Konya Kulu

Konya Kulu

İlçe, Konya-Ankara kara yolu üzerinde bulunmaktadır. İlçede çok sayıda gurbetçi bulunduğundan, uçak biletlerinin alımı için THY tarafından bir ofis açılmıştır. Kulu, Konya arası uzaklık : 150 km. Kulu, Ankara arası uzaklık: 100 km. Kulu, Kırıkkale arası uzaklık: 102 km. Kulu, Cihanbeyli arası uzaklık: 52 km. Kulu, Şereflikoçhisar arası uzaklık: 59 km.

TARİHİ

1600’lü yıllarda, Kulupoğlu Mustafa Bey (Kulu Beyi) ve beraberindeki aileler, Afyon Karabağ dolaylarından kaçak olarak buraya gelirler ve ilk yerleşimi kurarlar. Aslında ilk yerleşim yeri demek pek de doğru olmaz çünkü Osmanlı döneminde burada Ateken oymakları yaşamaktaydılar.

1642 yılında Osmanlı zamanında, Turgud ve Bayburd Kureyşözü bölgeleri birleştirilerek oluşturulan yere “Kulu” ismi verilmiştir. Kulu ismini, göçebe bir toplumun lideri olan “Kulubey” den almıştır.

1950 yıllarında Muş havalisinden göçenler de ilçeye yerleşmiştir. 1954 yılında ilçe olur.

Konya Kulu

GENEL

İç Anadolu bölgesinin ortasındadır ve bu yüzden İç Anadolu’nun karakteristik yapısını taşır. Oldukça geniş ve düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçenin ortalama rakımı 1000 metredir. Arazinin genellikle düz olması nedeniyle toprakları tarıma elverişlidir. İlçenin batısında 1739 metre yükseklikte Karacadağ bulunur.

Bölgede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak yazlar ve özellikle Temmuz ve Ağustos ayları kurak ve sıcak, kışlar ise sert ve soğuk geçer. Yörede bozkır bitki örtüsü hakimdir. İlçe merkezinin ortasından geçen derenin suyu yazın azalır, ilçeye 3 km uzaklıktaki Küçük Göl’e dökülür.

İsveç’de çok sayıda Kululu yaşamaktadır. Hatta: 1986 yılında bir suikast sonucu öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme’nin ismi, İlçe merkezindeki bulvar ve bazı parklara verilmiştir. Evet, yurt dışında çalışan gurbetçilerin gelmesiyle ilçenin nüfusu yaz aylarında iki katına çıkmaktadır.

İsveç’te 50 bin civarında Kululu bulunduğu ve bunlardan 40 bin kadarının aynı zamanda İsveç vatandaşı olduğu söyleniyor.

Konya Kulu Meslek Yüksek Okulu

KULU MESLEK YÜKSEK OKULU

Konya Selçuk Üniversitesine bağlıdır. Okul 1996 yılında ilçede eğitim ve öğretime başlamıştır. Halen 2001 yılında yapımı tamamlanan kendi binasında hizmet vermeye devam etmektedir. Okulda: Bilgisayar Teknolojileri, Elektrik ve Enerji ve Dış Ticaret Programları bulunmaktadır.

Konya Kulu

GEZİLECEK YERLER

Konya Kulu Düden Gölü

DÜDEN GÖLÜ

Tuz gölünün kuzey batısında, ilçe merkezinin 5 km doğusundadır.

Göl, Değirmenözü çayı ile beslenir. Burada, yapılan tespitlere göre 183 çeşit kuş türü olduğu anlaşılmıştır. Göl denizden 950 metre yüksektedir. Kulu deresi ve çevredeki küçük pınarlarla beslenir. Dışarı akışı olmadığı için kapalı havza olan göl sığdır. Güneyde sık sazlıklar vardır.

Suları hafif tuzludur. Bu yüzden hem flamingo, kılıçgaga gibi tuzlu su kuşlarının hem de tatlı su kuşlarının göl çevresinde barınmasını sağlamaktadır. Göl, su kuşları için üreme ve göç yeridir. Afrika’ya giden kuşların göç yolu üzerindedir. Göç eden kuşlar, dinlenmek üzere buraya gelirler.

Ayrıca göl üzerinde göçmen kuşların kuluçka yattığı dokuz küçük ada bulunmaktadır. Adaların çoğu ilkbaharda otlarla kaplanır. Kışın göl genellikle donar. Ama bazen önemli sayılarda sakarca görülebilir. Ördekler genellikle güneydeki tatlı su bölümünde ürerler.

Gölün güneyinde, suları tatlı olan Küçük Göl vardır. Bu tatlı su gölü ve onların çevresindeki sulak alan ve bozkırlar 1992 yılında Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Evet burayı ziyaret ederseniz, yoğun olarak buraya gelen kuş gözlemcileriyle birlikte muhteşem güzel bir doğal ortamda kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.

Konya Kulu Gökgöl-Kozanlı

GÖKGÖL-KOZANLI

İlçe merkezinin 20 km batısındaki Kozanlı yakınlarındadır.

Göl Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Burada: yüzlerce hektarlık çayır ve bataklık vardır. Sazlarla kaplı olan gölde yer yer açık su alanları da bulunur.

Göl: yeraltı suları ve 1970 yılında 8 km kuzeybatıda bulunan Samsan gölünü kurutmak için açılan bir kanalla beslenmektedir.

Gölden çıkan sular, Tuz gölüne akmaktadır. Burada hem çok sayıda kuş türü gözlenebilir, hem de her yıl Kulu Belediyesi tarafından yapılan “Gökgöl Festivali” şenlikleri düzenlenmektedir.

Evet göl günümüzde gerek bu şenliklerde ve gerekse piknik yapmak için mesire yeri olarak kullanılıyor. Hatta kuş gözlemcileri için bir “Kuş Gözlem Evi” bulunmaktadır. Kuşlar yanında, gölde dünyada sadece burada yaşayan bir balık türü (Cobitus Evreni) yaşamaktadır.

Konya Beyşehir hakkındaki gezi yazım için  Beyşehir

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.