafından, “Prater av alanı” olarak, kraliyetin mülkiyetine alınmıştır. 1766 yılında ise, II. Joseph’in emriyle: burada av yasaklanmış ve halkın kullanımına açık bir park haline getirilmiştir.

Daha sonra ise: burada kafeler ve eğlence merkezleri açılmıştır.

Viyana Tuna nehrinin öbür yanı

Lunaparkta yani “Wurstelprater” de : “Riesenrad” yani “dönme dolap” ve “Jack the Ripper” denilen bir “korku evi” bulunuyor. Korkuyu sevenler, burayı mutlaka ziyaret etmelidirler. Ayrıca: burada, Viyana şehrinin sembollerinden biri olan: “Riesenrad” yani “Dönme Dolap” bulunuyor.

Bu dönme dolap: 1896 yılında, İmparator I. Franz Joseph’in  tahta çıkışının 50.yılı anısına, İngiliz mimar Walter B. Basset tarafından yapılmıştır. Yüksekliği: 65 metredir. İlk önce, 30 vagon olarak yapılan sistem, II. Dünya Savaşı sırasında yakılmıştır. Ancak: 1947 yılında, yeniden yapılarak hizmete açılmıştır. Günümüzde, Orta Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en eski dönme dolabı olarak öne çıkıyor.

Viyana Tuna nehrinin öbür yanı

Park içinde: bir de “Fuar Merkezi” var. Bu merkez: 1937 yılında yapılmıştır. Ayrıca: 1929 yılında, Alman mimar Otto Ernst Schweizer tarafından yapılan “Ernst Happel Stadyumu” bulunuyor.

Avusturya Viyana Tuna nehrinin öbür yanı Donaunsel

DONAUİNSEL

Burası bir ada. Tuna nehri kanalının arkasındaki, asıl Tuna nehrine ulaşmanız gerekiyor.  21 km. uzunluğundaki Tuna nehrinin ortasına kadar gelen, insan eliyle yapılmış bir ada. Bu adada: kumsallar, piknik alanları ve spor olanakları bulunuyor. Burada; bir çıplaklar kampı var.

UNO-CİTY

Burası, Uluslar arası Viyana Merkezidir. Burada: Millenium Tower gibi etkileyici bir bina göreceksiniz.

Avusturya Viyana Tuna nehrinin öbür yanı Millenium Tower

MİLLENİUM TOWER

Yapının uzunluğu: 200 metre. Orta Avrupa’daki en yüksek bina olarak biliniyor. Burada: ofisler, konutlar ve alışveriş-eğlence ve dinlenme merkezleri bulunuyor.

Avusturya Viyana Tuna nehrinin öbür yanı Danaupark

DANAUPARK

Eski ve yeni Tuna nehirlerini birbirine bağlayan bölümdedir. Prater’den daha sakin olan parkta: yapay bir göl ve spor alanları var. Ayrıca: muhteşem çiçekler görülüyor. Parkta ayrıca, teleferik ve güzel manzaralı döner terası bulunan, DONAUTURM-Tuna kulesi bulunuyor. Kulenin yüksekliği: 250 metre. 20 ayda inşa edilmiş olan kule de, yavaş yavaş dönen bir restoran ve kafeterya var. Buradan, şehrin manzarası muhteşem görünüyor.

Bu kuleye ulaşmak için: u1 metro hattını kullanıyorsunuz ve “Kaisermühlen” durağında indikten sonra, kısa bir yürüyüşten sonra, buraya ulaşıyorsunuz.