Nevşehir Avanos

 

Nevşehir Avanos

Nevşehir ilinin 18 km. kuzeyindedir.

GENEL

Antik devirdeki adı: Venessa’dır. Bu kasabanın altı, in denilen yeraltı şehirleriyle kaplanmıştır. Yeni evler, bunların üzerine inşa edilmiş. Bu eski şehrin uzantıları, tepelerde bir yerde açığa çıkıyormuş. Yani; Avanos’tan yer altından birkaç kilometre yürüyüp, dağın yamacında, tekrar yer üstüne dönmenin mümkün olduğu söyleniyor.

Kurtuluş Savaşında, asker kaçakları, buralarda barınmış. Kervanları soymuşlar. Cumhuriyet Hükümeti, çeteleri önleyebilmek için, yeraltı dehlizlerini kapattırmak zorunda kalmış.

Kışın; gerçekten soğuk iklimi olan bir yer. Kızılırmak’a paralel uzanan cadde, İlçenin merkezi. Bu cadde üzerinde: her üç dükkandan biri çömlekçi. Avanos’un en önemli özelliğidir çömlekçilik.

Bu bölgede, kil toprağının yapısı, Avanos’u, özellikle bu tür işlerin merkezi konumuna getirmiş. Dükkanlardan kimisi yalnızca sergi ve satış yapar, kimisi de küçük bir atölyede üretim yapar. Genelde, yeraltı şehirlerine açılan odalarda kurulu bu atölyelerde, isteyen turistler için, çömlek yapımı da gösterilir ve hatta bizzat kendilerine yaptırılır.

Kapadokya’ya özgü; tarihi taş konaklar var. Bunlar, bugün, otel ve pansiyon olarak hizmet vermekte. Özellikle; geçen yıllarda, televizyonda izlenen ” Asmalı Konak ” dizisinin ve sinema filminin burada çekilmiş olması, buraya olan ilgili arttırmış idi.

Bu konakların bulunduğu cadde ve sokaklarda gezebilir ve hatta ata binerek de küçük bir gezinti yapabilirsiniz.
Bölgede, çömlek işi kapkacaklar, deri işleri, halıcılık, süs eşyaları, bakır ve oniks taşından yapılmış süslemeler önem taşıyor ve hediyelik-hatıra eşya olarak alınabilir. Özellikle: civarda bulunan zengin oniks taş yatakları sayesinde, oniks taşı işlemesi oldukça gelişmiş ve yaygın.

Çömlekçilik

ÇÖMLEKCİLİK

Nevşehir Avanos: Avanos’ta, Hititlilerden beri, çarkla, çanak-çömlek yapıldığı tahmin edilmekte. Bu el sanatı, kavimden kavime, babadan oğula geçerek günümüze kadar ulaşmış. Avanos’un dağlarından ve Kızılırmak’ın eski yataklarından, yumuşak ve yağlı kil toprakları elenir ve iyice yoğurularak çamur haline getirilir.

Çark adı verilen ve ayakla döndürülen tezgah üzerindeki çamurun maharetle şekillendirilmesiyle istenilen çanak yapılmış olur. İşlik denilen atölyelerde üretilen çanaklar, önce güneşte ve daha sonra ise gölgede kurutulduktan sonra, saman ve talaşla yakılan fırınlarda, 800 dereceden başlayıp 1200 dereceye varan sıcaklıklarda, özenle pişirilir.

BAĞCILIK

İlçe’de ki önemli uğraşlardan birisi de, bağcılıktır. Elde edilen üzüm, sofralık olarak kullanılabildiği gibi, mağaralardaki doğal depolarda şarap üretiminde de kullanılır. Özellikle, bölgede üretilen el yapımı şaraplar, rağbet görmektedir. Bunları; tadarak satın almak mümkün.

Nevşehir Avanos

GEZİLECEK YERLER

PAŞABAĞ

Nevşehir Avanos: Avanos’un güney çıkışında, yoldan 1 km. içeridedir. Küçük vadide, iki ve üç başlık taşıyan birleşik peri bacaları görülür. Bu bölge, aslında, peri bacalarının oluşumunun izlenebileceği, küçük bir müze gibidir. Bu bölgedeki, peri bacalarının bazıları oluşum halinde, bazıları oluşumunu tamamlamış ve bazıları ise olgunlaşıp bozulmaya başlamıştır.

Vadinin ortasında görülebilen, üç başlı peri bacasının özelliği var. Şöyle ki; keşiş Simeon’un aziz rütbesine ulaştığı ve çok saygı kazandığı inziva hücresi burada. Dar bir baca vasıtasıyla ulaşılabilen bu hücrenin girişini, haçlar süsler.

Burada resim yok. Bir sunak, taş oturma ve yatma yerleri, sedirler, derin su çanağı ve ocak ile içeriye ışık girmesini sağlayan pencere aralıkları vardır. Bu durum, etkileyici bir görüntü sunuyor. Keşişlerin başını koyduğu yastığa bakıp şaşırmamak elde değil.

Ama diğer keşişhanelere bakıldığında ise, burasının bu haliyle bile konforlu olduğu söylenebilir.
Günümüzde, demir kapılı bölüm Simeon Şapeli, üst bölüm ise Simeon Hücresi olarak görülebilir. Suriyeli olan bu keşiş, çileci bir aziz idi.

Bugün, çevresinde üzüm bağları, kayısı ağaçları bulunan bu kaya oluşumu, geçmiş zamanda da, aynı güzelliklerin içindeydi. Bu bölgedeki keşiş topluluğu, kendilerini halktan ayırmamış, halkla birlikte üretim yapan bir toplum olarak bulunmuştur.

Bu durum; Kapadokyalı keşişlerin, diğer bölge keşişlerinden olan farkını gösterir. Onlar, tümüyle münzevi bir yaşam sürdürmek yerine, üretime katılmaktan yana idiler.
Simeon Şapeline girdiğinizde: resimlerin çok yıprandığı görülebilir. Resim yasağının kalkmasından sonra, buranın bezendiği anlaşılıyor.

ZELVE

Güneyde, Avanos’tan 3 km. uzakta. Gezmekten çok zevk alacağınız yerlerden biri. Tırmanmaya elverişli bir vadi var. Kapadokya peri bacalarının en yoğun olduğu yer. Vadideki peri bacaları, sivri uçlu ve geniş gövdeli.

Burası, özellikle; 9 ve 13’ncü yüzyıllarda, Hıristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş. Aynı zamanda, rahiplere ilk dini seminerler burada verilmiş. İlk yerleşim; vadinin duvarlarına oyulmuş evlerde oluşmuş. 1924 yılındaki mübadeleden sonra, buraya Türk’ler yerleştirilmiş. 1952 yılında ise, bölge tamamen boşaltılmış.

ÇAVUŞIN

Avanos’tan Göreme’ye giderken, 2 km. sonra soldadır. Çok eski yerleşim yeridir. Kaya içine oyulmuş bir köydür.

Bölgenin en önemli ve eski mekanlarından olan burada; Müslümanlar ve Hıristiyanlar tarafından peygamber olarak kabul edilen, Vaftizci Yahya (Yahya Peygamber) kilisesi var. Hz. İsa’nın MS.27 yılı civarında, Şeria Nehri kıyısında, vaftizci Yahya tarafından vaftiz edildiğine inanılıyor.

Kilisenin yapımının; 964-965 yılları arasında olduğu tahmin edilmekte. Kapadokya’da pek görülmeyen geniş avlusu, son yıllarda, kayaların kopması sonucu yer yer yıkılmış.
Resim yönünden, zamanında, ağır tahribata uğramış. Apsise cepheden bakınca: sağ duvarda çok yıpranmış da olsa, ” Solome’nin dansı ” tasviri görülebilir.

Burada: ” Hirodes’in , Hirodias’ın kızı Solome’nin, Yahya’nın öldürülmesi isteğini yerine getirdiği ” anlatılır. Bir de, apsisin tam karşısındaki kapının sağ bölümünde, ” elinde bıçağı ile oğlunu kurban eden İbrahim ” sahnesi seçilebilir. Bu çok yıpranmış resim, Kapadokya bölgesindeki nadir örneklerden biridir.

İç duvarlardaki resimlere gelince; doğu duvarında: tonozda müjde, ziyaret, Mısır’a kaçış, Yusuf’un ikinci rüyası, havarilerin tanrı yoluyla görevlendirilmesi, batı duvarında: doğum, son yemek, ihanet, vaftiz, kuzey duvarında: İsa plarus önünde, İsa çarmıhta, İsa’nın ölümü, güney duvarında: Kudüs’e giriş, kör adamın iyileştirilmesi, İsa’nın çarmıhtan indirilmesi konularında tasvirlere ait resimler görülebilir.

Bu kilisenin duvarlarında, çevrimli öykülemeye en güzel örnek olan resimler var. En solda; müjde, onun yanında Elizabet’i selamlama, en sağda ise su.

Evet, vaftizci Yahya kilisesi, gerçekten güzel, görülmeye değer.

Nevşehir Kozaklı hakkındaki gezi yazım için  Kozaklı

 

Yunanistan Sifnos adası

sifnos.ana resim.
Yunanistan Sifnos adası

Yunanistan Sifnos adası; Yunanistan ana karasına yakın bir konumda. Atina’dan 80 deniz mili uzaklıktadır.

Yüksek hızlı katamaran 2 saatte, feribot ise 5 saatte buraya varır. Burada: havaalanı yok.

sifnos.genel.2
Yunanistan Sifnos adası Genel Özellikleri

GENEL ÖZELLİKLERİ


Sifnos: antik çağlarda: altın ve gümüş yataklarıyla ünlü imiş. Delphoi’de (antik Yunanistan’ın en ünlü mabedi) saklanan ada hazinesinin, burada saklananların en büyüğü olduğu söyleniyor.

Yakın dönemlerde: zenginlik, adayı yalayıp geçmiş. Ama: adada, hala biraz mücevher üretiliyormuş.

Özellikle: ada, zarif çömlekleriyle ünlü. Burada: atölyelerin dışında, güneşte kurumaya bırakılmış olarak bu çömlekleri göreceksiniz. Çünkü: adanın zengin kil damarları var. Güneşli hava ve sıcaklık ta, çömlek yapımında olumlu etkiler.

Burada: benzersiz kavanozlar ve seramik kaplar yapılıyor ve bunlar marka olmuş. Günlük yaşamda kullanılan: kül tablası, yemek ve gıda objeleri de yapılmakta.

Ayrıca: adada, bereketli zeytinliklerin arasına sığınmış, yaklaşık 365 kilise ve manastır bulunuyor.

sifnos.genel.8
Yunanistan Sifnos adası

 

Küçük ada; kayalık olmasına rağmen oldukça verimli toprakları var ve tarım ürünleri üretiliyor. Ayrıca: kokulu bal, çeşitli tiplerde peynir, incir, geleneksel tatlılar ve el dokuma tekstil meşhur.

Ama her şeyden önemlisi, biraz önce de söylediğim gibi: Sifnos, seramik ürünleriyle ünlü.

Adanın yüzölçümü: 74 km. karedir. Uzunluğu 15 km. ve genişliği ise 7.5 km. dir. Kalıcı nüfus: 2442 kişidir.

YEMEK

Adanın yemek şefleri ünlü. Nicolaos Tselementes gibi Yunanistan’da kendi adına yemek kitabı yazan şefler buralı.

Ayrıca; buraya has yerel pişirme metotları ünlü. Chick-kek, piliç güveç, kapari salata, özgün peynir ve tatlı.

sifnos.genel.3
Yunanistan Sifnos adası Gezilecek Yerler

GEZİLECEK YERLERİ

Ana liman “Kamares”: merkez “Apollonia” ve kardeş kasaba “Artemon”un 5 km. ilerisinde bulunuyor.

sifnos.apollania.1
Yunanistan Sifnos adası Apollonia Köyü

 

APOLLONİA KÖYÜ


Sifnos adasının başkentidir. Kent hala antik kentin adını korur. Çünkü: antik kent, Yunan mitolojisinde, güneş tanrısı Apollon adını taşımaktadır. Burada: 1000 kişi sürekli ikamet etmektedir.

Burada: seyahat acenteleri, turizm ofisleri, araba kiralama ofisleri, mağazalar, kitap mağazaları, hediyelik eşya mağazaları, bankalar bulunmaktadır.

Konaklama için ise, çeşitli alternatifler var. Sifnos’da daha önce de söylediğim gibi, ünlü Yunan aşçıları var. Bu nedenle, yöresel yemekleri mutlaka tatmalısınız.

Köyde: güzel bir “Halk Sanatları Müzesi” var. Burada: Sifnos geleneksel gündelik yaşamına ait çok sayıda obje sergileniyor.

sifnos.kastro köyü.+1
Yunanistan Sifnos adası Kastro Kasabası

KASTRO KASABASI


Adadaki en eski yerleşim yeri: “Kastro” kasabasıdır. Apollania köyüne, 3 km. uzaklıktadır. Yürüyerek de buraya ulaşabilirsiniz.

Evet, burası, günümüzde de kullanılmaktadır.

14’ncü yüzyılda yapılmış pek çok binanın bulunduğu kasaba: adanın doğu kıyısının 100 metre üstündeki, kayalık arazi çıkıntısının üzerinde, çember şeklinde yerleşmiş.

Kasaba: solmak üzere olan görkem ile yenilenen parlaklığın büyüleyici bir karışımıdır. Venedik tarzı güzel bir bina: “Arkeoloji Müzesi”ne ev sahipliği yapmış. Mykenai ve arkaik döneme ait buluntuları müzede görebilirsiniz. Ayrıca: seramik ve sikke koleksiyonu da var.

sifnos.kato petari köyü
Yunanistan Sifnos adası Kato Petari köyü

KATO PETARİ KÖYÜ


Apollonia’nın 1 km. kuzeydoğusundadır. Köy alçak bir tepe üzerinde kurulmuştur. 19’ncu yüzyılda inşa edilen, Zoodochos Pege kilisesi görülmeye değer.

Kilise: mükemmel bir taş döşeli avlusu ile, yerel halk sanatlarından örnekler vermektedir.

sifnos.ana petali köyü.
Yunanistan Sifnos adası Ano Petali köyü

 

ANO PETALİ KÖYÜ


Küçük bir köy. Apollania’ya 1.5 km. uzaklıktadır. Petali: kayalık/yükseklik anlamına gelmektedir. Burada: ünlü geleneksel bir kafe var: tou Fellou.

sifnos.vahti köyü.1
Yunanistan Sifnos adası Vathi Köyü

 

VATHİ KÖYÜ


Vahty: Yunanca derin anlamına gelir. Apollonia’nın 11 km. güneybatısındadır. Küçük bir yerleşim yeridir.

Daimi ikamet eden yalnızca 50 kişi vardır. Ancak, sakin bir tatil tercih eden turistler için oldukça popüler bir yer.

Halk, seramik konusunda uzun bir geçmişe sahip. Konaklama tesisleri var. Buradaki güzel kumsallarda, yüzmenin keyfine varabilirsiniz.

Deniz çok güzel korunmuş. Ayrıca: çeşitli mağazalar ve Vathy seramik kapları satın alabilirsiniz. Seramik atölyesinde üretiliyorlar ve birçok yere ihraç ediliyorlar.

sifnos.plaj.2
Plajları

 

PLAJLARI


Sifnos’un plajları: adanın güney kıyısında bulunuyor. Sevimli “Platis Gialos”: bir dizi bar ve tavernasıyla ünlü.

sifnos.plaj.1

Yunan adalarının genel özellikleri hakkındaki yazım.

Yunan adalarında gezi planı hakkındaki yazım.