Siirt Baykan

Siirt Baykan

Yol üstünde, karayolu ilçenin tam ortasından geçiyor, yolun hemen yanında, yine ilçenin tam ortasından Başur çayı akıyor.

BAYKAN

İlçe Diyarbakır-Bitlis-Van karayolu üzerinde bulunduğundan ulaşım sorunu yoktur. Baykan, Siirt il merkezine 47 km ve Bitlis il merkezine 50 km uzaklıktadır.

TARİHİ

Baykan ilçesindeki ilk yerleşim halen ilçe merkezine bağlı bir köy konumunda olan “Tütenocak” beldesinde 1938 yılında kurulmuştur. 1949 yılında ise, ilçe merkezi Diyarbakır-Bitlis karayolu üzerinde bulunan tarihi bir geçmişe sahip olan “Havil Hanları” mevkiine taşınmıştır. Daha sonra ilçenin ismi “Baykan” olmuştur.

Siirt Baykan

GENEL

İlçe bir vadi içindedir, çevresi yüksek tepelerle çevrilidir. İlçenin ekonomisi bahçe tarımı ve hayvancılığa dayanır. Arazinin büyük kısmı dağlık olduğu için, hububat ekimi azdır. Nakliyecilik te yoğun yapılır. İlçede karasal iklim hakimdir.

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. İlçede irili ufaklı dereler bulunur. En önemli akarsuyu, Bitlis ilinden gelen ve ilçenin merkezi içinden geçen “Başur çayı” dır.

Bitki örtüsü olarak bozuk meşe ormanları yoğundur.

GEZİLECEK YERLER

Siirt Baykan Veysel Karani Türbesi

VEYSEL KARANİ TÜRBES

Yine bu sitede “Veysel Karani Türbesi” ismi ile aratırsanız, ayrıntılı bir gezi yazısı bulabilirsiniz.

Siirt Baykan Veysel Karani

Siirt Baykan Dört Ulular Köprüsü

DÖRT ULULAR (ÇARPIRAN) KÖPRÜSÜ

İlçe merkezinin 3 km doğusunda, Bitlis çayı üzerindedir.

Güneydoğu Anadolu’yu, Doğu Anadolu ve İran’a bağlayan yol güzergahı üzerindeki köprü, yeni yol yapımı sonucunda artık kullanılmıyor. Kesme ve moloz taşlardan yapılan köprü, 47.5 metre uzunlukta ve 4.5 metre genişliktedir. Kesin yapım tarihi ve yaptıran bilinmez, çünkü kitabesi yoktur. Ancak muhtemelen 16 veya 17’nci yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Baykan Kezer Köprüsü

KEZER KÖPRÜSÜ

Siirt-Baykan yolunda Kezer çayı üzerindedir. Siirt il merkezine 12 km uzaklıktadır.

Kitabesi yoktur, bu yüzden ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Ancak mimari stilinden Cumhuriyetin ilk yıllarında yapıldığı tahmin ediliyor. Köprü 1934 yılında doğal etkenlerden zarar görmüş yıkılmış ve tekrar yapılmıştır.

Kesme taştan yapılan köprünün uzunluğu 61 metre, genişliği ise 4.5 metredir. Dört gözlü köprünün gözleri yuvarlak kemerlidir. Günümüzde halen kullanılmaktadır.

ADAK-DERZİN KALESİ

İlçe merkezinin 8 km doğusunda Adakale (Derzin) köyü yakınındadır.

Sarp bir kayalık üzerindedir. Derzin Beylerinden Şahkulu Bey’in adı ile anılmaktadır. Çünkü, Osmanlı döneminde, buraya sığınmıştır. Kalenin gözetleme kuleleri, günümüze sağlam olarak gelmiştir.  

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.