Turistik özellikleri çok öne çıkmayan Karadeniz kıyısında, güzel bir kıyı ilçesidir.
ULAŞIM
İlçe Karadeniz kıyısında olmasına rağmen iskele ve liman olmadığı için, deniz yolu ulaşımı yoktur. Karadeniz Sahil yolu ilçeden geçer. Eynesil, Giresun arası uzaklık: 72 km. Eynesil, Görele arası uzaklık: 13 km. Eynesil, Beşikdüzü arası uzaklık: 10 km. Eynesil, Trabzon arası uzaklık: 58 km.
TARİHİ
Eynesil ve tüm Doğu Karadeniz sahilleri, MÖ 63 yılında Roma egemenliğine girer. 1204 yılında ise, yöre, Trabzon imparatorluğu hakimiyetine girer. 1461 yılında ise Osmanlılar gelir. Yöreye gelen ilk Türk toplulukları Çepnilerdir. Günümüzde sahilde yaşayanlara, Giresun’un iç kesimlerinde yaşayanlar Çepni derler.
Cumhuriyetin ilanıyla Görele’ye bağlı bir köy olarak bulunan Eynesil, 1953 yılında ise bucak olmuştur. 1960 yılında ise ilçe olur. İlçenin isminin nereden geldiğine dair herhangi bir bilgi ve kaynak yoktur. Ancak muhtemelen Eynesil ismi “iyi nesil” kelimesinden türetilmiştir.
Paşalar bölgeye geldiklerinde burada çok iyi karşılanmışlar ve yörede yaşayan nesil için “ne iyi nesil” demişlerdir. Bir diğer söylenti, Türklerin, “İne” yahut “Eyne” isimli bir beyin öncülüğünde yöreye gelmiş olmalarıdır. Bu yüzden yöreye “İnesi” ismi verilmiş, sonra değişerek Eynesil olarak günümüze ulaşmıştır.
GENEL
Eynesil, Giresun ilinin bir ilçesi olarak kuzey kıyı şeridinde, Trabzon’a sınır konumdadır. Ancak kıyı şeridinde doğal sığınak yoktur. Arazi yapısı dağlıktır, bu yüzden ulaşım olumsuz etkilenir. Bitki örtüsü olarak 600 metre yüksekliğe kadar: fındık, kestane, kiraz, gürgen ve ceviz ağacı yoğundur. Yörede tipik Karadeniz iklimi hakimdir.
Bol yağış olması nedeniyle, geniş bir bitki örtüsü bulunur. Halkın geçim kaynağı tarımdır. Özellikle fındık ve çay tarımı yapılır. Balıkçılık da etkilidir. Sanayi tesisi olarak yörede çay ve fındık ile ilgili fabrikaları bulunmaktadır.
EYNESİL KAMİL NALBANT MESLEK YÜKSEK OKULU
Giresun Üniversitesine bağlıdır. 2016 yılında vefat eden Eynesilli merhun iş adamı Kamil Nalbant’ın katkılarıyla yapılmıştır. 2008 yılında eğitime başlamıştır.
DENİZE GİRİLECEK YERLER
Boztepe Altı Plajı hemen kalenin altındadır. Buraya Eynesil kale plajı da denir.
GEZİLECEK YERLER
MERKEZ CAMİİ
İlçe merkezindeki cami, giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre, 1904 yılında yaptırılmıştır. Sonradan, cami birtakım ilavelerle genişletilmiştir. Dikdörtgen planlıdır. Minare sonradan eklenmiştir. Sonradan eklenen mekanlar, yenilenen mahfil, minare, minber ve kürsü gibi birimler nedeniyle, özgünlüğünü kaybetmiştir. Sadece doğu ve güney cepheleri özgünlüğünü korumaktadır.
EYNESİL KALESİ
İlçenin 2 km doğusunda Boztepe Mahallesindedir. MÖ 670’li yıllarda yöreye gelen Miletoslular tarafından Karadeniz kıyısında yapılan birçok ticaret kolonisinden biridir. Kale, kayalık bir yarımada üzerindedir.
Kıyı kalesidir. Kalenin ortasında bulunan duvar, kaleyi ikiye böler. Duvarın ortasında, kalenin deniz tarafında kalan kale bölümüne geçişi sağlayan, 2 metrelik bir açıklık bulunur. Kale 2001 yılında restore edilmiştir. 1978 yılında kale tescil edilerek koruma altına alınmıştır.
Kalede 30 metre yükseklikte deniz feneri bulunuyor. Özellikle çevreye hakim manzarası ilgi çekmektedir, bence mutlaka gidin ve görün.
ARALIK KÖYÜ CAMİİ VE MEZARLIĞI
İlçe merkezine bağlı 11 km uzaklıktaki Aralık köyündedir. Giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre, 1838 yılında yaptırılmıştır. Ancak kim tarafından yaptırıldığı belli değildir. Caminin girişi, kuzey cephesindendir. Atkı taşlı basit bir girişi vardır.
Caminin üstü, çinko saçla kaplı kırma çatılıdır. Sonuç, yakınına yapılan yeni bir cami nedeniyle, bu cami günümüzde kapalı ve harap haldedir. Caminin yakınında bulunan mezarlıkta, 19’ncu yüzyıldan kalma üç tane mezar taşı ilgi çeker.
DİZGİNE YAYLASI
İlçe merkezine 13 km uzaklıktaki Belen köyü sınırları içindeki yayla, sahilden 1000 metre yüksektedir. Her yıl geleneksel olanak Mayıs ayının ikinci haftasında yayla şenlikleri yapılmaktadır.
Giresun Tirebolu hakkındaki gezi yazım için Tirebolu