Burdur Salda gölü

Burdur Salda gölü

 

Burdur Salda gölü;

Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Burdur’dan Yeşilova, Tefenni yönünde gitmeniz gerekir. Yeşilova’yı 5 km geçtikten sonra Salda gölü karşınıza çıkar. İstanbul-Salda gölü uzaklığı 632 km. dir. Burdur-Salda arası uzaklık: 76 km. dir.

Burası bir krater gölüdür. Göl: 2 milyon yıl önce, kıvrım eksenlerinin alçaldığı çöküntü havzasında, çevre sularının toplanmasıyla meydana gelmiştir.

Türkiye’nin en temiz ve derin gölüdür. Derinlik 184 metredir. Oldukça yuvarlak bir görünümdedir. Gölün suyu hafif tuzludur. İçinde buraya özgü tatlı su balığı yaşıyor. Göl: 6.8 km eninde ve 9.18 km uzunluğundadır.

Derelerle göle taşınan suyun, göl tabanındaki obruklarda emilip yer altı sularına dönüştüğü biliniyor. Yani, gölün dışa akışı yoktur, kapalı havzalıdır.

Burdur Salda gölü

 

Berrak görüntüsü ve beyaz kumsallarıyla, gerçekten görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Oldukça geniş bir kumsal alanındaki beyaz bu kumullar, lületaşı olarak da bilinen magnezyum silikattır.

Yani, göl suyu magnezit üretiyor. Hatta, göl suyunda herhangi bir nesne uzun süre bırakıldığında, üstünün beyaz bir tabaka ile kaplandığı söyleniyor.

Zaten uzaktan bakıldığında, gölün bu görüntüsü yani kumsalın bembeyaz ve gölün masmavi görüntüsü “Maldivleri” andırıyor, bu yüzden göle “Saldivler” diyenler de var.

Burasının diğer adı Adalar Plajıdır. (Turlar, ziyaretçileri burada bırakıyorlar.) Burada, suların çekilmesiyle yaz aylarında ortaya çıkan yedi beyaz ada ilgi çekiyor.

Bazı kişiler bu adalara yürüyerek gidildiğini söylese de siz sakın denemeyin, göl birden derinleşebiliyor, ayrıca girdaplar da var.

Burdur Salda gölü Yüzmek

Yüzmek

Kıyıdan 50-60 metre gidildikçe, diz boyunu geçmeyen su, birdenbire derinleşir ve dibi bulunmaz olur. Yani: buraya yüzmek için gitmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle kıyıdan uzaklaşmamanız gerekir.

Aslında yüzmek demeyelim, göl suyunda kıyıdan uzaklaşmadan eğlenmek denebilir.

Gölde, çok uzaktan sığ ve derin yerleri görmek mümkün, sığ yerler açık renkli iken, derin yerler koyu mavi renklidir.

Burdur Salda gölü

 

Burayı ziyaret ederseniz: yanınızda mutlaka mayolarınızı götürün. Yeşilova Belediyesi çok ilgili, Belediye buraya mayo giyinme kabinleri, duşlar, tuvaletler yapmış, hepsi pırıl pırıl, yani girişte alınan giriş ücreti hak ediyorlar, ücretin karşılığı hizmeti veriyorlar.

Ayrıca: yine kumsalın hemen gerisinde bir şeyler yemek içmek için mekanlar var. Yani, oldukça düzenli.

Sadece: mayonuzu giyip göl kıyısına indiğinizde, göl içinde kesinlikle açılmamanız önerilir. Göl içi, yer yer balçık, bastığınızda ayağınız 3-5 cm bu balçık içine giriyor, çekinmeyin, hatta bu balçığı kollarınıza, vücudunuza sürün, bir tür çamur banyosu, zaten bu balçık “kükürt kokuyor” yani sağlık için yararlı olduğu söyleniyor.

Bazı yerlerde, göl kıyısında da olsa, ayak boyu girecek kadar küçük çukurlar oluyor, ama bunlar tehlikeli değil, sadece ürküntü veriyor, korkmamak gerekir, sadece kıyıdan açılmayın, yoksa göl kıyısında, suyun içinde eğlenmek gerçekten güzel.

Bu arada, göl suyu da içeriğinde bulunan magnezyum nedeniyle oldukça sağlıklıdır.

Salda gölünde yüzmek isteyenler için, son bir not: Salda gölünde çok miktarda su yılanı bulunduğu, ancak bunların zararsız olduğu, insan görünce kaçtıkları söyleniyor, ben göle girdim, yaklaşık 2 saat kaldım, görmedim, ama yine de böyle bir gerçek var.

Burdur Salda gölü Piknik ve Kamp

 

Piknik ve Kamp

Göl kıyısında birçok mekan bulunuyor. Göle girmek için, kesinlikle “Saldivler” denen, yani Maldivlere benzeyen kumsalın yani beyaz kumsalın bulunduğu yeri tercih edin, ancak buraya araç girmesine rağmen, karavan, çadır gibi konaklama imkanı verilmiyor.

Arabanızla girip, burada göle girebilir, kıyıda güneşlenebilirsiniz. Ancak: piknik veya çadırlı veya karavanlı konaklama yapmak istiyorsanız, beyaz kumsallı kıyının daha ilerisinde bir yer var, orada kamp, piknik yapmak mümkün, ama orada göl kıyısı pek de cazip değil.

Bir diğer alternatif, Yeşilova Belediyesi tarafından yapılan “Halk Plajı” bölgesidir. Orada da kamp (çadır, karavan, piknik) yapmak mümkündür.

Elbette: suyunun temizliği ve berraklığı, Maldivlere benzerliği ile Salda gölü tam bir doğa harikasıdır. Gerek mesire yeri ve gerekse göle girmek için oldukça uygundur.

Özellikle: yöreye yapılan gezilere katılanlar için: yanınıza mutlaka mayo almanızı öneririm, veya en azından, terliklerinizi alın ve gölün kıyısında mutlaka bir yürüyüş yapın.

Öte yandan, gerek buranın ziyaretçilerine ve gerekse resmi ilgililere bir uyarı, umarım bu muhteşem güzel doğa cenneti, kısa zaman sonra aşırı kalabalıkların yarattığı kirlilik sonucu elden çıkmaz.

Çünkü özellikle hafta sonu tatillerinde burayı ziyaret edenlerin, 30 bin kişi civarında olduğu söyleniyor.

Evet, burayı mutlaka görün.

Burdur şehir merkezi tanıtımı yazısı için.

Yeşilova tanıtımı ve gezilecek yerler yazısı için.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.