Amerika New York Brooklyn

Amerika New York Brooklyn

New York şehrinin, üçüncü büyük ilçesi olan: Brooklyn, ziyaretçileri için birçok etkinlikler sunmaktadır.

Latin kökenliler: Flatbush’a yerleşmişlerdir. Polonyalı guruplar ise: Greenpoint’te otururlar.

Amerika New York Brooklyn

İtalyanlar ve Çinliler ise: “Sunset Park” bölgesinde yaşarlar. İspanyollar ve Yahudiler: Williamsburg’da görülürler.

Brighton Beach bölgesinde o kadar çok Rus bulunur ki, buranın “Küçük Odesa” olduğu söylenir.

Bölge: Amerika’nın ikinci en yoğun nüfuslu ilçesidir.

Amerika New York Brooklyn

Lower Manhattan kasabasından, Brooklyn ilçesine metro ile 10 dakikada ulaşmak mümkündür. Ama bence manzaranın keyfini çıkarmak için: yürüyerek veya deniz taksisini kullanmalısınız. Gray Line tur otobüsü de düşünülebilir.

Amerika New York Brooklyn

Brooklyn Köprüsü

Köprü: 486 metre uzunluktadır. Yapım 1870 yılında başlamış ve köprü: 1883 yılında hizmete açılmıştır. Yapım sırasında, 27 işçi ölmüştür. Köprünün açılış günü, şehirde tatil ilan edilir ve aynı gün 150 binden fazla insan köprüden geçerken, suya 1 cent atarlar.

Köprünün mühendisi John Roebling: daha projenin başında kaza geçirerek ölür. Aynı zamanda “tel kablo” mucidi olan Roebling: en büyük rüyası olan köprünün çizimini, 1865 yılında tamamlamıştır. Ancak, köprünün yerini tespit çalışmaları sırasında, geçirdiği bir kaza sonucu ayağı ezilir ve enfeksiyon kaparak, iki haftalık bir süreç sonunda ölür.

Projeyi oğlu Washington devam ettirir ancak o da, çalışma sırasında felç olur. Çünkü: köprünün kulelerinin yapılacağı su altı odalarında çalışırken vurgun yer ve yatalak olur. Karısı, gayri resmi baş mühendis olarak görevi sürdürür ve kendisi hasta yatağında inşaatı seyreder ve gerekli kontrolleri yaptırır ve karısı aracılığı ile inşaatın bitirilmesini sağlar.

Bu kaza ve şansızlıklara rağmen, köprü açılır. Hizmete açıldığında, köprü, dünyanın en geniş asma köprüsü idi. Köprünün kuleleri, birkaç yıl için, Amerika’nın en yüksek binaları olmuştur. Köprünün ana ayakları arasındaki açıklık: 486 metredir.

Evet: gotik tarzda yapılmış olan bu köprü, 19’ncu yüzyılda mühendisliğin doruk noktası olarak kabul edilir ve dünyanın 8’nci harikası olarak değerlendirilmektedir.

Köprü, günümüzde: Pazar ressamları ve fotoğrafçılara büyük ilham kaynağı olmaktadır.

Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn

GEZİLECEK YERLER

İlçenin kuzey bölümünde “Bushwick” mahallesi bulunur. Mahallede oturanların büyük çoğunluğu: Latinler, Karayip adası Porto Riko veya Dominik Cumhuriyetinden gelenlerden oluşmaktadır. Ama son yıllarda, Meksikalı göçmenler de yoğunlaşmıştır. Ancak, mahalledeki çocukların % 75’lik bölümü yoksulluk içinde doğarlar.

Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn
Amerika New York Brooklyn

BROOKLYN BOTANİC GARDEN-BOTANİK BAHÇESİ

1000 Washington Avenue.
Bu bahçe: 10 bin çeşit bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu bitkiler arasında öne çıkanlar: Japon bahçesindeki ünlü kırmızı çiçekler, yılda bir açan orkideler.
Parkta bunların dışında: Steinhard Konservatuvarı, Bonsai Müzesi, bitki evi ve 1 sanat galerisi bulunmaktadır. Park alanında bulunan koleksiyonlardan biraz söz etmek istiyorum:

Kiraz ağaçları

Park alanında, 200’den fazla kiraz ağacı bulunmaktadır. Bunlar: Japonya’dan gelmiştir. İlk kiraz ağacı, I. Dünya Savaşında, Japon hükümeti tarafından hediye olarak dikilmiştir. Her bahar döneminde, bu ağaçların, bir ay süren çiçeklenme dönemleri, ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlenir. Hanami Sakura Matsuri denilen ve bir hafta süren bu kutlamalar; muhtemelen Mart-Nisan aylarında başlayarak, Mayıs ayı ortalarına kadar devam eder.

Japon Hill-Bahçe Göleti

Burası, Amerika’da oluşturulan ilk Japon bahçesidir. 1914-1915 yılları arasında inşa edilmiştir. Bahçe, 1907 yılında Amerika’ya göç eden Japon peyzaj tasarımcısı Takeo Shi tarafından düzenlenmiştir. Bahçe içinde: bir şelale, gölet ve bir ada ve yapay tepeler bulunmaktadır. Ayrıca, özenle yerleştirilmiş kayalar görülmektedir. Bunun dışında, ahşap köprüler, taş fenerler, ağ geçidi ve Şinto tapınağı bulunmaktadır.

Cranford Rose Garden

1927 yılında, bir gül bahçesi için, bir inşaat mühendisi, park alanına 15 bin dolar para bağışında bulunur. Bunun üzerine, 1928 yılında “Cranford Rose Garden” ziyarete açılır. Bahçe, parkın bahçıvanı tarafından tasarlanmıştır. Orijinal bitkilerin çoğu, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Bunlar, 1400 çeşit ve 5000 adet civarında olan, gül, yabani gül, melez güller, çay gülleri, minyatür güllerden oluşmaktadır.

Çocuk Bahçesi

1914 yılında açılmıştır. 1 dönümlük bu bahçe çocuklar için düzenlenmiştir. Dünya üzerinde benzer bahçeler için model özelliği taşımaktadır.

Evet, bu park alanında, daha birçok bahçe bulunmaktadır. Günümüzde, her yıl bu park alanı ve bünyesindeki bahçeler, 1 milyon civarında kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Amerika New York Brooklyn

CONEY ISLAND-ADASI

Bu ada, gerçekte yarımadadır. Manzarası muhteşemdir. Burada düzenlenen “Mermaid” geçit törenlerine rast gelirseniz, muhteşem bir şov izleyebilirsiniz.
Adanın, 1900’lerin başında ilk kurulum amacı: zenginler için bir oyun alanı geliştirmektir. Ancak, Amerika’nın ilk eğlence alanı olarak, özellikle 1927 yılında inşa edilen “Roller coaster” kurulması ile, büyük kalabalıklar buraya akın etmeye başlamışlardır. 1970’lere gelindiğinde, Coney Island’ın düşüşe girdiği görülür, ancak 2010 yılında yeni Lunapark yapılarak, hizmete açılmıştır. Muhteşem bir lunapark, buralara yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Amerika New York Brooklyn

PROSPECT PARK

Burası, 2.37 kilometre karelik bir alana yayılan kamu parkıdır. Central Parkı da tasarlayan; Frederick Lav Olmsted ve Calvert Vaux tarafından tasarlanmıştır. 90 dönümlük çayırlık alanda bulunanlar: bir ofis ve salon bulunan ev, piknik evi, hayvanat bahçesi.
Park alanında, yaz aylarında ücretsiz açık hava konserleri düzenlenmektedir.

Prospect Park Hayvanat Bahçesi

12 dönümlük bir alana kurulmuştur. 1890 yılında açılmıştır. Mevcut tesis ise, 1935 yılında bir hayvanat bahçesi gibi açılmıştır. 2007 yılından itibaren, hayvanat bahçesinde, 141 türden, yaklaşık 630 hayvan barınmaktadır. Yine aynı yıl, hayvanat bahçesi, 250 bin civarında kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Amerika New York Brooklyn

NEW YORK AKVARYUM

Sruf Av. ve W 8th Street.
Burada: köpekbalıkları, penguenler, morslar ve su samurlarını izleyebilirsiniz. Evet, tüm deniz yaşamı burada gözler önündedir.
Evet, New York şehrinin akvaryumu: 1896 yılında, şehir merkezinde Battery Park bölgesinde açılmış ve 1957 yılında ise Coney Island bölgesine taşınmıştır. Yaban Hayatı Koruma Derneği tarafından işletilen akvaryum: Bronx Hayvanat Bahçesi içindedir ve 4 hayvanat bahçesiyle birliktedir.

Amerika New York Brooklyn

BROOKLYN MÜZESİ

200 Eastern Parkway.
Burası: 1.5 milyon parça kalıntıya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar ise: eski Mısır koleksiyonu ve Edgar Degas, Gerogia O’Keefe ve diğer bazı sanatçıların yaptıkları resimlerdir. Müzenin birinci katında, bir kafeterya ve hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.
Müzeye giriş ücretlidir. Büyükler: 12 dolar ve öğrenciler 8 dolar ödeyerek müzeyi gezebilmektedirler.

Amerika New York Brooklyn

BOORKLYN MÜZİK AKADEMİSİ-BAM

30 Lafayette Avenue.
Burası: ilk olarak 1861 yılında açılmış ve 1908 yılında ise bugünkü yerinde faaliyetine başlamıştır.
Burası: Boorklyn Filarmoni orkestrasına ev sahipliği yapar. Next Wave festivalleri burada düzenlenmektedir. Ayrıca: kompleks içinde: bir tiyatro ve sinema bulunmaktadır. Sanatsal yenilikler açısından, dünya üzerinde belirli bir üne sahiptir. BAM içindeki sanat yerleri şunlardır: 2109 seyirci kapasiteli “Howard Gilman Opera Hause”, 874 seyirci kapasiteli “Harvey Lichtenstein Tiyatrosu”.

HEİGHT GEZİNTİ YERİ

Burası, şehrin ilk tasarlanan bölgesidir. Başlangıçta “Brooklyn köyü” olarak anılır. 1834 yılından bu yana, ilçe merkezinde belirgin bir alan olmuştur.
Burada, dere boyunca yürümenizi öneririm. Sessiz sokaklar, Yunan tarzını canlandıran sıra sıra evler ve İtalyan tarzı sıra evleri görebilirsiniz. Buradan, şehrin manzarasını da izleyebilirsiniz.

DUMBO ART SCENE

30 Washington Street.
Yeni gelişen ressamlar: Arnavut kaldırımlı sokakları olan, butik, restoran, resim galerisi gibi yerler bulunan bu alanda bulunurlar.
Yıllardır Dumbo köprüsü Festivali kapsamında, yıllık sanat olayları burada düzenlenir. Bu etkinliklerde: güzel sanatlar, fotoğrafçılık, moda ve tasarım stüdyoları gibi kuruluşlar, kültür ve sanat merkezlerinde etkindirler. Burada, bir anlamda 24 saat yaşam sürmektedir.

ALIŞVERİŞ MEKANLARI

Eğer Manhattan’daki yoğun kalabalıktan biraz kurtulmak isterseniz, Brooklyn şehir merkezinin yakın mahallelerindeki butikleri ve ilginç mağazaları gezmenizi öneririm.

Pacific Street ve Ninth Avenue arasındaki “Fifth Avenue” ye gidebilirsiniz. Sonra Boerum Hill’deki “Atlantic Avenue” bölgesine bakabilirsiniz. Lafayette’de 200 satıcılı bir Pazar olan “Fort Green” de Pazar günleri kurulan “Boorklyn Flea” ilginizi çekebilir.

YEMEK-MOLA YERLERİ

Boorklyn Dondurma Fabrikası

Water Street ve Old Fulton Street arasındaki bu dondurma fabrikasında, muhteşem lezzetlerden tatmayı sakın ihmal etmeyin.

Junior’s

386 Flatbush Avenue.
Buranın özellikle peynirli kekini denemelisiniz.

Flatbush Farm

76 Saint Marks Avenue.
Bu restoran menüsünde mümkün olduğunca, üreticilerden günlük satın aldığı organik ürünleri kullanmaktadır.

Amerika Miami şehri hakkındaki gezi yazım için Miami

Amerika’nın genel özellikleri hakkındaki yazım için  Genel

Amerika New york Genel

Amerika New york Genel

Şehir: “Büyük Elma” ve “Uyumayan Şehir” olarak da tanımlanır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle biraz önce söylediğim gibi, hiç uyumayan şehir lakabı buraya uygun görülmüştür.

Amerika’nın en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık Metropolitan alanlarından birisidir.

New York: rahat bir şehirdir, çekicidir, kolaylıkla gezilir ve dünyanın en güvenli büyük şehirlerinden birisidir. Dünyanın “Kültür Başkenti” olarak tanınır ve bilinir. Ayrıca: önemli uluslar arası diplomasi merkezi olan “Birleşmiş Milletler Genel Merkezi” buradadır.

Evet, şehir hakkında bazı sayısal bilgiler vermek istiyorum.

Şehir: dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üzerine kurulmuştur.

Yönetim olarak, 5 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island’dır.

Şehir merkezindeki nüfus, yaklaşık 8 milyondur ve çevredeki banliyöler ile bu nüfus yoğunluğu, 12 milyona kadar çıkmaktadır. Bunun yanında, şehir önemli bir göçmen şehridir ve bu şehirde, 170 farklı dil konuşulmaktadır.

Şehrin yüzölçümü: 778 kilometrekaredir. Sahillerinin toplam uzunluğu: 29 km. dir. Şehirde 1100 park, bahçe ve oyun alanı bulunmaktadır. Müze sayısı ise, 120 dir. 400 galerinin bulunduğu şehirde, 30’dan fazla alışveriş merkezi ve 400 tiyatro bulunur. Gökdelenlerin sayısı 100 iken, kilise sayısı 3500 dir. 25.000 restoran şehirliler ve ziyaretçilere hizmet eder.

12.000 taksi ise, şehir içi ulaşımının can damarıdır. Her gün yaklaşık 4 milyon insan, şehir metrosunu kullanır. 2.5 milyon kadar insan ise, şehir içi ulaşımında otobüs kullanır. Evet: şehrin caddelerinde gezerken: İrlandalı, İtalyan, Çinli, Yahudi, Alman, Porto Rikolu ve Afro-Amerikalıları, beyaz Anglo-Sakson Protestanları görecek ve bunların arasında kaybolacaksınız.

Evet, gelelim ziyaretçilere, her yıl 17 milyon insan, New York şehrini ziyaret etmektedir.

Amerika New york Genel

ULAŞIM

Şehirde, üç büyük havaalanı bulunmaktadır. Ama, hangi havaalanını kullanırsanız kullanın, şehir trafiğine kapılmadan uçak kalkış saatine yetişmek için çok önceden hareket etmenizi öneririm, çünkü muhteşem bir trafik oluyor ve uçak kaçırmak mümkündür.

En büyük havaalanı “John F. Kennedy Airport, JFK” havaalanıdır.

Burası: “Queens” ilçesindedir ve “Midtown Manhattan”dan, 24 km. uzaklıktadır. Havaalanında, 9 terminal bulunmaktadır. Bu yüzden uçuşunuzun hangi terminalden olduğunu mutlaka bellemelisiniz. Burada, toplu taşıma için: “Ground Transportation” yazılı tabelaları takip etmeniz gerekir. JFK havaalanından, Manhattan’a yaklaştıkça, gökdelenlerin muhteşem etkileyiciliğini görürsünüz.

Taksi kullanmak isterseniz: bagaj teslim alanı dışındaki sarı taksileri kullanabilirsiniz. Bunlar ile, Manhattan merkezine yaklaşık 30-60 dakika arasında ulaşabilirsiniz. Ancak, taksi kullanacaklar için, üniformalı şöförlerin kullandıkları taksileri tercih etmelerini öneririm.

New York Airport Service noktasından hareket eden otobüsler, taksilerle aynı sürede yolculuk yaparlar. Her 15-30 dakikada bir hareket eden bu otobüsler, 15 Dolar karşılığında, Grand Central Terminal, Penn İstasyonu ve Port Authority Otobüs garajına kadar giderler.

Yoğun trafikten kaçınmak isterseniz, metroyu tercih etmenizi öneririm. Gerek trafikten uzak durması ve gerekse kara yolculuğuna göre çok daha ucuz olması tercih sebebidir. Ancak, metro, yorucu, külfetli ve zaman alıcıdır.

Şehirdeki diğer havaalanı “Newark Liberty Airport” havaalanıdır.

New Jersey bölgesindedir ve şehir merkezinden 26 km. uzaklıktadır.

Buradan: şehir metrosuna ulaşan servisler bulunmaktadır. Ayrıca: buradan taksi kullanmak isterseniz, muhtemelen şehir merkezine ulaşmak için, 40-60 Dolar arasında ücret ödemeniz gerekir. Otobüs kullanırsanız, bu kez: 15-20 Dolar ödemeniz gerekir.

“Fiorello La Guardia Airport” havaalanı, genellikle iç hatlara hizmet vermektedir. Ayrıca, Kanada ve Karayipler için uçuşlar buradan yapılır. Burası, Manhattan şehir merkezine, 14 km. uzaklıktadır. Buradan şehir merkezine taksi ile ulaşmak isterseniz, 20 dakikalık bir yolculuk için, muhtemelen 20-30 Dolar ödemeniz gerekir.

Amerika New york Genel

ELEKTRİK

Amerika’nın birçok şehrinde olduğu gibi New York şehrinde de elektrik akımı: 110-120 Volttur. Yani, siz yanınızda götürdüğünüz elektrikli cihazları kullanmak isterseniz, mutlaka “3 fişli” bir adaptör almanız gerekir.

Ayrıca, bu ülkeden alacağınız elektronik cihazları ülkemizde kullanmak için de, bu tür bir adaptör gerektiğini unutmayın. Özellikle cep telefonunuz için veya traş makinanız için, mutlaka bu adaptörü ya Türkiye’den gitmeden alın, ya da gittiğiniz gibi arayıp bulmalısınız.

Amerika New york Genel
Amerika New york Genel

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMINDA METRO

Şehirde metro ağı çok yaygındır. Eğer, başka bir şehirden karayolu ile buraya gelecekseniz yani araç kiraladı iseniz, metronun en dış hatlarından birinin istasyonundaki otoparka aracınızı bırakmanızı ve gezinizi metro kullanarak yapmanızı öneririm, çünkü şehir merkezine yaklaştıkça araç kullanımı yani trafik ve araç parkı mümkün olmamakta, park yerleri muhteşem yüksek ücret ödeyerek kullanılmaktadır.

Benim size önerim, şehri gezmek için mutlaka metroyu kullanın. İlk metro istasyonundan bir metro haritası alın ve gideceğiniz yerleri belirleyerek, renklerine göre metro kullanın.

Metro kullanımı için, istasyonlarda para attığınızda alabileceğiniz tek seferlik biletler olduğu gibi çok kullanımlı “Metro Cart” da edinebilirsiniz.

“Tek Ride Metro Card”: Satın alındıktan sonra, 2 saat için sınırsız kullanım sunar. Ücreti: 2.5 dolardır.

“Pay-Per Ride Metro Card”: Yerel otobüs veya metroya bindiğinizde, kartınızdan 2.25 dolar düşer. Ekspres otobüs gezisinde ise 5.5 dolar düşer. Ama, karta her zaman para yükleyebilirsiniz. Kart maliyeti: 4.5 dolardır. 10 dolar ve daha yukarı para yüklemelerinde: % 7’lik bir ikramiye elde edilir.

Yani 10 dolar ödediğinizde , kartınıza 10.70 dolar yüklenir. Şehirde birkaç gün kalmayı düşünüyorsanız, bunu almanızı ve kullanmanızı öneririm. Son bir not: bu kart alırsanız, metro ve yerel otobüs transferlerinizde (2 saatlik bir süreçte) iki yerine tek biletle seyahat edebiliyorsunuz.

“Sınırsız Ride Metro Card”: 7 günlük 29 dolar karşılığında ve 30 günlük 104 dolar karşılığında alınan bu kart: şehirde uzun süre kalacaklar için idealdir.

Metro hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Metrolar kirlidir ancak 24 saat çalışan metrolar, şehirde bir yerden bir yere ulaşmak için en iyi vasıtadır. Yukarıda sözünü ettiğim gibi, mesafe bakılmaksızın bir biniş 2.25 dolardır ve bu bilet ile metro hatları arasında transfer yapabilirsiniz.

Geçmişte metrolarda birçok kanun dışı uygulama olmasına rağmen günümüzde gerekli önlemlerin alındığı görülüyor.

Amerika New york Genel

TAKSİLER

Şehirdeki taksiler genellikle “Manhattan” ve hava alanlarında bulunmaktadırlar. Diğer 4 ilçede, pek taksi bulmak mümkün olmamaktadır.

Şehirdeki resmi taksiler “sarı” renklidir. Aracın kaputu üzerinde “madalyon” ve çatısında ise “taksi numarası” ve “ışık” bulunmaktadır. İlk hareket 2.5 dolar ile başlamaktadır ve her km için 0.5 cent işler ve gece ücreti farklıdır, taksimetreler bulunmaktadır.

Bazı taksiler kredi kartı kabul etmektedirler, ancak kredi kartı kabul etmeyen taksi şoförleri, binmeden önce sizi uyarırlar.

Taksinin tepesindeki ışık yanmıyorsa: o taksi meşguldür. Taksiler hakkındaki son ve önemli uyarım: taksiler öne 1 kişi ve arkaya 2 kişi haricinde kesinlikle yolcu almazlar.

Yani: 4 veya daha fazla kişi iseniz, birden fazla taksi tutmanız gerekir, bir taksiye binmek için asla ısrar etmeyin. Manhattan bölgesinde taksi bulmanın çok zor olduğunu ve özellikle iş çıkış saatlerinde asla taksi bulamayacağınızı da belirtmek isterim.

Amerika New york Genel

İKLİM

Sonbaharın son dönemi, oldukça güzeldir. Hava sıcaklığı: Haziran ayında 25 derece civarına ulaşır. Daha sonra yaz sıcakları başlar. Temmuz ve Ağustos aylarında, rutubet yükselir ve sıcaklık ortalama 28 derece civarına yükselir. Kasım ayına doğru, hava şartları yumuşar ve rüzgarlı-fırtına mevsiminin gelmesiyle, kar beklentisi başlar. Kışın ortalama sıcaklık 2 derece civarına inmektedir.

Yaz aylarında, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle; aileler kumsallara yönelir ve şehir sakinleştiği için: mağazalar ve restoranlar daha uygun ücret sunarlar.
Şehri kışın ziyaret etmek isterseniz: sıkıca giyinmeniz gerekir, fakat şehirdeki etkinlikler sizi yeterince hareketlendirecektir.

Evet ben bu şehri Temmuz ayında ziyaret ettim ve maalesef muhteşem bir yağmur ile karşılaştım. Yani, Temmuz ayı, tam yazın ortası derken, günümüzün yarısı, şiddetli yağmurdan korunmak için kapalı yerlerde beklemekle geçti. Bu yüzden: bu şehri ziyaret etmek isterseniz, bence yazın gitmelisiniz. Yani: Haziran-Temmuz-Ağustos ayları bu şehri ziyaret için en uygun dönemlerdir. Ama, hani olur a, nadir de olsa yağmura yakalanırsanız, kısa süreli beklemeler yapmanız gerekebilir.

Amerika New york Genel

ŞEHİRDEKİ ETKİNLİKLER

OCAK-ŞUBAT AYLARINDA

“Yılbaşı Gecesi”; “Times Meydanı”nda, gece yarısı olması ile birlikte, devasa bir top yuvarlanır ve yaklaşık meydanda biriken 1 milyon kişi, yeni yılın gelişini kutlar.
“Çin Yeni Yıl Kutlamaları” ise: Çin mahallesinde: aslan giysili dansçılardan oluşan geçit töreninde, ziller, gonglar ve davullar çalar.

MART-NİSAN AYLARINDA

St Patrik Günü” alayı: 17 Mart gününde düzenlenir. Bu alayda: gaydacılar çalgılarını çalarken, bandolar “Fifth Avenue” den yürüyüşe geçerler.

“Cherry Blossom Festivali”: Broooklyn bölgesinde, Botanik Bahçesinde, kiraz çiçeği mevsiminin en canlı döneminde gerçekleşir.

“Paskalya Geçiti”: Nisan ayı başında yapılır. Geçit törenine katılanlar: çoğu zaman gösterişli ve çoğu zaman da dehşet verici başlıklar giyerler.

MAYIS AYINDA

“Fleet Week” yani “Mayıs Sonu” kutlamaları: askeri gemiler “Hudson nehri” ne dizilirler ve bir tak oluştururlar.

“Ninth Avenue İnternational Food Festivali”: Mayıs ayı sonunda kutlanan bu festivalde, Ninth Avenue bölgesinde, 37 ve 57’nci caddeler boyunca uzanan yiyecek tezgahları kurulur.

HAZİRAN-TEMMUZ AYLARINDA

“New York Film Festivali”: on gün boyunca süren sinema festivali düzenlenir.
“Museum Mile Festivali”: Fith Av. Bölgesinde, 82 ve 105’nci caddelerdeki dokuz müzeye giriş ücretsizdir.

“Macy’s 4 Temmuz Havai Fişek Gösterisi”: East River üzerinde, gökyüzünde gösteriler düzenlenir.

“Midsummer Night Swing”: Lincoln Centrer’daki Fountain Plaza’da büyük bandolar sokakta dans partileri düzenlerler.

AĞUSTOS AYINDA

“Lincoln Centre Out of Doors”: Bu, 1 ay süren bir müzik ve dans festivalidir.
“How.Festival”: Bu festivalde; günlerce müzik ve tiyatro gösterileri düzenlenir. Ayrıca: “Wigstock” isimli “zenne” yarışması da düzenlenir.

EYLÜL-EKİM AYLARINDA

“San Gennaro Şenliği”: Küçük İtalya bayramında, Napoli Azizi kutlanır.

“Harlem Haftası”: 1 ay süren bu etkinliklerde, İspanyol ve zenci kültürüne ait yiyecek, müzik ve film festivalleri düzenlenir.

“New York Film Festivali”: Her yıl, Eylül ayının son “Cuma” günü başlayıp 17 gün sürer. Festivalde, Lincoln Merkezinde, yeni yükselen yeteneklere yer verilir.

“Greenwich Willage Hallloween Geçiti”: Bu etkinlik gece gerçekleştirilen eğlenceli bir geçittir. Siwth Av. de başlar ve Spring St. den 23. St. Kadar sürer.

KASIM-ARALIK AYLARINDA

“New York şehir maratonu”: Bu 42 km. lik koşu, beş ayrı ilçeyi kapsar ve Staten İsland’dan başlayarak, Central Park’ta biter.

“Macy’s Şükrün Günü Geçidi”: Kasım ayının, dördüncü “Perşembe” günü saat 09.00’da başlayan etkinliklerde: helyum gazı doldurulmuş, devasa balonlar “Central Park West” üzerinde yüzdürülürler.

“Christmas Ağaç Işıklandırma Töreni”: Rockkefeller Center’de kurulan bir ağaçta, 30.000 ampül aynı anda yakılır.

“Chrismas Vitrinleri”: Fifth Avenue’deki mağazalarda, tatil dönemine ait süslü vitrinler hazırlanır.

Amerika New york Genel

TATİL GÜNLERİ

1 Ocak Yeni yıl günü.
19 Ocak Martin Luther King günü.
16 Şubat Başkan günü.
12 Nisan Paskalya günü.
25 Mayıs Anma günü.
4 Temmuz Bağımsızlık günü.
7 Eylül İşçi günü
12 Ekim Columbus günü.
11 Kasım Kıdemliler günü
26 Kasım Şükran günü
11 Aralık Hanukah
25 Aralık Christmas günü.

Amerika New york Genel

AMERİKA’YA GİRİŞLE İLGİLİ BİRKAÇ ÖNEMLİ HUSUS

Amerika’ya gelen yetişkinlerin, gümrüksüz 100 dolar değerinde hediye taşıma hakları vardır. 10 bin doların üzerindeki nakit para ya da parasal değere sahip olan eşyalar: girdiği-çıktığı anda kaydedilmek üzere serbesttir. Havaalanında bunlar için gümrük formu doldurmanız gerekir.

Uçak yolculuğunuz sırasında: havayolu şirketi veya yolculuk sırasında size verilecek olan “I-94” denilen bir formu doldurmanız gerekir. Bu formda: posta kodu dahil olmak üzere, kalacağınız yerin adresini yazmanız şarttır. Bu formu mutlaka uçakta doldurun, çünkü havaalanına indikten sonra gerek pasaport kontrolü ve gerekse valizlerin teslim alınması tam bir karmaşa yaratıyor.

Ülkeye giriş için, süresi en az 6 ay daha olan ve vize alınmış ve işlenmiş bir pasaport gerekir. Elbette: bizler için, uygun bir “vize” alınması da gerekli. Pasaportunuz “yeşil” de olsa, vize almanın zorunlu olduğunu bilmek gerek.

Yanınızda reçeteli ilaç bulundurabilirsiniz. Ancak, tüm ilaçlar, tam okunabilir kutularda olmalıdır.

New York polisi: lacivert üniforma giyerler. Ziyaretçilere çok yardımcı olurlar. Ancak, her zaman güvenlik kontrolü için, yanınızda resimli bir kimlik yani pasaport taşımanızda yarar vardır. Hırsızlık gibi polisi ilgilendiren bir işlem yapıldığında, mutlaka tutanak istemeyi unutmayın.

New York şehrinin çeşmelerinden akan su temizdir, ancak siz yine de şişe suyu tercih edin.

Amerika’da, hastanelerde tıbbı tedavi oldukça pahalıdır. Bu yüzden: seyahat ve sağlık sigortası yaptırmanız ve sigorta poliçesini yanınızda bulundurmanız gereklidir.

New York şehri, gerçekten çok büyüktür. Ama şehrin merkezi yerlerini yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak, böyle bir tercih yaptığınızda, yanınızda çocuğunuz varsa, bence, onun dış ceplerinden birisine, üzerine telefon numaranız yazılı bir kağıt-not bırakmanızı öneririm.

Şehir alışveriş için pek de uygun sayılmaz, yani fiyatlar ucuz değil. Alışveriş mekanları çok ama fiyatlar yüksek, bu durum sizi şaşırtmasın.

Amerika’nın genel özellikleri hakkındaki yazım için Genel

 New York Yemek

Amerika Chicago şehri gezilecek yerler hakkındaki yazım için Chicago Gezilecek yerler

Amerika New York Tarih

Amerika New York Tarih

Binlerce yıl önce, Amerikan yerlileri, günümüzde “Hudson nehri” denilen bölgenin çevresinde yerleşik olarak bulunuyorlardı. 1554 yılında ise, bir Fransız kaşif olan “Giovanni de Verrazona” bölgeye gelen ilk yabancı olarak bilinmektedir. Takip eden süreçte ise, 55 yıl sonra; 1609 yılında, İngiliz kaptan Henry Hudson; tekrar aynı bölgeye ulaşır.

1624 yılına gelindiğinde ise

Amerika New York Tarih;

Bu kez Hollandalılar: “Governor’s Island” üzerinde bir ticaret merkezi oluştururlar. 1626 yılında ise: Hollanda doğumlu Peter Minuit: efsanelere de konu olan “24 Dolar” değerindeki boncuklar ile Manhattan Adasını satın alır. Yani: 1926 yılında, Hollandalılar tarafından “New Amsterdam” adıyla kurulan şehirde 1644 yılında, 18 ayrı dil konuşan 1.500 insan yaşıyordu.

1664 yılında: İngilizler, bölgenin kendilerine ait olduğunu öne sürerler. İngiliz savaş gemileri bölgeye gelir ve herhangi bir çatışmaya girmeden, o zamanki adıyla “New Amsterdam” olan “New York” şehrini ele geçirirler.

1775 yılında: Amerikan devrimi sırasında, New York’u savunmak için, George Washington bir savaşa girer. Fakat: çok fazla kayıp olması nedeniyle, savaş alanından geri çekilirler. 1783 yılında ise, yeniden geri dönerler ve Manhattan başta olmak üzere bölgeyi ele geçirirler.

Ama, New Yorkluların bağlılıkları: Amerika ve Avrupa arasında sürekli bir bölünmüşlük gösterir. George Washington: Başkumandanlığı bıraktığında, şehrin yarısı onu “yuhalamış” tır. Şehrin diğer yarısı ise, aynı sırada, Londra’dan limana gelen İngiliz Valiyi karşılamakla meşguldü.

1783-1790 yılları arasında

New York, bir ABD başkenti olarak görülür. 30 Nisan 1789 tarihinde ise: “Washington” ülkenin ilk başkanı olarak seçilir.

Devam eden süreçte, şehir önemli bir finans ve ticaret merkezi olur. 1792 yılında, New York borsası kurulur. 1825 yılında ise “Erie Canal” açılır. 1880’lerin sonlarında ise, şehir günümüzdeki görünümüne kavuşur.

Özgürlük Anıtı: Fransız halkının hediyesi olarak gönderilir ve 1886 yılında açılır. 1892-1954 yılları arasında ise “Elias Adası” yolu ile, dalgalar halinde, şehre göçmenler gelmeye başlarlar. Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island ve Brox’u birbirine bağlayan köprüler ve tüneller inşa edilir. 1898 yılında ise, şehrin çevresindeki yerleşim yerleri, şehirle birleşirler.

20’nci yüzyılın ilk dönemleri

Amerika New York Tarih:

Şehre olan yoğun göçlerin devam ettiği dönem olarak görülür. 1904 yılında, şehirdeki ilk alt geçit açılır ve ardından “Chrysler Binası” ve “Empire State Building” gibi yüksek binalar inşa edilir.

1970’li yıllara gelindiğinde ise, bu kez şehir: suçluların kol gezdiği, iflasların yaşandığı ve çürüyen alt yapı nedeniyle kötü bir şöhret kazanır ve bu durum 1980’lere kadar devam eder. Fakat: 1990’ların ortalarına gelindiğinde ise, şehri yeniden canlandırma çabaları olumlu sonuç verir ve suç oranları düşer, turizm canlanır.

11 Eylül 2001 tarihinde “Dünya Ticaret Merkezi” ne yapılan saldırı, şehirde kalıcı izler bırakır. Ancak, takip eden süreçte, şehir yine büyüyüp gelişmeye devam eder.

Amerika New York şehri genel özellikleri hakkındaki yazım için  Newyork Genel

Amerika New York şehrindeki gece hayatı hakkındaki yazım için New York Gece hayatı

Amerika New York şehrindeki alışveriş hakkındaki yazım için New York Alışveriş