Yunanistan Paros adası-Antiparos adası

paros.1
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası

Yunanistan Paros adası-Antiparos adası; Yunan ana karasına yakındır. Pire’ye 185 km. uzaklıktadır.

Atina ve Paros arasında uçuşlar bulunuyor, yani havayolu ile gelmek mümkün. Uçuş 30 dakika sürüyor.

Deniz yolunu tercih edenler ise, Pire Limanından kalkan teknelerle buraya gelebiliyorlar.

paros.2
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Genel Özellikleri

GENEL ÖZELLİKLERİ

Feribot seferleri için: Büyük Merkez İstasyonu olan “Paros”ta: herkes için bir şeyler bulmak mümkün. Dar bir kanalın (2 km. genişliğinde) diğer tarafında, Paros’un küçük kardeşi olan ve sizi 20 yıl öncesinin Yunan adasına götürecek olan “Antiparos” var.

İki ada arasında bir feribot, bütün gün çalışıyor.

Adada, her yıl 2.5 milyon litre şarap üretilir. Ayrıca: ince beyaz mermer ve beyaz kaliteli porselenleri ile dünya çapında öne çıkıyorlar. Bu porselenler; Çin porselenlerine rakip.

Bu arada: Paros, dünyanın en seksi on adasından biri seçilmiş, güzeller güzeli bir ada.

paros.3
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Gezilecek Yerler

GEZİLECEK YERLER

paros.parikia.en başa
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Parikia

PARİKİA

Paros’un merkezi olan “Parikia”: aynı zamanda, adanın limanıdır. Yüksek sezonda; çok işlek olmasına rağmen bir Yunan kasabası havasını korumuş. Limanın ilerisindeki bir dar sokaklar ağı; 13’ncü yüzyıla tarihlenen ve adadaki Yunan ve Roma tapınaklarının mermerlerle yeniden inşa edilen kastronun, yani kalenin kalıntılarını gizliyor.

paros.parikia.1
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Petaloudes

PETALOUDES-KELEBEKLER VADİSİ

Eğer: Peros’u Temmuz yada Ağustos aylarında ziyaret ederseniz: Parikia’nın güneyindeki “Petaloudes”i yani Kelebekler Vadisini mutlaka ziyaret edin.

Burada: dev kaplan kelebeklerinin üreme alanını görebilirsiniz.

Ağaçlara konan kaplan kelebeklerini, bazen büyük guruplar halinde görebiliyorsunuz.

Yaklaşık 300 yıldır, her yaz binlerce renkteki, milyonlarca kelebeğin çiftleşme mevsiminde akın ettiği bir vadi.

Parikiadan bu bölgeye, eşeklerle tur düzenleniyor.

paros.100 kapalı kilise.esas resim
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Panagia ekatontapiliani kilisesi

PANAGİA EKATONTAPİLİANİ KİLİSESİ (100 KAPILI KİLİSE) 

Limanın solunda: yeni tıp merkezinin yanında, “Yüz Kapılı Kilise” olarak bilinen “Panagia Ekatontapiliani” var. Tüm Yunanistan’da, 1700 yıldır kullanıma açık olan tek kilise olduğu için özel bir konuma sahiptir. Adı 100 kapılı kilise anlamına gelen katedralin, bu güne dek 99 kapısı bulunmuştur.

Bugünkü binalar; Büyük Constantinus’un (Konstantinopolis’i kuran ve Hıristiyanlığı Roma imparatorluğunun resmi dini olarak kabul eden imparator) annesi, Azize Helena tarafından yaptırıldığı söylenen, 4’ncü yüzyıldan kalma binalar topluluğunun çevresinde kurulmuş. 6’ncı yüzyıldan kalma şapelinde ise, eski Roma tapınağının sütunları kullanılmış.

Burada hassas ve bizi ilgilendiren bir konu var, bununla ilgili bilgi sahibi olmanız gerek.

Şöyle ki: yüz kapılı kilisenin aslında, 99 kapısı varmış. Söylentilere göre: yüzüncü kapının bulunması; Ortodoks Bizans İmparatorluğunun yeniden yükseleceğini ve Konstantinopolis (İstanbul) in, Yunanistan’a geri döneceğinin işareti olacakmış.

Katedralde: Meryem Ana İkonası, Ada’nın baş azizi Agia Theoktisti’nin ayak izi, mermer taht ve 11’nci yüzyıl vaftizhanesi görülebilecek unsurlardan bazılarıdır.

Neyse, biz gezimize devam edelim.

ARKEOLOJİ MÜZESİ

Kilisenin yakınlarındaki “Arkeoloji Müzesi”nde, antik dünyanın zarafetine imrenerek baktığı Paros mermerlerinin güzel örnekleri var. Antik Yunan tarihinin mermer tabletler üzerindeki yazıtlarının da bulunduğu, paha biçilmez Paros kayıtları bölümü de bulunuyor.

KÖYLER

Parikia’yı arkanızda bırakırsanız; Paros’un keşfedilecek köylerine doğru yola çıkabilirsiniz.

paros.naoussa.1
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Kuzey Naoussa

KUZEY-NAOUSSA

Kuzeydeki “Naoussa”da, Akdeniz’in en güzel balıkçı limanları var. Turistlerin çok rağbet ettiği bir yer olmasına rağmen, geleneksel havasını korumuş.

Günlük tekneler: bar ve restoranların birkaç metre uzağına demirliyorlar. Limanda: Ege’nin en iyi deniz ürünleri restoranları ve geleneksel Yunan “Ouzerie”leri var.

paros.kolimrites.1
Yunanistan Paros adası-Antiparos adası Kolymbithres

KOLYMBİTHRES

Naoussa’nın batısında: doğanın eğip büktüğü, rüzgarların aşındırdığı, garip kaya şekilleriyle çevrelenmiş kumsallarıyla, gelişmekte olan bir tatil yöresi olan “Kolymbithres” var. Burada: su kaydırakları ve çocuk oyun alanlarının bulunduğu büyük bir park bulunuyor.

DOĞU KIYILARI

Adanın doğu kıyısı boyunca: geniş ve sığ koylarda, mükemmel rüzgar sörfü olanaklarıyla, güzel kumsallar bulunuyor.

KHRYSİ AKTİ

Paros’un en ünlü plajıdır. 1 km. uzunluğundaki plaj, 1983 yılından bu yana, her yıl Dünya Yelken sporu Kupası Şampiyonluğuna ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca: su kayağı, rüzgar ve uçurtma sörfü, katamaran gezisi gibi zengin çeşitlilikteki su sporları da mevcuttur.

Khrysi Akti (altın kumsal): güneşin keyfini çıkararak, yarışı izlemek için güzel bir plaj. Doğu kıyısının biraz daha ilerisinde: Piso Livadi limanı bulunuyor.

İÇ KESİMLER-KEFKES KÖYÜ

Adanın iç kesimlerinde pek çok ilgi çekici nokta var. Adanın en yüksek köyü olan “Lefkes” köyünün, dar sokaklarını gezebilirsiniz. Bir zamanlar: Lefkes köyünü; vadinin aşağısındaki Karampoli köyüne bağlayan; mermer kaplı Bizans yolunun kalıntılarını görebilirsiniz.

MARATHİ KÖYÜ

Marathi köyünün yanında: Yunan ve Roma İmparatorluklarının dört bir yanına taş gönderen mermer ocağının görebilirsiniz. O dönemde, taşlar, yüzeyde kesilmek yerine maden gibi kazılarak çıkarılıyormuş. Taşların çıkarıldıkları tünellere girilebiliyor. Göreceğiniz bina kalıntılarında, bir zamanlar, Paris’teki Hotel des İnvalides’de bulunan Napoleon’un mezarı için, 1844 yılında mermer kesmeye gelen Fransız işçileri barınmış.

GÜNEY-AGİOS İLYAS

Adanın asıl görülmeye değer yeri: güneydeki Agios İlyas dağının altında bulunan mağaralardır. İç tarafları derindir. Ama: bu mağaralar, yüzyıllar boyunca, büyük hasar görmüştür. İç kısma inşa edilmiş olan sayısız basamak, zayıf düşmüş kişilere ve kalbinden rahatsız olanlara göre değil, girmemeleri gerekir. Dikkat.

ANTİPAROS

Antiparos: 5000 yıl öncesine kadar Paros’a bağlıymış. Ama: sismik bir hareket ve iklimde yaşanan büyük bir değişim, ikisi arasında, küçük adacıklar bulunan dar bir kanal yaratmış. Antiparos’a Parikia’dan 20 dakikalık bir feribot yolculuğu ile ya da Paros’un batı kıyısındaki Pounda limanından kalkan arabalı feribotla 5 dakikada ulaşmanız mümkün.

Antiparos kasabasında: hayatın ritmi, Parikia’dan daha yavaş. Aslında, sezon dışında neredeyse uyuklar gibidir. Adanın kalbinde bulunan “Venedik Kastrosu”nun hala ayakta olan iç duvarı ve evlerini görebilirsiniz.

Yunan adaları hakkında genel bilgiler yazım.

Yunan adaları gezi planı hakkındaki yazım.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.