Eskişehir Çifteler

Eskişehir Çifteler

Çifteler denilince, ben gidip burayı gördükten sonra aklımda kalan en büyük özellik: Sakaryabaşı denilen yörenin doğal güzelliğidir. Sakarya nehrinin kaynadığı bu yöre; gerçekten tam bir doğal cennettir ve burada bulunan otelde konaklayabilirsiniz. Burada, özellikle balık yemeyi sakın unutmayın. Bunun dışında, belki hatırlayanlarınız olabilir, bir film vardı “Tatar Ramazan”, işte onun yaşadığı yerler burası.

Eskişehir Çifteler

ULAŞIM

Çifteler ilçesi, bağlı bulunduğu il merkezi olan Eskişehir’e 67 km. uzaklıktadır. Çifteler-Mahmudiye arasındaki uzaklık: 14 km. Çifteler-Emirdağ arasındaki uzaklık: 44 km. Çifteler-Sivrihisar arasındaki uzaklık: 56 km. Çifteler-Ankara arasındaki uzaklık: 215 km. Çifteler-İstanbul arasındaki uzaklık: 377 km.

Eskişehir Çifteler

TARİH

Yörede, antik dönemlerden bu yana yerleşimler bulunduğu bilinmektedir. Çünkü: pek çok sayıda höyük görülmektedir. Osmanlı döneminde: burası, önemli bir tahıl üretim merkezi olarak önem kazanmaktadır. 1795 yılında, yörenin ismi “Çifteli” yani “Çiftlik-ü Hümayun” olur.
19’ncu yüzyılın başında ise, bu isim “Çifte evler “ olarak ve daha sonra “Çifteler” olarak kullanılmaya başlanır.
1635 yılında, yörede yerleşim bulunduğu görülmektedir. Çünkü, Sultan IV. Murat, Revan seferine giderken, buraya uğradığını, durakladığını belirtmiştir.

1795 yılında ise, Konya-Kozan yöresinden yola çıkan Kozanoğlu Ağa ve çevresindekiler, Çifteli denilen bu bölgeye gelirler ve yerleşirler. Aradaki dönem hakkında ise, bilgi bulunmamaktadır. 1814 yılında ise, günümüzdeki su deposunun olduğu yere, Osmanlı döneminde, bir askeri kışla ve bir askeri hastane kurulur. Hatta, kışladaki askerlerin iaşesi, Kozanoğlu Ağa tarafından karşılanır.
1921 yılına gelindiğinde ise, bu kez: Yunan işgali görülür. 17 Eylül 1921 tarihinde ise, Yunan işgali sona erdirilir ve Yunanlılar bölgeden kovulurlar.

Yöre, 1951 yılında ilçe olmuştur.

Eskişehir Çifteler

GENEL

Yörenin en büyük coğrafi özelliği, Sakarya nehrinin kaynak yeri olan Sakaryabaşı’nın, ilçe merkezine 2 km. uzaklıkta bulunmasıdır. Bu kaynak bölümünde: bir göl bulunmaktadır. Bu göl: balıkları ve rengarenk bitkileriyle doğal bir akvaryum gibidir.

Yerleşim yerinin rakımı, yani denizden yüksekliği: 820 metredir. İlçe topraklarının, çok küçük bölümü orman alanıdır. Toprakların büyük bölümünde, tarım yapılabilmektedir. Zaten ilçe halkının, yüzde 90’lık bölümü, tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Bunun dışında kalan bölüm ise, esnaflık yapmaktadır. Yörede üretilen tarım ürünlerinin başlıcaları: şeker pancarı, buğday, arpa, yulaf, nohut, ayçiçeğidir.

Bölgede; karasal iklim etkileri hakimdir. Buna bağlı olarak: yazları kurak ve sıcak, kışları soğuk ve kurak geçer. Yağışlar genellikle, ilkbahar ve sonbahar da görülür. Buranın iklim olarak en büyük özelliği: özellikle kışlarının çok soğuk, aşırı soğuk olmasıdır. Kışın birçok gününde, ısı, eksinin çok alt derecelerine kadar inmektedir.

İlçe halkının ekonomik etkinlikleri, tarım ve hayvancılık üzerine kuruludur. Öte yandan, ilçe merkezindeki su ürünleri istasyonunda, aynalı sazan, alabalık ve pekin ördeği yetiştirilmektedir.

Burada son bir not. Ünlü halk ozanı: Posoflu Aşık Zülali’nin mezarı, bu yörede bulunmaktadır ve bu nedenle, her yıl, Çifteler Belediyesi tarafından “Aşık Zülali Anma Günleri” düzenlenmektedir.

KONAKLAMA

Çifteler Öğretmenevi Sakarya Mah. Eskişehir Caddesi. No.10 222-5414671

 

GEZİLECEK YERLER

ÇİFTELER HAMAMI

İlçe merkezine bağlı, Kırkızbaşı köyünün yanında, Sakarya ırmağının hemen kıyısındadır.
Burada, basit bir hamam var. Termal su: kükürt kokuludur ve ağrılı hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Ancak, söylediğim gibi, kükürt kokulu ve maalesef kötü bir koku yayıyor.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

 

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

 

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

 

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

             

SAKARYABAŞI

İlçe merkezine 2 km. uzaklıktaki burası, Sakarya nehrinin doğduğu yer olarak bilinmektedir. Burada: hemen kaynakta, bir göl oluşmuştur. Ama, bu göl: gerek balıkları ve gerekse rengarenk bitkileriyle, muhteşem güzel bir akvaryum gibidir. Bu gölün kıyısında: balık lokantaları, çay bahçeleri, piknik ve mesire alanları bulunmaktadır ki, buraya yolunuz düşerse, mutlaka ziyaret etmenizi öneririm, muhteşem güzel bir yer.

Bu yörede, yani Sakaryabaşı yöresinde, bir de otel var. 1992 yılında yapılan bu 3 yıldızlı otelde: yüzme havuzu ve spor kompleksleri ile küçük bir futbol sahası ve spor tesisleri bulunuyor. Bu bölgede, biraz önce sözünü ettiğim tesislerde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri MYO tarafından yetiştirilen tatlı su balıklarını tatmanız mümkündür.

Sakaryabaşı’nın doğu yakasında, Sarıkayalar denilen mevkide ise, 2 büyük mağara bulunuyor. Birinci mağarada: haç işaretleri ve kesme kayalar görebilirsiniz. İkinci mağarada ise, maalesef giriş yolu kayalar ve toprak ile kapanmıştır.

Sakaryabaşı ayrıntılı tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

Eskişehir Çifteler Hamamkaya

 

Eskişehir Çifteler Hamamkaya

    

HAMAMKAYA

Burada, Frigler döneminden kalma yüzey kalıntıları bulunmuştur. Ayrıca, bir kapalı ve bir açık havuzu bulunan hamam yapısı kalıntıları görülüyor. Ama, bunun günümüze yalnızca temelleri gelmiştir.

Eskişehir tanıtımı.

Emirdağ tanıtımı.

Mahmudiye tanıtımı.

Sivrihisar tanıtımı.

 

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

 

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı: Girişte, tanıtıma geçmeden hemen yakınımızda, özellikle Eskişehir ve Ankara’ya hiç de uzak olmayan bu doğal güzelliği eminim ki, birçoğunuz şu ana kadar görmemiştir, bu yazıyı okuyunca ilginizi çekecektir. Bence: mutlaka buraya zaman ayırın ve gidin, bir televizyon programında Çifteler Belediye Başkanının, burası hakkındaki konuşmasını izlediğimde, özellikle Belediye’nin de, buraya özel bir önem verdiğini öğrendim ve sevindim, çünkü gerçekten insanlar burayı tanıdıkça daha fazla ilgi göstermeye başlayacaklardır, Belediye buraya çok yatırım yapmış, ilgi göstermiş, çevrenin temizliği, düzeniyle bunu zaten hemen hissedeceksiniz. Umarım, Belediyenin bu ilgisi, devam eder.

Eskişehir-Konya karayolu üzerindedir. Eskişehir il merkezine 67 km uzaklıktadır. Çifteler ilçesine 2 km uzaklıktadır. Ankara’ya uzaklık, 210 km. dir. Afyonkarahisar’a uzaklık 100 km.dir.

Buraya ulaştığınızda, rahatça araç park edebileceğiniz alan var. Çevre düzenli, özellikle burayı ziyaret ettiğimde çimler oldukça güzel bir düzenekle sulanıyordu (ama bu sulama sırasında, piknik masaları da tamamen su altında idi, gölük kıyısına değil, yukarıdaki piknik masalarına oturmak zorunda kaldık) Yine de, burada oldukça düzenli ve temiz bir görünüm var, umarım yaz döneminde kalabalıklar gelince çevre pislenmez. Zaten, sizler yani bu satırları okuyan gezginler, eğer buraya özellikle hafta sonu ve tatil günlerinde geç saatte giderseniz, piknik masalarında yer bulma şansınız yok. Buna göre, hazırlıklı olmalısınız, tatil günlerinde burası Çifteler halkı tarafından oldukça rağbet görüyor.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı

 

Evet, gelelim burayı anlatmaya

Sakarya nehrinin çıkış noktası olduğu için “Sakaryabaşı” ismini almıştır. Burası: esasen bir piknik alanıdır. Ancak: bölgenin bir de tarihi özelliği var. Buraya girişte yazılı yazıya göre “Çok Partili sisteme geçişte, Demokrasi mitingi’nin ilk yapıldığı yer olarak” geçiyor. Söylenenlere göre: 1 Mayıs 1948 günü, Celal Bayar ve Adnan Menderes, Türkiye’de ilk defa “seçimlerde adli teminat fikri ve prensibi mitingini” Sakaryabaşı’nda yapmışlardır. Bu mitinge 20 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı Anıtı

Hemen bölgeye girdiğinizde, karşınıza bir anıt çıkıyor. Bu anıtın üstünde “Sakarya Türküsü” yazılıdır. Türkü: Necip Fazıl’ın Sakarya Şiirinden alınmıştır.

Tabii buranın asıl özelliği: bu bölgede, yani dümdüz ovalık alanda, Sakarya nehrini besleyen beş ayrı kaynak olmasıdır.

Bunlar: Gökgöz, Kırkkız, Ilıksu, Göztaşı ve Başkurt kaynaklarıdır; bunlar birleşerek, Sakarya nehrini oluşturur. En büyük özellik: dünya üzerinde dağdan değil de, yer altından doğan sayılı nehir kaynaklarından biri olmasıdır.

Bu arada: hemen Sakarya nehriyle ilgili kısa bilgi: Sakarya nehri, 820 km uzunluğunda ve Karasu ilçe merkezinde Karadeniz’e dökülüyor. Kızılırmak ve Fırat nehrinin ardından ülkemizin üçüncü büyük nehridir.

Bu kaynaklar yani gözeler: metrelerce derinliğe iniyormuş. Dümdüz bir arazideki kaynakların bu kadar yoğunluğu ve güçlü olması: Sakaryabaşı bölgesinde de çeşitli efsanelerin yayılmasına sebep olmuştur. En ilgi çeken söylentiler ise: burada çok büyük yayınbalıklarının yaşadığı, devasa büyüklükteki girdapların kayıkları batırdığı, püsküren ve dans eden kabukların olduğudur. Özellikle siyah yayınbalıkları gerçek, oldukça iri boyutlu yayın balıkları bulunuyor.

Buranın bir diğer en büyük özelliği, kaynaklardan çıkan suyun ısısı, yaz-kış değişmez, sürekli olarak 19-20 derece olduğu söyleniyor. Hoş bir atmosfer, gürültü yok, kuş sesleri dinleyebilirsiniz.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı Gökgöz kaynağı

 

Gökgöz kaynağı

Burayı ziyaret edenleri, ilk önce bu kaynak karşılıyor. Gökgöz/Ilıksu kaynağı olarak isimlendirilen, restoranların ve çay bahçelerinin arasında doğal bir havuz gibidir. İçinde ufak ufak su kaynakları bulunuyor. 7-8 metre çapındaki havuzun derinliği 4 metredir. Havuzun kıyısında 2.5 ve 5 metre yükseklikte iki tane tramplen bulunuyor. Ancak, unutmayın özellikle 5 metrelik tramplenden atladığınızda, tatlı su olduğu için yüzeye çıkmak oldukça güç oluyor. (2018 yılında burada bir kişinin havuzda boğularak öldüğünü öğrendim.)

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı Gökgöz Kaynağı

Tertemiz bu su kaynağına yüzmek veya dalış yapmak için giriliyor. Havuzun berraklığı ve içinde yüzen büyük balıklar, aynalı sazan balıkları hemen dikkat çekiyor. Burada, diğer kaynaklara nazaran daha fazla karides bulunuyor. Kaynağın hemen yanında: mayo değiştirme kabinleri var, mayosu olmayanlar için de kiralık mayo imkanı yaratılmıştır. Havuza yani kaynağa giriş ücretli, ücret 7.5 TL. idi.

Sualtı dalış meraklıları için, ilk eğitim burada veriliyor. Çifteler Belediyesi Dalış Kulubü eğitmenleri, amatör dalış meraklılarını buraya yönlendiriyorlar.

Karaburgu kaynağı

Burası Sakarya nehrinin en güçlü kaynağıdır. Ana gölden, yaklaşık 300 metre uzaklıktaki kaynağa, sazlıkların arasından yürüyerek gidiliyor. Yani; buraya sadece dalış donanımlı kişiler nehrin akıntılı sularıyla mücadele ederek gidebiliyorlar. Kaynak suyu: koyun tam ortasından, iki farklı çukurdan, biri 7 metre, diğeri 12 metredir. Söylenenlere göre, bu iki kaynaktan saniyede 6 ton su çıkıyormuş. Burada yine iri yayın balıkları ve sık bitki örtüsü dikkat çekiyor. Ancak burada tüplü dalışa izin verilmiyor, söylenenlere göre, su altı doğasının bozulmaması için tüplü dalışa izin verilmiyor, burada şnolker ile dalış yapılıyor, yine suyun altında dans eden mozaikler ve kumların dansını görebiliyorsunuz.

Başkurt kaynağı

Bu kaynak, ana gölün 5 km güneydoğusundadır. Beş adet kaynak, ince kanallarla birbirine bağlanarak oluşur. Kaynağın derinliğinin 75 metre olduğu söyleniyor. Burayı görmek isterseniz, özel aracınız ile köye gitmeniz gerekiyor, ben bunu önermiyorum, çünkü köy içinde ilerlemek köpekler nedeniyle bayağı sıkıntılı oluyor. Burası daha çok dalgıçlık meraklıları için ilginç gelebilir.

Kırkkız kaynağı

Ana göle 600 metre uzaklıktadır. Kaynaktan çıkan sular, 500 metre kadar dar bir koridorda ilerleyerek Sakarya nehrine dökülüyor. Burası hakkında bir efsaneden söz ediliyor. Söylenenlere göre: buranın ismi, 40 kızın aynı anda boğulmasından geliyormuş. Ancak, buranın isminin başka bir kaynağı olduğu da söyleniyor. Şöyle ki: Kırkkız’dan bakıldığında bir dağ görülüyor, savaş zamanında, düşman askerleri civardaki kadınları alıp o dağda tecavüz ediyorlar ve öldürüyorlar, bu olayın unutulmaması için bu göle Kırkkız ismi verilmiş. Derinlik en fazla 5 metredir.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı Göl

 

Göl

Gölün derinliği 4 metre kadardır. Çok sayıda balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Üstü yosunlarla kaplı olmasına rağmen, alt tarafta oldukça berrak su bulunur. Çünkü sürekli su sirkülasyonu vardır. Buraya yüzmek için girilmez, ama deniz bisikleti ve tekne gezileri yapılabiliyor. Gölde yüzen ördekleri göreceksiniz.

Dalgıçlık-Dalış

Buraya gelen dalgıçlar; dalgıçlık eğitimi alıyorlarmış. Hemen yakında, bir dalgıçlık kulübü var. Burada 4 tane dalış alanı bulunduğu ve hepsinin birbirinden farklı olduğu söyleniyor. Burası tatlı su dalışı alanı olarak, Türkiye’nin ilk ve dünyanın ise sayılı merkezleri arasındaymış. Yaz-kış suyun sıcaklığı değişmediği için 12 ay dalış yapılabiliyor. Ancak suyun sıcaklığı değişmediği için, özellikle kışın, suyun üstünde buhar tabakası oluşuyormuş.

Dalış dışında, burada kano ve dragon yarışları da yapıyor. 12 km lik kano parkuru bulunduğu söyleniyor. Kano kiralayarak gezinti yapabilirsiniz. Aşağıda küçük bir şelale görüyorsunuz, dalış yapanlar, dalış kıyafetleriyle bu şelalenin altında resim çektirebiliyorlar.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı Piknik alanları

 

Piknik alanları, restoranlar ve çay bahçeleri

Evet, su sporları yanında, buranın en büyük özelliği: piknik alanlarıdır. Göl kıyısında, birçok piknik alanı, restoran ve çay bahçesi bulunuyor. Piknik alanlarında: bolca piknik masası var, üstleri kapalı ahşap masaların hemen yanında mangal yakma düzeneği konulmuş.

Ayrıca: yine burada bolca restoran bulunuyor. Özellikle: yayın balığı, alabalık ve sazan balığı menüsü sunulan bu restoranlarda, önceden yani yemeden önce, mutlaka pazarlık yapmanız önerilir. Öte yandan, bu tesislerin çok güzel olduğu söylenemez, sanırım Belediye’nin bunları daha iyi denetlemesi ve tesislerin kendilerine çeki-düzen vermeleri uygun olur. Ben daha önce gitmediğim için öncesine dair yorum yapmak istemiyorum, ama daha önce gidenler buraya 10-15 senedir hiçbir değişiklik yapılmadığını, taş taş üstüne konulmadığını söylüyorlar.

Eskişehir Çifteler Sakaryabaşı piknik alanları

Son bir not: konaklamak isteyenler için, burada yüzme havuzları da bulunan bir otel vardır. Mutlaka gidin, yakınlarından geçerseniz yolunuzu değiştirip uğrayın, bu güzelliği mutlaka görün.

Çifteler tanıtımı.

Eskişehir tanıtımı.