Çankırı Ilgaz

Çankırı Ilgaz


Ankara’ya çok yakın, Uludağ ve Kartalkaya kadar kalabalık olmayan, kayak yapmak için elverişli bir yer. Özellikle: son günlerde kar yağışının hızlanması ile, kar ve kayak turizmi önem kazanıyor. 

Evet, ülkemizde “kayak” pek tutulur spor veya uğraşı değil. Ancak burayı sadece kayak üzerine değil de, kar turizmi üzerine de yoğunlaştırmak uygundur.

Örneğin: bembeyaz bir ortamda, yürüyüş, mangal keyfi, tertemiz bir hava….. Ilgaz elbette sadece kayak değil, bu  nedenle, kayak bilmeseniz, kayak merakınız olmasa bile, inanın Ilgaz Milli Parkında güzel zaman geçirebilirsiniz. 

Elbette: kayak bilenler, kayak meraklıları için, Ilgaz, muhteşem bir güzellik ve kayak konusunda güzel imkanlar sunuyor ama yalnızca kayak bilenler mi, hayır, Ilgaz, özellikle bir hafta sonu tatil gününde, güzel zaman geçirmek isteyenler için, ideal ortam. Özellikle: burası hem kışın hem de yazın ayrı yaşanması gereken bir güzelliktir. 

Çankırı Ilgaz

ULAŞIM

Ankara, İstanbul ve diğer İllerden, Ilgaz ilçesine otobüs ile gelindiğinde, İlçeden 16 km. uzaklıktaki kayak merkezine, taksi ve minübüsler ile ulaşmak mümkündür.

Özel araçla gelenler ise: Ilgaz-Kastamonu kara yolu üzerinde, Yenice köy mevkiinde, sağa dönerek, 6 km. düz asfalt yolu takip ederek, kolayca kayak merkezine ulaşabilirler. Vadi boyunca, kayak merkezine kadar olan yol düzdür ve bu nedenle ulaşım kolaydır.

Kayak merkezinin, doruk noktasının, belli başlı merkezleri uzaklığı şöyledir. Ankara uzaklığı: 200 km. İstanbul uzaklığı: 430 km. Samsun uzaklığı: 386 km. Kastamonu’ya uzaklığı: 45 km. Çankırı il merkezine uzaklığı: 65 km. ve Ilgaz ilçe merkezine uzaklığı: 24 km. dir. Ulaşım: devlet kara yolu ile sağlanmaktadır.

İstanbul yönünden gelindiğinde: Tem otoyolu üzerinden Ankara istikametine doğru, muhtemelen 295 km. ilerledikten sonra, Gerede çıkışından Samsun-Çankırı yönüne sapın. Yaklaşık 150 km. sonra: Ilgaz-Ankara-Samsun-Kastamonu sapağına ulaşacaksınız. Sapaktan: Kastamonu istikametine döndükten sonra, 25 km. gidiyorsunuz ve solunuzda Ilgaz Dağı Milli Park girişini göreceksiniz.

Ankara yönünden gelindiğinde ise: Çankırı-Kastamonu yolu takip edilerek, Milli Park girişine ulaşılabilir.

Çankırı Ilgaz

GENEL ÖZELLİKLERİ

ILGAZ DAĞI

Ilgaz dağı: Büyük Hacet (2587 metre) ve Küçük Hacet (2546 metre) tepeleri ile Batı Karadeniz bölümünün zirvesini teşkil eder. Dağların uzunluğu: 140 ile 150 km. olup, genişliği 30 ile 40 km. kadardır. Jeolojik yapısı karmaşıktır. Dağın güney yamaçları: meşeliklerle kaplıdır.

Kuzey yamaçlarının yüksek kısımlarında ise, nem serinden hoşlanan kayın ağaçları, daha aşağılarda ise, boyları 30-40 metreye ulaşan, ladin ve köknar ağaçları çoğunluktadır. Aşırı avlanmaya rağmen nesillerini devam ettiren: geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, tilki, kurt, tavşan, keklik gibi yabani hayvanlara uygun yaşama ortamı bulunmaktadır.

Bunun yanında: orman örtüsünün meydana getirdiği eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.

Ilgaz dağları eteklerinden doruklarına doğru değişen, çok değişik görünümlü ve çekici güzellikte: sarıçam, karaçam ve köknarın hakim olduğu ağaç türlerinden oluşan orman örtüsü ile kaplıdır. Bu orman örtüsü ve saha: zengin bir orman altı bitki topluluğu ile desteklenmektedir. Bu bitki topluluğu içinde: özellikle, orkidelere sık sık rastlanır.

Bölge: orkide bakımından Avrupa ve Orta doğunun en zengin yerlerinden biridir. Türkiye’de, 24 cins orkide bulunmaktadır. Bunların çoğu: mevsiminde gezildiğinde, Ilgaz dağlarında görülebilir. Orkidenin yumrularından salep elde edilmektedir. Her yıl: salep elde edilmek üzere, aşırı derecede ve bilinçsizce orkide toplanması, bu güzel bitkinin varlığını tüketmek üzeredir.

İyi bir koruma ile, son derece güzel ve gösterişli bu bitkiler, gelecek nesillere ve araştırma kurumlarına açık bir inceleme alanı yaratacaktır.

milli park.1
Çankırı Ilgaz

MİLLİ PARK

1986 yılında, Ilgaz dağlarının belli bir bölümü “Milli Park” olarak ayrılmıştır. Ilgaz, yalnızca kış sporları ve turizm için değil, her mevsim gidilebilecek bir yer. 1088 hektar büyüklüğündeki Milli Park; zengin bitki örtüsü ve hayvan varlığına sahip. Kış turizmine meraklı değilseniz, yazın da gidebilirsiniz.

“Ilgaz, Anadolu’nun sen yüce bir dağısın” diye şarkı mırıldanarak, orman içinde uzun yürüyüşler ve piknik yapabilirsiniz. Buz gibi pınarların suyundan için, enerji toplayabilirsiniz. Ancak: buranın bir özelliği daha var. Ülkemizin en uzun ve en hareketli fay hattı, Ilgaz dağlarının eteklerinden geçmektedir. (Kuzey Anadolu Fay Hattı)

Ayrıca: Baldıran vadisinde “Alabalık Üretme Çiftliği” var. Buradan alabalık satın alabilirsiniz veya burada bulunan lokantadan yararlanabilirsiniz. Burada avlanma göleti de var.

15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında, ziyaretçiler, bu sahada, sportif olta balıkçılığı yapabilmektedirler.

gece kayak yapma.1
Çankırı Ilgaz

KAYAK ALANI

Yılın 6 ayı karlarla kaplı olan Ilgaz dağları, kış sporları imkanlarına da sahiptir.

Milli Park alanı içindeki kayak alanına: 8 km. lik dik bir asfalt yoldan çıkılıyor. Milli park içinden geçen Çankırı-Kastamonu kara yolunun Çatmalı pınar mevkiinden kuzeybatıya sapılıyor. Kış aylarında, buzlanma nedeniyle, kayganlaşan yol için hazırlıklı olmanız gerekiyor. Yanınızda: kesinlikle zincir bulunmalı ve kar lastiği kullanmalısınız.

Kayak merkezi: yaklaşık 200 metre uzunluğunda, kuzeyde 80-85 metre genişliğinde, güneye doğru daralmaktadır. Çevresi: Sarıçam ve Köknar ağaçları ile kaplıdır. Burası: Ankara Konağı olarak anılmaktadır. Ankara konağının en yüksek noktası: 1852 metredir. Bu alanın doğusu ve batısı: % 40’a varan bir eğimle alçalmaktadır.

Kayak alanı: spor turizmi için elverişli bir özellik taşımaktadır. Kayak sporu için: mevsim uzunluğu: Aralık başı ile 15 Nisan tarihleri arasındadır. Kar kalınlığı ve kalitesi uygundur. Kayak alanları: doğal çayırlarla örtülüdür ve ara ara bodur ağaçlar görülmektedir. Çevresi: Göknar-Sarıçam ormanları ile kuşatılmıştır.

Çankırı Ilgaz

PİST UZUNLUKLARI

Ana pist uzunluğu: 800-900 metredir. İkinci pistin uzunluğu ise: 750 metredir. Çocuk pistinin uzunluğu: 350-400 metredir. Bu pistlerin eğimleri: 10-28 derece arasındadır ve kayak için elverişlidir. 2 Numaralı pistin zirvesinde, 2010 metre rakımdaki “Zirve Kafe” panoramik manzaraya karşı, küçük bir mola için ideal. Hafta sonları ve tatillerde: 1 Numaralı pist gece aydınlatılıyor. Dolayısı ile, gece kayak yapmanın keyfi bir başka oluyor.

Çankırı Ilgaz

MEKANİK TESİSLER

3 tane telesiyej var. Kayak merkezinde: 900 metre uzunluğunda, çift sandalyeli telesiyej, 2 km. uzunluğunda bir teleski ve 250 metre uzunluğunda da bir baby liftten oluşan, mekanik tesisler bulunmaktadır. Özellikle: yeni kayak öğrenmek isteyenler için son derece uygun.

Zengin bitki örtüsü eşliğinde kaymanın keyfine doyum olmuyor. Uludağ ve Kartalkaya kadar kalabalık olmaması da büyük bir avantaj. Otellerden: kiralık kayak takımları bulabilirsiniz.

Çankırı Ilgaz

KONAKLAMA TESİSLERİ

Ayrıca: Türkiye Kayak Federasyonu’na ait: Ilgaz Dağı Kamp Eğitim Merkezi, 100 yatak kapasiteli Köy Hizmetleri Tesisi, 115 yatak kapasiteli Dağbaşı otel, devre mülk şeklinde yapılan Ilgaz Mountain Resort, 150 yatak kapasiteli Doruk otel, 45 yatak kapasiteli Derbent Motel, Ankara Üniversitesine ait Örsem Club, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir tesis olmak üzere, toplam 2000 yatak kapasitesi bulunmaktadır.

ILGAZ YÖRESİNİN LEZZETLERİ

Kastamonu ve Çankırı’ya yayılan Ilgaz ve Küre dağlarının bereketli toprakları, yetiştirdikleri ürünlerle de sofralara lezzet katmaktadır. 2014 yılında İtalya’da düzenlenen Salone Del Gusto’da “en eski ürün” olarak tanımlanan siyez bulguru, dünyada evcilleştirilen ilk buğday türüdür. Bu havzanın ayrıca elması ve eriği de ünlüdür. Ilgaz elmasının kaymaklı tatlısı, hoşafı ve turşusunun yanı sıra dolması da yapılır.

Kastamonu tanıtımı.

Çankırı tanıtımı.

 

Bulgaristan Banska

Bulgaristan Banska

Burası bir kayak merkezi, ama 2014 yılı Kış Olimpiyatları seçmelerinde, burası, olimpiyat düzenlemeyi kıl payı kaçırmıştır, yani muhteşem tesisler bulunmaktadır.

Evet: burada her zorluk derecesine uygun kayak pistleri bulunuyor. Burada kayak yaparken: muhteşem doğanın da tadını çıkarabilirsiniz.

Burası, tam bir kayak cennetidir, kayak severler, çok uygun fiyatlarla, burada kayak yapabilirler.

Gerek fiyatların uygun olması ve gerekse pistlerin mükemmelliği: özellikle Avrupa’nın birçok yerinden yıllardır ve son yıllarda ülkemizdeki kayak severleri, buraya çekiyor.

Gelelim Bansko’nun yerine

Bansko, Bulgaristan’ın güneybatı bölümünde bulunan bir kayak ve dağ beldesidir. Kasaba: Prin dağının eteğinde, Glazne nehrinin iki yanında kurulmuştur. Pirin dağı: tipik bir Alp dağıdır ve en yüksek noktası, 2914 metrelik Vihren tepesidir. Bansko merkezi, deniz seviyesinden 925 metre yükseklikte iken: kayak alanlarının rakımı 2000-2600 metre arasında değişmektedir. “Ulusal Pirin Parkı”: Mesta ve Struma vadileri arasında, Bulgaristan’ın güneybatı kesiminde yer almaktadır. Park birkaç kez büyütülmüş ve en son olarak 41 hektarlık bir alan üzerine yerleştirilmiştir.

ULAŞIM

İstanbul-Bansko arasındaki karayolu yaklaşık 610 km. dir. Bu yolculuk muhtemelen 10 saat sürüyor.

Sofya havaalanı, buraya 95 km. uzaklıktadır. Bu mesafe, yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk gerektirir. Yani, isterseniz uçakla da buraya ulaşmak mümkündür. Yani, buraya gerek turlar ve gerekse kendi başınıza rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

VİZE

Buraya ulaşmak için: Schengen vizesi sahibi olmanız gerekiyor. İşin kötüsü, bu vize, yaklaşık 10 günlük bir bekleme süresi sonunda çıkıyor yani, buraya gitmeyi düşünenlerin vize konusundaki sıkıntıları kabullenmeleri gerekir ki, Schengen vizeniz yoksa, vize için mutlaka bir süre beklemeyi göze almalısınız.

Gümrükten geçerken Bulgar polislerinin rüşvet taleplerini uzaklaştırmak istiyorsanız: sağlık sigortanızın bir fotokopisini ve kalacağınız otelin adresini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

GENEL

Pistlerin uygun yerlerine yerleştirilen 44 adet teknoalpine yapay kar makinası ile, karın yetersiz olduğu zamanlarda bile, kayak keyfinden mahrum kalmak mümkün değil. Yine de: buranın her yıl Aralık-Mayıs ayları arasında resmen açık olduğunu bilmenizde yarar var.

KONAKLAMA

Bansko bölgesinde: beş adet, 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bunlar: Premier Luxury Mountain Resort, Lucky Bansko Otel, Prin Golf Hotel, Regnum Apart ve Kempinski Grand Arena oteldir.

Bunların dışında, birçok 4 ve 3 yıldızlı otel de bulunuyor. Ayrıca, pansiyonlar da bulunuyor. Konaklama tesisleri arasında, Türk işletmeciler tarafından işletilen oteller de bulunuyor. Farklılık düşünmeseniz, bunları da tercih edebilirsiniz.

Konaklamayı düşünürsen, bence en önem vermeniz gereken kural: pistlere yakın olmaktır. Eğer oteliniz pistlere uzak ise, her gün, sabah-öğlen-akşam, elinizde kayak ekipmanları ile uzunca bir yol yürümek, sıkıntı yaratabilir.

Böyle bir durumda, yanınıza su veya pratik yiyecekler almanızı öneririm. Sonuç olarak: kaldığınız otel ile gondola arasında transfer yapan bir oteli tercih edin derim.

Özellikle otogara yakın otelleri sakın tercih etmeyin, dediğim günü gününüz yürümekle geçer, hani burası bir kasaba ama, küçük bir yer değildir.

NE YENİR

Burada: Mehana denilen restoranlarda, Bulgar yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Yemeklerde, içki olarak “rakia” kullanabilirsiniz. Ama buranın en meşhur yiyeceği ne derseniz, tek kelime “kuzu çevirme” denilmektedir. Ayrıca: “kaşkaval pane” de tadılmalıdır.

PARA

Burası, sonuçta bir Bulgar kasabası olarak geçiyor ve burada: kredi kartı birçok yerde geçmiyor. Yani, yanınızda mutlaka nakit Euro bulundurmanızı öneririm. Kredi kartı süpermarketlerde geçiyor.

Restoranların da, hepsinde olmasa da, birçoğunda geçiyor. Ama kasabada bulunan döviz bürolarında döviz bozdurmak isterseniz: mutlaka fiyatları karşılaştırın, çünkü döviz büroları farklı kur uyguluyorlar.

Hatta: her Euro değişiminde, 2 leva komisyon aldıklarını görebilirsiniz. Leva dönüşüm isterseniz, özellikle zincir sisteminde olan “4x” denilen büroları tercih edebilirsiniz. Ama dediğim gibi, az da olsa komisyon alıyorlar.

Bunun yanında: taksiler içinde aynı durum, yani turist kazıklama durumu söz konusu olmaktadır. Bir yere ulaşmak istediğinizde, taksi, kafadan 10 leva fiyat veriyor, yani taksimetre açma diye bir alışkanlıkları yok, en uzak mesafenin ücretini veriyor, gideceğiniz yer yakın ise, düşünün artık nasıl turist kazıkladıklarını. Ama, bu durum bizim ülkemizde olmuyor mu, bunu da düşünmemek elde değil.

NASIL ZAMAN GEÇİRİLİR

Kayak dışında, burada yapabileceğiniz bazı eğlence alternatifleri bulunuyor. Kumarhanelerde güzel zaman geçirebilirsiniz.

Gondol denilen teleferikle çıkabileceğiniz pistlerin yanı başındaki kafelerde, sıcak içeceklerinizi yudumlarken muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Kayak dışında “Spa” tesislerinden yararlanabilir, bowling oynayabilir, İngiliz tipi publarda zaman geçirebilirsiniz. Buralarda içki ucuzdur. Özellikle: balkanlar ve doğu bloku kökenli içkiler bayağı ucuzdur.

Birkaç tane gece kulübü var, bunlarda hareketli olmasa da geç saatlere kadar eğlence sürdürülüyor. Hatta: striptiz kulüplerinde “dans” eden bayanları bile seyretmek mümkündür. Yani, erkeklere yönelik erotik barlar bulunuyor.

KAYAK KİRALAMA

Malzemeler kaliteli ve ülkemizdeki fiyatlarla aşağı-yukarı aynıdır. “Gondola” yani kayak pistlerine götüren teleferik yanında: kayak kiralama yerleri bulunuyor.

Ancak: buralar, yörenin en popüler yeri olduğu için, fiyatlar biraz yüksek ve kredi kartı kabul etmiyorlar, kayak kiralamak için, Gondola’nın hemen yakınındaki yani 5 dakikalık yürüyüş mesafesindeki yerleri tercih etmenizi öneririm.

Kayak odalarından, ekipman kiraladığınızda kalitesine göre günlük 5-20 Euro arasında ücret ödemeniz gerekir. Ayrıca: pazarlık yapmayı da sakın unutmayın. Bu arada: pantolon, mont, gözlük gibi ekipmanlar kiralanmıyor.

Kiralık ekipman olarak yalnızca: kayak, baton, bot kiralanıyor. Pazarlık yaparsanız, bunların günlük kira bedeli, 40 levaya kadar düşebiliyor.

KAYAK EĞİTİMİ

Evet, burada kayak bilmeyenler için gayet güzel eğitim şartları bulunuyor. Hocalar, gerek kişisel ve gerekse gurup eğitimlerinde: kayak yapamayanlarla tek tek ilgileniyorlar.

Birkaç günlük bir süreçte, günde 4 saat kayak eğitimi aldığınızda, çok dik olmayan pistlerden rahatlıkla inebilecek düzeye geliyorsunuz.

Kayak bilmiyor ve öğrenmeyi düşünmüyorsanız: telesiyeje binerek zirveye çıkabilir ve muhteşem doğa manzaralarını izleyebilirsiniz. Çünkü: telesiyejle aşağı da inebiliyorsunuz.

Zaten kayak ekipmanınız yoksa, görevli, telesiyeji durdurarak inmenizi sağlıyor. Kayak eğitimi almak isterseniz, eğitmen için 25 Euro ödemeniz gerekir.

PİSTLER

Merkezin yüksekliği: 925 metredir. En yüksek kayak alanı ise, 2600 metreye kadar çıkmaktadır. Kayak pistlerinin toplam uzunluğu: 65 km. dir ve 17 farklı seçenek bulunmaktadır. En uzun pist: yokuş aşağı 16 km. uzanan “Combo” pistidir.

Kros pisti ise, 5 km. dir. Yamaçlarda yön “kuzey” istikametindedir.

Kayak pistlerinde: herkesin zevkine ve yeteneğine uygun koşullar bulunmaktadır. Yeni başlayanlardan başlamak üzere, uzmanlık seviyesine kadar değişen zorluk derecesinde kayak pistleri bulunmaktadır.

Yeni başlayanlar: 2047 metre uzunluğunda ve 487 metre eğim bulunan “Shiligarnika” pistini kullanabilirler. Zirvede, 3 numaralı olarak belirlenen bu pistin fazla bombesi yoktur ve eğitim güzeldir.

Ayrıca: pist yeterince uzun ve yeni başlayanlar için kayak eğitimini ilerletmek için idealdir. Uzman seviyesinde olanlar ise, 2567 metre uzunlunda, 925 metre eğim seviyesi bulunan “Tomba” pistini kullanırlar.

Pistler: zorluk derecesine göre: mavi, kırmızı ve siyah olarak nitelendirilirler. Biraz önce sözünü ettiğim gibi: ismini ünlü Alberto Tomba’dan almış “Tomba” pisti en zorlusudur. Siyah ve 9 numara ile tanımlanır. 16 numaralı pistte gayet zor ve bu pistte eğim % 74’dür.

Bu arada pistlerin en büyük özelliği: hiçbir kolay pist, kendiliğinden zor bir piste bağlanmıyor. Kolay nitelendirilen bir pistte: en üst noktadan en aşağıya kadar rahatlıkla inebiliyorsunuz, yani sürprizlere yer bırakılmamıştır. Kendinizi birden zor bir pistte bulma ihtimali yoktur.

Banderishka Polyana ve merkez arasındaki yol: akşamları ışıklandırılmaktadır ve bu 7 km. lik pist: saat: 18.30-21.30 arasında, gece kayak yapmak isteyenler için harika koşullar sunmaktadır.

Snowboardcılar için “Funpark” bölgesinde gelişmiş bir parkur bulunuyor.

Çocuklu aileler için ise: Kayak Öğrenme Parkı bulunuyor. Burada: 4-7 yaş arası çocuklara kayak eğitimi veriliyor.

TELEFERİK-TELESİYEJ

Bansko bölgesinde, 25 km. lik bir parkurda hareket eden teleferikler şunlardır: 6 koltuklu telesiyej 1 gondol lift. 1 ağaç sandalyeli telesiyej 4 çapa tipi çekici asansör 3 tek çekme asansör 10 çocuk dragger.

Tüm bu ekipmanlar, maksimum konfor sağlayacak şekilde düzenlenmiştir ve merkezden temin edilen bir chip kart ile kullanılabilirler.

Bu kartlar yani biletler: (ski-pass) günlük, iki günlük, dört günlük olmak üzere hazırlanmıştır ve fazla günlük alınınca, fazla bir indirim söz konusu olmuyor.

Bu yüzden: biletlerinizi günlük almanızı öneririm. 4 günlük pist kullanımı, sınırsız 100 Euro civarında oluyor. 3 günlük ski-pass ücreti ise 180 leva civarında tutuyor. 1 günlük ski-pass ise 60 levadır.

En uzun hat: 6315 metre, en kısa hat 410 metredir. En yüksek nokta 705 metre, en az yükseklik ise 50 metredir.

Birçok insan kaymasına rağmen: liftlerde sıra bekleme durumu yok, çünkü çok hızlı hareket ediyorlar.

Bulgaristan Banska

GEZİLECEK YERLER

Meryem Kilisesi

Bu dini yapı: 6. yüzyılda inşa edilmiş, 8.yüzyılda restore edilmiştir. Kilisede: 19. yüzyıldan kalma ikonalar ilgi çekmektedir. Buranın 30 metre yüksekliğindeki çan ve saat kulesinin görülmesi gerekir.

Velyanova Kashta

Burası: Rönesans döneminden kalma bir evdir. Ama: evin zengin fresk dekorasyonu ve ince tahta oymacılığı ilgi çekmektedir.

Ayrıca: evin bir metre kalınlığındaki taş duvarları, dar ve karanlık tünelleri, pencerelerindeki demir teller ve ağır kapılar da görülebilir.

1835 yılında inşa edilen bu yöresel mimari özellikler taşıyan evi ziyaret edebilirsiniz.

Son bir not: burayı ziyaret ederseniz: kayak dışında, hemen yakınlardaki Sofya şehir turuna da katılmanızı öneririm. Sofya gezisi ilginç gelecektir.