Kahramanmaraş Türkoğlu

Kahramanmaraş Türkoğlu

Kahramanmaraş Türkoğlu, İl merkezi olan Kahramanmaraş’a 22 km uzaklıktadır. Türkoğlu, Gaziantep arasındaki uzaklık: 74 km. Türkoğlu, Osmaniye arasındaki uzaklık: 86 km. Türkoğlu, Adana arasındaki uzaklık: 120 km. Türkoğlu Mersin arasındaki uzaklık 200 km dir.

TARİHİ

Türkoğlu’nun ilk yerleşimcileri, Oğuzların Avşar boyu Tecirli aşiretidir. Tecirli aşireti: Tombak, Nadir, Ericek köyleri ve Çukurova arasında göçebe bir hayat yaşarken, Osmanlı devleti döneminde zorunlu iskana tabi tutulmuşlardır. Uzun uğraşlar sonunda Tecirliler bulundukları yere zorla yerleştirilirler. Bunların bir bölümü de, bugünkü Türkoğlu ilçe merkezine yerleştirilmiştir.

İlçenin eski ismi “Eloğlu” dur. Bu ismin verilmesiyle ilgili çeşitli söylentiler vardır. Yöreye yerleşenler buraya sonradan geldikleri için “El oğlu” ismi verilmiştir. “El” kelimesi “devlet” anlamı da taşır. Devlet zoruyla yerleştirildiklerinden “Eloğlu” nun “devlet oğlu” anlamı söz konusudur.

Daha da ilgimi çeken bir söylenti var. Buna göre: “Maraş yöresinden bir genç bir kız kaçırır ve bugün ilçe merkezinin alt kısmında saklanırlar. Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çoktur.

Bir süre sonra azıkları biter, genç, azık almak üzere Maraş’a gider, ama dönüşü uzun sürer, bu sırada sivrisinekler kıza fazlaca zarar verirler, kız ağlayarak “Eloğluna güven olmaz mı? “ der, bu olayın geçtiği yere “Eloğlu” denilmiştir.

Tarihi süreç içinde, Eloğlu, Maraş ile aynı güzergahta olduğu için Fransız işgali ve toplu katliamlara maruz kalmıştır. 12 Şubat 1920 tarihinde Fransızlar bu bölgeden uzaklaştırılmıştır.

Eloğlu, 1944 yılına kadar köy statüsünde kalmış, 1944 yılında nahiye olmuştur. 1960 yılında ise ilçenin isminin “Türkoğlu” olmasına karar verilmiş ve Kahramanmaraş ilinin 6’ncı ilçesi olmuştur.

Kahramanmaraş Türkoğlu

 

GENEL

İlçe Akdeniz bölgesindedir. Denizden yükseklik ortalama 500 metredir. Batısında yüksek olmayan dağlar ve yaylalık alanlar yaygındır. Kuzeybatısında Kemalim dağları, Güneybatısında ise Toros dağlarının devamı olan Nurdağı bulunur.

İlçe Nurdağı’nın doğu kenarı boyunca uzanır. İlçenin en önemli akarsuyu: Aksu nehridir. Ayrıca İmalı deresi vardır ve ilçe merkezinden geçerek Aksu nehrine dökülür. İlçe Doğu Anadolu fay hattı üzerindedir ve deprem riski yüksek ilçelerden biridir. İlçede son deprem 1513 yılında olmuştur.

Kahramanmaraş Türkoğlu Meslek Yüksekokulu

 

TÜRKOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine bağlıdır.

GEZİLECEK YERLER

Kahramanmaraş Türkoğlu Gavur Gölü

 

GAVUR GÖLÜ

İlçe arazisi yakın zaman öncesine kadar “Gavur gölü” diye anılmıştır. Günümüzde ise “Sağlık ovası” denir. Burayı görmek isterseniz, Adana yolundan Türkoğlu Minehöyük mahallesi tarafına dönmeli ve devasa kanalların her iki yakasında bulunan gölü, bölümlere ayıran yollarla buraya ulaşabilirsiniz.

Ovanın uzunluğu 30 km ve genişliği 8-10 km dir, deniz seviyesinden 480 metre yüksekliktedir. Ovanın tabanı, milyonlarca yıllık bitki ve hayvan fosilleriyle doludur. 1950’li yıllardan itibaren, sıtma ile mücadele ve tarım alanları oluşturmak için mücadele başlamıştır.

Açılan büyük kanallarla, göl suyu, Aksu nehri ve Ceyhan nehrine bağlanmıştır. Kurutma faaliyetleri 1966 yılında tamamlanır ve kurutulan arazi tarım alanına dönüşür. Göl, birçok kuş türüne göç sırasında konaklamak için uygun şartlar barındırır.

Ülkemizde bulunan 450 kuş türünden, 239’u burada konaklamaktadır. Gavur gölü bataklığından: MÖ 1400’lü yıllara ait olduğu tahmin edilen iki tane antik fil iskeleti bulunmuş ve halen Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Kahramanmaraş tanıtımı.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.