Sakarya Ferizli

Sakarya Ferizli

Ferizli, Adapazarı arasındaki uzaklık: 24 km. Ferizli, Karasu arası uzaklık: 29 km. Ferizli, Kaynarca arası uzaklık: 23 km.

TARİHİ

Yerleşim yeri, Sakarya nehri kıyısındaki verimli ovalarda kurulduğu için, uzun yıllarca yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. MÖ 1’nci yüzyılda Roma hakimiyeti görülür. 1072 yılında ise Artuk Bey, Bizanslıları yenince Türk hakimiyeti başlar. 1324 yılında ise Osman Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılır. Ferizli ilçesi ismini, yörede eski dönemlerden beri çıkarıldığı bilinen demir madeninin Latince ismi olan “Ferissium” dan alır. Osmanlı döneminde “Firuzlu” olarak kullanılan ismi, zamanla değişerek günümüze “Ferizli” olarak gelmiştir.

Cumhuriyet öncesinde burada yoğun olarak gayrimüslimler yaşamaktadır. Halen, bunlara ait çeşitli ev kalıntıları bulunmaktadır. Cumhuriyetten sonra ise, Balkanlardan gelen göçmen soydaşlarımız buraya yerleştirilmiştir. 1970 yılından sonra ise bölge Karadeniz’den göç almaya başlamıştır.

1973 yılında Belediye kurulmuştur. 1989 yılında, Bulgaristan’da yaşayan büyük baskılar sonucu Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan soydaşlarımız için bu bölgede devlet eliyle konutlar yaptırılmış ve bu konutlara yerleştirilmişlerdir. 1999 yılındaki Gölcük depreminin ardından ise, zemini sağlam yerlere yeni konutlar yaptırılmasına karar verilmiş ve bu zemini sağlam yerlerin başında ise Ferizli bölgesi gelmiş ve depremin ardından, Ferizli’de nüfus artışı oldukça artmıştır. 1990 tarihinde ilçe statüsü kazanmıştır.

GENEL

İlçe Sakarya il merkezinin metropollerinden birisidir. Adapazarı ilinin kuzeyindedir. Sakarya nehri havzasına yakın olan ilçe, özellikle merkezinin büyük kısmı genellikle sert ve kayalık bir zemin üstüne yerleşiktir. İlçe genelinin tamamı orta yükseklikte tepelerle kaplıdır.

Yörede Karadeniz iklimi hakimdir. İlçede yaşayanların temel geçim kaynağı tarımdır. Özellikle fındık ve mısır tarımı yaygındır. Kavak yetiştiriciliği yapılır. İlçe topraklarında bulunan demir madeni, çimento hammaddesi olarak kullanılır ve ülkemizin en büyük ikinci yatağıdır. Ayrıca, yörede siyah mermer üretilir.

FERİZLİ MESLEK YÜKSEK OKULU

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitene bağlıdır. 4 farklı bölümde eğitim yürütülen okulda, 3 dönem eğitim okulda, 1 dönem ise işletmelerde uygulamalı olarak sürdürülmektedir. (Okulun ne zaman kurulduğu, eğitim imkanlarının neler olduğu, öğrenci sayısı gibi hususlarda da bilgi vermek isterdim, ama okulun web sitesi maalesef yetersiz)

GEZİLECEK YERLER

Sakarya Ferizli Akgöl

AKGÖL

Karasu ve Ferizli ilçeleri arasındadır. Sakarya il merkezine 38 km uzaklıktadır. Eski Karasu yolu üzerinden Adatepe köyü üzerinden ulaşılır. Göl tatlı sulu, alüvyal set gölüdür. Sakarya nehri gölün 2.5 km yakınından geçer ve gölün oluşumunda Sakarya nehrinin taşıdığı alüvyonların etkisi olmuştur. Gölün denizden yüksekliği 25 metre kadardır.

Yüzeyi 19 km kare kadar genişlemektedir. Göl kıyısında: ilçe merkezine bağlı köyler bulunur. Gölün kıyılarının geneli sazlık ve bataklıktır. En derin yeri 6 metredir. Gölde: Tatlısu levreği, yayın, kızılkanat, kadife, aynalı sazan, gümüş gibi balıklar avlanabilmektedir. Gölün güney kıyıları mesire yeri olarak düzenlenmiştir.

Sakarya Ferizli Seyifler Kalesi

SEYİFLER KALESİ

İlçe merkezinin kuzeyinde, Seyifler köyünün güneyinde, Sakarya nehrinin Çark suyu ile yakınlaştığı noktadadır. Şehir merkezine 30 km uzaklıktadır. Karadeniz-Adapazarı yolu üzerinde, Çark suyu ve Sakarya nehri üzerindeki köprünün güvenliğinin sağlanması için yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Muhtemelen 12 veya 13’ncü yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Sakarya Ferizli Seyifler Kalesi

Kale kalıntılarından, yarım daire şeklindeki iki burcu, halen ayakta kalarak günümüze ulaşmıştır. Bizans döneminde yapılmıştır. Boyutları itibarıyla küçük bir kaledir. İçi moloz taş doldurulmuş, kaplama taş duvarlar kullanılmıştır. Osmanlı döneminde, kale, Orhan Gazi’nin üssü haline gelmiştir. Karadeniz sahilleri, batı ve güneydoğuya yönelik fetihlerde üs olarak kullanılmıştır.

 Sakarya Karapürçek gezi yazım için  Karapürçek