Burdur Yeşilova

Burdur Yeşilova

Burdur ile Denizli arasında ulaşım düşünürseniz, Yeşilova yöresinden geçmeniz gerekiyor ve bu yöreden geçerseniz, mutlaka “Salda gölünü” ve üzeri pembe flamingolar ile kaplı “Yarışlı gölünü” görmenizi öneririm.

Burdur Yeşilova

ULAŞIM

Yeşilova, bağlı bulunduğu Burdur il merkezine, 60 km. uzaklıktadır. Yeşilova-Denizli arasındaki uzaklık: 93 km. Yeşilova-Antalya arasındaki uzaklık: 160 km. dir. Yeşilova-Karamanlı arasındaki uzaklık: 20 km. Yeşilova-Tefenni arasındaki uzaklık: 28 km.

Burdur Yeşilova

TARİH

Yöredeki bazı antik alanlarda yapılan yüzey araştırmalarında, MÖ.5000 yıllarına ait olduğu düşünülen çanak-çömlek parçaları bulunmuştur.

15’nci yüzyıla gelindiğinde ise, Osmanlıların bölgede egemenlik kurdukları ve bölgenin “Eski Erle” adıyla anıldığı bilinir.

Cumhuriyetin ilanının ardından ise, bu isim değiştirilerek, Yeşilova olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yöre, 1936 yılında ilçe olmuştur.

Burdur Yeşilova

GENEL

Yöre: Burdur şehir merkezinin batısında, göller bölgesindedir. Bu yüzden, göller bölgesinin karakteristik özelliklerini taşımaktadır.

Yörenin coğrafi etkinliklerinin başında, 2 ova bulunmaktadır ki bunlar Erle ovası ve Çaltepe ovasıdır. Denizden yükseklik, 1200 metredir.

Akarsulara gelince, burada, iki önemli akarsu bulunmaktadır. Salda çayı: 5 km. lik bir yol geçer ve Salda gölüne dökülür. Armut çay ise, 10 km. lik bir yol geçer ve Bayındır gölüne dökülür.

İklime gelince: yöre, Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen, Akdeniz ikliminin etkileri yoğun olarak görülmemektedir. Çünkü: kışlar uzun ve soğuk, yazlar ise kısa ve sıcak geçmektedir. Yağışlar genellikle kış döneminde görülür.

Son bir not: özellikle yurt dışında çalışan Yeşilovalıların gelmesi nedeniyle, yöre, yaz aylarında hareketlenmektedir.

KONAKLAMA

Yeşilova Öğretmenevi Emek Mahallesi. Hükümet Cad. No.44 248-6180421

NE SATIN ALINIR

Burada, bir battaniye fabrikası var, arzu ederseniz, bu fabrikanın satış mağazasını gezebilir ve hoşunuza gidecek ürünleri satın alabilirsiniz.

Bunun dışında, bir zamanlar, burada çok sayıda halı ve kilim üretimi yapılırmış, ama günümüzde, bu el sanatı tamamen olmasa da, gündemden çıkmış, yani artık yapılmıyor.

Burdur Yeşilova

GEZİLECEK YERLER

Yeşilova ilçesi yöresinde, tarihi her hangi bir kalıntı bulmak mümkün değil. Doğal olarak da yoğun zenginlik beklememeniz gerekiyor.

Ama, bence, mutlaka ve mutlaka, Salda gölünü görmelisiniz.

Göl kıyısında, birkaç dinlenme tesisi var. Bu tesislerde özellikle gölden tutulan sazan balığı yemelisiniz.

Burdur Yeşilova Salda Gölü
Burdur Yeşilova Salda Gölü
Burdur Yeşilova Salda Gölü
Burdur Yeşilova Salda Gölü

 

SALDA GÖLÜ

İlçe merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burdur il merkezine olan uzaklık ise, 60 km.dir.
Gölün büyüklüğü, 44 km. karedir.

Denizden yüksekliği ise, 1190 metredir. Jeolojik bir çökme sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Çevresi: ormanlarla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyon ovaları ile çevrilidir.

Gölün suyu tatlıdır. Bu nedenle, gölde, muhteşem büyük sazan balıkları yetişmektedir. Ancak tüm bu özellikleri yanında, göl 180 metrelik derinlik ile, ülkemizin en derin gölleri arasında bulunmaktadır.

Bu ölçüde derin olduğu için, fırtınalı havalarda bile, gölün berraklığı bozulmuyor.

Özellikle, kış aylarında: burada, çok sayıda kuş türü görülmektedir ve bu nedenle, bölge, uluslar arası öneme sahiptir.

İngiliz Prof. Mike Russel tarafından yapılan bir araştırmada

Dünya üzerinde: Mars gezegeninin yüzey özelliklerine benzer coğrafi özelliklerin görülebildiği, 2 yer olduğu bilinmektedir.

Bunlardan biri: Kanada ülkesinin kuzey bölgelerinde ve diğeri ise, Salda gölündedir. Gölde bulunan “Magnezyum” yüklü beyaz kaya parçaları, Mars yüzeyinde de görülmektedir.

Bunun nedeni ise, Mars gezegeninde bu görüntünün bulunduğu yerde, eskiden “deniz” yada “göl” olabileceği varsayımına dayanmaktadır.

Göl kıyısında görülen beyaz kumların, aynı zamanda “Lületaşı” olarak bilinen magnezyum slikat olduğu da söylenir.

Evet: göl, masmavi görüntüsüyle ilgi çekiyor ve bu yüzden, çevresinde, çeşitli kampingler bulunmaktadır. Gölde, ayrıca plajlar bulunmaktadır.

Göl suyunda, magnezyum, soda ve kil bulunması nedeniyle, bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Hatta, özellikle “sivilcelere” iyi geldiği söylenir.

Göl: korunması adına, 1989 yılında doğal Sit alanı ilan edildiğinde, çevresinde yapılaşma bulunmamaktadır.

Ancak, bu masmavi daha doğrusu turkuaz rengin hakim olduğu gölü, mutlaka görmelisiniz, çevresinde çeşitli kampingler var.

Gölün suları çekildiğinde, 7 tane beyaz ada ortaya çıkmaktadır.

Bunlar da, gölün güzelliğini etkilemektedirler. Ancak, kışın yükselen sular, bu adacıkları yutuyor.

Ayrıntı gerekirse: Sultanpınarı Dinlenme Tesisleri, Akçeşme Dinlenme Tesisleri, Gürel Tur Dinlenme Tesisleri, Şahman Otel, Mutlu Restoran ve bunun yanında, göle girilmesini sağlayan plajlar (Orman plajı ve Yeşilova Belediyesi Halk plajı) bulunuyor.

Antalya şehrinden hareket eden turist kafileleri, Pamukkale gezisi sırasında, göl kıyısından geçmektedirler.

Çadırınız varsa, burayı ziyaret etmeniz önerilir.

Göl kıyısında, yöre insanı tarafından bakılan “develerle” bir gezinti de yapabilirsiniz.

Son bir not: bu göl çevresindeki köylüler: yaz aylarında; Eşeler yaylasında, Tınaz tepesine çıkıyorlar ve buradan elde edilen karlar, pekmezle karıştırılarak, Perşembe günleri Yeşilova merkezinde kurulan Pazar yerinde, ziyaretçilere satılıyor.

Burdur Yeşilova Yarışlı Gölü

YARIŞLI GÖLÜ

Bölgenin, yazın kurumayan ikinci büyük gölüdür.

Göl: çevreden inen sular ve yağmur sularıyla beslenmektedir.

Ancak: 1990’lı yılların başından bu yana, gölün tuzlu olan su seviyesi, gitgide düşmektedir.

Gölün en büyük özelliği: göçmen kuşlar için bir durak olmasıdır.

Özellikle: flamingolar, gölün görüntüsüne bir başka güzellik katmaktadırlar. Yani, buraya bir anlamda “Flamingo cenneti” de denilebilir.

Ancak, biraz önce de söylediğim gibi, göl sürekli su kaybetmektedir ki, yakın gelecekte, kuruduğunda, flamingoların bulunması imkansız hale gelecektir.

Burada, gölün, hemen doğu kıyısındaki yarımada üzerinde bir höyük var.

Bu höyük: yapılan araştırmalara göre, MÖ.6’ncı yüzyıldan kalma, Tymbrianassus isimli bir yerleşim yerine aittir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.