Kastamonu Seydiler

Kastamonu Seydiler

Seydiler, Kastamonu arası uzaklık: 33 km. Seydiler, Ağlı arası uzaklık: 19 km. Seydiler, Küre arası uzaklık: 30 km. Seydiler, İnebolu arası uzaklık: 56 km. Seydiler, Ankara arası uzaklık: 290 km. Seydiler, İstanbul arası uzaklık: 530 km.

TARİHİ

Yöre, 1868 yılına kadar Küre dağlarının Ağlı nahiyesine bağlıdır. Bu tarihten sonra İnebolu’ya bağlanmış ve 1926 yılında tekrar Küre’ye bağlanmış, 1944 yılında ise Devrekani’ye bağlanmıştır. 1967 yılında burada Belediye teşkilatı kurulur. 1991 yılında ilçe olur.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Ağustos 1925 tarihinde Kastamonu’da Şapka İnkılabını gerçekleştirdikten sonra 25 Ağustos tarihinde İnebolu’ya geçerken Seydiler’e uğramış, kısa süre kalmıştır.

Seydiler ismi, ilçe merkezindeki camiye de adını veren, türbesi de ilçe merkezinde bulunan “Seyyid-i Zülfikar” isimli kişiden geldiği söyleniyor.

Kastamonu Seydiler

GENEL

İlçe Batı Karadeniz bölgesindedir. İlçe merkezi düzlüktür. Köy ve Mahallelerin büyük bölümü de düzlük arazide kurulmuştur. Yörenin rakımı ortalama 1100 metredir. Yörede karasal iklim ve Karadeniz iklimi birlikte hüküm sürer.

Kış mevsimi uzun süreli ve kar yağışlıdır. Yılda 150 gün don görülür, bu yüzden sebzecilik gelişmemiştir. Bölgede yaşayanların başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır.

Kastamonu Seydiler Şerife Bacı

ŞERİFE BACI

Kurtuluş savaşında, eli silah tutan tüm erkekler cephede bulunduğu sırada, yörenin kadınlarının silah ve cephanelerin sevkiyatında olağanüstü çabaları olmuş ve tarihe geçmişlerdir. Bu kadınlardan birisi de Seydili Şehit Şerife Bacı’dır.

Kendisi 1921 yılının çetin kış şartlarında, Şubat ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, Kastamonu kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğu korumak uğruna kendisi donarak şehit olmuştur.

Seydiler Belediye Başkanlığı tarafından Belediye Binası önüne Şerife Bacı’nın rölyefi yaptırılmış, ayrıca ana caddeye Şerife Bacı ismi verilmiştir.

ŞERİFE BACI  KÜLTÜR FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak 25-26 Ağustos tarihlerinde düzenlenir. 25 Ağustos tarihi aynı zamanda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye gelişi olarak da kutlanır.

NE YENİR

Buralara yolunuz düşer ve yerel lezzetlerden tatmak isterseniz, önerilerim “etli ekmek, banduma, ekşili pilav ve tirit” olacaktır.

Kastamonu Seydiler

GEZİLECEK YERLER

Kastamonu Seydiler Şerife Bacı ve Şehitler Anıtı

ŞERİFE BACI VE ŞEHİTLER ANITI

Anıt, ilçenin İnebolu istikametinden olan girişinde bulunmaktadır. Oldukça güzel bir park alanı içerisindedir. Anıt alanında, Şerife Bacı için gıyabi mezar yaptırılmıştır, çünkü nereye gömüldüğü, mezarı bilinmemektedir.

SEYYİD-İ  ZÜLFİKAR CAMİİ

İlçe merkezine bağlı Çayır Mahallesindedir. Çayır mahallesine, İpek yolunun geçmesi nedeniyle cami, kervansarayla, deve hanları, hamamla inşa edilmiştir. Bunlar zamanla kullanılmayarak yıkılmışlardır. Caminin minaresinin yapım tarihi 1112 yılıdır. Cami yakın zaman önce restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır.

Kastamonu Tosya hakkındaki gezi yazım için  Tosya

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.