Bursa Keles

Bursa Keles

Çilek ve kiraz diyarı ve aynı zamanda Kocayayla ile, yörenin piknik ve mesire yeri.

Bursa Keles

ULAŞIM

Keles, il merkezi olan Bursa’ya 61 km. uzaklıktadır. Keles-İstanbul arasındaki uzaklık: 318 km. Keles-Ankara arasındaki uzaklık: 457 km. Keles-Tavşanlı arasındaki uzaklık; 60 km.

TARİHİ

Keles ismi: Orta Asya kökenlidir. Kelime anlamı: bir kertenkele türünü ifade etmektedir.

Tarihi devirler incelendiğinde, yörede: Bitinya, Roma ve Bizans döneminde yerleşim bulunduğu görülmektedir. Ancak, Bizans döneminde, 548 yılında, önemli bir veba salgını nedeniyle, bölge terk edilmiş ve önemini yitirmiştir.

Zamanla, Uludağ bölgesinin keşişler tarafından kullanılmaya başlanmasıyla, yörede yeniden yerleşim kurulmuştur. 12’nci yüzyıla gelindiğinde ise, çeşitli göçmen Yörük boyları, buraya yerleşerek, hareketlilik kazandırmışlardır.

İşgal yıllarına gelindiğinde, yörenin Yunan işgalinde, büyük zarar görmediği biliniyor. Çünkü, milisler, yörede büyük yararlılıklar göstermişlerdir.

1953 yılına gelindiğinde, Keles ilçe olur.

Bursa Keles

GENEL

İlçe merkezinin denizden yüksekliği: 1050 metredir. Yörenin en büyük akarsuyu: Keles deresidir. Arazinin: % 57’si ormanlarla kaplıdır. Bu nedenle, orman ürünleri de ekonomik etkinliklerde önemli yer tutar.

Yörenin ekonomik etkinliklerinin temelinde: tarım ve hayvancılık var. Tarım ürünlerinde ise, öne çıkanlar: vişne, kiraz, çilek, anason. Ancak, arazinin dağlık ve engebeli olması, tarımsal faaliyetleri yine de olumsuz etkilemektedir.

İklim: bölgede, karasal iklim hüküm sürmekte olup, buna bağlı olarak kışın kar yağışının bol olduğu bir yöredir.

Bursa Keles

NE YENİR

Bu yöreye yolunuz düşerse ve zaman uygunsa, mutlaka çilek yemelisiniz.

KONAKLAMA

Öğretmenevi                          Cuma Mah. Belediye Binası.Kat.1                 224-8612285

GEZİLECEK YERLER

Keles ilçesi, tarihi kalıntılar öne çıkan bir yer değil. Burada: turizm açısından yalnızca Kocayayla önem kazanıyor. Bunun dışında, ilgi çekebilecek turistik herhangi bir yer yok.

Bursa Keles Kocayayla

KOCAYAYLA

İlçe merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burada: bir zamanlar, sultan otağ çadırının kurulduğu biliniyor. Ayrıca: yine burada Sultan cami yaptırılmıştır. Ancak, günümüzde, bu yapıdan bir kalıntı bulunmamaktadır. Günümüzde burası, Bursa yöresinin en büyük ve ünlü, piknik ve mesire yerlerindendir.

Boyutları bakımından ise, ülkemizin en büyük yaylalarından biridir. Deniz seviyesinden yükseklik: 1200 metredir. Bol oksijenli havasıyla, insanların yoğun tercihine neden olmaktadır.

Çünkü: spor alanları, ocak, restoran, kır kahvesi, büfe, oyun parkı ve tuvalet gibi alt yapı üniteleri var. Her yıl, yaklaşık 200.000 kişi tarafından ziyaret edilen ve geçmişi tarihi süreçlere dayanan burayı, mutlaka ziyaret etmelisiniz.

İzmir Kiraz

İzmir Kiraz

İzmir ilinin en çağdaş ve modern görünümlü ilçelerinden birisidir. Adı üstünde, burada “kiraz” üretimi yaygındır. Buraya yolunuz düşerse: Bozdağ ve Çavuşdağı’na sırtını dayamış bir yerleşim yeri göreceksiniz. Zaten dağlık bir arazi olması nedeniyle, ulaşım ve sosyal olanaklar son derece sınırlıdır.

İzmir Kiraz

ULAŞIM

Kiraz ilçesinin, bağlı bulunduğu İzmir il merkezine olan uzaklığı: 140 km. dir. Kiraz-Ödemiş arasındaki uzaklık: 29 km. Kiraz-Alaşehir arasındaki uzaklık: 67 km.

TARİH

Bölgenin tarihi süreç içindeki isimlerinden söz etmek gerekirse: MÖ.8’nci yüzyılda, İonlar tarafından buraya “Klaos-Kleos” ismi verilmiştir ki kelime anlamı “kışın sert soğuktan koruyan kışlık barınak” demektir. Bizans döneminde, yöreye: “Kilas-Kilos” ismi verilmiş olup, kelime anlamı “Çanak ova” demektir.

Daha sonraki dönemlerde ise: Kilbis, Koloe-Kolose isimleririn kullanıldığı görülür. Osmanlı döneminde ise, Keles-Kelas-Kilas isimleri kullanılır. Keles kelimesinin anlamı “bir tür kertenkele” olarak geçmektedir. Ayrıca, Oğuzların “Keles” isimli bir oymağının olduğu da bilinmektedir. Cumhuriyet ile birlikte, yöreye, 1948 yılından itibaren “Kiraz” ismi verilir ve ilçe olur.

İzmir Kiraz

GENEL

Kiraz, Ege bölgesinde, nispeten iç kesimlerde kalan bir yöredir. Denizden yükseklik, 311 metredir. Yüz ölçümü: 585 km. karedir. Bozdağ yakınlarında, ovaya bakan düzlükte kurulmuştur. İlçe merkezi ve birkaç köy dışında, bütün köyler Bozdağ ve diğer dağlık alanların etekleri üzerinde kurulmuştur. Yöre insanının başlıca ekonomik etkinliği, hayvancılık ve tarımdır.

Tarım olarak: patates, pamuk, karpuz, tütün ve buğday yetiştirilmektedir. Ancak, yörenin en büyük üretimi: incir, zeytin, kestane, elma ve kirazdır. Yörede, Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. İklim, ova kısmında ılıman, yüksek kesimlerde ise serttir.

KONAKLAMA

Öğretmenevi … 232-5724353

İzmir Kiraz

GEZİLECEK YERLER

İzmir Kiraz

İSA BEY CAMİSİ

İlçe merkezinde; Cumhuriyet mahallesindedir ve Ulu cami olarak da bilinir.
Aydınoğulları Beyi İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. Ancak, kesin yapılış tarihi bilinmemektedir. Muhtemelen: 1360-1390 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır. Aydınoğlu İsa Bey, bölgede başkaca 2 cami daha yaptırmıştır ki, bunlar: Tire ve Selçuk ilçelerindedir.

İzmir Kiraz

KALEKÖY ANTİK KENT KALINTILARI

Maalesef, buradaki kalıntıların üzerinde de, günümüzde “Kaleköy” denilen köy yerleşimi bulunmaktadır. Bu nedenle, kalıntıların büyük kısmı tahrip olmuştur.
Antik yerleşim yeri; Gymnasium ve çevresi ile, doğudaki eğimli tepeler ve ova arasındaki eğimli arazi üzerinde yoğunlaştığı görülür. Bu alanda: Gymnasium ve tonozlu yapılar ile temel kalıntılarına rastlanmaktadır.

Kale Antik Kenti-Gymnasium

Buradaki kale kalıntılarında: yarım kavisli, tonoz yapı tekniği kullanılmıştır. Buna bakılarak, kale yapısının yapılışı: Roma dönemine tarihlenir.
Gymnasium ise: günümüze kadar sağlam olarak gelebilmiş tek yapıdır.

Nekropol Alanı

Köy mezarlığının güney yönündedir. Özellikle: Kaleköy-Haliller köyü arasındaki yolun iki yanında, geniş bir alanda yapılmış mezar odaları görülmektedir, ancak bunların büyük bölümü tahrip edilmiştir. Zaten, günümüzdeki köy yerleşimi ile mezarlık alanı iç içe geçmiş durumdadır.

Tonozlu Yapılar

Tonoz yapı tekniği, Doğu’dan ve Türklerden batıya geçmiştir. Burada: eskiden yüzlerce tonozlu yapı bulunuyor iken, günümüzde, bunlardan yalnızca 20 tanesi görülebilmektedir. Ancak, bunların da, köylüler tarafından, samanlık ve hayvan barınağı olarak kullanıldığı görülüyor. Bunlar: zamanla toprak kaymağı, yağışlar ve insan tahribatları nedeniyle, tamamen yok olmaya adaydır.

İzmir Kiraz

HİSAR KÖYÜ-ASAR KALESİ

İlçe merkezine bağlı, Hisar köyü köyiçi mevkindedir. Ancak, burada da, günümüzde bir köy yerleşimi görülmektedir. Hatta, bu köy yerleşiminin evleri, sur duvarlarına yaslanmış durumdadır.
Selçuklular döneminde yapıldığı düşünülen kalenin sur ve burçlarının büyük bölümü yıkılmıştır. Ayakta kalabilenler ise, güneybatı bölümündedir. Bu surlar: kaba ve moloz taşlardan, harç kullanılarak yapılmıştır. Ancak: Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminde, kalenin onarım gördüğü bilinmektedir.

ERENLER TEPESİ TÜMÜLÜSÜ-KAYA MEZARLIĞI

İlçe merkezine bağlı, Başaran köyünde, Erenler mevkindedir.
Buradaki yükselti çevresinde, düzensiz taşlardan yapılmış mezarlar görülmekte olup, bunların Geç Roma döneminde yapıldıkları düşünülmektedir. Ancak, mezarlık alanda, kaçak kazıların yaptığı tahribatı gördüğünüzde şaşırmamanız gerekiyor.

ÇAYAĞZI KÖYÜ KALINTILARI

İlçe merkezine bağlı Çayağzı köyünde, bir yapı kalıntısı var. Bu yapı kalıntısı: moloz taştan, yığma tekniğiyle yapılmış ve kare planlıdır. Üst örtüsü yıkılmıştır. Muhtemelen, duvarlardaki pandiflerden anlaşıldığına göre, bir kubbe ile örtülü olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, bunanın bir dini yapı olduğu tahmin ediliyor.

BARETTA ANTİK KENTİ

İlçe merkezine bağlı, Çayağzı köyünde, Elbi Mahallesindeki antik dönem yerleşim yeri kalıntılarıdır. Baretta kelimesinin anlamı “Büyük Ata” demektir. Ancak, bu isim takip eden süreçte, Elbi olarak değiştirilmiştir. Barata ve Kilbianon ovasındaki bir diğer şehir Keaia: birlikte sikke bastırarak kullanmışlardır. Burası hakkında, yazılı kayıtlarda bilinen bir durum: 451 yılında, Bizans imparatoru Marcianus tarafından, İstanbul’da toplanan IV. Ruhban Meclisine: Barata-Elbi şehrinden bir papazın katılmış olmasıdır.

HALİLLER ÇEŞMESİ

İlçe merkezine bağlı, 9 km uzaklıktaki Haliller köyündedir. Çeşme: Dumanoğulları Hüseyin ve İsmail ve Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Çeşmenin kitabesinde yapılış yılı olarak: 1780 tarihi yazılıdır. Çeşme: dört yüzlü ve kare planlıdır ve yüksek bir kaide üzerinde inşa edilmiştir. Moloz taştan yapılmıştır. Büyük ebatlarda olması nedeniyle, anıtsal bir görünüm sunmaktadır.