Aksaray Ortaköy

Aksaray Ortaköy

Ortaköy ismi, ülkemizde oldukça yaygın kullanılan bir isim, özellikle Ortaköy olarak arattığınızda umarım İstanbul Ortaköy’ü aramadınız, burası Aksaray ilimizin şirin ilçesi Ortaköy.

İl merkezine 53 km uzaklıktadır. Ortaköy, Nevşehir arası uzaklık: 67 km. Ortaköy, Kırşehir arası uzaklık: 52 km.

TARİHİ

İlçenin geçmişi Hititlere kadar uzanır, Frig, Pers ve Roma hakimiyeti altında kalmıştır.

395 yılında yörede Bizans hakimiyeti başlar. Ortaköy ve çevresinde, bu dönemden kalma madeni paralar, pişirilmiş toprak kaplar, içme suyu şebekeleri, harçlı mesken kalıntıları, mezarlar ve çeşitli maden işletmeleri bulunur.

7’nci yüzyıl başlarından itibaren ise, Sasani ve Arap istilaları görülür. Bu dönemde ise, bölgedeki geçitler tutulmuş ve yeni kaleler inşa edilmiştir. 1071 Malazgirt zaferinin ardından ise, Anadolu’ya giren Büyük Selçuklu devleti komutanlarından Melik Ahmet Danışmend, Aksaray ve çevresini fetih ederek buraları Türk yurdu haline getirdi.

Azerbaycan ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirilen Türkmen oymakları buralara yerleştirildi, bunlardan birisi de “Eyüp” ilidir ve Ortaköy bu köyün kalıntıları üzerine kurulmuştur. 1470 yılında bölge Osmanlı hakimiyetine girer. Ortaköy 1957 yılında Niğde iline bağlı bir belediye olmuştur. 1989 yılında ise Aksaray iline bağlanmış bir ilçe merkezidir.

Aksaray Ortaköy

GENEL

İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölgesinde yer alır. Burada ceviz üretimi yaygındır.

YUNUS EMRE ANMA ETKİNLİKLERİ

Her yıl Ekim ayında, Yunus Emre’yi anma etkinlikleri düzenleniyor. Aksaray ve Kırşehir valilikleri tarafından dönüşümlü olarak düzenlenen etkinliklere, her iki ilin protokolü ile yurt dışından ve yurt içinden gelen vatandaşlar katılıyorlar.

ORTAKÖY MESLEK YÜKSEK OKULU

Aksaray Üniversitesine bağlıdır. 1994 yılında kurulmuştur. 1058 öğrencisi vardır, toplam yurt kapasitesi 770 öğrencidir. Yurtta kalan öğrenci sayısı, 338 dir.

Aksaray Ortaköy

GEZİLECEK YERLER

Aksaray Ortaköy Ozancık Yeraltı Şehri-Ersele

OZANCIK YERALTI ŞEHRİ-ERSELE

Ozancık kasabası sınırları içinde bulunan yeraltı şehri, Bizans dönemi yapısıdır. Ancak günümüze gelene kadar birçok medeniyet tarafından mekan ve çeşitli amaçlar için kullanılmıştır.

Ersele höyüğünün güneyinde, kırk gözler mevkii yaklaşık 2.5 km karelik bir alana yayılmıştır. Üst kısmı mezarlık alanıdır. En az 7 tane girişi tespit edilmiştir. Çevresinde ve iç kısımlarında bulunan havalandırma bacalarından, buranın en az 5 katlı bir yeraltı şehri olabileceği düşünülmektedir.

Kapladığı alan itibarı ile çok büyük bir yerleşim alanına sahiptir. Şehrin içende karakteristik tırhaz taşları ve mekanlar, depo odaları ve kurumuş su yolları çevresinde stilize mezar kabartmaları vardır.  

Aksaray Ortaköy Ozancık Yeraltı Şehri-Ersele

Yeraltı şehri, resmi makamlarca 1990 yılında tescil edilerek koruma altına alınmış, 1997 yılında küçük çapta bir kazı çalışması yapılmıştır. 2004 yılında ise temizlik çalışması yapılmıştır. Ersele yeraltı şehri, diğerlerinden farklı özellikler gösterir. Yüksek iç mekan, uzun ve geniş koridorlar ve büyük odaları ile benzerlerinden farklıdır. Yeraltı şehrinde peynir ve şarap üretiminin yapıldığı özel alanlar da bulunur.

YUNUS EMRE TÜRBESİ

Anadolu Selçuklu Devletinin son yıllarında, büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre’nin türbesi Sarıkaraman kasabası yakınlarında Ziyaret tepesindedir. İlçe merkezine 20 km uzaklıktadır.

Aksaray Ortaköy Yunus Emre Türbesi

Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından Ziyaret Tepesi olarak bilinir. Türbe son olarak 2012 yılında yenilenmiş, eski türbe yıkılmış ve günümüzdeki türbe yapılmıştır.

Aksaray Ortaköy Yunus Emre Çilehanesi

YUNUS EMRE ÇİLEHANESİ

Sarıkaraman köyündedir. Türbeye yakın yerdedir.

Aksaray Güzelyurt