Antalya Düden Şelalesi

Antalya Düden Şelalesi

Antalya Düden Şelalesi; Antalya’da nereye gidelim, nereyi gezelim, nereyi görelim. Evet; Düden şelalesi. Antalya’ya yaklaşık 10 km. ve Varsak Beldesi’ne ise 1 km. uzaklıkta. Şehrin kuzeyinde. Belediye Halk Otobüsleri ve minibüsler ile şehir içinden ulaşım mümkün.

Özel aracı ile gidenler için; Antalya-Alanya çevre yolundan sola sapılarak gidebiliyor. Piknik alanı giriş kapısı önünde, büyük bir otopark var. Ücreti karşılığında, aracınızı rahatlıkla park edebilirsiniz. Ayrıca: piknik alanına giriş içinde, bilet almanız gerekiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Yıllık ortalama: 450 bin kişi tarafından ziyaret edilmekte.

İSİM

Çeşitli kaynaklarda; İskender Şelalesi, Düden Şelalesi, Düdenbaşı Şelalesi olarak isimlendiriliyor. İskender ismi nereden geliyor?

Şöyle ki, Perge’den sonra Termessos’a gözünü diken Büyük İskender, burada konaklamış ve atlarını düdenin serin sularında suladıktan sonra yoluna devam etmiş.

GENEL

Antalya Düden Şelalesi: Ülkemizde; su çeken deliklere ” düden ” ismi verilmekte. Düden çayı da; kaynağından çıktıktan sonra ilginç bir yol izliyor. Uzun süre, yeraltından ilerliyor. Eski Burdur-Antalya asfaltının 22’nci km. de Kırkgözler ve 30’ncu km. deki Pınarbaşı isimli iki büyük kaynaktan çıkan sular, suyu bol iki nehir yaratıyor.

Bunlar, kısa bir akıştan sonra birleşerek, Bıyıklı Düden denilen mevkide kayboluyorlar. Yaklaşık 14 km. yer altından gidiyorlar ve sonra Varsak çöküntüsünün bir ucundan yer üstüne çıkıyorlar. Çok kısa bir akıştan sonra, çöküntünün öbür ucunda tekrar yerin altına iniyor ve 2 km. yer altından aktıktan sonra, Düdenbaşı denilen yerde, yerden bir nehir fışkırıyor.

Burada, Kepez Hidroelektrik santralına gelen su, daha sonra Düdenbaşı Şelalesine bırakılıyor. Yani; Düdenbaşı Şelalesinden akan su, Kepez Hidroelektrik santralından bırakılan su. Burada, yani şelalede: 20 m. yükseklikten, birkaç noktadan, aşağıya dökülüyor.

Eylül ayında, saniyede 5 metreküplük su akış hızı, Mayıs-Haziran aylarında, karların erimesiyle, saniyede 20 metreküpe kadar çıkıyor. Yaz aylarında ise; gerek kuraklık nedeniyle yeterli yağışın olmaması ve gerekse tarım alanlarındaki sulama nedeniyle, suyun akış hızı büyük ölçüde düşüyor.

Evet; cennetten akan bir doğa harikası. Çevresindeki bitki örtüsü ve kuşları ile, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Antalya’nın en güzel şelalelerinden biri.

Burada; piknik yerlerinin yanı sıra restoranlar, kafeteryaların bulunduğu mesire yerleri ve bölgenin bolca turist çekmesinden dolayı, hediyelik eşyalar satan dükkanlar var.

Kapı dışında bulunan develere binmek, fotoğraf çektirmek de mümkün. 1970-1972 yılları arasında, DSİ Müdürlüğü tarafından, mesire yeri ve piknik alanları yaptırılmış. Piknik yapmayı sevenler ve tercih edenler için mesire alanında, bolca piknik masası var.

Ayrıca; balık restoranlarında oturup, balık da yiyebilirsiniz. Gerçekten, oturun herhangi bir yere, şelalenin karşısına, o suların yarattığı muhteşem görüntü ve ses ahengini seyredin, büyük keyif alacaksınız.

Hatta; mağaraya inin, çevrenizden, üstünüzden damlayan suların altında, yerdeki su birikintilerine basmadan, hemen önünüzdeki boşlukta, büyük bir hızla ve gürültü ile akan suların yarattığı ortamda yürüyün. Daha sonra; aşağıya inin, şelale sularının yere düştüğü noktaya.

MAĞARA

Antalya Düden Şelalesi: Evet, şelalede, bir de mağara var. Dar bir merdivenden inilerek gidilebiliyor. Bu mağara; şelaleyi daha bir güzel yapmakta. Bu mağaranın oyuklarından, düden çayının şelalesinin, büyük bir gürültü ile akan sularını izlemek ve sesi dinlemek, büyük bir heyecan ve keyif veriyor.

Türkiye’de bir çağlayan gürül gürül akarken, arkasından seyredebileceğiniz böylesine güzel bir yer yok. Yazın sıcağında, bir soğuk soluk gibi.

DÜDEN BAŞINDAN SONRAKİ BÖLÜM

Düden çayının önemli özelliklerinden birisi de; geçtiği yerlerde, eşsiz manzaralar oluşturan yeşil bitkilere hayat vermesi. Evet, düden başından sonra, Koyunlar regülatöründe iki kanala ayrılan düden çayı, yaklaşık 8 km. sonra, Antalya’nın doğusunda, 40 m. yükseklikten, Antalya falezlerindeki traverten bir eşikten, şelale yaparak, Akdeniz’e dökülüyor.

Buradaki ismi ise; Aşağı Düden veya Karpuzkaldıran Şelalesi.

Şelale; Akdeniz’e, su bulutu şeklinde akıyor. Şelalenin denize döküldüğü yerin hemen sağında ise, Gençlik Parkı var. Buradan; şelaleyi izlemek mümkün. Bunu izlerken; Antalya yat limanı veya yakın çevreden hareket eden, günübirlik gezi teknelerini ve diğer özel yatları görebilirsiniz. Yalnız, maalesef, bu yatların, bu bölgede, şelaleye güvenerek, sintinelerini yani pis atıklarını denize bıraktıklarını da sık sık görmeniz mümkün.

SONUÇ

Evet, özellikle, yazın sıcak günlerinde, biraz serinlemeye ihtiyaç hissettiğinizde, şehre yakın düden şelalesini tercih edip, rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aracınızı park etme sorun olmaz. Şelalenin görülebileceği bir yere oturup, bir restoranda yemek yiyebilir veya kendi hazırladığınız yiyeceklerden tadabilirsiniz. Kesin olan şu ki; bu muhteşem manzarayı seyretmekten ve bu serin ortamda bulunmaktan büyük keyif alacağınız.

Çünkü; Antalya’nın en güzel şelalelerinden birisi burada.

Yalnız; bütün düden suyunun sulama suyu olarak kullanıldığı ve tarlalara verildiği, pamuk sulama mevsiminde giderseniz, bu anlattıklarımı yaşamanız pek mümkün olmayabilir. Malum; küresel ısınma, yeterli yağışların olmaması, kuraklık, sulama suyu olarak kullanım, tüm bunlar sonucu, özellikle yaz aylarında (Temmuz, Ağustos) şelale çok cılız veya yok denecek seviyede akmakta, ama bu durumun elbette bir standardı yok, yani aslında ne zaman az ne zaman çok akacağını kestirmek güç.

Antalya şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için. 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.