Aksaray Sarıyahşi

Aksaray Sarıyahşi

Sarıyahşi, Aksaray arası uzaklık: 92 km. Aksaray ilinin, en uzak ilçesidir. Sarıyahşi, Kırşehir arası uzaklık: 40 km. Sarıyahşi, Şereflikoçhisar arası uzaklık: 32 km. Sarıyahşi, Kırıkkale arası uzaklık: 128 km.

TARİHİ

Bölge: tarihi süreç içinde, birçok uygarlıkların etkisi ve yönetimi altında kalmıştır. Bölgeye ilk gelenler, halkın Aşağı Cami olarak bildiği, Selçuklu camisinin etrafındaki yerlere yerleşirler. Sarıyahşi, 1957 yılında Ankara-Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir kasaba, 1989 yılında ilçe olur ve Aksaray iline bağlanır.

Aksaray Sarıyahşi

GENEL

İlçe ismini, Yahşi Han’dan almıştır. Yahşi Han, yaralı olarak askerleriyle birlikte Sarıyahşi’yi geçerken vefat eder ve o tarihe kadar Sarı olarak bilinen yöre, Sarıyahşi olarak tanınmaya başlar. Yahşi “güzel” anlamındadır. Sarıyahşi ise “Sarı güzel” demektir. İlçe halkının büyük bölümü yurt dışında yaşamaktadır. 

İlçe İç Anadolu bölgesindedir. Hirfanlı baraj gölünün kıyısındadır. Kızılırmak’ın güneyinde kalır. Rakımı 870 metredir.

Aksaray Sarıyahşi Granit Mermer

GRANİT MERMER

İlçeye bağlı Yaylak ve Sipahiler köylerinden Türkiye’nin en güzel granit taşı çıkarılır. Dünyanın hemen hemen her yerine ihracat yapılıyor.

Aksaray Sarıyahşi

GEZİLECEK YERLER

İÇMECE

İlçe merkezi ve Bekdik köyü arasındadır. Burası doğal bir su kaynağıdır. Ancak şifalı olduğuna inanılır. Sabah aç karnına içildiğinde: çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenir. Ayrıca aynı su ile yıkanan kişilerin cilt hastalıklarından kurtulduklarına inanılır. Bu şifalı olduğuna inanılan doğal su kaynağı, olduğu gibi akıp gitmektedir. Umarım ileride birileri buraya bir tesis yaparlar.

arıyahşi Boğazköy Göleti

BOĞAZKÖY GÖLETİ

Gölet, Boğazköy köyüne 2.3 km uzaklıktadır. Göletin yukarısında bulunan küçük çam ormanında kamp yapılabilir. Ayrıca gölette balık tutma imkanı da var.

Sarıyahşi Hirfanlı Baraj gölü kıyısı

HİRFANLI BARAJ GÖLÜ KIYISI

Göl kıyısında, Belediyeye ait bir sosyal tesis ve parklar ve mesire alanları bulunmaktadır. Gölde tekne gezintisi yapılıyor. Ayrıca Hirfanlı barajında balık tutulabiliyor.

Aksaray Gülağaç

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.