Sivas Suşehri

Sivas Suşehri

Cevizi ve ipek halısı oldukça meşhurdur.

ULAŞIM

Suşehri, Sivas arası uzaklık: 144 km. Suşehri, Koyulhisar arası uzaklık: 37 km. Suşehri, Zara arası uzaklık: 58 km. Suşehri, Akıncılar arası uzaklık: 28 km. Suşehri, Şebinkarahisar arası uzaklık: 53 km.

TARİHİ

Yöre oldukça eski bir yerleşim yeridir. Ova kesiminde, eski Sıradur çevresinde, Bakır çağına ait kalıntılar bulunmuştur. Eskişar ve Çataloluk köylerinde ise: Roma ve Selçuklu dönemlerine tarihlenen tören yerleri vardır.

Avşar köyü yakınlarında: Roma İmparatoru, gezgin imparator Hadrianus adına dikilmiş, kilometre taşları yani mil taşları bulunur.

İlçenin eski yerleşim yeri, günümüzdeki yerinden 2 km daha doğuda, Çayırbaşı mevkiindedir. Bu yerleşim yerinin ismi “Bulahi-Bulalliye” dir. Ancak bu yerleşim yeri, depremler sonucu yıkılır ve yerleşim “Andıryas” ismini alarak günümüzdeki yerine taşınmıştır.

Osmanlı döneminde, 1243 yılında yörede önemli bir savaş yaşanmıştır. Bu savaşta: Moğol ordusu (Baycu Noyan komutasında) ve Selçuklu ordusu (II Keyhüsrev komutasında) çarpışmıştır. Selçuklu ordusu, Sultan’ın tecrübesizliği nedeniyle, ova kesiminde ve Kösedağ’da bozguna uğrayarak yenilmiş ve Anadolu Selçuklu devleti yıkılmıştır.

Bu savaş sonucunda, Selçuklu ordusu 3000 civarında şehit vermiş, tüm ağırlıkları Moğolların eline geçmiş ve tarihimize bir kara leke olarak geçmiştir. Ardından Anadolu, Moğollar tarafından yakılıp yıkılmıştır.

Yine tarihi süreçte bir çatışma: 1917 yılında Ruslar karşısında ordumuz geri çekilmek zorunda kalmış ve 3’ncü Ordu Karargahı, Suşehri’ne taşınmıştır. Ruslar, Refahiye ilçesine kadar gelirler ve 1917 yılında Rusya’da Bolşevik ihtilali çıkınca ve ordumuzun kahramanca direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalırlar. 1906 yılında yörede suyun bol olması nedeniyle yerleşime “Suşehri” ismi verilmiştir.

ATATÜRK VE SUŞEHRİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk: Erzurum kongresine giderken, 28 Haziran 1919 tarihinde buraya uğramış ve misafir olmuştur. Bu ziyaret sırasında, Suşehri yöresindeki milli mücadele görevini “Mehmet Ali Efendi” ye vermiştir.

Ayrıca “Suşehri Müdafai Hukuk Cemiyeti Şubesi” kurulmuştur. İlçeyi, Erzurum kongresinde temsil etmek üzere Çeçenzade İsmail Hakkı Bey delege olarak görevlendirilmiştir.

SUŞEHRİ MAHALLİ GÜNÜ

Erzurum Kongresi dönüşünde, Atatürk yeniden ilçeye uğrar. Bu gün yani 1 Eylül günü, her yıl geleneksel olarak ilçede “Suşehri Mahalli Günü” olarak kabul edilerek kutlanmaktadır. İlçe çapında şenlikler düzenlenmektedir.

Sivas Suşehri

GENEL

Karadeniz bölgesindedir. Sivas ilinin ilçeleri arasında yüzölçümü açısından en büyük olanıdır. İlçe merkezinin rakımı ortalama 950 metredir. Kelkit vadisinin genişlemesiyle Suşehri ovası oluşur. Ancak Kılıçkaya Barajı yapılınca ova tabanı baraj gölü altında kalmıştır. Yörede Karadeniz ve İç Anadolu geçiş iklimi hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise daha ılık geçer. İlkbahar ise bol yağmurludur.

NE YENİR

Organik fasulyesi ve tandır kurusu meşhurdur.

Sivas Suşehri Köse Süleyman Ziyareti

KÖSE SÜLEYMAN ZİYARETİ

Her yıl Temmuz ayında, 1243 yılında Selçuklular ile Moğollar arasında yapılan savaşta şehit düşen Kösedağ şehitlerinin anıldığı, toplu ziyaret edildiği “Anma günü” kutlanır. 2812 metre rakımlı Kösedağ’da geleneksel olarak Temmuz ayının üçüncü Cumartesi günü yapılan törenlere, ilçe ve civarından çok sayıda ziyaretçi katılır. Törenlerde kurbanlar kesilir, dualar edilir.

Sivas Suşehri Köse Süleyman Ziyareti

Peki Köse Süleyman kimdir? Yöre halkının inanışına göre, Köse Süleyman bir Selçuklu komutanıdır. Buraya gelenler tarafından, burada taşlarla bir kabir ve namazgah yapılmıştır. Taşlarla yapılmış kabir: 3.40 metre boyunda, 1.30 cm enindedir. Yüksekliği 50 cm dir. Bu mezarın 1 metre uzağında, yine yığma taşlarla yapılmış bir duvar bulunur. Kabrin 15 metre uzağında ise, yığma taşlarla 50 cm yükseltilen bir namazgah vardır.

 

ŞEHR-İ SU KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak Temmuz ayının ilk hafta sonunda 2 gün süreli yapılan festival, ilçe stadyumunda yapılmaktadır. Festivalde, konserler düzenlenmekte, havai fişek gösterileri yapılmaktadır. Festivalin amacı, Suşehri ilçesinin tanıtılmasıdır. Ayrıca gurbette olanların buluşturulması düşünülür.

 

KARACAÖREN KİRAZLIPINAR YAYLA ŞENLİKLERİ

Her yıl yaz aylarında gurbette bulunan Suşehirliler, Karacaören Kirazlıpınar yaylasında yapılan şenliklere katılırlar. Bu dönemde ilçe nüfusu iki katına çıkar.

GEZİLECEK YERLER

BALHATUN CAMİİ-BELKIS HATUN

İlçe merkezinde İstanbul caddesindedir.

Burada bulunan ilk camiye ait kitabe, giriş kapısı üzerindedir ve kitabeye göre 1725 yılında ali Paşa kızı Bal Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Ancak bu cami, 1938 yılındaki Erzincan depreminde tamamen yıkılmıştır. 1940 yılında ise, yerine günümüzdeki cami yapılmıştır. Kesme taştan yapılan minaresi kuzeybatı köşededir ve tek şerefelidir. Günümüzde, cami ibadete açıktır.

Sivas Suşehri Akçaağıl Çermiği-Kaynağı

AKÇAAĞIL ÇERMİĞİ-KAYNAĞI

İlçe merkezine 6 km uzaklıktaki Akçaağıl köyündedir.

Termal kaynak Suşehri-Koyulhisar kara yolu üzerindedir. Kelkit çayının güney kenarındadır.

Kaynak suyunun sıcaklığı 37 derecedir. Debisi saniyede 1 litredir. Su sıcak olduğundan birçok hastalığa iyi gelmektedir. Suyun şişmanlığa ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Burada kadın ve erkeklere ait ayrı banyolar bulunmakta olup halk tarafından büyük ilgi görmektedir. Ancak bölgede modern konaklama tesisleri yoktur.

ÇATAOLUK KİLİSESİ

İlçe merkezine bağlı Çataloluk köyündedir. İlçe merkezine 26 km uzaklıktadır.

Kilisenin kitabesi bulunmadığından ne zaman yapıldığı ve yaptıran bilinmez. Zaten, defineciler tarafından her yeri delik deşik edilmiştir, yıkılma tehlikesi bulunmaktadır. Kilisenin günümüzden 700-800 yıl önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Kilisenin girişten sonraki bölümü, sivri kemerlidir. Beşik tonozlarla, kayalıkların üzerine oturtulmuştur.

Tamamı moloz taştan yapılmış ve kayalardan yararlanılmıştır. Kilisenin batı yönünde bulunan girişi, tamamen yıkılmıştır. Tonozlu çatısı ise yarıya kadar yıkılmıştır. Kilisenin tabanı: yuvarlak pencerelerin seviyesine kadar dolmuştur.

1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Sivas Suşehri Kılıçkaya Baraj Gölü

KILIÇKAYA BARAJ GÖLÜ

İlçe merkezine 28 km uzaklıktadır.

Türkiye’nin sayılı barajlarından biridir ve 64 kilometrelik havzasıyla denizi andırır.

Sivas Suşehri Kılıçkaya Baraj Gölü

Burada yani baraj gölünde: su sporları yapılmaktadır. Baraj gölünde ayrıca tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır.

Sivas hakkındaki gezi yazım için Sivas

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.