Siirt Şirvan

Siirt Şirvan

Şirvan, Siirt il merkezine 26 km uzaklıktadır.

TARİHİ

Bölgede Roma, Bizans ve Sasani devleti etkinlik sürdürmüştür. 1514 yılında ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1871 tarihli Diyarbakır Salnamesinde Siirt Sancağına bağlı eski bir yerleşim yeridir. Daha önce ise Bitlis iline bağlıdır.

GENEL

İl merkezinin kuzeyindedir. Engebeli arazisi en fazla ilçelerden birisidir. İlçede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak kışlar soğuk, yazlar sıcaktır. İlçe halkının başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır.

ZİVZİK NARI

İlçe merkezine bağlı Dişlinar köyünde yetişir. Bol sulu, eşsiz aromalı, aylarca dayanabilen şifa kaynağı bir üründür. Bir Zivzik narı ortalama 200 gramdan başlar, 800 grama kadar çıkar. Taneleri nohut büyüklüğündedir. Çekirdeği küçük ve yumuşaktır. Asit oranı düşüktür. Cennet meyvesi olarak anılan nar, sağlık açısından oldukça yararlıdır.

GEZİLECEK YERLER

Siirt Şirvan Kormas Kalesi

KORMAS KALESİ

İlçe merkezine bağlı Kerimes köyündedir. Şato tipindeki bu kalenin Bizans döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. Bizans tekfurlarından Selçuklulara geçmiş olan kale, Osmanlı döneminde ise Derebeylerinin barınakları olarak kullanılmıştır.

İlçe merkezine 10 km uzaklıktaki kaleye, yüksek dağların arasından geçilerek ulaşılır. İncekaya köyünün en tepelik alanında kuruludur.

Kalede birçok oda, hamam, küçük bir kilise, kiler ve su barınakları vardır. Ancak define avcıları nedeniyle tahrip edilmiştir.

Siirt Şirvan İrun Kalesi

İRUN KALESİ

İlçe merkezinin 40 km kuzeyinde, kapalı ve sarp dağların zirvesindedir. Kalenin bulunduğu dağın eteğinden geçen nehirle, yer alta tüneli bağlantısı bulunduğu söyleniyor.

BÜNYAN DUVARI

İlçe merkezinin Taşlı köyü ile Taşbalta köyü arasında, Pervari yolu üzerinde Botan suyuna yön veren sağlam bir duvardır.

Aydınlar, Pervari ve Şirvan ilçeleri üçgeninde bulunan bu duvar Botan nehrinin geçtiği dar bir boğazda, başka bir geçidin bulunmadığı bu yerde büyük kayalar oyularak, suyun içerisinden bir duvar kaldırılarak yapılmıştır.

Duvarın uzunluğu 85 metre, yüksekliği 10-15 metre arasında değişir. Bu duvarın Bizanslılardan kaldığı söylenir.

Siirt Tillo Aydınlar

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.