Ankara Ağaç Ayak Cami

Ankara Ağaç Ayak Cami

Ankara, Akbaş Mahallesi, Ulucanlar caddesi üzerindedir.

1795-1706 yılları arasında yapılmıştır.

Meyilli bir arazi üzerinde yapılmıştır. Boyuna dikdörtgen planlıdır. Duvarları, kerpiçtir. Bu duvarlar üzerindeki mukavemeti arttırmak için: bol miktarda, ağaç hatıl ve direkler kullanılmıştır. Bu yüzden: Ağaç Ayak camii ismi verilmiştir.

Kırma çatılı ve ahşap tavanlı caminin tavanı, güzel bir görünüş arz etmesi ve eski ahşap işçiliğini yansıtmasına rağmen, kesin olan şudur; orijinal değildir. Yalnızca: kuzey cephe, tuğladan yapılmış ve ağaç hatıllarla takviye edilmiştir.

ONARIM

İlk yapılışında: toprak damlı küçük bir yapı olan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak, bugünkü şeklini almıştır.

Arazi konumundan ötürü, düzenli bir planı olmayıp, dikdörtgen planlı, üzeri çatılı moloz taştan yapılmış bir yapıdır. Son cemaat yeri yoktur.

Mimari yönden, herhangi bir özellik taşımamakta olup, çok sade bir yapıdır. Cami içindeki bezemeler de bir özellik taşımamaktadır.

Giriş kapısı üzerindeki ve yanlarındaki pencereler üzerinde, tuğladan sivri kemerli alınlıklar bulunmaktadır. Kuzey cephede, mahfile açılan pencerelerin içleri kapatılmış ve küçük tezyini birer niş şeklini almıştır. Kuzeybatı köşede bulunan ağaçlar, pahlıdır.

Bazı kısımlarda, bilhassa mahfilin alt tavanındaki işçilik ve malzeme, tavanla ayrılık göstermektedir. Düz tahtalar üzeri ince çıtalarla kare bölümlere ayrılmış olan tavanda çıtaların kesiştiği yerlere, baklava halinde, ufak tahta plakalar konmuştur.

Orta kısımda, 6 kenarlı bir göbek tavan yüzeyinden çıkıntı teşkil edecek şekilde yapılmış ve çevresi aşı boyalı nakışlarla süslenmiştir. Kenar pervazları ile çevrilmiştir. Orta göbeğin içi ise, birbirine geçmiş daireler ve bu daireler ortasında ışınlı yıldızlarla tezyin edilmiştir.

Kuzey taraftaki mahfilli, iki ahşap direk taşımakta olup, mahfilin orta kısmı, yanlara göre balkon şeklinde, ileri doğru çıkıntı teşkil etmektedir. Kenarları aşı boyalı nakışlarla tezyin edilmiş mahfilin nakışları, tavan nakışlarından daha eski olduğunu gösterir.

Kıble duvarı ortasındaki alçı mihrabı mücesemdir. Tavan hizasına kadar yükselen mihrap, en üstte bir sıra palmetle nihayetlenir.

Mihrap nişi 5 kenarlı ve köşelerde 2 sütunçe ile süslenir. Niş üzeri mukarnaslarla ve nişin iç yüzeyi, alçak kabartma ve geometrik geçme motiflerle, köşe dolguları da, aynı şekilde motiflerle süslenmiştir. Mihrap nişinin çevresini, 3 bordür çevreler.

Dışta ve içte, Kelime-i Tevhit yazılı, iki bordür arasında, birbirine geçmiş ovallerle süslü ikinci bir bordür bulunmaktadır. Mihrabın üzerinde, üst üste 3 kitabe bulunur ki, bunlardan ortadaki iki parçalıdır. Ahşap merdivenin altındaki üçgen pano geçmeler halinde yapılmıştır. Bütün yüzey hatayi, rumi ve kıvrık dallarla bezenmiş nakışlarla: kırmızı, siyah, sarı renkler kullanılmıştır.

MİNARESİ

Kuzeybatı köşesine, küçük bir minare oturtulmuştur. Ahşap ve yüksekliği azdır.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.