Konya Güneysınır

Konya Güneysınır

Turizme oldukça önem veren bir ilçe, her ne kadar turistik yeri çok olsa da turizme önem vermeyen birçok yörenin yanında, Güneysınır Belediyesi gerçekten turizme, tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımına önem veriyor, bence buralara yolunuz düşerse mutlaka yolunuzu Güneysınır ilçesine uzatın, buraları yaylaları gezin, görün, kuru üzüm alın, pekmez alın.

ULAŞIM

Güneysınır, Konya arası uzaklık: 75 km. Güneysınır, Bozkır arası uzaklık: 55 km. Güneysınır, Kazımkarabekir arası uzaklık: 22 km. Güneysınır, Karaman arası uzaklık: 45 km.

TARİHİ

İlçe merkezini oluşturan iki yerleşim yeri, Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun köyleridir. Her iki köyle ilgili kayıtlar, 1584 yılı tahrir defterinde görülür. Her iki köy, Cumhuriyet döneminde önce Bozkır ilçesine, sonda 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır.

İlçenin ismi Güneybağ kasabasındaki “Güney” ve Karasınır kasabasındaki “Sınır” kelimelerinden birleştirilerek “Güneysınır” olmuştur. 1990 yılında ise bölgede “Güneysınır” adıyla tek bir belediye kurulmasına kara verilmiştir.

 

GENEL

İlçe Toros dağlarının eteklerinde kurulmuştur. İlçenin yerleşimi: sıradağların bitiş noktası ile ovanın başlangıç noktası arasındaki bölgedir. Bu yüzden, ilçede dağ, orman, ova gibi her türlü doğal yapı bulunur. İlçenin rakımı ortalama 1100 metredir.

Tepelerde ormanlar ve yaylalarda ise geniş ovalar bulunur. İlçe ormanları: ardıç, meşe ve çam ağaçlarıyla kaplıdır. Ovalar ise bereketli tarım arazilerinden oluşur. İlçeye yağışlar kış aylarında kar olarak düşer. İlçenin en önemli gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

NE YENİR

Güneysınır yöresinde Toros dağları yamaçlarındaki verimli bağlarda, yıllardır geleneksel usullerle kuru üzüm üretiliyor. Ekşi kara üzüm natürel kurutulmuş halde çerezlik kuru üzüm olarak değerlendiriliyor. Ürünün bir kısmı da pekmez yapılıyor. Evet buralara yolunuz düşerse, bence mutlaka kuru üzüm ve pekmez satın alın.

Konya Güneysınır Meslek Yüksek Okulu

GÜNEYSINIR MESLEK YÜKSEK OKULU

Konya Selçuk Üniversitesine bağlıdır. 1993-1994 eğitim öğretim döneminde “Harita Kadastro Programı” ile belediye tarafından tahsis edilen eski belediye binasında öğretime başlamıştır. 2002-2003 yılında ise şu anda kullanılan yeni binaya taşınmıştır.

GEZİLECEK YERLER

Konya Güneysınır Güdelesin Höyüğü

GÜDELESİN HÖYÜĞÜ-GAFUR HÜYÜĞÜ

İlçe merkezinin 2 km doğusundadır. Halk arasında Güdelesin diye de bilinir.

Boyutları: 200 x 150 metredir. Yüksekliği 20 metredir. Höyüğün kuzey eteklerinde kalkolitik malzeme, tepe kesiminde ise Helenistik-Roma dönemine tarihlenen çanak-çömlek bulunmuştur. Daha ayrıntılı arkeolojik araştırma yapılmadığından, başkaca bilgi ve belge yoktur.

Konya Güneysınır Aktürbe

 AK TÜRBE

İlçe merkezine bağlı ve 5 km uzaklıktaki Gürağaç Köyünde bulunmaktadır. Selçuklular döneminde inşa edilmiştir.

Peki türbe kime aittir? Söylenenlere göre, türbe: 13’ncü yüzyılda yapılmış bir Selçuklu yapısıdır. Türbede 3 sanduka bulunmaktadır, bunlar: baba, anne ve kız çocuğu mezarlarıdır. Bunlarla ilgili çeşitli rivayetler var.

Bu rivayetlerden bir tanesi: Ak türbede yatan merhum ile Avcıtepe sınırları içerisinde bulunan İllez Dede olarak tanınan merhumun ve Asar dağında yatan merhumun kardeş oldukları ve alim kişi oldukları yönündedir.

Diğer bir rivayet ise: türbede Hz Mevlana’nın yakınlarının ve hatta torunlarının mezarlarının bulunduğudur.

Türbe: altıgen plandadır. Mezar mahzeni ile iki katlıdır. Üstü: içten kubbe, dıştan üç boğumlu bir alem ile sonlanan konik külahla örtülmüştür. Türbenin kapısının üstünde kitabe bulunur. Kitabeye göre: türbe 1789 yılında yaptırılmıştır. Ancak bu yazıya rağmen türbede gerek kullanılan malzeme ve gerekse mimari tipi, türbenin daha önceki tarihlerde yapıldığını düşündürmektedir. Türbenin içinde bulunduğu alandaki mezarlıkta, 15’nci yüzyıla ait mezar taşları dikkat çeker.

Konya Güneysınır Bozkır Alay Sancağı

BOZKIR ALAY SANCAĞI

Konya Mevlana Müzesindedir.

1896 yılına tarihlenen sancak, kırmızı Atlas kumaştan yapılmıştır. Üç kenarı sırma hurçla çevrilidir. Sancağın dört köşesinde: sim sırmalı hilal-yıldız motifi, ortasında Sultan II Abdülhamit’in tuğrası ve Osmanlı devletinin arması bulunur. Sağ tarafında “Konya Vilayeti Bozkır Kasabası Belvirannahiyesindeki Ak Türbe Vakıftır” yazılıdır. Yani, Ak Türbeye, buraya aittir. Öte yandan: Bozkır Alay Sancağı yazılı olduğu için, Bozkır ilçesine de ait olduğu düşünülür.

Konya Güneysınır Avcı tepe camii

AVCITEPE CAMİİ

İlçe merkezine bağlı Avcıtepe Mahallesindedir.

Cami, 1807 yılında yapılmıştır. Bölgedeki en eski camilerden birisidir. Cami yıllar içinde çeşitli tamiratlar görmüş, ancak bu tamiratlarda gerekli özen gösterilmediğinden orijinal halinden uzaklaşmıştır.

Cami: ilk yapıldığında, duvarlarında yığma taş kullanılmış, minaresi ise tamamen ahşaptan yapılmıştır. Ayrıca tavanı da tamamen ahşaptır. Duvarın iç kısımlarında farklı desenlerdeki süslemeler vardır. Süslemelerin birçoğunda kök boya kullanılmıştır. Cami geniş bir alanı kaplamasına rağmen, içinde sütun kullanılmamıştır.

1984 yılında yapılan onarım çalışmalarında, binanın içerisinden çıkan ve tamamen ahşap olan minare yıkılmıştır. Yerine batı kısmında betondan, tek şerefeli yeni bir minare yapılmıştır. Günümüzde caminin tarihi özelliklerinin korunması için Anıtlar Kuruluna bildiri yapılmıştır.

Konya Güneysınır Anıt Ardıç Ağacı

ANIT ARDIÇ AĞACI

Bardas mahallesindedir.

Ardıç ağacı, 1995 yılında Kültür Tabiat Varlıkları koruma kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Ağacın gövde çevresi 10.90 metredir. (çevresinde 13 kişi, kollarını açarak dolaşabiliyor.) Taç çevresi 52 metre olan ağacın boyu 13 metredir. Ağacın yaşının 1000 civarında olduğu düşünülüyor. Yakın zaman önce, anıt ağacın çevresinde çevre düzenlemesi yapılmış olup, ziyaretçilerin ulu ağacın gölgesinde dinlenmelerine imkan verilmektedir.

Konya Güneysınır Güvercinlik Mağarası

GÜVERCİNLİK MAĞARASI

Güneybağ Mahallesindedir.

Mağaranın girişi deniz seviyesinden 1090 metre yüksekliktedir. Dikey mağara türüdür ve 130 metre derinliğindedir. 130 metre inildikten sonra: salon kısmına ulaşılır. Salon kısmı 347 metre uzunluktadır. Bu ölçüsü ile, salon kısmı Avrupa ve Türkiye’de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon olarak tanınır. Salon kısmının yüksekliği 30 metredir. Oluşum açısından oldukça zengindir. Mağarada: perde oluşumları, bayrak sarkıtlar, duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi hemen hemen her cins oluşuma rastlanır. Mağara iniş nedeniyle sadece profesyonel mağaracılar tarafından gezilebilmektedir.

Konya Güneysınır Akkışla Yaylası

AKKIŞLA YAYLASI

İlçe merkezine bağlı Güneybağ Mahallesine 3 km uzaklıktadır.

15 hektar büyüklüğündeki burası piknik ve mesire yeri olarak düzenlenmiştir. Bungalov kiralık evler, çeşmeler, tuvaletler, piknik alanları, spor sahaları vardır. Kamp ta yapılabilmektedir. Oldukça güzel bir yer, mutlaka gitmenizi görmenizi öneririm.

Özellikle boş bulursanız bungalov evlerde kalınız. Evler tamamen doğa ile baş başa kalmak için uygun ortamlar olarak yapılmıştır, içlerinde ocak, soba, fırın ve oturma yerleri bulunmaktadır.

Konya Halkapınar hakkındaki gezi yazım için  Halkapınar

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.