Kütahya Emet

Kütahya Emet: Emet denilince, akla ilk gelenler: termal kaplıcalar ve “bor” madeni. Dünya bor madeni yataklarının, üçte ikisi, burada bulunuyor ve bor madeninin gelecek nesillerde, çok önemli işlevleri olacağından söz ediliyor.

Ama günümüze gelirsek, Emet tam bir termal turizm cenneti. Son yıllarda ise, Kazıklı Voyvoda yani diğer adı ile Durakula’nın Romanya’da yaptığı birçok vahşetten sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından ele geçirilerek, buraya hapsedildiği ve her yanı uçurumlarla çevrili, buradan, iki yıl sonunda kaçtığı, bu kaçırın yalnızca Drakula diye anılan bu şahıs tarafından yapılabileceği söyleniyor.

Yani: Eğrigöz kalesi, Emet yöresinde mutlaka görülmesi gereken bir yer olarak ilgi çekiyor.

Kütahya Emet

ULAŞIM

Emet, il merkezi olan, Kütahya iline: 94 km. uzaklıktadır. Emet-Ankara arasındaki uzaklık: 400 km. Emet-İstanbul arasındaki uzaklık: 350 km. Emet-İzmir arasındaki uzaklık: 340 km. Emet-Bursa arasındaki uzaklık: 151 km. Emet-Eskişehir arasındaki uzaklık: 162 km.

TARİHİ

Yöredeki ilk yerleşimcilerin, MÖ.5000 yıllarında bölgeye geldikleri bilinmektedir. Antik dönemde, yörenin ismi: Tiberiopolis olarak geçmektedir. Bu isim: yazılı kaynaklarda ve sikkelerde görülmektedir.

Yani: MÖ.133 yılında, bölgenin Roma hakimiyetine girdiği  düşünülmektedir. Bu dönemde, hemen Emet yakınlarındaki Çavdarhisar da kurulan Aizanoi antik kenti de, yörenin en büyük kenti olarak, bölgenin hareketlenmesini sağlamıştır.

Takip eden tarihi süreçte, Anadolu Selçuklu devletinin ilk hükümdarı olan Süleyman Şah kardeşi Melik Mansur, 1074 yılında, Kütahya ile birlikte Emet yöresini de ele geçirir. 1096 yılına gelindiğinde, I. Haçlı seferi ile, bölge yeniden Bizanslıların eline geçer. Ancak, takip eden dönemde, Selçuklular yine Emet bölgesinde hakimiyeti ele geçirirler.

1380 yılına gelindiğinde, yörede egemen olan Germiyanoğlu Süleyman Bey, kızı Devlet Hatunu: Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt ile evlendirir ve evlilik hediyesi olarak, Emet de Osmanlı topraklarına katılır.

1921 yılına gelindiğinde, ilçe, Yunan işgaline uğrar. 27 Nisan 1922 tarihinde ise, bu vahşet ve zulüm dolu günler biter. Ancak, çeşitli kereler el değiştiren Emet, 3 Eylül 1922 tarihinde, sonsuza dek, kurtuluşa sahip olur.

Özellikle, Yunan işgali yıllarında, Emetlilerin kahramanca çatışmaları ve işgale karşı koymaları; bu konudaki ayrıntıları okunduğunda, bu ülkenin bir insanı olarak, şahsen benim içimdeki vatan sevgisini ve kurtuluş mücadelesine karşı olan duygularını yeniden canlandırdı. İnanıyorum ki, Emetliler de, bu duyguyu, gururla kalplerinde  taşıyorlardır.

Kütahya Emet

GENEL

İlçe merkezinin rakımı, 888  metredir. Bölge: depremlerin sık olduğu bir yerdedir. Tarihi geçmişinde de, büyük zararlara ve ölümlere neden olan depremler görülmüştür. Özellikle: 1970 yılındaki Gediz kaynaklı deprem, Emet bölgesini de yoğun etkilemiştir.

örenin iklimi: tam bir geçiş iklimi özelliklerini gösterir. Buna göre: kışlar sert ve soğuk, yazlar ise sıcak geçer. Baharda yağışlar başlar. Bunun sonucunda, ilçe topraklarının büyük bölümünün ormanlarla kaplı olduğu görülür.

Ekonomik etkinlikler: ülkemizin en geniş ve zengin “bor” madeni yatakları, buradadır. Ayrıca, zengin linyit yatakları da görülmektedir.

NE YENİR-NE İÇİLİR

Emet yöresine yolunuz düşer ve yerel lezzetlerden tatmak isterseniz: önerebileceklerim: peynirli pide, fırın kebabı. Ayrıca: tuzsuz keçi peynirinden yapılmış höşmerim deneyebilirsiniz. Ayrıca: bulabilirseniz, kızılcıktan yapılan ve halk arasında “eştana” olarak bilinen çorbadan da tatmanızı öneririm.

NE SATIN ALINIR

Emet yöresinde, keçi peyniri çok meşhur. Kendiniz veya yakınlarınız için satın alabilirsiniz.

KONAKLAMA

Öğretmenevi            Kapaklıca Mahallesi. PTT üstü           274-4612879

GEZİLECEK YERLER

Kütahya Emet Yeşil ve Kaynarca Kaplıcaları

YEŞİL VE KAYNARCA KAPLICALARI

İlçe merkezindedir.

İlçe merkezinde bu kaplıcaların bulunduğu bölge: 1993 yılında, Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.

Kaplıcaların bulunduğu yerde: Belediye belgeli konaklama tesisleri bulunmaktadır. Ayrıca: kapalı havuz, açık havuz, Osmanlı hamamı, sauna, özel banyolar, botanik parkı, spor tesisleri ve bir de karavan parkı bulunuyor.

Kaplıca sularının şifalı geldiği düşünülen hastalıklar: her türlü romatizmal rahatsızlıklar, mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarıdır.

Kütahya Emet Dereli Kaplıcaları

DERELİ KAPLICALARI

Günlüce beldesine, 20 km. uzaklıktadır.

Kaplıca merkezinde: 3 havuz, hamam, özel banyolar ve muhtelif konaklama tesisleri bulunmaktadır.

Kütahya Emet Eğrigöz Kalesi

EĞRİGÖZ KALESİ- ROMA DÖNEMİ KALESİ

Eğrigöz bölgesindedir.

Söylenenlere göre, Romanya bölgesi kralı, Kazıklı Voyvoda: bir süre, buradaki zindanda esir tutulmuştur. 15’nci yüzyılda: Drakula olarak da anılan Eflak Prensi: 3. Vlad; 1461 yılında, Osmanlıya karşı isyan başlatır.

Cezalandırmak istediği k işileri, kazığa oturttuğu için, Türkler tarafından “Kazıklı Voyvoda” olarak isimlendirilmiştir. Hatta: kazığa geçirterek öldürdüğü kişilerin kanlarını fıçılarda toplatıp içmesi nedeniyle, vampir olarak da hakkında birçok efsane yaratılmıştır.

Kütahya Emet Eğrigöz Kalesi

Ancak, 1462 yılında, yani bir yıl sonra: esir edilerek, Eğrigöz kalesine hapsedilir. Vlad: bu kaledeki esir hayatında: Türkçe öğrenir, Türk giysileri giyer ve iki yıllık esaret hayatından sonra, buradan kaçmayı başarır.

Hatta: efsanelerde sözü edilen, Drakula’nın şeytanla anlaşmasının, burada yapıldığından  söz edilir. Dört bir tarafı uçurumlarla kaplı olduğu için kaçmanın imkansız olduğu düşünülen bu kaleden; sadece Drakula’nın kaçabildiği belirtiliyor.

Kütahya Emet Tahtalı Mesire Alanı

TAHTALI MESİRE ALANI

İlçe merkezine, 13 km. uzaklıktadır. Burada bir gölet var. Göletin çevresinde: günübirlik piknik yapmak için uygun ortamlar yaratılmış. Özellikle: Mayıs-Eylül dönemleri arasında, yerel halk, burayı yoğun olarak tercih etmektedir.

Kütahya Emet Tetik Yaylası

TETİK YAYLASI

İlçe merkezine 21 km. uzaklıktadır.

Yaylada: çam ağaçları ile kaplı, yemyeşil bir ortam var. Ayrıca: Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kurulmuş dinlenme tesisleri var. Haziran-Eylül dönemi arasında, yöre insanı tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Günübirlik piknik yapmak mümkün.

ZEYTİNO HANI

İlçe merkezindedir. Kurtuluş savaşında, Eskişehirli Zeytunoğullarından aldıkları borca karşılık: Emetliler  tarafından bu han: Eskişehirli Zeytinoğullarına verilmiştir. Taht kavgası için şehzade Korkut, burada öldürülmüştür.

Kütahya tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.